Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Finanční příspěvek obce
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Měl bych prosím dotaz na zkušenější svazové harcovníky, a to ohledně financování svazu na lokální úrovni. Možná bych to jako člen ČSV měl vědět, ale nevím Blush

Jak je to s příspěvkem obcí, které přispějí "na včelaře"? Kdo ty peníze dostane, ty zůstanou v kasičce ZO, nebo putují na nějaký společný účet ČSV, co se za to obvykle pořídí apod.
Mám doma zastupitelku a ona po mě chce, abych jí patřičně zdůvodnil a namotivoval, proč by vlastně měla žádost ZO ČSV, kterou obdrželi, podpořit, a co z toho vlastně konkrétního bude. Přiznám se, že mě trochu uvedla do rozpaků, a že jsem u nás na nic moc konkrétního nepřišel. Big Grin Sleepy
Máte někdo zkušenost s úplně přímou podporou včelařů v rámci konkrétní obce, nikoliv napůl anonymní větší ZO, kde peníze zmizí na účely chodu organizace, podporu léčení, co vlastně nevím, proto se ptám...
Mám na mysli něco přímo v místě, co má konkrétní dopad a pozitivní efekt na včely, případně i včelaře nebo vnímání včel/včelařů místní veřejností? Napadla mě jen výsadba včelařsky příznivé zeleně, po důkladném vybrání nějakých pozemků.

Zakládám nové téma, protože jsem tohle nikde nenašel, případně díky adminovi za přesun do již existujícího vlákna.
Nejsem sice zkušenější svazový harcovník.............Občas nějaké drobné dostaneme, snažíme se recipročně oplácet. Informační stánek na dnech obce, přednáška ve škole, články do obecního časopisu (strana 27). De facto jsem tohle zavedl já, protože přede mnou to bylo spíše kecání o tom, kdo nám z obce co dá, když myslivci a jiní dostanou....... ale nic za to. A to se mi příčilo. Peníze jdou do účta a na konto ZO. Vím, že ve vedlejší ZO za to kupují matky. Já za to letos třeba kupoval jednodruhové medy na přednášku ZŠ a MŠ.
Zdravím. Mám dotaz, na co to obec napíše. U nás nevíme jak to provést. Obec by nám něco dala ale nikdo neví na co to napsat. Na léčiva to údajně nejde, jsou dotovaná. a potřebujeme to stejně hlavně na léčiva. Dík. J.Facek
Ahoj
Jako člen hasičů chodím žádat na obecní úřad o dotaci. Buď na zásahovou jednotku což bývá jednodušší - jejím zřizovatelem je obec, nebo na mladé hasiče. Vždy si musíme najít konkrétní věc, nebo projekt na který požadované peníze potřebujeme . Za včelaře jsem žádal minulý týden. Jednalo se o obnovení zeleně v obci - právě se uskutečňuje výstavba kanalizace. Žádal jsem jen o to, aby pan projektant zvolil takové rostliny ,které jsou včeličkám užitečné v létě a podletí. Starosta reagoval nejdřív trochu udiveně : " ty budeš prodávat med a obec ti má krmit včelky". Tak jsem mu trpělivě vysvětlil že jeho jablíčka pro vnoučátka by bez mých včeliček nenarostla, škopek se švestičkama by taky nebublal a nechci od něj ani jablíčko ani štamprličku slivovice. Jenom zajistit veřejnou zeleň druhově rozmanitější, tak aby "moje" včeličky nemuseli zažívat stres z toho, že nemůžou najít zrnko pylu. Rozhovor trval hodinu a půl,ale odcházel jsem s příslibem výsadby včelařsky významných rostlin.Našim chovatelům obec bezplatně zapůjčuje sál na tancovačku,nebo obecní areál na výstavy .
Dá se to třeba tak...... pokud je obec akcionářem nějaké a.s. (dost často to bývá třeba firma s odpady) může to poslat jako sponzorský dar z této a.s. Společnost si tak může o 5% z darované částky snížit základ daně.
My letos žádáme prvně. Musí to být u nás formou žádosti o dotaci na něco konkrétního. Žádáme na konkrétní kulturně vzdělávací akce. Zatím čekám jak dopadneme.
Pro mě je dotace, jako dotace. Myslím, že včelařství je vůbec nepotřebuje.
Ze zájmových spolků tak možná jen hasiči. Ti můžou pak pomáhat všem.
Ale i ti si umějí vydělat sami - železné neděle, hasičské bály, dny hasičů se soutěžemi. U nás pravděpodobně nějaký peníze od obce mají, nechal jsem si od nich vyčistit studnu a oni, že to dělají zdarma, že jsou tak s obcí domluvení. Tak jsem jim nedal peníze za studnu, ale jako sponzorský příspěvek Smile. Na pořízení techniky jim ale vydělané peníze stačit nemohou. Takže tam dotace ano, ale ne žádnou almužnu, ale například dotace na nové hasičské auto, hasičárnu apod., "drobné" si vydělat umějí.

Včelaři možná tak maximálně na vedení kroužku pro děti, výsadbu alejí kolem obecních cest apod.
Včelaří a množství jiných ZO či spolku jsou nedílnou součásti života vesnic a měst. Vytvářejí hodnoty a pomáhají přenést přes různá období tradice , řemesla a pestrou škálu lidské činnosti. Obec tyto aktivity nejen podporuje ale i ráda je vykazuje ve své činnosti.
Činnost těchto spolků nejde hodnotit ekonomickými kriterii ale mají široký vliv . Děti i dospěli mají možnost vyžiti v skupině která je spojuje společným zájmem.
Kdyby obec jak , někteří příspívající včelaří měla rozebírat kdo má či nemá nárok na příspěvek za těch či onych podmínek , nedostal by nikdo nic.
Příspěvek na jakýkoliv spolek by napadli s tím , že sportovec to má jako koníček a možná bude pak i profesionál, stejně jako tanečnice , hasič nebo chovatel exotických zvířat atd.
Naše organizace stejně jako jiné dostáváme příspěvek na svou činnost. Nechci tady rozepisovat položky na které jme je dostali , vyvarují se množství nesmyslných reakci. Pokud někdo bude chtít vědět , upřesním v soukromém sděleni.
Jelikož jme v průběhu doby také naráželi na problémy tak nejschůdnější cesta je , zeptat se předem a pak žádost formulovat dle doporučeni.

Josef
Díky moc za inspiraci. Na fotkách mě zaujaly kromě pozorovacího úlu ty rámečky s obrázky včelího díla s plodem, medem, pylem, atd. To by možná nebylo úplně marné, udělat za příspěvek třeba nějakou miniexpozici o včelách ve vitríně na chodbě úřadu, a při vybraných příležitostech, jako jsou trhy na návsi, to vytáhnout taky do stánku ven.
Takovéhle výukové rámečky se dají někde sehnat?

Edit: Příště budu nejdřív dýl hledat. Nenapadlo mě, že se to tak jmenuje. Wink Takže pro ostatní: fotoplásty Vytisknu si sám, příspěvek by mohl klapnout třeba na NN L2/3 a prázdné rámečky?
dají, na www.vcelky.cz Tyto jsou na Lang 2/3. Necháš vytisknout, do klasického rámku vlepíš nějakou výplň (polystyren) a na to ty fotky.
Paráda, tohle už je dobrý tip. Bylo by to bezva stanoviště na dětský den. Wink
Toto téma tu scházelo a evidentně se v tom moc lidí neorientuje. Díky za něj. K věci: Jsem nyní v radě v naší obci. Do teď to bylo porcování medvěda podle toho jak kdo měl kde známé. Tohoto jsme se chtěli vyvarovat. Určili jsme přesně danou částku procenty z rozpočtu a ta se rozděluje. A šli jsme cestou tvrdých a měkkých kriterií. Tedy tak, že některé věci jsou dané a některé se rozhodují lidsky. Dané jsou příspěvky, důchodci, mládež, děti, participace apod. Měkké jsou o tom, že důchodci nedosáhnou na takový příspěvek jako tj a tak se jim přidá apod. Ale základ jsou ty výpočty. V naší obci je možnost žádat o příspěvek jak na činnost tak na projekty. Činnost je celoroční práce a projekt třeba zájezd, ples, koncert výstava pod. Tedy včelaři si zažádali u nás na projekt. (To kdyžtak přes SZ, nepotřebuji tu mít mytou zadnici, že zase něco o žádáme apod. ). Tyto peníze použijeme pouze na ten daný projekt a ten musíme vyúčtovat. Čili dostane to ta konkretní ZO a ti s tím musí udělat pouze to na co požádali. Ne nějaký svaz apod. Je ale nutné, a to je dle zákona, podat k tomu další informace. Počet členů, jmenný seznam, čísla účtu, IČO apod. Některým spolkům se to nelíbí a tak je nikdo nenutí o něco žádat. Tak že asi tak k vysvětlení, jak fungují dotace spolkům u nás na obci. Více klidně rád poradím přes SZ.
Pro j.Facek :Jestli se nepletu tak Vaše ZO vlastní les a polnost.Máš lehké rozhodování na co žádat.
A projekt by měl asi znít takto : Doplnění potravního spektra pro včely,čmeláky a včely
samotářky.
Stav se a pokecáme o tom.Ale dej vědět dopředu .F.V.
I Zo v které jsem byl členem žádala obce v jejichž katastru včelaří převážně členové této Zo.o příspěvek na podporu včelaření.Z těchto příspěvků byl například uhrazen aerosolový přístroj,léčivo nad rámec ,samozřejmě že část těchto příspěvků leží na účtě dodnes jako rezerva pro případná neočekávané události musím upozornit že tyto částky nejsou nijak horentní takře pro případné upotřebení se k tomu musí ještě šetřit kde se dá.Sám jsem ještě jako člen Zo. mimo jiné také oproti tomuto příspěvku v rámci zavčelení obce poskytoval každému začnajícímu včelaři tři oddělky zdarma samozřejmě mi je Zo neproplácela, zároveň sem se tím chránil proti případnému dovlečení nějaké choroby a byl jsem tím také ze začínajícím včelařem v kontaktu od jeho začátku včelaření. I díky této aktivitě vzrostl počet včelařů v obci ze 2 včelařů na 7 i když dnes převážně nečlenů.
Přičemž by se dal tento příspěvek využít k dalším pro včelaře prospěšným aktivitám například nákup plemeného materiálu nebo sklenic na med kdy v obou případech jsou poskytovány množstevní slevy popřípadě bezplatná doprava.Případně uhradit náklady na přednášky,výstavy atd.Možností jak využít prospěšně finance je dle mého soudu spousta.
Některé Zo. dokonce za včelaře platí léčivo popřípadě některé členské příspěvky i když se to spíše týká Zo které žádají o tyto příspěvky nejen obce ale i soukromé zemědělce popřípadě podnikatele kteří mají nějaký vztah k přírodě.Smile
(31.03.2015 12:18)indrah napsal(a): [ -> ]Díky moc za inspiraci. Na fotkách mě zaujaly kromě pozorovacího úlu ty rámečky s obrázky včelího díla s plodem, medem, pylem, atd. To by možná nebylo úplně marné, udělat za příspěvek třeba nějakou miniexpozici o včelách ve vitríně na chodbě úřadu, a při vybraných příležitostech, jako jsou trhy na návsi, to vytáhnout taky do stánku ven.
Takovéhle výukové rámečky se dají někde sehnat?

Edit: Příště budu nejdřív dýl hledat. Nenapadlo mě, že se to tak jmenuje. Wink Takže pro ostatní: fotoplásty Vytisknu si sám, příspěvek by mohl klapnout třeba na NN L2/3 a prázdné rámečky?

Jako výplň pro rámky s fotkama jsem použil OSB desku o něco užší, než je šířka rámku. Jednat to dává díky hmotnosti lepší pocit, jako že držíš opravdový rámek. A hlavně to déle vydrží, když to projde rukama stovkou lidí. Také jsem fotky zalaminoval, dá se to lépe čistit, když ti to nějaké dítě s rukama od zmrzliny umatlá. Smile

Klidně se ozvi na SZ, když budeš chtít něco poradit.
U mě to proběhlo úplně pohodě a světe div se, obdrželi jsme dotaci 1000 kč na včelaře. Jedinou podmínku, kterou si starosta dal, že v budoucnu zakočujeme k obecnímu sadu, který je trochu z ruky. A ještě se zajímal jaké výdaje mají včelaři. Takže v pohodě Smile
U nás nežádáme o dotaci, ale o dar. Darovací smlouva donesená na OU s žádostí o dar, ZO to schválí a hotovo. Letos nám dali 3000(místnímu združení).
Naše ZO je na katastru dvou obcí, což může nám činí potíže . Ale obě obce jsou k vám ale přívětivé. Jedna nám dává dotaci po podání projektu za přísně stanovených podmínek a pravidel s vyúčtováním, druhá dar s volnějšími pravidly. Vše je pro rozvoj včelařství na území obci a projekty jsou podávány na odbory životního prostředí. Jsme rádi za tuto podporu. Vždyť vlastně fungujeme pouze z dotací, darů a členských příspěvků. On totiz dar či sponzoring již není od 1.1.2014 až tak vyhodny. Dle zakona o dani z příjmu dar podléhá dani, od které je ZO osvobozena do výše 300.000,-Kč. Tady je to v pořádku. Ale darovatel po daru ZO ČSV si nemůže odečíst dar od základu daně, protože ZO není veřejný daňový poplatník dle tohoto zákona. Nebo je? Ze zákona to není až tak jasné. Sponzoring si odečte pouze jako náklady a ZO to zdání. U obcí to funguje jinak. Prosím bertu tuto mou informaci jako pouze úvahu mou, jak já jsem zákon o dani pochopil. Nejsem právník, ekonom, účetní pod.
Ale stejně je to jedna z forem jak financovat ZO. Stojí to hodně práce, hodně přesvědčování. Stojí to za to.
A prosím takové řeči, že jste proti dotacím. Já to respektuji, je to váš názor. Ale já......... Mnoho organizací a to nejen včelařských by bez dotací a darů dávno neexistovaly. A to dělají mnohé pro tuto společnost zdarma, ve svém volnu, ba naopak mnohé vlastni finance zde vloží. Proto si zaslouží podporu státu, potažmo státních instituci. Že je toho mnohdy zneužito, je na delší diskusi.
(31.03.2015 20:35)lusat napsal(a): [ -> ]Jako výplň pro rámky s fotkama jsem použil OSB desku o něco užší, než je šířka rámku. Jednat to dává díky hmotnosti lepší pocit, jako že držíš opravdový rámek. A hlavně to déle vydrží, když to projde rukama stovkou lidí. Také jsem fotky zalaminoval, dá se to lépe čistit, když ti to nějaké dítě s rukama od zmrzliny umatlá. Smile

Klidně se ozvi na SZ, když budeš chtít něco poradit.

Já fotky nechal tisknout na tiskovém plotru, udělali mi to na nějakou fólii, která je už s nějakou ochrannou vrstvou. Do rámku jsem nařezal styrodur, ale je fakt, že představa o hmotnosti chybí.
I my žádáme o příspěvek obec. Musí to být na konkrétní projekt, který musíme následně vyúčtovat. V minulosti jsme za tyto peníze pořídili včelařskou literaturu, DVD, nechali vytvořit internetové stránky, nechali vyšetřit včelstva na mor, uspořádali včelařskou výstavu a naposledy si pořídili mikroskop, který letos chceme doplnit USB kamerou. Tak snad něco dostaneme.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's