Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Hniloba včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Tak 30 let klidu v ČR je minulostí Sad

Orginál zprávy

Upozornění: OHNISKA HNILOBY VČELÍHO PLODU

Vážení přátelé,

upozorňujeme Vás na výskyt dvou ohnisek bakteriálního onemocnění HNILOBY VČELÍHO PLODU. KVSH nařídil mimořádná veterinární opatření dne 13. 8. 2015 v ohnisku nákazy v obci Pec pod Sněžkou (katastrální území č. 718637) a 18. 8. 2015 v ohnisku nákazy v obci Horní Maršov (katastrální území č. 643483). Jedná se o závažné onemocnění, jehož terapie se neprovádí a včelstva jsou stejně jako u moru včelího plodu pálena spolu s úly, včelařskými pomůckami atd.

Toto onemocnění se v České republice více než 30. let nevyskytovalo. Apelujeme proto na Vás, abyste dbali na dodržování mimořádných veterinárních opatření a hlavně, abyste dodržovali hygienické zásady v chovu včel. Více informací naleznete v nařízení Státní veterinární správy.



Ing. Nikola Grätzová, odborný referent ČSV, o.s.
A to když máme celý okres vyšetřen ze zimní měli na mor s dobrým výsledkem.
A člověk si říká, že může být trochu v klidu.

Zajímavé, asi to při kultivaci vypadá jinak než mor.
To sem rovnou mohl dát odkaz na to nařízení : http://www.vcelarstvi.cz/files/pdf_2015/...4740-h.pdf
Po 30 letech se u nás vyskytlo ohnisko hniloby včelího plodu:
http://www.vcelarstvi.cz/files/pdf_2015/...4740-h.pdf

Info je na stránkách ČSV i KVS.
A nebo to čirou náhodou objevili ? Zajímalo by mě, když se dělá detekce moru, jestli je šance na to přijít - myšleno, že amerikáni většinou při rozboru CCD našli jak EFB tak AFB dohromady - dělá se běžně u nás diagnostika na obojí ? Pokud ne, tak to dost vysvětluje, proč to 30 let nikdo neobjevil. Je to stejný, jako proč není mor na západě čech.
Co říkal náš veterinář, tak i AFB je celkem složitý vykultivovat, dost bych pochyboval, že by někdo dělal oboje, když už to tu 30 let nebylo, ne ?
A už prej 20 let to tu nebylo
Kultivace moru plodu složitá není, klasicky se provádí z měli nebo i z medu či stěrů z úlů. Vykultivovat hnilobu plodu už je naopak výrazně složitější, Melissococcus plutonius (původce hniloby) je anaerobní mikroorganismus - roste bez přístupu kyslíku.

Jde o jiné mikrobiologické vyšetření s jinou kultivační půdou (=substrátem, na které bakterie rostou) a za jiných podmínek pro hnilobu než je pro mor, tak pokud je mi známo, současně se obě bakteriózy nevyšetřují.

Lze ovšem použít molekulárně biologické metody (PCR), které jsou výrazně dražší a kterými lze původce potvrdit, což si myslím, bylo provedeno i tomto případě. Přesto je ale nastavení reakce PCR k moru nebo hnilobě odlišné.
A co ty kity z Medokomercu ? Tomu se už asi moc věřit teda nedá ?
Takže je to ale jak jsem si myslil - 30 let tu nebyla, takže záměrně ji nikdo nehledal, čili může v pohodě být leckde - konec konců, kam by se poděla, že jo ?
Co ty mlíko testy - má to nějaký význam ?
Škoda, že nepíšou, jak na to v tý Peci přišli, že by to někoho napadlo a udělal PCR jen tak s plezíru ? Nechce se věřit.
Tady asi brzy přibude mapička : SVS
Ty kity od firmy Vita jsem osobně nikdy nezkoušel, v některých zemích se používají vcelku běžně, např. v Anglii. Každopádně jsou schopny určit až klinické příznaky = rozpadající se larvy. Jak moc jsou oba kity citlivé a schopné rozlišit P. larvae a M. plutonius nevím.

Jak se na to přišlo můžeme jen spekulovat. Klinické příznaky jsou velmi podobné u obou nemocí, takže třeba to byl důvod, proč se pátralo...

Holstův test s mlékem pro detekci MVP jsem zkoušel. Zkoušel to i jeden kolega a oba jsme došli ke stejnému závěru - nefungovalo nám to. Nevím, kde byla chyba, pak už jsem se tomu nevěnoval. Nutno podotknout, že jsme měli čisté kultury P.larvae připravené v laboratoři. Popis testu je zde. Nespoléhal bych se však na něj...
Slyšel jsem, že za hnilobou jsou pravděpodobně mezistěny z Polska..... Nemáte někdo lepší informace?
Takové šeptandy tady byly již když tady byl objeven Mor. Že MVP tehdy přivezl z PL prohlížitel.CoolAngry Dodnes tomu věří někteří funkcionáři. Angel Přeci jsme ho tady nemohli mít a nevšimnout si jej.
A toto o MS z PL patří do té samé JPP. Povídalo se to hned jak se to tady objevilo.

A oficiálně nepřišla žádná informace dodneška - tedy o nákazové situaci.
Ale prý se to objevilo i u jiného včelaře, takže je to zde asi již z dřívějška.
Tak ze směsky poměrně zarážejících zpráv se dá dovodit snad jediné. Ty mezistěny z Polska určitě ne.
Nebo by musely být hrozně infekční, že by se to za rok rozneslo hodně daleko.

Takže to musíme brát tak, že hniloba je tady. Je to asi jako s ATB v medu atd. - nemají tam být, tak se nehledají.
(11.02.2016 23:04)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Pouze část citace příspěvku 324, ke kterému jsem směřoval a ne k hnilobě plodu z Polského vosku.

Protože se tato informace stále šíří tak mi to nedá abych nereagoval - asi po dvacáté.
Smutné je, že tuto informaci šíří "zkušení" včelaři a často funkcionáři ČSV na schůzích atd. To si nestihli ani za půl roku nastudovat základy?

Prosím o vysvětlení jak se dají bakterie k jejíž likvidaci stačí 80°C šířit mezistěnami (Tak chápu ten "polský vosk") když neznám způsob jak zpracovat vosk z díla aniž bych jej vařil ve vodě a obvykle i s kyselinou sírovou.

Taktéž by se muselo stát, když už by ty bakterie v tom vosku byly, aby se ve značném množství dostaly do krmné kašičky.

A za třetí - muselo by jít asi o velký dovoz, když je to podle všeho na mnoha místech ČR.
Karle jdeš na to vzdělávání blbě. Pamatuj:
Inspektor Trachta k Hlaváčkovi:
"Zapište si, Hlaváčku - zásada číslo dvě:
Vnést mezi podezřelé zmatek"

To jim nesmíš hodit tak jasně a zřetelně. Je potřeba nejdřív vyděsit - pak se začnou zajímat - a samostudiem k tomu dojít sami.

Kdybys napsal - Včelpo dováželo med z Ukrajiny, tak proč né vosk z Polska. To bude v mezistěnách českých výrobců - s tím se smiřte.

To by si viděl bleskovou reakci.
To je ono, teď je to jasné.Wink
Možná v tom medu byly antibiotika, protože v tom medu byla hniloba, to je fakt možné.
A do těch mezistěn ty antibiotika asi nepřidali. Tak nevím co máte proti antibiotikům.
Prevence je důležitá.
Cool
Jirko, nevyvolávej paniku. Oni se pak utlučou sami a do koho se pak budeme navážet?
Jiří ,asi jsi to trfil.
Když mohli dovážet med z Ukrajiny a tvrdit,že je z Česka tak proč by nemohli dovážet vosk z Polska /nebo Číny/ a tvrdit ,že je Český?
Na to přece kupovali nové vybavení aby zvládli větší množství........
A kde ho vzít,když není......................tahle strategie už tu byla,nepřipomíná Ti to něco? A hlavně - lacino ,ať viděláme!!!!!!!!!!! F.V.
Právě vyšel letošní třetí eVěstník PSNV. Věnován je monotematicky hnilobě. Moc informací není k dispozici, ale pořád lepší jak nic.
Pokud někdo potřebujete info. požádejte některého člena PSNV aby se s vámi podělil o členskou výhodu. Smile
Mě a Jirku Matla vynechte, vypadalo jako když se chceme chlubit a vnucovat. Takže vrozená skromnost a hlavně příliš plné mailové schránky a málo času. Cool
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's