(24.11.2015 15:48)Perun napsal(a): [ -> ]Palce Ti držíme,ale nehovor nič. Podnikateľský zámer sa nosí v hlave a nie "vybubnovaním" na verejnosti!
Perun, no čože takého dôverne tajného a strategického som po ňom chcel? Myslím se, že ak by uviedol, že dominantnou činnosťou v jeho zámere bude produkcia medu, na stabilnej včelnici pod Pilskom, tak čo by sa stalo? Napríklad ja by som sa následne k tomu vyjadril. Napríklad v tomto realistickom tóne. O kapacitných limitoch objemov znášok v jeho teritóriu detailne neviem nič, no viem, že sa to od môjho teritória moc neodlišuje, čiže nepriamo o ňom viem pohľadom včelára skoro všetko
. Určite by som ho nabádal k veľkej opatrnosti vybrať sa týmto smerom. Neťahal by som mu "medové motúzy" popod nos, ako možno urobili niektorí veľkovčelári-farmári v súkromných správach. Ak by mal svojich 100-200 včelstiev rozhodených niekde popod Pilsko , poprípade dolu od dediny, nič prevratné by to nebolo a tak veľmi rýchlo by ho ako dominantného živiteľa rodiny jeho žena, obhajujúc záujmy a potreby celej rodiny, poslala s jeho včelami kdesi do kelu! Včelári zhora, ak sa chcú nádejať, že budú profitovať, tak už v skorej jari vyrážajú dolu, do tepla, za podstatne lepšími podmienkami rýchleho jarného rozvoja včelstiev, ku vŕbam, následne vyrážajú na repku a prášia za agátom- s jeho kvetom od Komárna až kdesi- čo ja viem? Madačka? Tým pádom nestihnú malinu, lebo tá na nich nebude čakať a mnohokrát sa z agátu vracajú hromžiac na seba, prečo radšej neostali doma "na riti"!
Nehovorím o tom, koľko euríčiek žožerie potrebná technika. Dnes to už nemôže byť ako kedysi- stará Praga, vyradená prerobená Karosa, či pár rozheganých kočovných vozov, s ktorými by ani neprešiel cez Príslop a nie to vandrovať po juhu Slovakie. Čo by prežíval pri včelách? Hlavne stres, lebo to by už nebolo pohodové včelárenie, ale len honba za prachmi -medom. Každoročná obdoba zlatej horúčky na "Klondajku". Však včelnicu plánuje mať asi ešte vyššie, ako ju má teraz. Tam nie je nič, len smrekové hory, nejaké jedle, ktoré ale majú s jedľovými horami na východe, čo sa týka každoročnej produkcie medovice, premálo spoločné, nejaké lúky a porasty malín, lenže tá kvitne 2, max. 3 týždne, ak to vybuchne, tak sa môže "ísť pásť". Priemer 20 kg /bodaj by mal/ ale nebude a ak bude, tak s "odretými ušami". V minulosti to bolo tak, že otcovia cez leto dreli na poli a na zimu išli do bane! Aby rodina prežila. Pri takej voľbe ako uvádzam, by sa musel vrátiť do minulosti- jar- leto drieť pri včelách a pol roka by musel ísť "gastarbajterčiť" na západ... Ak ale chce farmu, kde by včelárenie bola len jedna z rovnocenných aktiviít, tak by potom nestíhal poriadne nič. Aby mal zamestnancov, tak to by už musel objaviť farmársku "ameriku" na hornej Orave, čo by ale bol menší zázrak. Pritom o jeho kreujúcom podnikateľskom zámere síce neviem nič, no si myslím, že včelárenie je pre neho vyšší princíp, ktorý nemá nič spoločné s podnikateľskou pažravosťou, ako to je v iných podnikateľných sférach, kde jeden požiera druhého kôli prachom a ak by do toho kolotoča vstúpil, tak vo včelárskom biznise by to nebolo ináč.
Takže Jaroslav, samozrejme Ti držím palce. K tomu, aby sa Ti Tvoje plány začali napĺňať, ale najviac Ti držím palce v tom, aby si nestratil zdravý sedliacky rozum, oravský úsudok, aby si sa neunáhlil a ako sa hovorí: 2x /možno i viackrát/ meraj a až potom strihaj....Dano.