Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská petice - veřejný registr půdy LPIS
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Na portálu farmáře existuje formulář (portál určený především pro zemědělce), kde se zadává aplikace hnojiva či přípravku na ochranu rostlin. Na konci tohoto formuláře je tlačítko "Uložit". Stačí implementovat již výše zmíněnou skutečnost, že informaci o aplikaci hnojiva či POR škodlivého pro včely, dostanou automaticky i včelaři. Nevím, kde se stala chyba a proč stát opět nedotáhne věci do konce. Současným technickým řešením jen přidělává zbytečnou práci zemědělcům. Výsledkem jsou potom hlášení typu: "Budu hnojit na všech obchospodařovaných pozemcích od jara do podzimu." Informace úplně k ničemu! Na druhé straně je dobře, že mají včelaři možnost vědět, kde a kdy se bude čím pro včely nebezpečným hnojit či ošetřovat porost.

[attachment=5088]
(07.04.2018 11:03)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Včelař, respektive jeho včely jsou ohroženi, tak by měl mít mít tuto informaci poskytnutou bez dalšího dohledávání. To by jsi v praxi musel denně kontrolovat, jestli někde někdo něco a něčím nebude stříkat.
Ono kontrolovat denně e-mail, diskusní fórum nebo LPIS záložku v prohlížeči s postřiky pro zadané souřadnice zas až tak velký rozdíl není. Ve všech případech se musíš napojit na web a kliknout na to co chceš vidět. U toho e-mailu je to asi nejsložitější - tam musíš ještě zadat heslo a prolistovat spoustu došlé pošty než nakonec najdeš ten s těmi postřiky. To přes tu záložku do LPIS se souřadnicemi to máš na jeden klik nalezeno. Co je tedy z hlediska používání rychlejší?
Zdravim. Vcera taky dostal mail:

Zemědělské družstvo Častrov, Častrov 142, PSČ 394 63
IČ: 001 11 058, DIČ: CZ00111058

V Častrově 4. dubna 2018
Předmět: Oznámení o použití přípravků na ochranu rostlin

Vážení včelaři,
na základě nové právní úpravy je naší povinností Vás informovat o plánované aplikaci přípravků na ochranu rostlin na našich pozemcích. Kromě této změny by naše vzájemná spolupráce měla probíhat podobně jako v minulých letech. Pro upřesnění bychom Vám chtěli sdělit následující:
Podle § 51 odst. 1 písm. a) a odst. 2 písm. a) zákona č 326/2004 Sb. o rostlinolékařské péči v platném znění a § 9 a § 10 vyhlášky č. 327/2012 Sb., o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin
oznamujeme tímto dotčeným chovatelům včel aplikace prováděné v letošní pěstitelské sezóně 2018:
přípravků na ochranu rostlin nebezpečných nebo zvlášť nebezpečných pro včely,

směsi přípravků na ochranu rostlin a směsi přípravků na ochranu rostlin s hnojivy a pomocnými prostředky ve smyslu § 51 odst. 3 a 4 zákona č. 326/2004 Sb. v aktuálním znění zákona č. 299/2017 Sb.
Dle novely rostlinolékařského zákona č. 229/2017 Vás informujeme o aplikaci směsí přípravků, které budou požívány v okruhu do 5 km od stanoviště Vašich včelstev ( dle novely zákona do 48 hodin před aplikací POR ). Aplikace přípravků na ochranu rostlin budou probíhat v období od 10. 4. 2018 - 20. 11. 2018, na nekvetoucí plodiny. Konkrétní termín a dobu aplikace vám rádi sdělíme na níže uvedeném tel. čísle
Aplikace těchto látek probíhá na ošetřovaných pozemcích společnosti ZD ČASTROV pravidelně již řadu let – seznam našich půdních bloků bude uveden na našich webových stránkách v sekci Aktuality. Zde bude vyvěšen i seznam použitých přípravků na ochranu rostlin. Možné aplikace přípravků na ochranu rostlin a jejich směsí v TM budou prováděny vždy v souladu s platným registrem přípravků na ochranu rostlin a výše uvedenými právními předpisy.
Ještě uvádíme potřebný kontakt do ZD Častrov: mob.: 725 105 560, Ondřej Březina, DiS.
e-mail: brezina.zdcastrov@centrum.cz
http://www.zdcastrov.cz
Včelaři, kteří nemají na Portálu Farmáře – SZIF, u své provozovny uvedenou e-mailovou adresu, prosíme tímto o doplnění tohoto údaje, pro lepší a snadnější vzájemnou komunikaci pro budoucí spolupráci.

Děkujeme a jsme s pozdravem Ondřej Březina, DiS.
agronom ZD Častrov
Zveřejnění stanovišť a osobních údajů ve veřejné části LPIS považuji za hrubý zásah do soukromí včelaře. Vysvětlení dotčených úřadů, že jinak to nešlo, protože s postřiky pracují i jiné subjekty (obce, firmy udržující městskou zeleň či okraje silnic a dálnic atd.) než jen zemědělci, se mi zdá více jako výmluva, než skutečný důvod. Přeci i těmto subjektům lze vytvořit přístup do portálu farmáře stejně, jako to mají zemědělci jen s tou podmínkou, že tyto subjekty by měly přístup jen k sekci Hnojení/Postřiky. Vyplňovaly by přitom úplně ten stejný formulář jako zemědělci.

Po vyplnění formuláře Hnojení/Postřiky a uložení by se automaticky vytvořila a rozeslala zpráva (na email, smskou, do LPIS či do přehledu na portálu farmáře atd.) dotčeným včelařům. Tím by odpadla zemědělcům otrocká práce s vyhledáváním a odesíláním oznámení všem včelařům v okruhu 5 km od plánovaného postřiku/hnojení. A zároveň by byla splněna zákonná povinost informovat dotčené včelaře.

Z toho vyplývá, že další veřejné zobrazení stanovisť včelstev včetně kontaktů na včelaře ať už v LPIS či jinde pozbývá smysl.

Jsem rád, že existuje tato petice a že někdo bojuje proti současné právní úpravě, která škodí jak včelařům, tak zemědělcům. Doufám, že se podaří přesvědčit odpovědné orgány k legislativní změně a vše bude uvedeno do souladu s potřeby jak včelařů, tak zemědělců.
máte někdo mailovou adresu na ministerstvo zemědělství kam lze posílat tyto oznámení? Myslím tím oficiální, abych musel dostat do 30 dnů odpověď proč se toto děje?
Petr.Krejcik@mze.cz
děkuju, to je kdo? Už jste to tam někdo poslal?
edit:
http://eagri.cz/public/web/mze/kontakty/...27598.html

takže prosím přeposílejte mu to...
Měli by jste prvně popřemýšlet to co požadujete a potom si sesumírovat co vlastně chcete !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zdá se vám ,že zveřejněním vašich jmen,kde bydlíte, telefonu a I - meilu se vám stala škoda???????????
A teď ruku na srdce - s každou sklenkou medu , inzerátem, ať je to v časopise,internet na prodej medu ,matek ,úlů .......
Tyhle informace poskytujete / navíc na sklenici při prodeji je to též povinnost/a nikdo z vás se proti tomu
nečílil.Na žádné sklenici co se mi dostala do ruky nebylo jen napsáno MED ! Ale všechno to co se vám
teď zdá jako - nežádoucí
Tak ,že prvně zvažte na co si stěžovat!!!!!
Co by se mělo upravit!!!
A hlavně - jak co nejjednodušeji - přehledně -spravit!!!
Ono hlášení do Lipsu je dobrá věc .I ta mapa se stanovišti má své opoctatnění. Drobná chybička se vloudila. Jen do té mapy
by měl mít náhled pouze SVS,
KVS,MZe a ten co spravuje data.
A správným programem by se dal naplnit zákon jak pro zemědělce /hlášením o postřicích,hnojení/, tak pro včelaře /aby včas,
ve správnou dobu,s patřičnými informacemi/ byli seznámeni.
A pro zemědělce, úleva ,zaslal by jedno hlášení do Lipsu a včelař by dostal správné informace.
A to by bylo i pro OU,ČSD,golfisty ........ F.V.
- meilu se vám stala škoda ano. - od zveřejnění mi pořád někdo volá a na mail mi posílají spam. Je to otravné a přímo k nasrání, když to zavinil stát.
Kdo chce omezit spam, tak může poslat do Hradištka nové hlášení o počtu včelstev s tím, že vymaže kontakty (mejl, mobil), udělal jsem včera, tak jsem zvědav, zda bude fungovat.

Petice je dobrá věc, ale už se to snad na MZe řeší, protože to co se děje je neúnosné a dostávají sodu ze všech stran. Snad se to podaří co nejdříve zrušit nebo omezit, aby to neobtěžovalo včelaře ani zemědělce.

Nestálo by za to udělat tady anketu, zda to někdo využívá? Otázky např.
Po oznámení zavírám včely
Kontroluji zvýšený úhyn a chování včel
Informace ignoruji

KH
Tak kromě "nicneříkajících" hlášení se u nás objevil ještě jiný problém, opravdu nechtěná pozornost místní ZO. Na stanovišti včeraříme už několik let, nikdy nebyl problém (nejsme členy ČSV) vše si zařizujeme sami. A začaly celkem obtěžující telefonáty a maily od místní ZO, kteří nás našli v LPIS a vzhledem k tomu cituji: "že si zakládají na tom, že sledují, aby měli všichni zdravé včely" tak po nás chtějí předložit rozbory na varoázu, odkud máme včely a rozbory na mor (zatím ještě nemáme odpověd z laboratoře) a všechno pěkně písemně. Jak moc mi to hnulo žlučí, asi nemusím ani vysvětlovat Angry
Tak takový problém jsem měl i bez LPISu Smile Sice mě to taky nasralo : "Co je jim po tom? Já jejich dokumenty taky neviděl". Ale pro klid duše jsem jim mejlem ty rozbory poslal. Od té doby pokoj.
Jednoduchá odpověď, také si zakládáte na zdraví včel, tak požadujte doložit jejich rozbory na varroózu, MVP a kulhavku včel.
Popřípadě připomenout, že ČSV je dobrovolné občanské sdružení (stejně jako fan klub Karla Gotta), nemají tedy žádný nárok po Vás cokoliv požadovat.
Nad Vámi je pouze SVS, Vaše svědomí a popřípadě bůh.
Omlouvám se, ale prakticky denně dostávám takovéto emaily, sms i dopisy, na které takto nebo podobně odpovídám. Některé zem. podniky oznamují, že budou jedy používat od 1.4. do 28.10.2018, tam až jsme došli.
Včelaři si musí pomoci sami, jenže to by musely pracovat včelařské organizace. Státní úředníky nemá smysl kritizovat. Ti budou vždy jen ve vleku událostí a budou se snažit jít cestou nejmenšího odporu.
Díky organizátorům petice, ale je 10 minut po dvanácté. Škoda, že nejsou ve vedení včelařských spolků, tedy předpokládám.
Tohle se přeci dalo čekat už minimálně před 3 roky.
A nyní text naší plodné komunikace.


Vážená paní magistro.
Děkuji za info, ale není mně ani ostatním včelařům nic platné a navíc odporuje zákonu.
Včela není králík a nedá se zavřít, kdy si vzpomeneme. Navíc neuvádíte čísla pozemků, přesný čas přípravek, který budete používat.
Pokud se nepletu tak 11.4. – 13.4. 2018 už uplynulo a dnes je 17.4.2018. Z tohoto pohledu jste také porušili zákon, se všemi možnými důsledky.
Víte,já vím, že ani vám to není příjemné, ale takto jen likvidujete nejen včely, ale veškerý živý hmyz.
Vracíme se o 40 let zpět i když tyto jedy jsou asi jednoznačnější než neonikotinoidy nebo glyfosáty, které nejsou na první pohled vidět a působí dlouhodobě.
Nejspíš i proto se vracíme zpět.
V kopii posílám mojí odpověď svému advokátovi , se kterým se poradím o dalším postupu.

Vše dobré

L. Dvorský


Ing. Leoš Dvorský

17. listopadu 1197
293 01 Mladá Boleslav
tel: 776 113 069


email: sl.dvorsky@tiscali.cz

From: ] xxxxxxxxxxxxxxx
Sent: Tuesday, April 17, 2018 9:44 AM
To:Subject: Hlášení aplikace POR



Dobrý den,

od 11.4.-13.4. budeme ve vašem okolí provádět aplikaci POR nebezpečného pro včely.
Prosím, abyste na to brali zřetel.

Tento e-mail zasílám jak za Ing. Ivo Rylicha, tak za firmu BAZE s. r. o.

Děkuji a přeji hezký den.

--
Mgr. xxxxxx
BAZE s. r. o.
Bezděčín 72
293 01 Mladá Boleslav
(07.04.2018 15:16)JKL napsal(a): [ -> ]
(07.04.2018 11:03)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Včelař, respektive jeho včely jsou ohroženi, tak by měl mít mít tuto informaci poskytnutou bez dalšího dohledávání. To by jsi v praxi musel denně kontrolovat, jestli někde někdo něco a něčím nebude stříkat.
Ono kontrolovat denně e-mail, diskusní fórum nebo LPIS záložku v prohlížeči s postřiky pro zadané souřadnice zas až tak velký rozdíl není. Ve všech případech se musíš napojit na web a kliknout na to co chceš vidět. U toho e-mailu je to asi nejsložitější - tam musíš ještě zadat heslo a prolistovat spoustu došlé pošty než nakonec najdeš ten s těmi postřiky. To přes tu záložku do LPIS se souřadnicemi to máš na jeden klik nalezeno. Co je tedy z hlediska používání rychlejší?
Ještě jeden aspekt. Pokud to bude přes e-mail nebo SMS od 10ti podniků v okolí a s čísly parcel, kde se bude něco aplikovat, tak musíš procházet 10 e-mailů a dohledávat 10x kde ta parcela co se stříká je - já alespoň nemám v hlavě číselník parcel a zafixovanou mapu, kde je která.
U té LPIS aplikace co by dávala přehled v mapě o postřicích v nejbližších dnech za všechny zemědělské podniky působící v 5km pásmu od GSP zařízení, na kterém si tu mapu zobrazuji, by si jediným pohledem na mapu věděl prakticky vše.

Jinými slovy - jsem proti jakémukoliv zasílání e-mailů nebo SMS jednotlivcům.
Poskytování informací zemědělcem by měla být splněna na základě povinného zapsání postřiku do LPIS a ne nějaké hledání adres sepisování e-mailů, SMS, dopisů ...
Další zodpovědnost by mělo být na MZE = zpřístupnění informací o postřicích v mapové podobě (speciální aplikace v LPIS dostupná na mobilních zařízeních s využitím zabudované GPS)
Konečná zodpovědnost za zdraví jak osob tak svých svěřenců (včel, mazlíčků ... dětí) je na osobě samotné.

Hlášení místního rozhlasu v částech obce, které mohou být okrajově zasaženy postřiky by ovšem nebylo od věci = e-mail na postiženou obec.

Nejen včely si lítají kde chtějí, dělají to i vaše nezletilé děti (po okrajích polí) a dokonce i děti nevčelařů - nestojí za to MZE udělat zákon tak, aby i oni měli či mohli být informováni.
(17.04.2018 7:27)Kamil Holý napsal(a): [ -> ]Kdo chce omezit spam, tak může poslat do Hradištka nové hlášení o počtu včelstev s tím, že vymaže kontakty (mejl, mobil), udělal jsem včera, tak jsem zvědav, zda bude fungovat.
Spam, ten většinu včelařů tolik netrápí.
Problém je, že stanoviště z mapy nezmizí a případný zloděj si ho snadno najde.

Někdo tu nedávno psal, že přes datovou schránku (jinak nutno žádat osobně) získal přístup do portálu farmáře. To je asi řešení, jak kontakty rychle předělat, stanoviště upravit, atd.
Už na tom také pracuji, datová schránka zřízena, přístup mám. Jen změny jsem zatím nedělal.
Určitě se to bude hodit do budoucna na hlášení počtu včelstev, rušení/přidávání stanovišť ....
Tady jedna odpověď "farmáře" - není to Babiš. Je to z FB - skupina Včelařství.
..... " kolega (farmář) ho (včelaře) vyhodil a poslal mu doporučeně ,že si nepřeje aby jeho HOSPODÁŘSKÉ ZVÍŘATA (včela medonosná) nevstupovala (létala) na jeho pozemky.Protože za všechny hospodářské zvířata,zodpovídá pouze jejich majitel. Vyřešil to šalamounsky. "
Snad nám nezačnou posílat taky takovou odpověď....
Pak je jediným řešení, aby včela byla vyjmuta ze seznamu hospodářských zvířat a prohlásit je za volně žijící hmyz a poskytnout jim ochranu jako chráněné fauně.
Stejně je zajímavé, že chráněné druhy ba dokonce i kriticky ohrožené chráněné druhy hmyzu co se pohybují na polích mohou být beztrestně s požehnáním MZe zahubeny na polích postřikem.
Když neni rozum tak je smutná komedie a pláč.
(17.04.2018 12:50)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Někdo tu nedávno psal, že přes datovou schránku (jinak nutno žádat osobně) získal přístup do portálu farmáře. To je asi řešení, jak kontakty rychle předělat, stanoviště upravit, atd.
Už na tom také pracuji, datová schránka zřízena, přístup mám. Jen změny jsem zatím nedělal.
Určitě se to bude hodit do budoucna na hlášení počtu včelstev, rušení/přidávání stanovišť ....

Já zkusil na 14 dnů své stanoviště na LPISu zrušit, na mapě se nic neprojevilo ....

(17.04.2018 13:07)JKL napsal(a): [ -> ]Pak je jediným řešení, aby včela byla vyjmuta ze seznamu hospodářských zvířat a prohlásit je za volně žijící hmyz a poskytnout jim ochranu jako chráněné fauně.
Stejně je zajímavé, že chráněné druhy ba dokonce i kriticky ohrožené chráněné druhy hmyzu co se pohybují na polích mohou být beztrestně s požehnáním MZe zahubeny na polích postřikem.

Pokud se nepletu, tak dle občanského zákoníku je včela, která opustí úl (stanoviště, pozemek ?) včela ničí. Takže když souseda popíchají včely, nejsou to tvoje včely a ničí včely. Stejně i včely navštěvující pastvu.

Přesně, je to komedie.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's