Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelařská petice - veřejný registr půdy LPIS
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Jen pro zajímavost
Včera jsem rušil a přidával stanoviště přes eAGRI.
Změny na LPIS nejsou okamžité, stalo se do druhého dne. Dnes už na mapě vidím nové stanoviště.
Nevím jak u vás, ale u mě se obvyklá naštvanost včel v době květu řepky letos nedostavila.
Pozorujete něco podobného a je souvislost s tímto tématem čistě náhodná?
Neznam lepsi zpusob kriminalizace Lpisu, nez Sedlackuv zeh. Pokud na problematice nekdo aktivne dela, bylo by asi prinosne, obratit se na p. Sedlacka s prosbou o pomoc.
Zeptám se trochu jinak - neřešil někdo z váz problém, že zemědělec v okolí na povinnosti hlásit postřiky kašlal úplně a nehlásil ani ono pověstné "nic"?
Taky tady mam takovy.Jestli na ne chodi kontrola,jsem zvedav,jak budou dokladat,ze hlasili postrik.Nechavam tomu volny prubeh.
Hlaseni chodilo z jara, ale vim bezpečně že ty co maji pole vedle včelnice nic nehlasili. A to zasadili kukuřici a postřik taky provaděli. Otázka je zda byl postřik zvláště nebezpečný pro včely. Takže to beru tak že nemuseli a neřeším to.
Tam kde není žalobce, není ani soudce. A to platí jak u Včelpa, tak u vyčuraného agronoma.
Jestli nahlasi od dubna do listopadu nebo nenahlasi vubec,je prast jako uhod-vcelarum oboje na nic.Tohle at si kontroluji rostlinolekari.
Zdravím všechny
a zároveň se omlouvám za delší odmlku - řešit petici v průběhu včelařské sezóny s sebou nese problém nedostatku času... Petiční archy, které přišly do termínu schůzky jednání na MZe, se nám na tomto jednání díky vstřícnosti pana Šturmy z VSMBO podařilo předat - petici převzal přímo náměstek pro řízení sekce lesního hospodářství Mgr. Patrik Mlynář. Bohužel, do dnešního dne nám nepřišla žádná odpověď, ač lhůta pro její zaslání již minula. Nicméně osobně chápu, že jsou ministerští úředníci vytížení i jinou prací (sám také nestíhám) a velký problém v tom nevidím - pokud odpoví trochu později.

Po zmiňované schůzce 25.4. se konaly na stejné téma ještě minimálně další dvě schůzky se zástupci včelařských spolků - petiční výbor nebyl účastníkem ani jedné z nich.

Tolik zpráva o tom, jak se celá věc vyvíjí. Nemám všechny informace, některé jsou přístupné jen zástupcům včelařských spolků - pokud máte možnost, obraťte se prosím na ně.
http://www.majabee.cz-bojujme za nase vcely..
Ze by jeden,se kterym MZe paskvil s LPISem konzultovalo? Neskonala vdecnost nebo obycejne ritolezectvi???
Vážení včelaři,

dovolte nám seznámit Vás s výsledky „včelařské petice“ a vývojem situace kolem ní. V prvé řadě je třeba znovu poděkovat všem, kteří se na petici podíleli! Bez aktivity jednotlivců (a někdy i celých organizací) by nebylo možné tuto petiční akci uspořádat. I přes vysoký počet včelařů se petiční výbor obával toho, že petiční akce skončí na samém začátku nezdarem, a to právě pro nezájem ze strany včelařů. Tato obava se naštěstí nenaplnila. Zájem o petici byl překvapivě velký a podpisový arch, který obdrželo MZe, čítal 1557 podpisů.

Protože se nacházíme v období, kdy již většina z Vás má vytočený med a začíná včely připravovat na zimu, můžeme nastolit diskuzi o „včelařské petici“ a postoji MZe a zemědělských subjektů. Poskytujeme Vám tedy odpověď, kterou MZe zaslalo petičnímu výboru a zároveň si Vás dovolujeme požádat o diskuzi k ní. Diskuzi se pokusme vést na takové úrovni, která by posléze mohla vygenerovat určitá stanoviska, jež by se mohla stát opěrnými body pro ty včelařské subjekty, které daná problematika zajímá a hodlají se jí dále věnovat.


[attachment=5231] [attachment=5232] [attachment=5233] [attachment=5234] [attachment=5235]
Na aplikaci LPIS jsou problematické především dvě věci:
za prvé-ohlašování aplikace postřiků,min.48hod a max?
za druhé-přístup tam má kdokoliv,měli by mít jen registrovaní zemědělci
A pokud registrovaný zemědělec někomu svůj přístup dá (nebo mu ho někdo ukradne), tak bude zastřelen za úsvitu.. Tak jsi to myslel?

Pokud tam pustíš tisíce lidí (opravdových zemědělců), tak už tam můžeš pustit každého. Každý kdo bude chtít, si ten přístup kdykoliv a jednoduše získá.

Zajímavý se mi zdá argument Ministerstva o tom, že už 15 let se obdobným způsobem, jako umístění včelstev, zveřejňuje umístění volných chovů ovcí a skotu a není s tím žádný problém.

Nevím, jestli je to pravda, ale pokud to pravda je, tak je to velmi silný argument.
V zájmu nastolení či usměrnění diskuse bych si dovolil poukázat spíše na jiné statě v poskytnutém materiálu. Stran LPISu toho zde bylo diskutováno již mnoho a minimálně zde existuje alespoň částečná znalost jeho problematiky. To sice nebrání tomu, aby zde byl LPIS jako takový podrobován kritickému zkoumání, ale spíše se nyní pokusme diskutovat o postojích a sděleních státu, které jsou obsahem odpovědi MZe. Dovolil bych si tedy na začátek vyzdvihnout dva momenty, které by si zasloužily jistou pozornost.

Jsou to:
1) jednotný požadavek zemědělců na zrušení povinnosti hlášení postřiků
2) proklamace státu o tom, že "chov včel je významným přínosem nejen pro zemědělce a chovatele včel, ale i pro celou společnost"

Výše uvedené body jsou vůči sobě naprosto kontradiktorní a zasloží si hlubší zamyšlení. Zároveň je třeba upozornit na fakt, že zemědělci začali používat argument, že sami včelaři nechtějí být o postřicích informování (např. zde: http://www.asz.cz/cs/aktualne-z-asz/asz-...ovuje.html ). Taková tvrzení se zdají být přinejmenším účelová a je třeba si je vykládat v určitém kontextu toho, kdo je tvrdí a kdo mu k tomu poskytl oporu. Ostatně při hlubším zamyšlení se nad tím, co se dnes "leje" do zemědělské krajiny, nejde jen o problém včelařů, ale jde o celospolečenský problém, který se díky úporným snahám zemědělců zatím drží pod pokličkou či se maximálně bagatelizuje.
(15.08.2018 12:27)climax napsal(a): [ -> ]...
Jsou to:
1) jednotný požadavek zemědělců na zrušení povinnosti hlášení postřiků
...
Pokud tím myslí povinnost hlášení postřiku včelařům , tak to není zase až tak hrozné a vyřešilo by to problematické uveřejňování stanovišt včel, jejich majitelů a kontaktů na ně. Pokud se tím myslí jakékoliv hlášení do státních databází, pak jde jednoznačně o pokus ututlat co se na pole leje a to samozřejmě není možné. Znemožnilo by to státu mít jakýkoliv dohled a možnost kontrol.

Prostě ideální, aby zemědělec postřik někam nahlásil maximálně x dní předem minimálně y dní předem, a kdokoliv si mohl zjistit pomocí chytré aplikace kde, kdo a čím bude stříkat v dané oblasti. Chytré mobily/tablety/PC s aplikací běžící na pozadí by (pokud by bylo nakonfigurováno) sami vyhodily zprávu/upozornění na displaji s informací o postřiku v zájmové oblasti x dní dopředu, když by se takový záznam ve státní databázi objevil a to včetně možnosti ukázání mapy a detailu o nebezpečnosti postřiku pro včely. Zemědělec by byl spokojen, že nemusí hledat včelaře v okolí a kontaktovat je. Včelař by pokud by chtěl dostal to hlášení a i ta maminka s miminkem v kočárku by chytrým mobilem byla informována o tom, že není vhodné chodit kolem pole kam vyrazí chemici s postřikovači.
Pouze určité klany zlodějů včelstev, nezvaných léčitelů a kontrolorů čistoty rasy a žhářů, ať už z rasových či zábavychtivých či mstivých pohnutek, by měly "po žížalkách" = byl bez informací o stanovištích.
No je to na politicích zda podpoří ty úchyláky nebo slušné občany. Co si zvolíme to máme.

Ovce, kozy se sice hlásí, ale ne kde se právě pasou. To by zemědělci hned vyskakovali, když by se jejich skot objevoval na talířích u některých nepřizpůsobivých a restauratérů z důvodu snadného přehledu o tom kam si na jehněčí zajít.
Neni v zajmu zemedelcu ani tohoto statu, aby se vedelo kolik jedu se pere do zradla a spodnich vod. Stat nezajimaji nejake kontroly, ekotetroristi zase sleduji spis cyklostezky nebo vitani z Afriky, jediny kdo ma o tom co se deje na polich prehled jsou vcelari, ve styku s lesy mozna par hajnych. Kdyz odstrihnou od informaci vcelare, nikdo nebude delat problem ani statu ani zemedelcum a business pokvete. Vse je o penezich. Od vidlicky, po prase. Od postriku, k rakovine.
Tady je problem jinde,zemedelec ma strikat mimo let vcel a spravnou koncentraci povoleneho pripravku.Pokud by tohle musel hlasit vzdy rostlinolekarske sprave,ktera by kdykoliv mohla dorazit na kontrolu(a taky chodila!!!) a za nespravny zpusob aplikace zemedelce odmenila patricnym poradnym flastrem,pevne verim,ze by si zemedelci dali pozor.Tezko dosahnem zruseni pripravku nebezpecnych pro vcely,ale snad dosahnem zakazu rady pripravku,nejde jen o vcely,ale o opylovace obecne.Nic nepostavi cloveka do late,jako poradna pokuta.
Hlaseni vcelarum v principu ano,datumove a parcelne jiste,druh pripravku samozrejme.Zrusene informovani obecnim rozhlasem bych zavedl opet,kvuli informovani verejnosti,(asi by to hralo tyden co tyden),aby maminka s kocarkem nespacirovala po polni ceste,kdyz vedle jezevec caka sajrajtem proti plevelum.
Bohuzel je to prehrano do roviny cakajici zemedelec-vcelar,misto do roviny zemedelec-verejnost,na vedlejsi ucinky jedu se z vysoka dlabe.(splachy do rybniku atd).
Uz je to asi jen volba vynosy kontra priroda,vcelari jsou jen jedna skupina z celku.
Zakladem musi zmena pristupu k zemedelstvi obecne,snad jeste neni uplne pozde.
Zemědělci ÚKZÚZu nic předem o aplikacích nehlásí!
ÚKZÚZ nikdy kontrolu v terénu neudělal!
Zemědělec si může dělat úplně co chce a nikdo ho, pokud nepochcípají ryby v přilehlém rybníce, nikdy postihovat nebude, protože se nic neprokáže.
Ze všecho nejvíce mne iritují Zelení, Duhoví a Matky všech možnejch úchyláků, kteří by mohli něco v tomto smyslu užitečného vykonat, ale holt jim to nikdo nezaplatí.
Ještě bych se zmínil v tomto smyslu:
Pokud by stát měl opravdu zájem na tom mít přehled o aplikacích fungicidů a pesticidů v zemědělství, mohl by tak využít právě nás včelaře a provádět rozbory vzorků pylu na přítomnost těchto látek stejně, jak to udělali v Rakousku. Referoval o tom v Olomouci Rudolf Moosbeckhoher (Rakousko) v přednášce "Ztráty a oslabení včelstev nemocemi a pesticidy", kde zveřejnil výsledky z rakouského projektu "Future of Honeybees" (Losses and damage of honey bee colonies by diseases and pesticide exposure - results from the Austrian Project "Future of Honeybees"). Zjistili koncentrace a našli i látky zakázané, v některém vzorku bylo snad víc než deset druhů pesticidů.
Zájem státu je, aby občan byl co nejvíce nemocný, aby se producenti medikamentů dostatečně nasytili a pak aby umřel dřív, než se dožije důchodu. Jak podobné životu včel a byznysu okolo jejich veterinárních medikamentů.
(15.08.2018 12:27)climax napsal(a): [ -> ]2) proklamace státu o tom, že "chov včel je významným přínosem nejen pro zemědělce a chovatele včel, ale i pro celou společnost"
Tato populistická proklamace státu je v rozporu s běžně užívanou praxí.
MZE je pro mě hlavní viník a jaké máme jednotliví včelaři možnosti, aby s námi jednali.
Chybí nám vůdčí osobnost, více petic a aktivně působit.
Jiná cesta asi nevedeIdea
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's