Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina - desinfekce a mytí nádobí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím lidi. Letos se mi medovina nepovedla a přisuzuji to nedokonalé přípravě nádobí a pomůcek použitých při výrobě. Používám skleněné demižony a jejich pořádné očištění zejména stěn je poměrně náročný úkon.
Do prvního stáčení byla medovina v pořádku, ale po oddělení kalů do včerejšího dne již ne. Na stáčení používám k tomu zakoupené hadice, ale když je vypláchnu, zbytky vody v hadici zůstávají a než dojde k usušení, asi se zde vytvoří nějaké kvasinky.
V tomto konkrétním vlákně bych zde rád rozvedl na toto téma diskusi jak to kdo dělá.
Dám do demižona drveny kameň, trocha prášku na nádoby,vody a točim a točim. Odídu aj zaschnuté zbytky.
S točením demižonu s pískem a vodou opatrně, stačí malé drnknutí, demižon se rozletí a ty těžké ostré střepy můžou ošklivě a hodně hluboko pořezat. Vlastní zkušenost. Teď už drbu velké demižony dlouhou štětkou na flašky s hrubou houbičkou na konci. Když je potřeba přitlačit, jde houbička/drátěnka přidělat i na patřičně dlouhou dřevěnou tyčku. Jako u každýho mytí pomáhá předem namočit. Propláchlou hadici věším v půlce oběma konci dolů, bez problému zcela vykape, před stáčením propláchnu teplou vodou, nebyl nikdy problém. Při zakládání medoviny sázím na rychlou kolonizaci roztoku těmi správnými kvasinkami, takže zákvasu radši víc a aby už pěkně frčel. Jestli ale byla medovina doteď v pořádku, tak bude problém jinde. Nemohlo být málo medu - nedostatku substrátu pro plné vykvašení?
Demizon sa da dobre vycistit pomocou suchej surovej ryze.
Na mytí a dezinfekci nádob, příp.hadic jsou velmi dobré prostředky běžně užívané a osvědčené ve vinařství.
https://www.vinarskydum.cz/sanaton-1kg_p4629

https://www.vinarskydum.cz/divosan-forte-1kg_p4640

Postačí i sirné knoty ale je to nepříjemná "štiplavá" práce.
https://www.vinarskydum.cz/sirne-knoty-mensi_p3728
Já dezinfikuju klasickým savem......naleju plnej demižon teplý vody a od oka do toho naleju savo a nechám to den stát, pak vypláchnu......nečistoty se mi usazují jen nahoře u hrdla a ty umeju klaisckou štětkou na flašky.
Kam se nedostanu mechanicky používám louh - hydroxid sodný, používá se i v pivovarech na mytí vratných lahví, sežere veškeré nečistoty a pak stačí vypláchnout teplou vodou (důkladně několikrát)
Jinak dělám medovinu za studena (pri vymývání medu z víček max 45 stupňů), kvasinky Schimanski, kvasím ve sklepě teplota cca 12 stupňů, ředil jsem to na 29 % sladiny, zatím to kvasí pěkně tak snad se bude na Velikonoce čím pochlubit.
Referenční URL's