Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: tom.50
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
.. termosolární úl je termosolární úl. Málo se ví to, že i v každém jiném úle velká vedra ničí roztoče. To kdyby vám bylo dáno z Hůry, tak by vám došlo, že termosolární úl je úl speciálně zkonstruovaný k ničení roztoče teplem (jak chytřejší vytuší už z jeho názvu) víte?


V roce 1812 ředitel amerického Patentového úřadu navrhoval vládě USA zrušení Patentního úřadu, protože vše už bylo prý vymyšleno a tudíž stačí jen nahlížet do historie. Velmi mi připomínáte toho skvělého a uvědomnělého muže. A pro hnidopichy je jedno, zda to bylo přesně v tom roce, to není jádro sdělení, pro pomalejší, ....: Jádro sdělení není ani to, že bych se přirovnával k vynálezci. Jádro sdělení je to, že jen jedinec s obzvláště mdlým rozumem myslí, že vše už bylo řečeno a že lidi můžou oněmět a přestat komunikovat a nanejvýš nahlížet do minulosti.

Mě se docela zdá, že je o moje zkušenosti, ale i názory celkem zájem, soudě dle SZ. Jen ti lidé, co mi píší, sice většinou nikoho nejmenují, ale shodují se v tom, že se jim nechce nechat se veřejně vysmívat hrstkou stále stejných duševních naháčů.
Vážení moderátoři, nestál by tento fakt za úvahu? Tím spíš, že jeho zmatený výkřik je mimo, ale úplně mimo téma o krmítkách a krmení vč. Děkuju.

Taky Richtr velmi duchaplně minul jádro sdělení mého dotazu na pana Barnata stran přehřívání stropů jeho vč při krmení.
Opět napadání panem Krškou....opět stížnost směřovaná k moderátorům. Opět jájinkovství, opět samochvála, která jak víme smrdí. A pro informaci - třeba i já vím že jistá teplota, která včele nevadí, hubí roztoče. ale není to tak jednoduché, že by se vyhřála přední stěna úlu vyhřála od slunce a tam by roztoči u přední stěny úlu by popadali. Máme to trochu složitější, že ano. A někomu je vedro v pětadvaceti stupních, někomu nevadí třicítky.

omlůvám se za ty slova navíc, snáď aj tý duševní naháči mně to prominů Wink
Já ti to prominu. Je totiž možné že včely budou mít nějaký mechanismus regulace teploty a plodiště na nějakých těch 35°C uchladí.
(27.07.2019 14:48)tom.50 napsal(a): [ -> ]Mě se docela zdá, že je o moje zkušenosti, ale i názory celkem zájem, soudě dle SZ.

Vážení moderátoři, nestál by tento fakt za úvahu?

Tome odporúčam vám využiť svoje včelárske skúsenosti a poskytnúť ich všetkým záujemcom o vaše postupy takou cestou, ktorá zabráni vašim "neobľúbencom" aby vaše postupy kritizovali a vysmievali sa z nich.
Na takúto formu poskytovania rád je vo včelárskom fóre zriadené fórum, kde včelár píše svoje skúsenosti a nikto mu ich nekomentuje (max. dá palec, ale nemôže nik iný do toho vlákna písať, len autor!).
Ak to s pomocou začínajúcim včelárom myslíte vážne a nepotrebujete sa "dať urážať ironickými komentármi" k tomu čo včelárom radíte založte si vlákno v tomto fóre:
https://www.vcelarskeforum.cz/forum-Jak-...atecut=365

Kto stojí o vaše rady napríklad k téme "Krmítka a krmení "si každý váš príspevok nájde
a súčasne tým zamedzíte tomu aby boli časti vašich komentárov ironicky citované (často sú vo vašom príspevku úvahy a hlášky úplne mimo témy vlákna, ale vy chcete aby moderátori reakcie na vaše slová už vyhodnotili ako výkriky mimo témy) a vy nebudete mať pocit, že len vás zaujatí moderátori neoprávnene za "bránenie sa útokom ostatných"neoprávnene "terorizujú"(samozrejme pravidlá fóra sa dodržiavajú aj v tomto vlákne).
Verím že si tam svoju rubriku pre rady založíte, pretože vám ide hlavne o pomoc začínajúcim včelárom a nie o spory s inými včelármi ...
držím vám palce...
Goro, nejde mi o nějaký exhibicionismus, monolog, ale o debatu, diskuzi. Stačí, úplně by postačilo, aby pět id..tů zmlko a jsou ti tisíce ragistrovaných a stovky aktivních přispěvatelů, vy ale vše podřizuje pětici, patrně podle vvás nejcennějších. Nechci jen dávat, chci se i já zase něco naučit od ostatních a dokonce i od začátečníka může přijít postřeh, podnět, něco zajímavého, nového, kreativního. Ano, nejsem jen rozdávavej, chci i něco za to.

Dneska jsem si volal s jedním co tady píšeme a došli jsme k tomu, že jak by VF vypadalo bez několika nás, co tu nosíme kůži na trh. Šest a nebo i méně příspěvků za den, jako to tu už bylo? To chcete? Všimnul jste si, že tu kromě 4-5 individuí, která toho o včelařině moc nevědí (podle obsahu a hodnoty jejich příspěvků soudě), vyjdu s každým? Napadlo vás se ptát, čím to asi tak může být?

A kdy začnete odstraňovat útoky na mě? Ptám se vás poněkolikáté. Myslím třeba poslední v Richtrově příspěvku 948.

Zdeněk Barnat

Zajímavá dedukce o Špěnělsku a pohrdavý tó jako nevidím. Ale to není můj výmysl, to je objektivně zjištěný fakt, roztoči jsou snad jen na plodu a nebo i na včelách, které se pohybují i mimo těleso plodu? Co byste řek? (abych vám oplatil ten posměšek). Slušně jsem se vás ptal na možné přehřívání vašich úlů a neříkám, že si včelstva neporadí, ptám se, zda jste skálopevně přesvědčený, že je to pro ně dobré a že jim to neubližuje. Já se totiž domnívám, že to vč ubližuje a před tím, než bych si i já takhle zjednodušil práci (ušetřil náklady na prázdné nástavky), chci mít jistotu, že to včelstvům neublíží. Proto sháním informace dotazováním. Nepřesvědčil jste mě a zůstanu u svého. A je na každém čtenáři aby se sám popasoval se svým svědomím.

Ale jestli nechcete nepříjemné otázky a jen chválu a poplácávání po rameni, stačí naznačit.

A vy myslíte pane Barnate, že efekt termosolárního úlu spočívá v tom, že je v tom úle během léčebné kůry vámi uvedená, tedy stále stejná teplota? To jako fakt? A v čem tedy spočívá ten léčebný efekt?

A pořád jste mi neodpověděl jak zajišťujete (bezpracně) bezplodovost u vašich vč v době léčení Amitrazem. Myslím, že jste se právě urazil a už se to nedozvím. Ale třeba Amitraz nepoužíváte vůbec a tudíž vaše vč mohou plodovat celou zimu a nebo plod vyřezáváte, jasně, chápu.

Apropos, smím mít nějaký názor a když s něčím nesouhlasím a nebo se mi to nelíbí, mám korektně mlčet, tedy když už nepoplácávám po rameni?
Krmítka a krmení,... krmíš ty včelaře náramně za to ti mohou být vděční.
Založ si své kecálvlákno, nebo raději tři a tam to těm svým vysvětluj. Jinde zanecháváš tuny sr.ček a už se v tom nikdo nevyzná a ani nená odvahu, se v tom přehrabovat.
A ja sa pan tom.50 divim, ze vam tu este nikto nerozbil cifernik. Toto je len jeden z X prispevkov, v ktorom ludi nazyvate blbcami, tupcami a podobne. Ja konkretne som sem prestal chodit kvoli vam, citat v kazdom vlakne tieto vase arogantne prispevky mi uz liezlo krkom.
Ospravedlnujem sa za off topic.

Vlákno "ve při" příspěvek 6 od Meresjeva z 9,3,2017. Následoval Ban. 30,4,2019 následoval návrat Kršky a zhoustla atmosféra.
S ním nás půjdou milióny.Big GrinBig Grin
Přesunul bych to do Jen tak, ale tam Krška nechodí.
(27.07.2019 22:39)tom.50 napsal(a): [ -> ]Goro, nejde mi o nějaký exhibicionismus, monolog, ale o debatu, diskuzi. Stačí, úplně by postačilo, aby pět id..tů zmlko ....
.....
Apropos, smím mít nějaký názor a když s něčím nesouhlasím a nebo se mi to nelíbí, mám korektně mlčet....

Tome pochopil som....ide vám o diskusiu...(..ale v nej sa nesmie vám oponovať...)
Vy ste teda moderátorov žiadali, aby vyhodili z fóra tých včelárov, ktorí s vami nesúhlasia a "bude klid"....
Ako moderátor také právo nemám a dúfam, že sa všetci vaši odporcovia ovládnu v diskusii a administrátor vám znovu nesadne na lep a nedopadne to ako z Jirkom a Karlem ktorých sa vám podarilo z VF "vyhnať", č považujem za škodu pre kvalitu diskusií.

nie je potrebné vám oponovať, stačí vás citovať..prečítajte si čo píšete vo vami napísanej vete...vy máte právo ozvať sa keď sa vám niečo nepáči, ale ak sa niekomu nepáči čo napíšete vy, treba ho vyhodiť z fóra...Undecided

Nemám na to slov, len zacitujem administrátora, ktorý vám napísal to podstatné
už po 30 dňoch vášho pôsobenia na tomto fóre :

(25.11.2012 12:30)PetrM napsal(a): [ -> ]Upozornění pro tom.50 - mám z vás pocit, že rád vyvoláváte rozbroje. Pokud to tak skutečně je, určitě nebudete na tomto fóru většině chybět.
My tu jsme zvyklí na klid, pohodu a přátelské prostředí.
Prosím, abyste s nad svými příspěvky zamyslel. Předem děkuji.
Na forum jiz dlouho nic nepisi, ale ctu pravidelne co mi cas dovoli. Bohuzel cist tu neco smysluplneho je stale obtiznejsi. Takova nevrazivost a snuska invektiv se nevidi ani na politicky zamerenych forech... vcelarske forum navstevuji dlouho a take jsem jej doporucoval vsem zacatecnikum, coz jiz nedelam. Pokud se tu objevi nekdo se zajmem o pouceni, tak se jednak nemuze v tom bordelu a plevelu vyznat a navic si bude myslet, ze vcelari jsou banda psychopatu. Tech co se to tyka, snazne zadam, aby zanechali utoku, urazek apod. Mate-li co sdelit vcelarskeho, tak to srotumitelne udelejte, ale odpuste si ty komunikacni sra.ky! Presahuje to uz veskere meze.
Pokud mate vzajemne nejake animozity, tak si dejde sraz, do huby a pak se jdete nekam ozrat a doresit si spory. Tem, co i pres stavajici situaci na foru slusne komunikuji dekuji za jejich trpelivost a silu, nenechat se vtahnout do tech nesmyslnych rozbroju.
Chce to trpělivost.
Já stáhnul cca 16-1700 příspěvků MH a zpracování mě trvalo po chvílích cca 1,5 roku, ale mám to v hromadě na 11 listech - OK. Včelařina není ze dne na den ani z roku na rok.
Teď se chystám na další dva tři, otázka cca tří let. Do té doby už budu, si myslím alespoň trochu v míse včelařiny. Alespoň základem.
Jsou tu jenom dospělí lidi. Jak říká moje žena, kdybys byl děcko, dostaneš pár facek a si v řádku, co ale s tebů teď ?
Jsme v jiném tématu, tak zpátky do krmení.
Máš možnost si tady v tomto tématu s tvým studijním materiálem dělat psyhoanalýzu do aleluja.
Ja to vidím tak, že Tom berie toto fórum smrteľne vážne naproti iným, ktorí sa sem chodia zabávať. No a chudák užívateľ, ktorý sem ide hľadať informácie.

Konflikt nastáva, ak oponentúra nie je vyjadrená seriózne (vydokumentovaná), ale použije sa irónia (aj ked oprávnená). Menej flegmatického diskutéra takáto reakcia odradí a niekedy aj riadne vytočí.

Takéto "neseriózne" (niekedy aj povýšenecké) reakcie odradili veľmi veľa záujemcov o toto fórum.


Použijem starý vtip. Gazda mal prasa s protézou nohy. Vraj kvôli dvom tanierom huspeniny nebude zabíjať prasa ...

Mnohí začínajúci včelári sem idú v domnienke, že tu informácie nájdu. Nebudú predsa kvôli trom včelstvám pri chate študovať odbornú vedeckú literatúru. Ak sa niekedy spýtam včelára amatéra prečo sem svoj problém nenapíše, povie že "aby som sa zhovadil?".

Ja tu používam system ignorovania niektorých užívateľov.

Tomove príspevky čítam rád, pokiaľ sa týkajú včelárenia, a konflikty "preskakujem".
(08.08.2019 11:32)tom.50 napsal(a): [ -> ]...A vyčtená teorie o vidění včel. Ty vidí složenýma očima téměř panoramaticky od 7 m do nekonečna. Mezi složenýma očima mají tři očka, kterými ale nepohybují. Ta jsou "nastavena" na vidění od 0 do jednoho metru. Těch 6 metrů je tedy slepých. Polopatě. Přilétající, často unavená a vysílená včela míří k úlu, 7 metrů před ním jí zmizí obraz a naskočí metr před letákem a když tam bude něco, nemá šanci s tím něco dělat. A tvrdím, že ani mladuška na proletu bez nákladu si neporadí v té rychlosti. Jednotlivé včely si musí víc opotřebovávat křídla a v důsledku toho budou krátkověčejší, bych se domníval, nic jsem o tom ale nečetl. Hlavně bych ale nikdy neudělal včelám nic, co by jim i jen teoreticky mohlo nějak škodit či ubližovat. Mě to, jak jim v mojí péči je, zajímá.
Inu, člověk se učí stále různá moudra. Mohl byste prosím uvést zdroj informace o 6-ti metrové slepotě?
JK
Ony očka o kterých hovoří tom využívají včely hlavně k rozlišování intenzity světla (den, noc a pod.) a jejich viditelnost je v úhlu cca 6°, to znamená jen malý úhel nic víc a navíc mají včely také tykadla, která plní spoustu funkcí a jsou pro včelu důležitější než oči
(08.08.2019 17:16)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(08.08.2019 11:32)tom.50 napsal(a): [ -> ]...A vyčtená teorie o vidění včel. Ty vidí složenýma očima téměř panoramaticky od 7 m do nekonečna. Mezi složenýma očima mají tři očka, kterými ale nepohybují. Ta jsou "nastavena" na vidění od 0 do jednoho metru. Těch 6 metrů je tedy slepých. Polopatě. Přilétající, často unavená a vysílená včela míří k úlu, 7 metrů před ním jí zmizí obraz a naskočí metr před letákem a když tam bude něco, nemá šanci s tím něco dělat. A tvrdím, že ani mladuška na proletu bez nákladu si neporadí v té rychlosti. Jednotlivé včely si musí víc opotřebovávat křídla a v důsledku toho budou krátkověčejší, bych se domníval, nic jsem o tom ale nečetl. Hlavně bych ale nikdy neudělal včelám nic, co by jim i jen teoreticky mohlo nějak škodit či ubližovat. Mě to, jak jim v mojí péči je, zajímá.
Inu, člověk se učí stále různá moudra. Mohl byste prosím uvést zdroj informace o 6-ti metrové slepotě?
JK

Zajisté pane Křapko. Včelařské samovzdělání z odborné literatury (OVP + Včelařství mezi lety 1955-1990, + -, + mnoho knih a časopisů (česky) mezi lety 1925 - cca 1999, spokojen?

Vy byste uměl uvést zdroj vaší povědomosti o malé násobilce a nebo znáte autora Slabikáře, kde jste se dozvěděl, že: Ema má mísu a máma má maso?

Pamatuju si, že se jednalo o pojednání proč včely mají problém najít úl když jim ho přendáme o pár desítek centimetrů či několik metrů mimo původní stanoviště.

Ale jádro sdělení (mého) spočívalo v tom, že narážením včel na dráty pletiva nastává pro včely nepohoda a to já vědomně neudělám a navíc to může být jeden ze stresů, které v součtu s dalšími nakonec vedou...

I když si vás pane Křapko vážím, nebudu kvůli vám prohledávat mnoho ročníků časopisů a prolistovávat desítky knih, omlouvám se.

Sám fakt, že někdo má vč u pletiva pár cm a včelám to nevadí je asi tak hodnotný jako říct, že furt jezdí nalitej a ještě neboural.
(08.08.2019 23:50)tom.50 napsal(a): [ -> ]Včelařské samovzdělání z odborné literatury (OVP + Včelařství mezi lety 1955-1990, + -, + mnoho knih a časopisů (česky) mezi lety 1925 - cca 1999, spokojen?

Vy byste uměl uvést zdroj vaší povědomosti o malé násobilce a nebo znáte autora Slabikáře, kde jste se dozvěděl, že: Ema má mísu a máma má maso?



Tome, Tome.
Stačila ta první věta. I když i ta mohla být podána v jiné podobě. Ty ostatní jste si mohl odpustit. Ta Vaše arogance vůči ostatním přispěvatelům to je to, co přispívá k takové "oblibě" vaší osoby u účastníků tohoto fóra.
JK

Admine promiň.
(08.08.2019 23:50)tom.50 napsal(a): [ -> ]Pamatuju si, že se jednalo o pojednání proč včely mají problém najít úl když jim ho přendáme o pár desítek centimetrů či několik metrů mimo původní stanoviště.

Nemají. Najdou ho bez problému.

Pojednání bylo o čem? Že včela vidí od nekonečna do 7 metrů? Že tedy namíří k úlu který vidí například ze šedesáti metrů a drží směr letu až do vzdálenosti 7 metrů od česna a pak letí 5 metrů po slepu a proto neletí k cíli ale náhle změní směr na místo kde stál úl včera?
Nechce sa mi to veriť, že včela nevidí na 6m. Kvôli susedským sporom, musel sused včelár zvýšiť plot a upevnil naň ešte to zelené nepriehľadné čudo, aby včely museli naberať výšku a letieť ponad pozemok sťažovateľa. Podľa toho, že včely akože nevidia na blízko, by museli končiť na tom plote, pretože sa to realizovalo zo dňa na deň, za plnej letovej prevádzky.
Mam pocit ze to jsou zbytecne dohady.Jsou to stare veci muze to byt stejne jako ze pes nevidi barevne ale kazdopadne zadny hmyz nepouziva k orientaci pouze oci vic na vysvetleni nemam,ale uz jen chloupky na těle hmyzu slouzi k jeho orientaci nepouziva jen vyhradne oci stejne by nekdo mohl rict ze by vcela mela litat rovne ale to nelita takze klidne muze byt pravda ze OČI na tuhle vzdalenost nepouziva a vcela ma proti treba Vazce dost jednoduche oci.
Kdyby pred sebe nevidela vcela,tak by se v lanu umlatila cela,misto z kvetu na kvet vesele,z letani mela by bouli na cele,dolamana kridla a tykadla,tak nejak nevidoma by dopadla....
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's