Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dedek Čenek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Dobrý den,
včelařím 40let v nástavkách domácí výroby po 11 rámcích 39x24, většinou ve dvou plodištích a jednom medníku v rozsáhlém lese. V létě jsem míval česna 2x 16cm, na krmení 2x 6cm a na zimu 1x6cm s podložkou. Včelí zlodějnu jsem 32 let neznal. Jsem členem ČSV a včelstva léčím, jenom jednou mi našli ve měli roztočů nad limit. Na zimu krmím dokud berou až 20 kg na včelstvo. Nejbližší včelař byl 2 km. Před osmi lety začal 200m ode mne včelařit začátečník, postupně se vypracoval a chová i matky. Tady má 8 včelstev. Předloni jsem zaznamenal zlodějnu při krmení, vyrobil nová česna 1x5cm. Loni již zlodějna byla hned po řepce a přišel jsem o jednu matku. Letos jsem přišel v létě také o jednu matku, každý den od června před úly tancují houfy včel, sedají po úlech a snaží se dostat dovnitř, zkoušejí to postupně na všechny úly. V tu dobu na zadní okénko (když otevřu dvířka a sundám filc) se nahrne plno včel. Ráno když zlodějky neútočí moje včelky klidně sedí na plástvu a makají.
Za dobu včelaření jsem se naučil co nejméně včely rušit, bodavým vyměňovat matky plodem od hodných. S přezimováním jsem nikdy neměl problém. Za okénkem se mi objevily včely od března.
Před dvěma dny jsem se díval za okénka (zda jsou zapocená a vlažná) a u jednoho úlu za okénkem v horním nástavku už seděly včely. Mám obavu zda nejsou na suchu. Rozpustil jsem půl kg cukru v 0,5l sklenici a přidal asi 10% medu a teplé zavřel krmícím víčkem a dal na sítko ve strůpku, přikryl filcem. Zítra uvidím zda to braly.
Děkuji za každou radu jak přikrmovat v zimě, zda se mohu do nich nyní podívat, a jak se bránit zlodějkám (celé letošní léto jsem měl česno 8x 50mm a zezadu do dna vyvrtal díry 25mm s drátěnou mřížkou, aby měly dost vzduchu, česno bývá pořád plné včel a na létáku se perou).
Nejsem zběhlý v internetu, tak se omlouvám za dlouhý dopis.
Přeji všem do nového roku hlavně zdraví a radost ze včeliček.
Čeněk
Díky Vám za autentické sdělení. Stejných příběhů jsem slyšel už mnoho a stále se najdou včelaři, kteří tyto situace nezažili a nevěří, že se to může stát.
Příčin vašeho problému může být několik a jen vy si můžete dát informace do souvislostí, které najdete [b]TADY.
Mnoho kecalů ta jednotlivá témata zaplevelilo nic neříkajícím balastem, chce to trpělivost a vše se tam dočtete.
(28.12.2020 19:51)dědek Čeněk napsal(a): [ -> ]Za dobu včelaření jsem se naučil co nejméně včely rušit, bodavým vyměňovat matky plodem od hodných.
Čeněk

....jsem si dovolil vypíchnout jádro vašeho problému. Napsal jste svůj příspěvek v jasném přesvědčení, že vina je vně vás, myslíte si, že příčinou je soused s 8 vč, chovatel matek. Já se domnívám a moje domněnka hraničí s jistotou, že vina je u vás. A to přesně tímto vyměňovat matky plodem od hodných. Vaše matky jsou vlastně už roky ještě ke všemu jen z nouzáků. No potěš!!!!

Takže. Vy jste leta nekoupil matku odjinud a dokonce vás ani nenapadlo jít za sice začátečníkem, který ale, na rozdíl od vás, matky chová - logicky z nějakého zakoupeného ušlechtilého materiálu. Totiž, všechny matky ve vašich včelstevech jsou zbastardizované sestry, "šlechtěné" jen na mírnost. Vaše včely jsou pak sice mírné na vás, ale i na zlodějky. Ty to poznají a tak se srocují před vašimi úly jak vepři na krmníku. Jiné včely by byly agresivní na zlodějky, ale i na vás. Pak je třetí, nákladná a klopotně pracná cesta a sice vyměnit všude ihned (v sezoně) matky za pořádné bez genu, neustálou příbuzenskou plemenitbou upevněného do absurdních rozměrů a to je nesmyslná mírnost vůči cizím včelám. Prostě musíte mít včely ještě dost mírné pro práci s nimi, ale dost agresivní vůči cizím zlodějkám.

Zopakuju podstatné. Vyměnit VŠECHNY matky naráz a to ne lacinými matečníky (pak se to oplodní zase vašimi ultramírnými trubci), ale musí to být kladoucí matky (hlavně ale ne Singer - masařky a málo medu). Nebo včelstva odstěhovat někam daleko, kde bude soused se včelami nenormálními, tedy neshánčlivými. Ano, sousedovy včely se chovají normálně, jdou pro "snůšku" tam, kde se jim snadno nabízí.

Jste tu nový a asi se vám nebude líbit pravda, ale vycházím z toho, že hedáte radu v situaci, kterou neumíte vyřešit. I kdyby byl na vině soused, vy to neovlivníte. Jediné co ovlivnit můžete jsou vaše včely.

Prostě se nad tím zamyslete, tedy pokud chcete svojí situaci účinně řešit. A ujišťuju vás, že to došlo tak daleko, že se zlepšení neprojeví úplně hned, ale že to letité zanedbání bude asi docela trvat než se vám podaří napravit.

Jo a zimní krmení roztokem neumím doporučit. Krmíte asi málo a nebo vám cizí včely vyloupí některá včelstva Tichou Loupeží = TL. Když mají nyní málo (to pohledem za okýnko nezjistíte), dejte těsto, ne ale roztok a ještě k tomu teplý. Půjdou ven a podělají se asi i v úle.

Pane Čeňku, proč se nepodíváte zezhora kde sedí a kolik mají zásob? Nechcete snad říct, že to nejde protože máte Budečáky, že ne!
Pane Čeněk, koukněte pod víko kolik mají zásob, jestli jsou opravdu na suchu, tak je můžete krmit pravidelně až do jara medem. Pan Němec má na YouTube pěkné video kde to praktikuje. Med musí být tuhý aby netekl a nebo udělejte těsto.
S matkami souhlasím s Tomem, pokud se včely nechají vylupovat, tak to musíte hledat chybu u sebe... Zkuste matky třeba od toho souseda.
Já se dneska přihlásit jako nový na VF a přečíst si tohle ...... tak mě najde žena ráno oběšenýho. 150 včelstev na nouzových matkách ke kterým jsem si nemusel za celou sezonu vzít klobouk a nikdo mi je nevybírá....a ted bych měl nakoupit plemený materiál a všude to vyměnit Surprised

Pana Čenka mi je líto, doufám, že mu tady někdo napíše lepší radu.

(29.12.2020 0:11)Slavík napsal(a): [ -> ]S matkami souhlasím s Tomem, pokud se včely nechají vylupovat, tak to musíte hledat chybu u sebe... Zkuste matky třeba od toho souseda.

Jakože fakt věříš, že to že se včelstva nechaj vylupovat je genetikou matek? Surprised
Pokud má včelstva zdravá a to doufám, že by poznal po čtyřiceti letech včelaření, kdyby né, tak ano věřím...
Pořád nechcápu tu logiku, že když někdo něco dělá 40 let, že to nemůže dělat blbě....Z toho co píše, tak ani neumí zkontrolovat stav zásob, takže....zdraví včelstvo se nikdy vybrat nenechá.....může se najít někde špatná matka, ale to není o genetice
Co jsem ho pochopil, tak mu vybírají všechny včelstvo a pokud jsou ok, tak jak si to jinak vysvětlit, než že je ten špatná genetika a včely nemají absolutně žádný pud sebezáchovy.
Víte, vždy je jednou něco poprvé jako např ztráta panictví a i to, že včelstvům dochází dech. Na 40 let praxe jste nerozeznal první příznaky toho, že včelstva jdou do háje, nebo chcete li promořenost V3, nebo ztrátu vitality nazvete si to jak chcete. Zkuste si na You Tube znovu pustit MVDr. Klímu a snažte se pochopit co se vám vlastně snaží říct. Zlodějina není nemoc včel, ale včelaře! Teď s tím nedělejte nic, na jaře je zužte na včely a zkuste, budou li bez zásob pomalu přikrmovat. O nějaké nejspíš přijdete, ale to je prostě daň za blbost. No a na jaře chovat množit přemetat. V kvalitě matek to nehledejte, Tom nejspíš dodnes netuší že existuje nějaká polyandrie. Výsledky přezimování budou známy až na jaře a tomu se musí pak přizpůsobit vše ostatní. Ale podle barvitého popisu nejspíš budete mít velké ztráty. Zdraví R. S.
(29.12.2020 0:53)Slavík napsal(a): [ -> ]Co jsem ho pochopil, tak mu vybírají všechny včelstvo a pokud jsou ok, tak jak si to jinak vysvětlit, než že je ten špatná genetika a včely nemají absolutně žádný pud sebezáchovy.

Zdravý včelstva bez pudu sebezáchovy....tomuhle vážně chceš věřit? Smile Pokud něco takového dokázal pán vyselektovat, tak je to minimálně na úvodní stránku lednového Včelařství.
Pane Rudolfe, o polyandrii skutečně nemám tušení a popravdě mě nějak asi ani nezajímá. Trvám na tom, že kdo spoustu let, třeba 40 , tak se výsledek nemůže nedostavit s polyandrií i bez ní.
(28.12.2020 19:51)dědek Čeněk napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
včelařím 40let v nástavkách domácí výroby po 11 rámcích 39x24, většinou ve dvou plodištích a jednom medníku v rozsáhlém lese.

No o typově nebo názvem o jaké 40ti leté domácí ouly s 11 rámky a okénky jde? Jaké mají např. dno, jaký provedení nástavku, jaké víko. Jak fungují dvířka, jde o včelín, nebo kočovný vůz, jaký je jejich stav po 40 letech, myslím hlavně včelotěsnost ... A ten chovatel matek je jak daleko vzdušnou čarou od Vás?

Slídivost a loupežení je kapitola sama pro sebe, rozhodně je to nejstarší problematika při včelaření která existuje odnepaměti co lidi včelaří. To že voní Vaše úly lupičkám naznačuje to, že je někde chyba na Vaší straně. To se ve Vaším věku běžně může dít a není to ostuda si to přiznat že se někde chyby ve Vašem chovu mohou odehrávat.

Do včel bych v zimě když není výhledov prolet nedrbal, jestli máte za okénkem místo, dal bych tam něco jako zásobní medný plást zásoby zavěsit směrem k dělnicím. Pokud dáte něco tekutého nyní, najaře se těšte na průjem vtom úlu. Nyní je to buď na hotové zásoby, nouzově na kandis, nebo medocukrové těsto. Zachránit situaci s průjmem včel v zimě může po podávání sirupu mohutný prolet včel, ale ten jaksi meteorologové na příští týden až 14 dnů nepředpovídají.

tom.50, netlačte na pilu. Lidi jsou citlivější než si myslíte. Louky je mladý, perspektivní, zakládá rodinu, má plno jiných starostí než se dohadovat s nějakým infarkťákem co se mu rozpumpuje hercna jen co si přečte něco o včelařovi co to dělá jinak než Vy. Věci jdou dělat dobře nebo špatně, co děláte Vy špatně, sám nemůžete vědět, protože si myslíte, že tomu tak není. Jenže se mýlíte. Všechno je zpravidla jinak. Váš chov může mít jen pouhé štěstí na okolnosti, které vylučují Váš neúspěch. Ty se ale mohou nepatrnou změnou změnit Váš úspěch v neúspěch.
Když někdo neví, co je to polyandrie a tím pádem neví co se děje na trubčích shromaždištích tak nezná prostě základy včelaření. No a pak stojí za úvahu, co si myslet o literární činnosti takových včelařů. Já v tom mám jasno! Zdraví R. S.

no aby to tady nebylo odezdi ke zdi....způsob vyjadřování a komunikace s druhými je jedna věc a polyandrie, respektive znalost ?cizích? slov / odborných termínů nebo také schopnost pojmenovat známé věci odbornými termíny je druhá věc.....já včelařím rok, mám za sebou první celý včelařský rok, a také nevím, co je polyandrie, ale vím, co se děje na trubčích shromaždištích, a teprve když jsem si termín "polyandrie" vygooglil, tak jsem zjisti, že je to mnohomužství a dalo mi to smysl ve spojení s trubci a matkami.

pro pana Čeňka je myslím dobré, že zde na včelařském fóru absolvoval tuhle srážku hned na začátku, protože od teď může být a bude již jen příjemně překvapenSmile.

pane Čeňku, nenechte se odradit a vydržte zde a sdílejte své zkušenosti a postřehy, ať se zdejší diskusní a názorové forum zase obohatí a rozšíří, je dobře, že sem přicházejí noví včelaři.

ať se Vám daří!
Hezky jste to analyzovali, jenom co je pravda. Sad
Zkusim vypichnout to podstatne.
-vcelstvo se da kdykoliv rozebrat a zjistit problem, preskladat zasoby k chumaci.Krmit ted je to posledni, co muze vcelar udelat. Napravovat svoje chyby.
-vliv konstrukce dna ulu na loupeze. "vyvrtane zadni otvory do dna kvuli zmenseni cesna" Proc???? Tady hraje roli ten Tomuv pruvan. Ul vysila vune pri krmeni jako lakadlo pro kazdou vcelu slidici okolo.Prilet,naber si, reklama na cukerny roztok.... . Zadnim otvorem to nejde,tak to zkusi jinudy,a bude to zkouset dal a dal. Dokud neuspeje. Jednoduche. Uspeje, vysle dalsi vcely. Pristup pouze z jedne strany a klidne sirsi cesno.
"sundani filcu u okenka pri krmeni" Proc??? Ul je nastavkovy, horem pristupny pro umisteni prosakovacich krmitek, kybliku, doliti roztoku-neni to zadovak!!!. Okenka pravdepodobne opet netesni a jsou zdrojem informaci o moznem zdroji sladiny,podobne jako derava strecha ulu, prokousana strupkova folie,vypadeny suk, spatne nasazeny nastavek atd.
Slideni vcel je prirozena vlastnost vcel,loupez se da vyvolat zapomenutim, plastu, rozlitim roztoku, rozdrazdi vcely, ktere to pak masivne zkouseji. Tohle to primo loupez podporuje. Klidne cesno zuzene na rozumnou sirku, ale z jedne strany ulu, kterou zdrave vcelstvo prirozene ubrani. S ockem je to uplne stejne.
-boje na cesnech od brezna nejsou normalni a opravdu svedci, ze je neco ve vcelstvech spatne a priklonim se k Pavlove domnence, protoze ty "bojujici vcely" muzou byt obycejnym projevem vyhazovani vlastnich defektnich vcel a ne projevem loupeze,s tim souvisejici delsi plodovani,vetsi spotreba zasob a dalsi.
40 let vcelareni, clenstvi v cemkoliv, pocet roztocu v zimni meli, soused-to jsou veci pri reseni problemu loupeze naprosto nepodstatne a nesouvisejici. Muj pohled na vec.
Taky bych si výraz "polyandrie" musel vygooglit, tak jsem holt blbý včelař Cool
Jenom vím, že se matka může pářit až s desítkami trubců.
Já nevím jestli čtu od pana Čeńka něco jiného než ostatní, ale já problém nevidím v jeho vcelach , ale v sousedovi!!! To ze někdo 32 let jede jednu linii matek není problém, ba dokonce je možné říct ze chová materiál dokonale přizpůsobeny okolnímu prostředí a vcelarove provozní metodě. Ani v tom , ze se snaží mít mírná včelstva není problém. I mírná včelstva spolehlivé bráni cesno.

Problém vidim v sousedovi, jestliže jeho Vcely loupi hned po řepce, je jasné ze je vytocil do sucha. Měl jsem taky takového souseda vytáčel i plasty s plodem . A okamžitě jsem měl plnou vcelnici jeho vcel. Dobývaly se všude . Chaos. Par jsem jich chytil do nastavku s vytocenymi plasty a večer je pustil. Ležely přesně k němu.

Pan Čeňek neříkal ze mu nějaké vyloupily takže jeho Vcely se ubránily. To se zásobami se neřeší krmenim ale plasty se zásobami z ostatních včelstev.
... a ten mlady vcelar, v susedstve, aku chova liniu, alebo plemeno? co sa sliedenia a rabovania tyka, tiez vedia byt velke rozdiely..
(29.12.2020 10:54)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Když někdo neví, co je to polyandrie a tím pádem neví co se děje na trubčích shromaždištích tak nezná prostě základy včelaření. No a pak stojí za úvahu, co si myslet o literární činnosti takových včelařů. Já v tom mám jasno! Zdraví R. S.

Umíte něco poradit panu Čeňkovi? Mám za to, že o jeho problému tu byla řeč, nebo se pane Goro opět nějak mýlím? .

Někdo třeba ví přesně, co je polyandrie, ale na konkrétní dotaz jak vyřešit problém s ustavičnou loupeží se tazatel dozví, že jsem já nevzdělaný padouch.

Tome, vám děkuju za vaše slova.
(29.12.2020 12:05)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Problém vidim v sousedovi, jestliže jeho Vcely loupi hned po řepce, je jasné ze je vytocil do sucha. Měl jsem taky takového souseda vytáčel i plasty s plodem . A okamžitě jsem měl plnou vcelnici jeho vcel. Dobývaly se všude . Chaos. Par jsem jich chytil do nastavku s vytocenymi plasty a večer je pustil. Ležely přesně k němu.

Ale proč řešit něco, co nejde řešit? Buď umí chovatel nastalou situaci zvládat i se sousedem, což dle popisu je zvládnuto zůžením česen, nebo ne. Včelstvo které se nechá vyloupit je zbytečné zachraňovat. Někdy zato ale může stav úlu, tak by to chtělo kté povídce ještě nejlépe nějaké obrázky úlů když se problém dorážení projeví.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's