Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: RE: Extenzivní chov včel -MLM
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
...ze mam v zari zahodit klice od vcelina....
září není zima, září je přesně to období loupeží, kdy je potřeba svá včelstva uchránit clonou pomocí některého z akaricidů, samozřejmě, pokud to nebezpečí reálně hrozí. Při teplém podzimu ta situace může nastat až do začátku listopadu.
Je to z pohledu "reinvaze roztoče" nejnebezpečnější období roku a jen blázen by zahodil klíče od včelína.
Je to období po krmení, kdy ty klíče hledám.
Pave: presne tak. Ja nepsal, ze to tak delam, ale jaky moudro jsem slysel Smile.
Ono i za mych mladych let v Trutnove u bratranka bylo pres pul metru snehu v zime, ted kdyz je tam 10cm tak je hodne. Natoz zimy pred 50 lety...
Chose
A právě o to víc klidu včely potřebují a o to lépe je třeba se o ně starat v podletí a připravit je na přezimování i v těchto mírnějších zimách. To, že včela vylétává na prolet, není samozřejmě výzva pro včelaře, aby v lednu nebo únoru narušoval světelnou a tepelnou pohodu včelstva svým zbytečným zásahem a působil mu zbytečně další stresovou situaci. Nebo aby zničil důmyslný systém zatmelení propolisem, které včely také nedělají zrovna v podletí jen tak z nudy. Včely využívající výjimečné podmínky pro prolet jsou pak specialistky ve službě, zatímco včely stažené do chomáče se chovají jinak. Prolet není běžný letový den jako v letním období. Pokud nejde o kritický stav, tj. přežití včelstva, měl by včelaře za "prohlídky ze zvědavosti" v tomto zimním obdobím počastovat sv. Ambrož pohlavkem nebo přetáhnout berlou.

Teze o zahození klíčů od včelína pochází z doby, než sem byl zavlečen roztoč. To je důvod, proč pravidlo nelze dnes zcela naplňovat, ve své podstatě je ale samozřejmě stále platné.
V podstate máte pravdu , ktorú vám neberiem- ale - situácia sa môže vyvinúť opačným smerom, niekedy stačí vložiť v zime pri oteplení 3 rámikové slabé včelstvo do 5 rámikového plemenáča , zlepšiť ich tepelný režim a nemusí padnúť , môže sa na jar rozvíjať. Neviem čo je na tom nepochopiteľné, ak môžem tak pomôžem , ale v poriadku -každý môže mať iný pohlad na vec. Ja mám takú skusenosť,a nemienim svoj názor meniť ,že sa to niekomu páči či nepáči...
Janko a v danom roku máš potom z toho 3 rámikového včelstva aký úžitok?
Mať niečo 3 rámikové už nie je včelstvo, ale žobrák a to prečo je to žobrák má svoju príčinu, najčastejšie sú to virózi. A toto by som mal chovať a piplať a zachraňovať?
Jožko čo ti mám na to odpovedať- chvalabohu si nebol ešte v takej situácii, keď približne tretinu ti takto zdecimujú viry. Ale donesú , na agát dajú niečo aj v lete. Dá sa aj z toho dostať...ale kto má viac včelstiev, môže iba nad tým mávnuť rukou
Každý vidíme užitek jinak, včelstvíčko se na jaře rozeběhne, většinou si vymění matku a je zde nějaký předpoklad, že budou odolnější vůči tomu na co odcházely a proti oddělku, který je založen později mají náskok. Do dalšího roku jde celkem slušné včelstvo i když to nemusí být pravidlo, každopádně to stojí za vyzkoušení a kdo jsi hraje .........
Kto má včelstiev 40 si už nehraje a hránie si nemôže dovoliť...
Ja si hraju i s 50,na poctu nezalezi.
Tak vyskúšaj mať 100 rodín a uvidíš koľko príde zmien.Wink
Já si teda pořád hraju i při 180....
Louky ty si doma a venuješ sa pracovne len včelám,takže máš čas sa pri včelách hrať z rámikmi.
Já si musím všetko dobre naplánovať,tak aby som to popri práci stíhal,takže na nejaké hranie až toľko času nie je. Aby som obmedzil počet zásahov, tak sa snažím postupovať jednotne u všetkých včelstiev, čo vyžaduje mať na jar vyrovnané včelstvá. Takže ako prvé na jar dorovnávam silu včelstiev a potom si môžem dovoliť jednorázovo pridať napríklad medníky a nemusím to riešiť spätne. Medzisteny do plodísk mám napríklad nachystané za prepážkami v plodiskách,takže pri rozširovaní už následne žiadne medzisteny nerozvážam a mám ich po ruke.
A takto by som mohol pokračovať v uvádzaní príkladov čo všetko som musel zmeniť a čo mi ušetrilo veľa času. Samozrejme aj mňa to baví a zo včelstvami sa tiež hrám,ale už to nie je také hranie ako ked som mával 5 včelstiev. Teraz sa už musím hrať hlavne efektívne,bez zbytočných zásahov. Poznáš metódu ošetrovania včelstiev MLM? No presne touto metodikou idem.Wink
Jasný tomu rozumím. Taky bych to mohl udělat tak, že si pořídím 300 včelstev a už nebude čas na to hraní, ale to jsem si řekl už na začátku, že touhle metodou jít nechci. Chci aby všechny včelstva dostaly pořád stejný servis, jako když jsem jich měl 20.

Co je metoda MLM? to mi nic neříká.
Metóda MLM je vlastne skratka. Je to metóda lenivého muža, ktorá zabezpečí včelstvám rovnaký servis,ale zásahy do včelstiev sú viac efektívne a pracovne dobre zorganizované tak,aby sa včelár pri včelstvách neudrel. Túto skratku sme používali na včely.sk.
Ešte doplním Jozefa....

Masanobu Fukuoka vyhlásil:
„Nepýtaj sa, čo sa má robiť, pýtaj sa, čo sa môže vynechať!“

Môj internetový inšpirátor včelárenia Víťa Vydra v deväťdesiatych rokoch minulého storočia v duchu tohto vyhlásenia jeden zo svojich postupov chovu včelstiev nazval „Metoda líného muže” (MLM – „Metóda lenivého muža"). Ako technicky založený človek som sa celý život, podobne ako vo všetkých činnostiach, snažil aj ja u včiel dať „akcent na racionalizáciu a jednoduchosť vedenia včelstiev“. Lenivý muž ako včelár síce navonok vyzerá horšie ako táto moja snaha, ale v podstate je to rovnaké a teda metóda MLM je vlastne racionálne a jednoduché vedenie včiel s radosťou pre včelára. Predsa nemusíme pri každej návšteve včelnice úle otvárať, pri každom otvorení úľa hľadať matku aby sme ju pozdravili, či zásah, ktorý urobíme v jednom úli hneď realizovať vo všetkých. Pre radosť z včeličiek nie je potrebné neustále prehadzovať rámiky , rotovať nadstavky či okamžite skúšať na včelách každú novinku, ktorú nájdeme na internete.

 
(08.01.2022 11:21)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Metóda MLM je vlastne skratka. Je to metóda lenivého muža, ktorá zabezpečí včelstvám rovnaký servis,ale zásahy do včelstiev sú viac efektívne a pracovne dobre zorganizované tak,aby sa včelár pri včelstvách neudrel. Túto skratku sme používali na včely.sk.

Jj, po nasem tomu rikam MLV - Metoda Lineho Vcelare
chose
To MLM sedí, mohli bychom doplnit do názvu tématu "-MLM".
Byla by to zcela jiste i zajimava diskuse ci popis a zpresneni teto metody Smile)) co takhle PDF prirucka? Wink
(01.01.2022 13:30)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Jak si představujete extenzivní chov včel?? Já takhle.,,,,uvedené platí pro nízkonástavkové úly.

Zimování Na sestavě 4-5 NN s tím, že navrchu této sestavy je ještě jeden NN odděleny nedoraženou folií...5-6 cm vepředu.

Zásahy během sezony.
1/ Květ jívy.... vizuální kontrola česna....nosí pyl.??
2/ Květ třešně..... odebrání folie pod horním nástavkem
3/ Po odkvětu lípy.... vytočení jednoho nástavku a jeho vrácení tentokrát už zase s nedoraženou folií.
4/ Začátek září.... vizuální kontrola zásob v horním nástavku zimovací sestavy, nástavek by měl být plný.

Eventuální tvorba oddělku (oddělků) odebráním celého nástavku s plodem ......

Mám pocit, že líněji už to nepůjdeSmile
(08.01.2022 21:16)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Byla by to zcela jiste i zajimava diskuse ci popis a zpresneni teto metody Smile)) co takhle PDF prirucka? Wink

To by byla typická varianta Russelova paradoxu: líný včelař nemůže psát příručky, protože je líný, jakmile by nebyl nelenil a napsal příručku, už by to nebyla příručka z pera líného včelaře...
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's