Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úprava úlu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Gupo ve starší literature jsem skutecne nasel i ja 402x402, tak jsem tomu veril, normálně se to tam vejde ale.... proste moc tesny. No it guy ty to ale udělej 405 ať to nemáš těsný jak ja.
Aha už chápu. Pokud mohu své zkušenosti, tak jsem šel nato od lesa. Rámek má délku na horní loučce 414, takže jsem zvolil pro svůj úl vn.r. 420x420mm. No a potom mi vyšlo horní zavěšení vyřešit tak, že jsem použil i svou jednoduchou horní loučku z hromady přířezů na rámky, rozměrově 414x25x8-9mm po přisponkování cca 14mm od vnitřní horní hrany bezfalcového nástavku 25mm. Takže mne stačilo toto řešení. Je jednoduché a blbuvzdorné, protože jde o univerzální řešení každého nesmyslu co jsem měl v ruce.

Několik much jednou ranou. Jedna moucha délka horní loučky v normě, zářez přibit a tak neubírá materiál nástavku kterýmu zase nechybí materiál kvůli zářezu, když loučka uhnije přibiju novou, na vyráběné dna a kvadráty při síle stěny nástavku 25mm sedí i podsedí na dnešní kvadrát z palubek, (venkovní rozměr 470mmx470) , 11 rámků má dost místa pro svou šíři až do 37 mm

470x470, 420x420, jsou magické čísla pro rozměr 39x24 se standardním brněnským rámkem

Prostě Úl Břeclavan nyní dělám úpravy dle chovu alá Ian Stepler, Miami, Canada při těch mírách co mám už od dob co jsem si je zvolil, i nyní absolutně bez problémů. Jako 4x5rámkové úly na jedné paletě, nato mřížku a medníky co mám. ...
A nejvetsi sranda je kdyz nakoupis ramky od nekolika vyrobcu a zadny nejsou stejny. Nebo treba hofmamy maj na sirku v rozmeru 402 mm na konci tezkou rezervu oproti ramku s mezerniky.
Ona se ta rezerva velice rychle smaze dik propolisu a celkem brzo zacne byt na hofmanech hodne tesno.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's