Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Síla vyzimovaných včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Ono vkladať do podmetov krmitko, či použiť letáčové krmitká v tomto čase a pri týchto teplotách nie je žiadnym riešením situácie,pretože včelstvá do podmetov za chladu nelezú a roztok odoberať nebudú.Ako bolo spomínané,najlepším riešením je dodať zásobné plásty z iných včelstiev,alebo jednoducho včelám dodať med.Ako ale ten med dodať?
Rozhodne nie tak,že tekutý med nalejem do prázdnej súše,ale použijem med ktorý je kašovitý a mierne zahriaty.Súše si dám do izbovej teploty nahriať aby neboli krehké a špachtlou natlačím kašovitý med do buniek,ide to bez problémov spraviť,kašovitý skryštalizovaný med vytekať nebude a po natlačení do buniek bude vyzerať ako by ho do buniek uložili včely.Takéto plásty následne vložíme z každej strany sediska včieľ a včely majú aspoň na dva týždne vystarané.Podľa priebehu počasia postup zopakujeme,ak sa oteplí,môžme už požiť na doplnenie zásob roztok,najlepšie ale včelám priamo nad hlavu v uteplenom krmitku,osobne by som použil pohár z presakovacím viečkom.
Zimní krmení včel:

(26.02.2016 22:51)misan napsal(a): [ -> ]
(26.02.2016 18:20)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]... Nalij rozehřatý med do nádobky a šup do dna, nebo na krmný otvor nastrupek(tam ve sklenici s prosakovacím víčkem a uteply),...

Keď som bol malý, videl som u brata krmítko, ktoré sa zasúvalo do letáča a fľaša hore dnom zostala vonku. Teraz to skúšam nájsť a nikde to nevidím. Asi to už vyšlo z módy.

Misan, tieto kŕmidlá sa dajú kúpiť, videl dom ich u Furáka v Želovciach okr. Veľký Krtíš., ale nie je žiadne terno, väčšia fľaša sa často prevráti, 1/2 litr. sú najlepšie, no a často privábia cudzie včely na takto pripravené občerstvenie, ak je úľ postavený zo spádom vpredu asi 1 cm nižšie ako zadná čsť, tak i niečo vytečie, preto úľ musí byť v rovine a do letáča vložené tak, aby s cudzie včely doňho nedostali.
Dobrý podvečer
Děkuji moc za rady, které jste mi poskytli a přejí uspěšnou včelařskou sezónu. Doufám, že to pomůže zvolil jsem metodu cukr:voda 1:1.
S pozdravem Miroslav Kapoun
Poslední kontrola včelstev naznačila pěkně silná včelstva se spoustou zásob, takže letošní rok začíná včelařským předjařím slibněWink
Zacinat slibne, no neviem, co som robil kontrolu v nedelu, tak mam plod na 4-5 plastoch, a som zvedavy, co sa v uloch deje teraz, ked su vonku opat 3° C, ci obsadzaju cely plod, alebo co. Zistim cez vikend.
Maroš1 pokud se nějak výrazně a hlavně trvale neochladí tak to včelky určitě ustojí 3 stupně po ránu jsou ještě v pohodě, hlavní je dostatek zásob v dosahu a zateplený strop.
Dobrý večer

dnes mi nedalo a nakukla som cez durafolku na slečny. Obsadajú uličky medzi 6 až 7 rámikmi, 2 úle majú 2 krajné plásty zaviečkované zvrchu a dosť ťažké, u tretieho sú tak dobre zalepené, že som nemala šancu ich odlepiť, a keďže už bolo veľa hodín, nechám si tento úľ na sobotu. keďže som začínajúca učnica neviem odhadnúť či tie moje slečinky sa držia dobre. Sú v 385 mnm, liesky majú pod nosom, začína jelša kvitnúť, voda za chrbtom.
Čo by som si mala ešte všimnúť?
vopred ďakujem
MajaSk - to máš víborný 6-7 uliček v tvé n.m.v. to pojede samo. Je třeba je nerozebírat nepřehrabovat je a jen z vrchu přez foliji vidět že mají zásoby. Normálně nakrmené budou mít zásoby určitě. Hlídat to musíš až později kdyby se udělalo chladné ošklivé jaro.
...jaro už zítra klepne na dvéře...Big Grin
...a úly už jsou nacpané masem k prasknutí...Angel

...co nevidět, chleba už se peče....Tongue
Milane, jste trochu pozadu, jaro už je tady, začalo v neděli o půl šesté ráno...
Včely sami se dokážou nejlépe přizpůsobit ( a svoji sílu ) průběhu počasí v předjaří a jaru a zároveń aktuální nabídce zdrojů, které mají v okolí - zásahy včelaře jsou tak trochu sociální inženýrství s nejistými výsledkySmile
Dobrý den,
mám dotaz ohledně zbylích zimních zásob, co jsem se nikde nedočetl. Zimuji na dvou nástavcích 39x24 (9 rámků dole, 9 nahoře). Po včerejší prohlídce jsem žasl nad jedním včelstvem, které bylo silné. Zimní zásoby zůstaly téměř nespotřebované. Dá se říct, že celý jeden nástavek tvoří plné rámky se zásobami, co jsem jim před zimou dal. Mám je v úle nechat, nebo jim je vzít a vyměnit za souše? Aby se mi tyto plásty s cukrem nepromítly do medu, protože i včely si umí zásoby přenášet z nástavku do nástavku. Děkuji za radu a popřípadě diskuzi. Jirka Š.
Ešte ich tam nechaj, asi tam ešte tiež nemáte znášku, aby si včely čosi priniesli.
Ak začne znáška (ovocné stromy), tak ich môžeš odobrať a použiť do oddelkov. Prípadne ak si robil prehliadky a zistil si , že niektoré včelstvá majú zásob málo, tak im tam aj teraz prehoď nejaký zásobný plást z týchto včiel.
Je pravdivé toto?

Pokud na jaře nějaké zásoby ( v horním nástavku) zůstanou, dáme je pod plodiště jednoduchým přehozením nástavků současně s vložením mřížky (rotace nástavků). Včelstvo pak jakoby nemá kde klást a musí přednostně zpracovat cukr v nástavku pod sebou. Veškerý donesený nektar tak hned zpočátku ukládá do nástavků nad mřížkou (jinam ani nemůže) a ten my můžeme vytočit. Jedná se tedy vlastně o výměnu na zimu zpracovaného cukru po ..,- Kč/kg a na jaře vytočeného medu za ...,- Kč.
iRP
HM? Smile Nemyslím, že koloběh zásob je tak jednoduchý.

Zásoby mají 20% vody, donesený nektar cca 60%, a kolik vody má krmná kašička- podle mě nejsou blbé a nektar používají i ke krmení a neukládají jej všechen.
(28.03.2016 8:32)Kohout napsal(a): [ -> ]Je pravdivé toto?

Pokud na jaře nějaké zásoby ( v horním nástavku) zůstanou, dáme je pod plodiště jednoduchým přehozením nástavků současně s vložením mřížky (rotace nástavků). Včelstvo pak jakoby nemá kde klást a musí přednostně zpracovat cukr v nástavku pod sebou. Veškerý donesený nektar tak hned zpočátku ukládá do nástavků nad mřížkou (jinam ani nemůže) a ten my můžeme vytočit. Jedná se tedy vlastně o výměnu na zimu zpracovaného cukru po ..,- Kč/kg a na jaře vytočeného medu za ...,- Kč.
iRP

Zaručene to nefunguje. Skúšal som.
zdravím... poprosím o radu...
mám dvě rodinky a jsem začátečník....loňské roje
začínal jsem na 3 souších na rodinku... nyní mají
po 2 VN 39*24..... do zimy zakrmeno a ponechal jsem med...

po proletech jsem jim dal medocukr pod folii.... holky jsou tam vidět na cca5 uličkách
na česnech je živo a žluto pylu.... vodu nosí a zdá se že jsou OK...
vyšetření měle bylo OK...
plánuju rozchovat po 1 rodině od každé... není to ale prvořadé....rád bych letos trošku medu

problém dne - jsem bez díla
co teda plánuju? při počátku snůšky nasadím medník a převěsím tam 2-3 plodové rámky a
přidám mezistěnky.... přikrmovat hodlám při poklesu snůšky .... předpokládám, že pokud
budou mít robotu, nebude rojová nálada....
Jaro,mohol by si to vysvetliť? Ak máš plodisko o dvoch nadstavkoch optimal,tak v čase kedy dávaš medník máš vo vrchnom nadstavku povedzme 5 -6 plodových rámikov ,zostatok tvoria zásoby a v nižšom nadstavku 6-7 plodových plástov, ,takže včelstvo ktoré silnie nemá inú možnosť,len nektár uložiť nad mriežku do medníka,pretože v plodisku nie je pre nektár miesto.Takže všetkú znášku aj tú slabú,máme plodom aj zásobami vytlačenú v medníkoch.Včelstvo sa snaží ale matke vytvoriť nový priestor,znáška býva často prerušená a tak spotrebováva prednostne zásoby ktoré sú pri plode a uvoľňuje tak matke nový priestor.To je úplne normálna situácia,často mávam plodiská ak spotrebujú zimné zásoby suché a medníky plné.Ak na jar je zásob v plodisku skromno,tak znáška skončí samozrejme najskôr v plodisku a až následne v medníku,takže v podstate dochádzame o med.Takže prečo to podľa teba nefunguje?
Jozef, pozrel som do svojich zápisov ešte raz, aby som to napísal čo najpresnejšie. Toto prehadzovanie plného nadstavku som robieval u NN a niekoľko krát som takto prehodil aj mednú komoru po zime na dadantoch, keďže tá zostala plná, nespotrebovaná. Väčšinou kŕmim viac ako 20kg cukru. To čisto dám včelám ja, oni si ešte kadečo k tomu donesú aj na jeseň. Mám skúsenosť, že čím viac, tým lepšie. Samozrejme, nedá sa to aplikovať pri zimovaní v jednom VN B10 napríklad, tam čím viac tým lepšie nefunguje. Ale späť k tomu prehadzovaniu. Ja som to robil z dvoch dôvodov. Prvým bola informácia z literatúry, že to podnieti včely k väčšiemu plodovaniu a druhým bolo práve oná snaha o vytlačenie aj malej znášky do medníkov. Žiaľ nikdy mi to nezafungovalo. Ani jeden cieľ som nedosiahol. Ani viac plodu, ani uloženie všetkej znášky do medníkov. Neviem to ešte dobre vysvetliť, možno je to tým, že u nás na jar nie je veľmi znáška, skôr je to také paberkovanie do polovice júna (s výnimkou roku ako bol napr. vlani). A možno je to iný dôvod, ktorý som ešte neobjavil, v mojich podmienkach to nefungovalo. Práve naopak, vyvolávalo to rojenie. Zámerne som teraz spočítal v zošite počet včelstiev, u ktorých vypukla rojová nálada krátko po tejto zámene (krátko znamená rojenie ešte v máji, nie zvyčajne, ako u nás býva, v polovici júna, treba brať do úvahy lokalitu a nadmorskú výšku, v ktorej včelárim). Nuž a výsledok prekvapil i mňa. Mal som v pamäti, že to bolo u veľkého počtu. Ale nebolo to u veľkého počtu, bolo to u každého včelstva, ktorému som takto zásoby prehodil a to bez ohľadu na to, či išlo o čisto NN alebo dadant. Jednoducho za posledné 4 roky, kedy som to u včelstiev skúšal, sa mi do rojovej nálady dostalo 100% takto ošetrených včelstiev.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's