Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyn včel po postřiku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Včera odpoledne byl prováděn postřik na ne zcela plně rozkvetlé řepce přípravkem Fury 10 EW, která přímo sousedí s mojí zahradou. Půl hodiny po postříku jsem zjistil na česnech a v podmetu hynoucí včelky, které se ještě trošku hýbaly. Šlo zjevně o včely, které byly přímo zasaženy na poli postřikem ( nic jiného se v okolí nedělo).
Všechny předepsané podmínky pro postřik byly dodrženy ( s tím zemědělcem jsme přátelé a on byl velmi nemile zaskočen) a koncentrace přípravku byla jen 0,05% na místo předepsané 0,15% - nemá dost peněz na drahé postřiky.
U přípravku není uvedeno že by se nesměl provádět v době letu včel!!! Oficiální hlášení nemíním podávat a tak to zde uvádím jako informaci a hlavně jako dohaz zda nemá někdo obdobný poznatek.
Dnes prší a tak nemohu posoudit kolik létavek zůstalo, ale myslím, že nejde o fatální úhyn. Honza
Citace:Riziko vzplývající z použití přípravku je při dodržení návodu na použití a správné aplikaci pro včely přijatelné. Označení účinku na včely uvedené do souladu s § 42 odst. 4 zákona č. 326/2004 Sb., který nabyl účinnosti dne 31.05.2004 (PR)


Stačí se netrefit do koncentrace a je vymalovano a nemusí vubec si být vedom dotyčny zemedelec tohoto faktu ikdyž se snaží dat slabší davku (neodhadne množství vody či přípravku, přejede misto dvakrát ..) Zbyva jen doufat, že jich moc neumřelo ...
To mě právě vadí u té řepky.Že to postřikují. No podle mě udělal chybu,že na to vjel odpoledne.Co si pamatuji,tak u nás stříkali vždy řepku večer když už slunce zapadalo za obzor.
čauky me se to loni stalo taky protože to stříkaj přes den, tak pro příste vedí že musi brzo rano nebo večer.jinak z toho nic nedelej včelky se za 2 dny obnoví co přisli pryc, na plod to nejde, odnesli to jen ty co se hned napily postřiku.
To jen klika, že jste něco zpozoroval. Bylo by dobré také zjistit, co se v nádrži postřikovače vyskytovalo přetím a jestli byla dobře propláchnuta - to je totiž hodně důležité místo - málo kdy se odhadne přesně množství a kam s tím zbytkem? Často se to řeši jak vím zasáknutím do půdy, ale mockrát jsem viděl nejn tankování ale i proplachování u řeky Sad Ze dvou pro včely neškodných přípravků podle registrace, které se smění aplikovat i na kvetoucí porost navštěvovaný včelami se pak při smíšení může stát zabiják. Látky, které mají delši reziduální toxicitu (včelky se stačí vrátit zpátky do úlu) ale dnes jsou v menšině - dominují ty, které mají velmi krátkou rez.toxicitu, takže se nestačí vrátit zpět - hynou přímo na poli nebo po cestě domů - takové postřiky jsou ideální protože mi včelaři běžně nic moc v tuto dobu nepoznáme - jen je v době rojové aktivity se včelstvy méně starostí, úlové včely nahrazují ztráty létavek...Huh
..Tak to si tedy dovedu představit citlivější a výhodnější nahrazování létavek úlovými včelami... Dodgy
Je fakt, že to nepoznáme, moje zkušenost je ale taková, že v řadě posledních několika let bylo vždycky několik dní, kdy se denní teploty i v době plného květu řepky krčily někde do deseti stupňů, včely vyletovaly jen velmi sporadicky, a přitom nepršelo. To jsou, myslím, právě ony dny, kdy by citlivý zemědělec měl vyrazit se svojí "plechovou kavalerií" do polí. Jen málokdy se mi ovšem v takových dnech poštěstí traktor v řepce spatřit... Jakmile se však na nás usměje slunko, tak hurá, třeba za pravého poledne (zkušenost z loňského roku s postřikem hnojivem DAM, který je podle výrobce pro včely relativně neškodný, ovšem s dodatkem, že se má aplikovat v době, kdy včely nelétají, takže asi tak alespoň v šest večer). Připadá mi to smutné, ale jinak to nebude, s tím už jsem se pomalu smířil.
Ono je to pro zemědělce také nesnadné. Když hrozí déšť, nějaká přeháňka, tak to vyhovuje z hlediska ošetření včelařům, ale zase né zemědělcům. Při mnohých aplikacích by nemělo alespon několik hodin na porost zapršet. Jinak k tomu hnojivu DUM...to je mimochodem pěkné svinstvo, něco jsem si o tom zjišťoval - tento odpad z průmyslové výroby kromě toho, že obsahuje látky využitelné rostlinami, obsahuje také poměrně velké množství těžkých kovů. Když to vynásobíte při dané spotřebě na ošetřenou plochu, tak to jsou pěkná kvanta. Nu což, žijeme v době, kdy zemědělství žije především z kvantity. Je jen škoda, že i my včelaři až moc často hodnotíme včelstva jen podle toho kolik nám dala medu...
Já stále naivně věřím, že se lidi mohou domluvit, i když je to často běh na dlouhou trať a chce to notné nasazení vůle i asertivity. Ale zkušenosti některých kolegů jsou takové, že už tu víru pomalu ztrácím. Nejde jen o polní kultury, ale i o postřiky sadů a pod. Je to ovšem patologické, vždyť vždycky jde o spojité nádoby: více zdravých včel - lepší úroda ... A jak jsem už byl dříve napsal: nejhorší jsou právě ty "relativně neškodné" přípravky ...
Omlouvám se za dotaz mimo téma, pokud je jinde o tomto tématu už založeno prosím o přesun ( já to nenašel ). Jak je to s otravami po postkřiku od zemědělců. Chystám se dám včelstvy na pozemek cca 8 m pole a mám celkem hrůzu z toho čím to postříkají.
Je to problém? Má cenu dělat nějaké zábrany?
Laicky řečeno: onem majitel pozemeku by měl vědět o tom, že tam jsou blízko včely, což je povinností včelaře hlásit do konce února na OÚ a raději asi i přimo hospodáři na pzemku. Někdy ta informace k němu nedorazí.
Někdy nebo většinou? Mají v současnosti zemědělci povinnost informovat včelaře o postřiku? Nebo sami se informovat o stanovištích včelstev? Jaké jsou postihy a vymahatelnost náhrad, popřípadě dokazování?
Zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů

§ 51

(2) Před aplikací přípravků uvedených v odstavci 1 je nutno
  1. zjistit u místně příslušných obecních úřadů informace k umístění stanovišť včelstev v dosahu alespoň 5 km od hranice pozemku, na němž má být aplikace provedena, a minimálně 48 hodin před provedením aplikace oznámit dotčeným chovatelům včel a místně příslušným obecním úřadům aplikaci přípravku,
Taky bych měl otázku když už mi teda nahlásej že budou stříkat jak se mám zachovat?? Převézt včely jinam?? Nebo je zavřít v úle případně na jak dlouho??
Ono by to malo byť "obojsmerné" a mal by sa o to starať obecný úrad.
  1. včelár by si mal na obecnom úrade nahlásiť stanovište so včelami
  2. poľnohospodár by mal nahlásiť na obecný úrad, že bude aplikovať postrek
Z tohto výplýva povinosť obecného úradu informovať včelára o termíne aplikácie postreku.

Na prvý pohľad to vyzerá veľmi jednoducho, ale je tu hneď niekoľko "drobných problémikov".
  1. poľnohospodár sa musí riadiť podľa počasia. Asi bude dosť problematické dať vedieť o takejto činnosti skôr
  2. nie každý včelár má zasieťované dno, aby mohol včely bezpečne uzavrieť na 24 až 48 hodín
  3. dozvie sa včelár včas o postreku? Vie vôbec obecný úrad o tejto povinnosti? Kvôli tomu sa totiž stanovištia a aj postreky nahlasujú. Keď sa to dozvie hodinu pred aplikáciou, tak to je už čertovsky neskoro.
  4. nedodržiavanie koncentrácie postreku (na tom by mal poľnohospodár prerábať)
já když to nosím k nám na úřad tak to posílám i do JZD. Jejich pole mám hnedle za plotem - od ůlu cca tak 5m takže asi takj nějak.
všechno je o domluvě... zemědělci jsou si moc dobře vědomi důležitosti včel na jejich výnosy, ale taky nemají čas objíždět všechny včelaře co mají pár včel... my to máme domluvené tak, že lán, na který pojedem postříkají přednostně, na druhý den nám tam včely sami převezou, po odkvětu je zase odvezou a stříkají až po odvozu... když tam náhodou musí s něčím vjet, všechno s náma konzultují a včely objíždí oklikou, aby nedostaly přímý zásah... to samé, když jim pole sousedí se sadem, tak kus vynechávají nebo aplikují jinou chemikálii aby nespálili stromy.

ale musí si to domluvit každý sám
Mám zkušenost že po postřiku Calypso který je dle návodu pro včely relativně neškodný
"tančí tanec smrti calypso na zemi "ještě měsíc po ošetření.
J.B.
možná nebyla při ošetření rostlin přípravkem CALYPSO 480 SC dodržena doporučená koncentrace...., někdo zkrátka ředil od oka
Přes to že jsem to míchal sám neumím s odstupem času říci jak jsem to namíchal.
V návodu jsou různé plodiny a i různá koncentrace od 1 až po 2,5ml / 6-10l vody.
Vy máte s tímto přípravkerm Calypso dobré zkušenosti?
J.B.
Právě mi zemědělec postříkal pole s řepkou vedle úlů. Řepka je v plném květu, počasi je těsně před bouřkou, ale včely jsou na pastvě. Povětšinou je zajímají jabloně a na řepce moc nejsou. Používal postřik Mospilan 20 SP s účinou látkou acetamiprid 20%, je to z řady neonikotidů. Máte s tímto postřikem nějakou zkušenost. Doufám jen že nedojde k otravě. Stříká proti lesknáčkovi na řepce. Navíc je také včelař a říkal že jel koupit tento postřik speciálně aby byl neškodný. No nevím a proto se vás ptám na zkušenosti s takovou to chemii.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's