Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Krystalizace medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kdysi jsem kdesi četl poznámku, že "nízkofrekvenční magnetické pole /0-200kHz/ oddaluje krystalizaci medu" má někdo bližší informace či praktickou zkušenost?
před uložením tohoto tématu k ledu prosím nově registrované uživatele fóra o případnou odpověď.Díky.
mikrovnná rúra med stekutí ale podľa prednášok v Dole ho okamžite zabíja...
(mikrovlnka funguje na pricípe ohrevu medu pomocou mikrovĺn,mikrovlny sú druhom elektromagnetického žiarenia definovanej frekvencie. V mikrovlnných rúrach sa používa frekvencia 2450 MHz)

zrejme získaš použitím magnetického poľa niečo čo bude sladké a tekuté ale med to už nebude....Confused
Ale já uvádím "magnetické pole 0-200kHz" a to je někde jinde než mikrovlnka.
A to mag. pole by mělo oddálit krystalizaci a nikoli ohřívat med.
No mohlo by to fungovat jako ultrazvuk, co rozbiji krystaly..
Popřemýšlejte někdo,já nejsem zrovna silný v kramflecích, o tom zda by se nedal použít jako zdroj indukční vařič.Ten má kmitočet kolem 25kHz a výkonu asi dost.Nikde se mi nepodařilo objevit nějaké konkretní elektrické schema a nebo to neumím.
Díky.
Chlapi, neviete prečo mi med skryštalizoval takýmto spôsobom? Cukor tam byť nemôže, na to som si dal extra pozor. Vo fľaši mám dve vrstvy medu. Jednu viac, druhú menej skryštalizovanú. Med nebol nijakým spôsobom pastovaný, ani miešaný, po vytočení ihneď naliaty do pohárov.
[Obrázky: 20160921_082130.jpg]

[Obrázky: 20160921_082152_1.jpg]
Take to mam v nekterych sklenicich. Jedna se o misto s jinym rustem krystalu (velikost ). Vysvetluji si to tim, ze to muze byt jiny med. Nevim jak u tebe, ale mne to nejvice dela smesny jarni kvetovy med. Nic se nekazi, misto nechutna jinak, vse je OK, osobne bych to neresil. Je tez mozne sklenice pozvolna rozpustit a prodat med v tekutem stavu (pokud by to zakaznikum vadilo). Ciste kosmeticka vada...
Presne tak. Je to jarny med.Nebudem ho nijako rozpustat. Nemam ho vela, necham ho pre seba
Již se o tom psalo zde a zde
Někdy po otevření víka sklenice vidíš v povrchu medu malinkatý otvor, kudy se tam ten vzduch dostává.
Je zajímavé, že ten květ mívá tvar podle skládání medu při stáčení - tedy kopíruje vrstvy dle vln při skládání - důkaz, že ani stočený ještě tekutý med není ve sklenici zcela homogenní.
dnes jsem čistil odvíčkovací vanu před vytáčením, trochu jsem na to zapomněl, nejdřív jsem nevěděl jak ten zkrystalizovaný med z ní dostat ven, pak mě napadlo ho nakrájet....je z toho taková "čokoláda"....dalo by se to porcovat jako droždí, jak se prodávalo na váhu dřívSmile...nebo to balit do balíčků jako čokoládu nebo do krabiček plastových...když nejsou sklenice...nakonec by si to lidi mohli krájet jako máslo nebo sýrSmile
[Obrázky: zkrystalizovany-med-na-cokoladu-20220626...esized.jpg]

[Obrázky: zkrystalizovany-med-na-cokoladu-20220626...esized.jpg]
Alespoň podle Včelaořovy čítanky se tako med kdysi prodával (https://archive.org/details/vcelarova_ci.../mode/2up, od strany 469)
toto se mi líbí, jak tam píšeWink
"....Poslední dobou objevil se na trzích americký med tuhý ve špalíčkách, a obecenstvo přivyká mu více a více. Včelařova snaha nese se k tomu, aby med čerstvý, právě vymetaný, co nejdříve zezrnil....".

a ještě

".... Pak balí se do pergamenového papíru (papír napuštěný paraffinem) a přilepí se poučení, jak s medem zacházeli, aby se rozpustil. Zní obyčejně takto : Ztuhnutí medu jest důkazem jeho neporušenosti a pravosti. Chce- te-li jej míti tekutý, vložte jej do nádoby, a tuto nádobu do pánvice s vodou tak teplou, co byste v ní jen tak vydrželi svou ruku. Vodu nikdy nenechte vříti, neboť při varu vonné silice z medu prchají...."

Druhá věc je, jak tam píšou, se to skutečně dá prodávat na váhu, libovolné množství, i když zájem včelaře je nemarnit čas prodejem po dvaceti dekách. Ale to balení do voskovaného papíru (parafin? nebo spíš včelí vosk) mi přijde daleko praktičtější, než to dávat do sklenic....kolik místa zaberou sklenice pro 100kg medu (který dřív nebo později skrystalizuje a pak se pracně rozpouští) a kolik místa zabere role papíru na zabalení 100 kilových kostek zkrystalizovaného medu...

Zkoušel jste to někdo nabízet zákazníkům? Jak na to reagovali?
Asi to bude mít i negativa, která převažují, jinak by u toho včelaři zůstali - napadá mě zvýšené nebezpečí nabírání vlhkosti, menší ochrana mechanická (deformace, takže za chvíli budou z kostiček válečky) i menší ochrana před přístupem třeba mravenců. No a manipulace a převážení v tomto počasí v autě by bylo taky asi dobrodružství... Jako zajímavost v malém zřejmě zajímavé, ale třeba kilové kostky bych v tom prodávat nechtěl.
predavam tak obcas..rezane plasty alebo aj hentake odliatky,robil som medvedikov do silikonovej formy .. musi sa to robit z medu ktory tuhne na tvrdo..nedeformuje sa to,ani nenabera vlhkost..v priehladnych celofanovych vreckach to predavam ,previazane konopnym spagatom..
Dotaz. Prosím vás, jak je to s tou krystalizaci po ztekuceni.
Když ztekucujete sud pro stáčení, tak už ve sklenicich nekrystalizuje?
Pokud ztekucuješ šetrně, do max. teploty 40 stupnů tak květový med zkrystalizuje znovu, třeba med s podílem řepky je ve sklenicích do dvou týdnů zase tuhý, dá se i po ztekucení celkem se dá dobře pastovat, ale i ostatní květové medy s vyjímkou akátu se chovají podobně. Pokud ho ale ohřeješ víc tak se vlastnosti změní a krystalizuje pomalu nebo vůbec, ale už to podle mě není med, takže když vidím v supermarketech ty krásně tekuté kvěťáky tak je jasné jak s tímto medem bylo zacházeno...
v prvním roce včelaření, když jsem měl oddělky, z kterých jsem nevytáčel, tak jsem si koupil od jednoho kolegy včelaře med, byl tekutý, sklenic bylo víc. doma jsme to měli uložené ve sklepě v chladu a ve tmě, postupně spotřebovávali. Další rok jsme měli již svůj med a ten koupený nějaký zůstal a zapomnělo se na něj a když jsme dělali pořádek tak jsme našli jednu sklenici a ten med byl stále tekutý, jen se v něm tu a tam tvořila krystalizační centra ale celý zkrystalizovaný nebyl ani rok, možná i víc, od zakoupení.
Když jsem kolegovi včelařovi volal, naivně neznalý věci, a ptal se, čím to, že neskrystalizoval, tak mi vysvětlil, že to bylo "teplotou"...tak jsem si říkal, že jsem to tedy dobře skladoval...a on mě opravil, že jsem ho špatně pochopil, ne teplotou skladování, ale teplotou ztekucení.

takže i mistr včelař se někdy utne.

proto už chápu lidi, kteří si ode mne berou med, když naprostá většina z nich chce zkrystalizovaný med a nechtěj ho ztekutit, protože když se ztekutí "příliš", tak se stane to co popisuju výše nebo co popsal Petr v předchozím příspěvku.
Pokud už potřebuju s medem manipulovat, tak ho jen nahřeju, aby trochu povolil, ale neztekucuju.
Referenční URL's