Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krystalizace medu
Autor Zpráva
Korous Offline
Member
***

Příspěvků: 106
Připojen(a): 13.12.2009
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #1
Krystalizace medu
Kdysi jsem kdesi četl poznámku, že "nízkofrekvenční magnetické pole /0-200kHz/ oddaluje krystalizaci medu" má někdo bližší informace či praktickou zkušenost?

Lang 1/1+ 3/4 . Singr Plzeň-jih 366m
03.01.2010 17:10
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Korous Offline
Member
***

Příspěvků: 106
Připojen(a): 13.12.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2
RE: Krystalizace medu
před uložením tohoto tématu k ledu prosím nově registrované uživatele fóra o případnou odpověď.Díky.

PetrM upravil 26.02.2011 23:42 tento příspěvek z důvodu:

Zbytečná citace odstraněna


Lang 1/1+ 3/4 . Singr Plzeň-jih 366m
26.02.2011 23:15
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
goro Offline
Moderátor
*****
Moderators

Příspěvků: 2.745
Připojen(a): 23.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook
Příspěvek: #3
RE: Krystalizace medu
mikrovnná rúra med stekutí ale podľa prednášok v Dole ho okamžite zabíja...
(mikrovlnka funguje na pricípe ohrevu medu pomocou mikrovĺn,mikrovlny sú druhom elektromagnetického žiarenia definovanej frekvencie. V mikrovlnných rúrach sa používa frekvencia 2450 MHz)

zrejme získaš použitím magnetického poľa niečo čo bude sladké a tekuté ale med to už nebude....Confused

..."ži a nechaj žiť"...
27.02.2011 21:56
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Korous Offline
Member
***

Příspěvků: 106
Připojen(a): 13.12.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #4
RE: Krystalizace medu
Ale já uvádím "magnetické pole 0-200kHz" a to je někde jinde než mikrovlnka.
A to mag. pole by mělo oddálit krystalizaci a nikoli ohřívat med.

Lang 1/1+ 3/4 . Singr Plzeň-jih 366m
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.02.2011 23:39 od Korous.)
27.02.2011 23:37
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Tomáš Blecha Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 632
Připojen(a): 03.02.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #5
RE: Krystalizace medu
No mohlo by to fungovat jako ultrazvuk, co rozbiji krystaly..
27.02.2011 23:41
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Korous Offline
Member
***

Příspěvků: 106
Připojen(a): 13.12.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #6
RE: Krystalizace medu
Popřemýšlejte někdo,já nejsem zrovna silný v kramflecích, o tom zda by se nedal použít jako zdroj indukční vařič.Ten má kmitočet kolem 25kHz a výkonu asi dost.Nikde se mi nepodařilo objevit nějaké konkretní elektrické schema a nebo to neumím.
Díky.

Lang 1/1+ 3/4 . Singr Plzeň-jih 366m
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.02.2011 0:03 od Korous.)
27.02.2011 23:53
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
donmifo Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 44
Připojen(a): 18.09.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #7
RE: Krystalizace medu
Chlapi, neviete prečo mi med skryštalizoval takýmto spôsobom? Cukor tam byť nemôže, na to som si dal extra pozor. Vo fľaši mám dve vrstvy medu. Jednu viac, druhú menej skryštalizovanú. Med nebol nijakým spôsobom pastovaný, ani miešaný, po vytočení ihneď naliaty do pohárov.
[Obrázky: 20160921_082130.jpg]

[Obrázky: 20160921_082152_1.jpg]
21.09.2016 13:36
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
LPS1 Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 292
Připojen(a): 30.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #8
RE: Krystalizace medu
Take to mam v nekterych sklenicich. Jedna se o misto s jinym rustem krystalu (velikost ). Vysvetluji si to tim, ze to muze byt jiny med. Nevim jak u tebe, ale mne to nejvice dela smesny jarni kvetovy med. Nic se nekazi, misto nechutna jinak, vse je OK, osobne bych to neresil. Je tez mozne sklenice pozvolna rozpustit a prodat med v tekutem stavu (pokud by to zakaznikum vadilo). Ciste kosmeticka vada...

- Adamec na 39x24, Čechoslovák na 37x30
- 295 m.n.m SV, lehké podkrkonoší
- Komplet volná stavba - Stanoviště pole a les
Hlasování: Tom-Z (+1), gusto (+1)
21.09.2016 15:21
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
donmifo Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 44
Připojen(a): 18.09.2014
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #9
RE: Krystalizace medu
Presne tak. Je to jarny med.Nebudem ho nijako rozpustat. Nemam ho vela, necham ho pre seba
Hlasování: gusto (+1)
21.09.2016 15:46
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JKL Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.297
Připojen(a): 07.06.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #10
RE: Krystalizace medu
Již se o tom psalo zde a zde
Někdy po otevření víka sklenice vidíš v povrchu medu malinkatý otvor, kudy se tam ten vzduch dostává.
Je zajímavé, že ten květ mívá tvar podle skládání medu při stáčení - tedy kopíruje vrstvy dle vln při skládání - důkaz, že ani stočený ještě tekutý med není ve sklenici zcela homogenní.
Hlasování: LPS1 (+1)
21.09.2016 15:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
TomasK1 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.883
Připojen(a): 09.02.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #11
RE: Krystalizace medu
dnes jsem čistil odvíčkovací vanu před vytáčením, trochu jsem na to zapomněl, nejdřív jsem nevěděl jak ten zkrystalizovaný med z ní dostat ven, pak mě napadlo ho nakrájet....je z toho taková "čokoláda"....dalo by se to porcovat jako droždí, jak se prodávalo na váhu dřívSmile...nebo to balit do balíčků jako čokoládu nebo do krabiček plastových...když nejsou sklenice...nakonec by si to lidi mohli krájet jako máslo nebo sýrSmile
[Obrázky: zkrystalizovany-med-na-cokoladu-20220626...esized.jpg]

[Obrázky: zkrystalizovany-med-na-cokoladu-20220626...esized.jpg]

Praha 300 m n.m., okr. Písek 425 m n.m.
Hlasování: pecka (+1), goro (+1)
27.06.2022 3:12
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jiří Anýž Offline
Newbie
*

Příspěvků: 1
Připojen(a): 24.03.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #12
RE: Krystalizace medu
Alespoň podle Včelaořovy čítanky se tako med kdysi prodával (https://archive.org/details/vcelarova_ci.../mode/2up, od strany 469)
Hlasování: TomasK1 (+1), Ali (+1)
27.06.2022 9:45
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
TomasK1 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.883
Připojen(a): 09.02.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #13
RE: Krystalizace medu
toto se mi líbí, jak tam píšeWink
"....Poslední dobou objevil se na trzích americký med tuhý ve špalíčkách, a obecenstvo přivyká mu více a více. Včelařova snaha nese se k tomu, aby med čerstvý, právě vymetaný, co nejdříve zezrnil....".

a ještě

".... Pak balí se do pergamenového papíru (papír napuštěný paraffinem) a přilepí se poučení, jak s medem zacházeli, aby se rozpustil. Zní obyčejně takto : Ztuhnutí medu jest důkazem jeho neporušenosti a pravosti. Chce- te-li jej míti tekutý, vložte jej do nádoby, a tuto nádobu do pánvice s vodou tak teplou, co byste v ní jen tak vydrželi svou ruku. Vodu nikdy nenechte vříti, neboť při varu vonné silice z medu prchají...."

Druhá věc je, jak tam píšou, se to skutečně dá prodávat na váhu, libovolné množství, i když zájem včelaře je nemarnit čas prodejem po dvaceti dekách. Ale to balení do voskovaného papíru (parafin? nebo spíš včelí vosk) mi přijde daleko praktičtější, než to dávat do sklenic....kolik místa zaberou sklenice pro 100kg medu (který dřív nebo později skrystalizuje a pak se pracně rozpouští) a kolik místa zabere role papíru na zabalení 100 kilových kostek zkrystalizovaného medu...

Zkoušel jste to někdo nabízet zákazníkům? Jak na to reagovali?

Praha 300 m n.m., okr. Písek 425 m n.m.
Hlasování: kolesart (+1)
28.06.2022 9:07
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
NitraM Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 588
Připojen(a): 18.05.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #14
RE: Krystalizace medu
Asi to bude mít i negativa, která převažují, jinak by u toho včelaři zůstali - napadá mě zvýšené nebezpečí nabírání vlhkosti, menší ochrana mechanická (deformace, takže za chvíli budou z kostiček válečky) i menší ochrana před přístupem třeba mravenců. No a manipulace a převážení v tomto počasí v autě by bylo taky asi dobrodružství... Jako zajímavost v malém zřejmě zajímavé, ale třeba kilové kostky bych v tom prodávat nechtěl.
Hlasování: goro (+1)
28.06.2022 15:09
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
gusto Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 3.239
Připojen(a): 14.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #15
RE: Krystalizace medu
predavam tak obcas..rezane plasty alebo aj hentake odliatky,robil som medvedikov do silikonovej formy .. musi sa to robit z medu ktory tuhne na tvrdo..nedeformuje sa to,ani nenabera vlhkost..v priehladnych celofanovych vreckach to predavam ,previazane konopnym spagatom..
Hlasování: Merkuri (+1), goro (+1)
28.06.2022 16:39
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Dast Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 476
Připojen(a): 06.07.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #16
RE: Krystalizace medu
Dotaz. Prosím vás, jak je to s tou krystalizaci po ztekuceni.
Když ztekucujete sud pro stáčení, tak už ve sklenicich nekrystalizuje?

Šumava, 1005 m.n.m.
06.02.2024 20:22
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Střelec Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 472
Připojen(a): 22.03.2015
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #17
RE: Krystalizace medu
Pokud ztekucuješ šetrně, do max. teploty 40 stupnů tak květový med zkrystalizuje znovu, třeba med s podílem řepky je ve sklenicích do dvou týdnů zase tuhý, dá se i po ztekucení celkem se dá dobře pastovat, ale i ostatní květové medy s vyjímkou akátu se chovají podobně. Pokud ho ale ohřeješ víc tak se vlastnosti změní a krystalizuje pomalu nebo vůbec, ale už to podle mě není med, takže když vidím v supermarketech ty krásně tekuté kvěťáky tak je jasné jak s tímto medem bylo zacházeno...

Stanoviště poblíž lomu Velká dohoda v Moravském krasu, v.n.m. 505m,. 39x24 a 39x17,postupně přecházím na 39x35 +39x17 celodřevěné 27-30mm co stíhám si vyrábím sám.
Hlasování: pecka (+1), TomasK1 (+1), Dast (+1)
06.02.2024 20:37
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
TomasK1 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.883
Připojen(a): 09.02.2020
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #18
RE: Krystalizace medu
v prvním roce včelaření, když jsem měl oddělky, z kterých jsem nevytáčel, tak jsem si koupil od jednoho kolegy včelaře med, byl tekutý, sklenic bylo víc. doma jsme to měli uložené ve sklepě v chladu a ve tmě, postupně spotřebovávali. Další rok jsme měli již svůj med a ten koupený nějaký zůstal a zapomnělo se na něj a když jsme dělali pořádek tak jsme našli jednu sklenici a ten med byl stále tekutý, jen se v něm tu a tam tvořila krystalizační centra ale celý zkrystalizovaný nebyl ani rok, možná i víc, od zakoupení.
Když jsem kolegovi včelařovi volal, naivně neznalý věci, a ptal se, čím to, že neskrystalizoval, tak mi vysvětlil, že to bylo "teplotou"...tak jsem si říkal, že jsem to tedy dobře skladoval...a on mě opravil, že jsem ho špatně pochopil, ne teplotou skladování, ale teplotou ztekucení.

takže i mistr včelař se někdy utne.

proto už chápu lidi, kteří si ode mne berou med, když naprostá většina z nich chce zkrystalizovaný med a nechtěj ho ztekutit, protože když se ztekutí "příliš", tak se stane to co popisuju výše nebo co popsal Petr v předchozím příspěvku.
Pokud už potřebuju s medem manipulovat, tak ho jen nahřeju, aby trochu povolil, ale neztekucuju.

Praha 300 m n.m., okr. Písek 425 m n.m.
07.02.2024 13:01
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Skladování medu Jan Pavlů 120 354.865 05.02.2024 20:21
Poslední příspěvek: TomasK1
  Cena medu Havelka Jan 6.394 4.091.015 26.12.2023 22:04
Poslední příspěvek: goro
  Prodej medu ze dvora Toma5 108 280.880 12.12.2023 0:14
Poslední příspěvek: TomasK1
Wink Kolik jste letos vytočili medu? koubin007 2.448 2.300.134 26.10.2023 11:39
Poslední příspěvek: TomasK1
  Obsah vody v medu PetrM 1.805 1.745.972 25.09.2023 18:51
Poslední příspěvek: TomasK1
  Kvalita medu petrmachac 1.106 1.491.911 13.09.2023 15:49
Poslední příspěvek: Slavík
  Vůně medu Martin Čapek 9 25.695 02.08.2023 1:48
Poslední příspěvek: Dast
  Prodej medu Jan Pavlů 790 1.083.278 20.02.2023 22:10
Poslední příspěvek: Kohout
  Ztekucení medu Korous 285 935.115 01.12.2022 14:19
Poslední příspěvek: #beekeeper
  Cezení medu Jan Pavlů 160 391.697 21.06.2022 21:41
Poslední příspěvek: Merkuri

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies