Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kvalita medu
Autor Zpráva
petrmachac Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 669
Připojen(a): 27.10.2009
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1
Kvalita medu
Našel jsem zajímavé povídání o kvalitě medu na včelařské konferenci
http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thread=886
30.05.2010 8:29
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
1j1j1j Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 326
Připojen(a): 01.12.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Příspěvek: #2
RE: Kvalita medu
(28.12.2010 9:03)MilanBencúr napsal(a):  Turbína medometu zmení biologické, fyzikálne a chemické hodnoty medu.

Sice je tato věta umístěna v tématu "Medná krava" a Warré, ale tam se ptát nemohu, protože téma Med je zde, takže. To je docela zajímavá věc, o tom jsem ještě neslyšel. Zajímalo by mě, jestli je někde nějaký článek o pozorování biologických, fyzikálních a chemických změnách medu při vytáčení v medometu, díky.
28.12.2010 10:21
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
architekt odpadu Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 930
Připojen(a): 02.09.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #3
RE: Kvalita medu
(28.12.2010 9:03)MilanBencúr napsal(a):  Turbína medometu zmení biologické, fyzikálne a chemické hodnoty medu.

Vážený příteli, rád z vašich postřehů čerpám, ale můžete doložit toto tvrzení odkazem na nějaký seriózní vědecký výzkum? Velký rozdíl mezi mezi medem, který vyteče z rozdrveného plástu přes "nylonku" a medem, který se uvolní z otevřené buňky odstředivou silou a steče po antikoru jako laik nevidím? Tady bych si rád rozšířil znalosti.
Pohodu přeje

karel crha, účastník hnutí Šance pro včely
----
Kde je vůle je i cesta

28.12.2010 10:47
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
miko Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.240
Připojen(a): 30.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání

Facebook YouTube
Příspěvek: #4
RE: Kvalita medu
(28.12.2010 10:21)1j1j1j napsal(a):  Sice je tato věta umístěna v tématu "Medná krava" a Warré, ale tam se ptát nemohu, protože téma Med je zde, takže. To je docela zajímavá věc, o tom jsem ještě neslyšel. Zajímalo by mě, jestli je někde nějaký článek o pozorování biologických, fyzikálních a chemických změnách medu při vytáčení v medometu, díky.

No tohle by mě také zajímalo.Podle mne to je nesmysl.A pokud nějaké změny v medu jsou ,musí být podle mne úplně zanedbatelné a rozhodně ne na úkor jeho kvality medu.Já mám spíše takový dojem,že to je tím,že chovatelé včelstev s divočinou bez rámků,těžko vytáčí med v medometu.
28.12.2010 11:40
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
MilanBencúr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 771
Připojen(a): 09.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Blogger Google+
Příspěvek: #5
RE: Kvalita medu
(28.12.2010 10:47)architekt odpadu napsal(a):  ...můžete doložit toto tvrzení odkazem na nějaký seriózní vědecký výzkum?

Obsah HMF v mede povoľuje slovenská norma v množstve 20 mg/kg. Českú normu nepoznám. Norma EÚ povoľuje množstvo HMF až 40-80 mg/kg. Hydroxymetylfurfural vzniká v potravinách ich prehrievaním, teda aj pri vytáčaní medu. Dá sa vygúglovať veľa dokumentov o výskume v tejto oblasti.

©Milan Bencúr
našapravda Warré
28.12.2010 11:48
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PavelN Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 558
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #6
RE: Kvalita medu
(28.12.2010 11:48)MilanBencúr napsal(a):  Hydroxymethylfurfural vzniká v potravinách ich prehrievaním, teda aj pri vytáčaní medu. Dá sa vygúglovať veľa dokumentov o výskume v tejto oblasti.

Můžete prosím, nějak popsat, jak a kde se v medometu ohřívá med?

Včela dělá med a med dělá včely. Otakar Brenner
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.12.2010 11:51 od PavelN.)
28.12.2010 11:48
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
MilanBencúr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 771
Připojen(a): 09.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Blogger Google+
Příspěvek: #7
RE: Kvalita medu
Keď budete udierať kladivom po nákove, zohreje sa. Mikrovlny narážajú v mikrovlnnej rúre na mäso a zohrejú ho. Kvapky medu narazia na stenu medometu a zohrejú sa.

©Milan Bencúr
našapravda Warré
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.12.2010 12:15 od MilanBencúr.)
28.12.2010 12:04
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jiří Matl Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.862
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #8
RE: Kvalita medu
(28.12.2010 11:40)miko napsal(a):  
(28.12.2010 10:21)1j1j1j napsal(a):  Zajímalo by mě, jestli je někde nějaký článek o pozorování biologických, fyzikálních a chemických změnách medu při vytáčení v medometu, díky.

No tohle by mě také zajímalo.

Před již dosti dlouhým časem mi něco podobného líčil jeden zkušený vinař a sklepmistr. Bylo to o prudkých pohybech s vínem a že se při nich víno dostane jaksi do šoku a prakticky zkazí ... Nejsa rovněž odborníkem též bych se rád poučil.

Cattus amat piscem, sed non vult tangere flumen ... / Po rybce kočič moc touží, však do vody jít se mu nechce ...
Svobodné rozhodnutí je i přijetí odpovědnosti za slova i činy. Ukrytí jména či kukla přes hlavu jí nikoho nezbaví.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.12.2010 12:09 od Jiří Matl.)
28.12.2010 12:08
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PavelN Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 558
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #9
RE: Kvalita medu
(28.12.2010 12:04)MilanBencúr napsal(a):  Kvapky medu narazia na stenu medometu a zohrejú sa.

O desetinu stupně? Takový argument přece nemůžete myslet vážně.
Větší efekt má ochlazování vzduchem při pohybu plástů v medometu.

Včela dělá med a med dělá včely. Otakar Brenner
28.12.2010 12:22
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jdjd Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 813
Připojen(a): 29.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #10
RE: Kvalita medu
(28.12.2010 12:04)MilanBencúr napsal(a):  Keď budete udierať kladivom po nákove, zohreje sa. Mikrovlny narážajú v mikrovlnnej rúre na mäso a zohrejú ho. Kvapky medu narazia na stenu medometu a zohrejú sa.

Tak to je tedy ovšem bomba...! IdeaExclamation

Selským rozumem - kapka medu udeří do stěny medometu právě jednou.
Udeřím-li právě jednou kladivem do kovadliny, ohřeje se o X,XXX °C.
(Prosím M. Bencúra o doplnění hodnoty - včetně vztažení na hmotností a rychlostní poměry medu v medometu.)
Ano - kapek létají z plástu tisíce - ale jak píše PavelN, co ten "větrák" od koše medometu a vnější ochlazování pláště...?
Kdo už pocítil zvýšení teploty pláště při dotyku...? Huh

Graf nárůstu HMF v závislosti na čase a teplotě medu přikládám na závěr příspěvku...

Pane Bencúre, přesto se snažím věřit, že máte toto tvrzení podložené rozbory medu na HMF jak u zkoumané skupiny vzorků tak i u kontrolních vzorků - mohl byste nám prosím poskytnout jejich výsledky? Nebo přímé odkazy na zdroje, ze kterých Vaše názory čerpáte?
V opačném případě lze Váš příspěvek chápat jen jako zajímavý, byť trochu předčasný, začátek silvestrovské zábavy.
Zároveň ale vzniká problém jak odlišit Vaše pábitelství od podložených příspěvků - i v jiných tématech...

[Obrázky: image006.gif]
Zdroj: http://jjvcela.sweb.cz/soubory/VCELY56.h...c528844179
28.12.2010 13:39
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
miko Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.240
Připojen(a): 30.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání

Facebook YouTube
Příspěvek: #11
RE: Kvalita medu
Smile pan Bencúr se možná trochu do toho zamotává ,bez urážky. Wink Ještě dodám že mikrovlny,pokud je mi známo, nenaráží do masa,ale tím masem prochází a rozkmitávají buňky tuku,svaloviny,případně molekuly vody aj. a tím se potravina ohřívá.Jakoby celá naráz.Naráží do stěn mikrovlnky,to ano.Ať mě někdo opraví jestli se pletu.
Pokud se bude uvažovat v takto jemných niancích,tak se musí vzít v úvahu i to,že když bude z rozmačkaného plástu med protékat skrz nějaké síto na hladinu již medu proteklého,tak se nárazem také zahřeje.(Big Grin ) A možná víc než nárazem na studenou kovovou stěnu medometu.Jestli se ale neschladí cestou než dopadne na hladinu.Ježíš to je hrůza....Big Grin Vše nejlepší do nového roku přeji všem včelařům.Už aby bylo jaro. Big Grin
28.12.2010 14:24
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
MilanBencúr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 771
Připojen(a): 09.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Blogger Google+
Příspěvek: #12
RE: Kvalita medu
Dá sa povedať, že množstvo HMF sa v mede neustále mení, pretože na jeho tvorbu vplýva svetlo, tma, teplo, chlad, dĺžka doby skladovania a aj mechanické spracovanie medu. Mohol by som tu publikovať ďalšie grafy o tvorbe HMF, ale toto fórum neslúži na vedecké pojednanie. Je však dokázané, že pri vymetaní a lisovaní stúpa množstvo HMF v mede, čo nemožno povedať o medoch vytečaných, odkvapkaných a precedených. Váš graf však hovorí o raste HMF pri ohrievaní skryštalizovaného medu a aj uvedený odkaz pojednáva o kryštalizácii medu.

©Milan Bencúr
našapravda Warré
28.12.2010 14:43
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PavelN Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 558
Připojen(a): 10.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #13
RE: Kvalita medu
(28.12.2010 14:43)MilanBencúr napsal(a):  Je však dokázané, že pri vymetaní a lisovaní stúpa množstvo HMF v mede, čo nemožno povedať o medoch vytečaných, odkvapkaných a precedených.

Velmi Vás prosím, dejte sem odkaz na zdroj Vašich informací, nebo napište alespoň název publikace či jméno autora, který s tímto tvrzením přišel.

Včela dělá med a med dělá včely. Otakar Brenner
28.12.2010 14:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
MilanBencúr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 771
Připojen(a): 09.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Blogger Google+
Příspěvek: #14
RE: Kvalita medu
K tým informáciám má volný prístup každý. Stačí si dať urobiť laboratórny rozbor kvality svojho medu. Na rozbor treba poslať dve vzorky. Jedna bude po medobraní odobraná z vytáčaného medu a druhú necháme odtiecť z plásta. Výsledok laboratórneho rozboru týchto dvoch vzoriek stačí porovnať. Pre laboratórium treba uviesť čo všetko chcete o kvalite medu vedieť. Ide o porovnanie kvality medu pred vytáčaním a po vytočení. To treba na obaloch so vzorkami uviesť alebo si vzorky označiť číslom.

©Milan Bencúr
našapravda Warré
28.12.2010 15:37
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jdjd Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 813
Připojen(a): 29.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #15
RE: Kvalita medu
Pane Bencúre, mohl byste nás tedy prosím seznámit s výsledky rozboru Vašich medů?
Např. nafotit či oskenovat protokoly z laboratoře?

doplněno: Případně, pokud nechcete poskytnout zdrojová data, tak alespoň jejich výstupy + popis metodiky.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 28.12.2010 16:01 od jdjd.)
28.12.2010 15:57
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
1j1j1j Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 326
Připojen(a): 01.12.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Příspěvek: #16
RE: Kvalita medu
Ten otáčivý pohyb medu, tedy ještě v plástech, trvá jen chvilku. Vždyť med je po roztočení medometu prakticky během chvilky z plástů venku a pak už jen stéká po stěně a je chvíli na dně a nebo teče ven.
Chtělo by to nějaký výzkumem a fakty podložený článek. Zajímalo by mě to, Honza.
28.12.2010 17:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
miko Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.240
Připojen(a): 30.11.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání

Facebook YouTube
Příspěvek: #17
RE: Kvalita medu
(28.12.2010 15:37)MilanBencúr napsal(a):  K tým informáciám má volný prístup každý. Stačí si dať urobiť laboratórny rozbor kvality svojho medu. Na rozbor treba poslať dve vzorky. Jedna bude po medobraní odobraná z vytáčaného medu a druhú necháme odtiecť z plásta. Výsledok laboratórneho rozboru týchto dvoch vzoriek stačí porovnať. Pre laboratórium treba uviesť čo všetko chcete o kvalite medu vedieť. Ide o porovnanie kvality medu pred vytáčaním a po vytočení. To treba na obaloch so vzorkami uviesť alebo si vzorky označiť číslom.

Já tomu pořád nějak nemohu uvěřit.Dobře tedy,podle toho co uvádíte, vytočený med má tedy vyšší hodnoty HMF proti medu jen odkapanému z plástů přes cedník.To jsou ty hodnoty tak rozdílné? Stojí to vůbec za řeč?
Hlasování: Milan Havelka (+1)
28.12.2010 21:36
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
MilanBencúr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 771
Připojen(a): 09.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Blogger Google+
Příspěvek: #18
RE: Kvalita medu
(28.12.2010 10:21)1j1j1j napsal(a):  Milan Bencúr napsal: Turbína medometu zmení biologické, fyzikálne a chemické hodnoty medu.

Je to tak. Pri mechanickom spracovaní medu sa vytvára veľké množstvo maličkých krištálikov glukózy + obrovské množstvo vzduchových bubliniek, ktoré stúpajú na hladinu, pritom vytvárajú efekt čerpadla a zbavujú med enzýmov - obohatenie o látky pochádzajúce z hltanových žliaz včiel robotníc : enzýmy – invertáza, diastáza, glukozooxidáza, aminokyseliny – prolín, ďalšie látky v stopovom množstve – tuky, vitamín B, aj vonné látky : alifatické alkoholy, aldehydy, ketóny, kyseliny, estery organických kyselín (metylantranylát ako indikačná látka citrusových medov, ktoré sa pri tomto procese strácajú. Každá zmena teploty, teda aj pri vytáčaní, spôsobuje tvorbu HMF. V čerstvom mede, nevytáčanom, teda z plásta, je ho 0 - 5 mg/kg. Pre ilustráciu uvediem, že pri skladovaní medu na svetle sa hodnota HMF môže zvýšiť na 17 - 35 mg/kg, pri skladovaní v tme na 12 - 20 mg/kg a v chladničke na 8 - 18 mg/kg. Európska norma je 40 - 80 mg/kg. Naše medy obsahujú po vytočení väčšinou 5 až 10 mg HMF na kilogram medu.
Niekto sa pýtal, pravdepodobne vo vlákne o TBH, na metodiku kontroly kvality medu, tu je:
odber vzorky
senzorické posúdenie kvality – konzistencia, farba, aróma, chuť
fyzikálnochemické parametre – obsah vody, HMF, cukrov,
elektrická vodivosť, optická otáčavosť, aktivita enzýmov, kyslosť, mikroskopická analýza peľových zŕn
mikrobiologická analýza
cudzorodé látky.

©Milan Bencúr
našapravda Warré
Hlasování: PavelN (-1)
28.12.2010 22:48
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
MilanBencúr Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 771
Připojen(a): 09.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Blogger Google+
Příspěvek: #19
RE: Kvalita medu
Zdrojom informácií, ktoré uvádzam, je kniha od MUDr. Ivana Dobrovodu, Včelie produkty a zdravie, ktorú vydalo nakladateľstvo Príroda Bratislava v roku 1986.

©Milan Bencúr
našapravda Warré
29.12.2010 0:59
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
1j1j1j Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 326
Připojen(a): 01.12.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Příspěvek: #20
RE: Kvalita medu
A jaká jiná metoda vytáčení medu, než v medometu, by se dala použít, aby v medu zůstalo zachováno maximum jeho cenných látek?
Vždyť i každý včelař se třemi včelstvy med vytáčí v medometu, a tak tedy med o tyto prvky ochuzuje.
Honza
29.12.2010 9:13
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Cena medu Havelka Jan 6.395 4.130.109 Včera 20:32
Poslední příspěvek: Frey
  Krystalizace medu Korous 17 55.931 07.02.2024 13:01
Poslední příspěvek: TomasK1
  Skladování medu Jan Pavlů 120 374.050 05.02.2024 20:21
Poslední příspěvek: TomasK1
  Prodej medu ze dvora Toma5 108 294.802 12.12.2023 0:14
Poslední příspěvek: TomasK1
Wink Kolik jste letos vytočili medu? koubin007 2.448 2.328.790 26.10.2023 11:39
Poslední příspěvek: TomasK1
  Obsah vody v medu PetrM 1.805 1.772.376 25.09.2023 18:51
Poslední příspěvek: TomasK1
  Vůně medu Martin Čapek 9 26.694 02.08.2023 1:48
Poslední příspěvek: Dast
  Prodej medu Jan Pavlů 790 1.093.852 20.02.2023 22:10
Poslední příspěvek: Kohout
  Ztekucení medu Korous 285 942.544 01.12.2022 14:19
Poslední příspěvek: #beekeeper
  Cezení medu Jan Pavlů 160 397.724 21.06.2022 21:41
Poslední příspěvek: Merkuri

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies