Hodnocení tématu:
- 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ivík
Posting Freak

Připojen(a): 14.02.2011
Hodnocení:
Oslovení: Tykání
|
Příspěvek: #1
Apitraz
|
|
Hlasování: | roslp (+1) |
07.06.2017 9:45 |
|
Josef Křapka
Posting Freak

Připojen(a): 03.01.2010
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
Příspěvek: #3
RE: Apitraz
Každý proužek Apitrazu obsahuje účinnou látku Amitrazum 500 mg. Doba expozice 5 - 6 týdnů červenec - říjen v období kdy je ve včelstvu "málo" plodu, včelař musí brát v úvahu místní podmínky ...
Mám obavy o účinnost Amitrazu, dosud jediného dlouhodobě účinného prostředku na VD. Vysoká dávka, dlouhodobé použití, neúčinkuje pod víčky ... Možná, že jen tak sýčkuji, ale zkušenosti ukazují jak je kleštík včelí adaptabilní na použité VLP - viz snížená účinnost Gabonu v některých krajích. Je to i o včelařích a jejich zkušenostech a hlavně zodpovědnosti a disciplíně. My potřebujeme VLP o kterém by bylo možno říci: "levou uchop a pravou udeř". Potřebujeme VLP které je sto ochránit zimní generaci včel. To znamená použitelné VLP v období letního slunovratu kdy vrcholí plodování a včelstva budou zakládat zimní generace včel. To nám Apitraz nezajistí. Apitraz snižuje početní stav údajně o 98% samiček kleštíka v období, kdy je již po "válce", včelstva jsou již poškozena. Na to však již máme fumigaci a aerosol za daleko menšího zatížení včelstev Amitrazem. A to nehovořím o tom, až toto VLP dostanou do rukou naši včelaři "výzkumníci". Mám zcela vážné obavy.
JK
Ten kdo chce, hledá způsob. Ten kdo nechce, hledá důvod.
|
|
Hlasování: |
|
07.06.2017 11:19 |
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)