Hodnocení tématu:
- 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Dotazy začátečníka
|
Autor |
Zpráva |
Petr Střelec
Senior Member

Připojen(a): 22.03.2015
Hodnocení:
Oslovení: Tykání
|
RE: Dotazy začátečníka
Pane Krbec, pokud má váš koupený vyzimovaný oddělek alespoň 6 rámků plodu (což předpokládám), tak já bych udělal tohle. Ze spodní bedny tři plodové nahoru, tak aby byly tři a tři nad sebou uprostřed přes dvě bedny, kolem mezistěny a potom pylové desky, pokud tam chcete zužitkovat přebytečné zásobní rámky tak dolů úplně na okraje, při tom bych se držel zásady otevřený plod nahoru a zavřený dolů. Já nejsem příznivcem radikálních zásahů do plodiště, ale tohle urychlí rozvoj.
Stanoviště poblíž lomu Velká dohoda v Moravském krasu, v.n.m. 505m,. 39x24 a 39x17,postupně přecházím na 39x35 +39x17 celodřevěné 27-30mm co stíhám si vyrábím sám.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 08.04.2024 21:15 od Petr Střelec.)
|
|
Hlasování: | TomasK1 (+1) |
08.04.2024 21:07 |
|
TomasK1
Posting Freak

Připojen(a): 09.02.2020
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
mě se rojily i když v podmetu nebyly 
v podmetu ti vystavěly trubčinu a chovají trubce.
a to je rozdíl oproti tomu, když máš malo prostoru na plástech, včely se nevejdou na plásty, je jim vedro, plod se přehřívá, tak se vyvěšují do podmetu, a všechno tak spěje k vyrojení.
takže vyrojit se ti můžou, ale rozhodně spíš proto, že matka nebude mít dostatek prostoru ke kladení, dělnicím nebude stačit prostor v úle, než proto, že v podmetu chovají trbuce, protože nemají jiné vhodnější místo.
Praha 300 m n.m., okr. Písek 425 m n.m.
39x24 uteplení 3cm, bez mateří mřížky
|
|
Hlasování: | |
09.04.2024 13:58 |
|
Petr Střelec
Senior Member

Připojen(a): 22.03.2015
Hodnocení:
|
Pane Krbec jen žádnou paniku s rojením  , včelky se snaží a tak to má být, staví trubčinu dole a to je v pořádku matka se bude držet poblíž trubčiny a nepoleze zakládat medník, teď bych jen v tom nově postaveném medníku přesunul ty nepostavené doprostřed a ty nejvíc zanešené uplně do krajů, tak pěkně dostaví vše a budou zanášet sladinou, po přechodném malém ochlazení zítra, maji teploty jít zase nahoru a vypadá to na pěknou snůšku do neděle, potom má přijít zhoršení počasí a ochlazení, takže se vše trochu zbrzdí což je dobré.
Aťse daří
Stanoviště poblíž lomu Velká dohoda v Moravském krasu, v.n.m. 505m,. 39x24 a 39x17,postupně přecházím na 39x35 +39x17 celodřevěné 27-30mm co stíhám si vyrábím sám.
|
|
09.04.2024 17:45 |
|
Jozef 333
Posting Freak

Připojen(a): 22.08.2012
Hodnocení:
|
(09.04.2024 17:17)Riosa napsal(a): Jozef333. Prosím ťa skús napísať svoj názor/skúsenosť. Nič viac. Dík
Takže v skratke. Prešieľ som si nízkonadstavkovým včelárením,potom som včeláril v dadantoch na 11 veľkých rámikoch v plodisku a vždy som mával väčšie či menšie problémy z rojením. Včeláril som z mriežkou,bez mriežky a aj tak som sa rojom nevyhol. Staval som vežiaky a dával priestor akurát som si len roboty narobil.
Teraz včelárim optimalizovane a rojivosť mi klesla tak,že zo sto rodín mávam tak dva tri roje. Samozrejme robím aj protirojové opatrenia bez toho to nejde a rojilo by sa to bez zásahu tiež. Základom ale je,že v tých malých optimalizovaných plodiskách majú včely sucho,je tam minimum peľu a to sú dve základné veci,ktoré rojenie silno potláčajú.
Veľké plodiská dokážu včely napratať nektrárom tak,duplom ak sa použije mriežka,že to je len otázkou času kedy to naštartuje rojovú náladu. A tá prichádza veľmi rýchlo a často aj u slabších včelstiev kde to vôbec nečakáme.
|
|
Hlasování: | goro (+1), Marek Bílý (+1), Slavík (+1) |
09.04.2024 19:16 |
|
TomasK1
Posting Freak

Hodnocení:
|
Jozefe, diky ze ses rozepsal.
Kdyz ale chces mit v plodisti mimimum pylu a mimimum zasob, tak vcelam neporucis, aby pyl prestaly nosit.
A co se zasob tyce, tak je muzes donutit ukladat nad plodove teleso, to jo.
Pokud to vyjde jako u mne treba,tak ja mam vsude pylu po dvou plastech z kazde strany a pod plodem taky. Mohl bych rozdavat. Toho pylu je fakt tolik, ze s nim vcely predbehnou matku hrave, zvlast kdyz je to silne vcelstvo.
|
|
09.04.2024 22:02 |
|
TomasK1
Posting Freak

Hodnocení:
|
Rozhidne bych necekal na zavickovani toho prvniho medniku.
Ja bych podsadil dalsi mednik v momente, kdy v tom prvnim medniku v plastech nad plodovymi ramky se zacne ten donaseny nektar ukladany do vence (oblouku) nebezpecne blizit stredu tech ramku / plastu v medniku. To uz bych vnimal jako jasny dukaz toho, ze vcely tam matce prostor pro rezervni kladeni nenechaji, nebo jen nouzove malo a ze to rychle zanesou sladinou. Tak bych jim ten prostor pod vencem zvetsil aby se evenutlene s matkou ten venec potkal co nejpozdeji.....samozrejme podle predpovedi pocasi a ocekavane snusky taky.
A pokud ten mednik zanasi od prostredka, tak dokud budou mit misto kam se se sladinku roztahovat tak zase je nennechat dojit az na doraz.
Podle me je chyba hlidat si rozsirovani podle vahy, protoze podstatne neni kolik kg medu/sladiny je v medniku, ale kolik je tam prostoru plosne.
Kdyz je intenzivni snuska, tak vcely ten nektar rozhazeji na optimalne velkou plochu aby se jim dobre vysusoval. Samozrejme nezanesou 2kily 10 plastu, ale taky 2 kila nenacpou do 1 plastu.
zapomněl jsem napsat, že včelařím bez mřížky...
a ještě doplním jeden postřeh ze včerejška, jak jsem přidával / podstavoval druhé medníky....mezery mezi horními loučkami plodištnímch rámků a spodních louček medníkových rámků byly prostavěné celkem pěknými voskovými přechody....včely si tak "zoptimalizovaly" plochu/prostor pro usnadnění ukládání zásob. Ta mřížka jim tam podle mě vadí a je podle mě faktorem, který působí jako omezovač pro ukládání zásob nad plod, právě proto, že včelám komplikuje přechod nahoru, ne pouze matce.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 10.04.2024 21:10 od TomasK1.)
|
|
Hlasování: | Dast (-1) |
10.04.2024 20:52 |
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: