Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.

Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Styrodurový úl, nástavek, plemenáč
Autor Zpráva
gusto Offline
Posting Freak

Připojen(a): 14.12.2011
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #221
RE: Styrodurový úl, nástavek, plemenáč
pred 3rokmi som cez zimu ponechal na plodiskách po jednom nn..neviem či žlny alebo ďatle mi v styčných plochách nadstavkov a plodísk nasekali neskutočné diery..v rade som mal 30 včelstiev + 10 odložencov v styrodurových 5r úlikoch(hrúbka 3cm)..tieto odložence si vtáky ani nevšimli..
21.02.2013 10:32
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Radek Botur Offline
Member

Připojen(a): 10.10.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #222
Dneska me volal kamarad ze v praze se buduje nova linka na polystyren ze ktereho se daji vyrobit ty uly co dovazi z finska, norska atd. Velka vyhoda toho materialu je ta, ze jej ptaci ani vcely nevykousou z duvodu silneho spoleni jednotlivych kulicek. Tak jsem na to osobne zvedavy.
Hlasování: ŠteBe (+1)
21.02.2013 14:06
Grof Offline
Senior Member

Připojen(a): 15.11.2012
Příspěvek: #223
Já si nyní vyrábím styrodurové úly, oboustranně potažené reflexní AL-PET Fólií N (Parotěsná reflexní fólie Alpet 160 super). To proto, že ušetřím na hmotnosti palubek a hliníková vrstva odráží teplo zpět. Navíc i případný kondenzát mi nebude trhat úly, jako kamarádovi v nezateplených nástavcích. Jednou za rok to vytřu hadrou se savem. Jenom jsem zvědavý na životnost, ale předpokládám, že ještě i za několik let se povede diskuze ohledně této problematiky, takže to pak zpětně vyhodnoutím Big Grin

Náhledy na "kosmo-úly" v příloze Cool

Větrací očko mám na spodním rámu, při čelním pohledu vpravo tak, jak to má správně být Wink

(dodatečně vkládám foto očka v dolním rámu)

PetrM upravil 07.03.2013 9:39 tento příspěvek z důvodu:

Nepište duplicitní příspěvky. Pište příspěvky do správného tématu. Příspěvek rozdělen a přesunut.

Čechoslovák 37 x 30, Jeseníky 400+ m. n.m.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 04.03.2013 21:55 od Grof.)
Hlasování: KaJi (+1), Vojtech Langer (+1), ing. Rostislav Pešek (+1)
04.03.2013 19:47
Tejkl Václav Offline
Senior Member

Připojen(a): 15.01.2012
Příspěvek: #224
čím to lepíš? já jsem to jenom sponkoval.

Žamberk 465 m.n.m
nástavkové úly, 39 x 24
16 včelstev
04.03.2013 20:23
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kmeť Martin Offline
Junior Member
**

Připojen(a): 26.12.2012
Příspěvek: #225
(04.03.2013 19:46)Grof napsal(a):  Já si nyní vyrábím styrodurové úly, oboustranně potažené reflexní AL-PET Fólií N (Parotěsná reflexní fólie Alpet 160 super). To proto, že ušetřím na hmotnosti palubek a hliníková vrstva odráží teplo zpět. Navíc i případný kondenzát mi nebude trhat úly, jako kamarádovi v nezateplených nástavcích. Jednou za rok to vytřu hadrou se savem. Jenom jsem zvědavý na životnost, ale předpokládám, že ještě i za několik let se povede diskuze ohledně této problematiky, takže to pak zpětně vyhodnoutím Big Grin

Náhledy na "kosmo-úly" v příloze Cool

Větrací očko mám na spodním rámu, při čelním pohledu vpravo tak, jak to má správně být Wink

Ahoj,
kamarád si dělá také styrodurové úly stou alu folií a je sněma velmi spokojen . Jen mu dělaj občas starosti hlodavci a ptáci v zimě . Máš taky takové problémi .

Martin

2013 začínáme včelařit nástavkový 39x24
04.03.2013 21:15
Grof Offline
Senior Member

Připojen(a): 15.11.2012
Příspěvek: #226
pro Tejk Václav - já jsem chtěl mít tu fólii přichycenu pod rámky a tak jsem to lepil na oboustrannou lepící pásku a pak spoje přelepoval hliníkovou lepící páskou, aby to bylo pěkné. No, přišlo mě to pěkně draho (cca 250,- Kč za nástavek - materiál + lepící tmel), takže příště to raději také nasponkuji do horního a spodního rámku.

pro Kmeť Martin - Netuším, jesli se to bude líbit též hlodavcům, či ptákům. Letos to budu testovat ve včelíně. Tím mám vyřešené ptáky a snad i ty hlodavce Smile

pro Kohout - Myslím, že daleko horší jsou "potraviny" kterými nás dnes krmí, včetně různých "konzervantů" a skvělých GMO dobrot - včetně jejich produktů. V návodu se píše, že nosnou částí je PE mřížka a polyesterová fólie s nanesenou hliníkovou vrstvou. Poly-Ethylen je všude kolem nás, přičemž tu polyester fólii s hliníkem mám nadvakráte přilepenu, tj. odělenu od vnitřního protoru úlu (oboustranně lepící páskou + překrytí všech spojů páskou hliníkovovu).

Dále si myslím, že tato varianta je mnohem lepí, než mít polystyrénový nástavek bez jakékoliv vnitřní úpravy. A nedělám si žádné iluze o tom, že zateplené nástavky mají něčím oddělený prostor mezi polystyrénem a palubkou z vnitřní strany. Ono se totiž prý cosi uvolňuje i z toho obyč. polystyrénu, i když ten fasádní je tvrdší než obyčejný, takže se nesmršťuje. To jsou ale otázky spíše pro nějakého chemika - hygienika. Spíš bych se více bál toho, jaké vedlejší účinky budou mít stávající léčiva pro včely - na člověka. Jistě jsou neškodné, jako dříve DDT...

Čechoslovák 37 x 30, Jeseníky 400+ m. n.m.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 04.03.2013 22:26 od Grof.)
Hlasování: KaJi (+1), Kmeť Martin (+1)
04.03.2013 22:24
david.lo Offline
Newbie
*

Připojen(a): 04.01.2013
Příspěvek: #227
Dobrý den,
slyšel jsem že se dají spojovat nástavky jinak než lepením šroubování nebo sponkováním.
Slyšel jsem že se to dá svařovat odporově.
neslyšel jste o tom někdo popř nemáte někdo vlastní zkušenost?
12.03.2013 20:26
Viktor Offline
Member

Připojen(a): 17.12.2011
Příspěvek: #228
Jestli si to dobře pamatuji, tak odporové svařování funguje pouze u kovů, protože vedou proud. Pokud jste měl na mysli svařování odporovým drátem, tak to by asi šlo dost špatně. Při průchodu odporového drátu ubude od 1 do 4mm materiálu, ale postupně, jak prochází drát materiálem a za drátem to dost rychle tuhne a množství rozehřátého plastu je tak malé, že by to styrodur asi špatně spojovalo. Huh Já pracuji ve výrobě plastových oken a tam se plast nahřívá na žehličkách (takové plotny zahřáté na 260 stupňů) a z obou stran svaru se utaví asi 3+3 mm materiálu. Abyste docílil takového množství nataveného materiálu u styroduru, aby se docílilo pevného spojení, tak by se muselo utavit alespoň těch 15 mm styroduru(odhadem) a to nevím, jestli by se vám podařilo nahřát oba spojované kusy. Zítra to v práci zkusím a dám vědět. Ale montážní pěna neexpanzní určitě funguje spolehlivěji.
Hlasování: misan (+1)
12.03.2013 21:08
11macik Offline
Member

Připojen(a): 08.10.2010
Příspěvek: #229
kedze som to dal do Laminatove ule, tak som prisiel to hodit aj sem, co tak vyskusat polystyrenove plemenace s vnutra olepene tapetou a s vonka samosmrstovacou foliou
12.03.2013 21:33
Jožko58 Offline
Posting Freak

Připojen(a): 09.03.2012
Příspěvek: #230
To zvnútra by som radšej nalepil AL-obbalovú fóliu,tú hrubšiu,aby sa hneď nepoškodila.Tá odráža teplo späť do vnútorného priestoru.
13.03.2013 11:11
11macik Offline
Member

Připojen(a): 08.10.2010
Příspěvek: #231
ja som myslel iba plemenace nie ule, a to uz by som asi neoperoval s teplotami nakolko v tom obdobi si myslim ze netreba zateplovat ale chladit a vetrat
13.03.2013 14:01
Kosta Offline
Posting Freak

Připojen(a): 22.05.2012
Příspěvek: #232
Já jsem letos první zimu zimoval jedno včelstvo v úle z extrudovaného polystyrenu. V zimě jsem chodil kontrolovat včelstva a pohledem pod víko jsem u těchto včel neviděl pod fólií ani jednu včelu. Měl jsem strach, že nepřežily ale k mému překvapení bylo vše v pořádku. Na jaře jsem hned provedl kontrolu a ani jsem nenašel žádné místo uvnitř úlu, které by bylo nějak poškozeno nebo vykousáno a včelky v pohodě přežily. Dělám si z toho i plemenáčky tří nebo šesti rámkové a je to jednoduché a rychlé. Zítra pořídím foto umístím sem Smile

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
15.05.2013 21:57
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
zdenekhromek Offline
Junior Member
**

Připojen(a): 20.03.2011
Příspěvek: #233
Také jsem je měl. Extrudovaný polystyren BASF. Na tvorbu oddělků to bylo výborné - jako šestirámkový plemenáč. ALE. Nechal jsem v tom včely přes zimu, tedy ještě jsem jim udělal jeden nástavek - zase na šest rámků, celkem tedy zimovali na dvanácti rámcích 39*24
Vyzimování dobré, všechny čtyři úspěšně přečkali zimu, nyní jsou na 2*11 rámcích. Potud dobré.
Problémy - vykousaný materiál na okrajích - v ploše stěny ne, ale na okrajích pod víkem ano. A to tak, že vlastně vzniklo druhé česno.
Další problém byl se sýkorkami a strakapoudy - vyklované díry. Teda ne dost hluboko, aby se dostali ke včelám, ale stěny byly poškozené.
Největší problém ale byla plíseň - ačkoliv jsem cca jednu polovinu dna vyrobil z pletiva, srážená voda vedla ke zplesnivění krajních rámků.
Takže za sebe - styrodurové nástavky na oddělky ano, ale jen dočasně. Do zimy musí do dřeva.
Jen moje zkušenost za jednu zimuSmile
Hlasování: Kosta (+1)
16.05.2013 8:59
Kosta Offline
Posting Freak

Příspěvek: #234
Souhlasím se Zdenkem, co se týče plemenáčů, mám je také a přesně jak popisuješ, přes zimu byl hlavně problém s plísní a velkým vlhkem ve vnitřním prostoru plemenáče. Jeden oddělek v tom v pohodě přežil a jeden ne. Ale pokud se týká úlu tak ten dopadl dobře. Zde mám z extr. polystyrenu jen nástavky. Dno mám dřevěné a celé zasíťované. Přílohou zasílám moje výtvory plemenáče a obrázky jak vypadá úl a jeden nástavek po jedné sezóně.

[Obrázky: SAM_1176.jpg] [Obrázky: SAM_1178.jpg] [Obrázky: SAM_1179.jpg] [Obrázky: SAM_1181.jpg] [Obrázky: SAM_1182.jpg][Obrázky: SAM_1185.jpg] [Obrázky: SAM_1186.jpg]

16.05.2013 16:33
KaJi Offline
Posting Freak

Připojen(a): 07.10.2009
Příspěvek: #235
Já zimoval 26 plemenáčů 6r 45*30.
Vykusování - ano, ale já je mám z S150 a vyšel mě jeden na hodinu práce a asi 70Kč materiál. Za pár let vyhodím.
Sýkorky atd, pokusy, ale vzdaly to - viz zde Dr.Šumera - nejsou na kuličky zařízené.

Vyzimování super, na to že to byly slabší kusy co jsem si nelajznul přeložit do nástavků tak to hodlám zařadit do normálního provozu. Zvažuji experimentálně zkusit 8r, nebo 10r protože 6rámků je normálním oddělkům v létě málo, ale mně vyhovuje to že to člověk zlehka naskládá do auta a odveze z řepky či svazenky a když je dělám, tak ten převoz je výborný pro neztrátu létavek.

K nástavkům z PS jsem zkoušel dna z PS s laťkami dole aby se to dalo zkurtovat. Což asi bude varianta těch 10r plemenáčů -nástavek a PS dno odnímatelné. Smile

Plemenáče mají ve dně díru asi 10x10cm, ale v zimě byly ty co byly v druhém a třetím patře postaveny na střechu bez větrání a měly jen dvě očka pr30mm. Ani v dolních ani v horních nebyl nijak zvláštní problém s plísní který by mě pohoršil. Tedy nebyl horší jak v klasických úlech.

A kdybych si dělal někdy plemenáče na věčné časy tak stejně jako nástavky, dole a nahoře dřevěný rám. Včely se v plemenáči cítí stísněné a koušou, navíc bez rámu nahoře není za co zabrat když rozpírám hofmany.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 16.05.2013 22:25 od KaJi.)
16.05.2013 18:19
stemad Offline
Member

Připojen(a): 27.05.2012
Příspěvek: #236
(12.01.2013 16:11)Tejkl Václav napsal(a):  
(01.01.2013 23:03)KaJi napsal(a):  
(01.01.2013 20:32)Tejkl Václav napsal(a):  Já řezal 3 cm styrodur na nízké nástavky ulamovacím nožíkem a šlo to lépe jak na pile, kde mě kopla tak, že jsem ji hned zabalil. Smile Podle mě by nebylo špatné udělat nějak držák na takový to podobný nůž i s pravítkem pro udržení kolmosti. Ale řezání odporovým drátem je určitě lepší. Nemáte námět jak to udělat jednoduše?

Po té co jsem přemýšlel jestli vyrobit na pilu ploutev, nebo vyrobit jednodušeji odporovou řezačku - ta by šlapala pokud by bylo lepší vedení (podle Míry Pupka nerez včelařský drátr a nabíječka) jsem byl právě překvapen jednoduchostí toho zlamovacího nože. A protože jsem řezal podle desky ohraněného lamina, tak nebyl problém s kolmostí. Ale byla to 30mm tlouštka XPS.
Takže buď teď v zimě přijde na řadu přímočarka nebo nůž a expandující lepidlo co zakryje "fušeřinu".

Dnes jsem zjistil od p. Jana Jindry jak lehce řezat styrodur na pile. Fígl je v tom, že musíte mít jemnozubý kotouč. Sám jsem to dnes vyzkoušel a jde to jak po másle bez nakopávání. Za rady od pana Jindry ještě jednou děkuji a přikládám video řezání styroduru p. Jindry:

řezání styroduru

ta pila by měla mít za kotoučem takový rozpěrný klín mají to i ruční kotoučové pily (mafl) potom by se nestávalo že se materiál na konci kotouče sevře a kotouč hodí materiál proti
17.05.2013 14:08
Kosta Offline
Posting Freak

Příspěvek: #237
Také řežu extrudovaný polystyren na pile s vodítky a je pravda, že občas se stane, že se mi to někde sevře a pila to nakopne. To hned zvedám ruky nad hlavu Smile a čekám až deska někam dopadne. Zkusím na pilu nasadit ten rozpěrný klín a uvidím. Jinak když si člověk dává pozor tak se to řeže pěkně a je to rovné. Měl jsem i vyroben odporový drát, ale nějak se mi nedařilo, drát se mi často přepaloval a když jsem volil menší napětí, tak se zase rychle ve styku s polystyrenem ochlazoval. Na pile mám kotouč s SK plátky. Asi by to chtělo kotouč jemný a bez plátků. Budu zkoušet různé typy kotoučů a uvidím co se nejlépe osvědčí a dám vědět. Ale pokud se mám vrátit k užití plemenáčů z extrudovaného polystyrenu tak mohu jen doporučit, aspoň na oddělky přes léto je to výborné, lehká rychlá výroba a dělám to tak, že mám dno zvlášť nástavek (6 rámků) a víko také zvlášť. Když mi oddělek sílí tak přidám další nástavek a mám je na 12 rámcích, pak je mohu přeložit do úlů a mám jich plný jeden nástavek. Cena za dvou nástavkový plemenáč vyjde asi na 150 Kč.

(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 17.05.2013 17:04 od Kosta.)
17.05.2013 15:33
misan Offline
Posting Freak

Připojen(a): 11.06.2012
Příspěvek: #238
Odbočujeme od témy. (Admin nech to hodí na správne miesto)
Niekde tu je to popísane a práve dnes som si to urobil (ďakujem autorovi).

Pod stôl som pripevnil priamočiaru pílu.
Funguje to na jednotku. Rez nieje celkom hladký ako po odporovom drôte, ale je dostatočne hladký.

Večný učeň
Hlasování: Vojtech Langer (+1), KaJi (+1), Kosta (+1)
17.05.2013 16:33
maci01 Pryč
Posting Freak

Připojen(a): 13.05.2013
Příspěvek: #239
Heinrich Gritsch ve své knize Silná včelstva po celý rok používá polystyrénové úly. Nemůžu najít výrobce, ani prodejce. Poradí někdo?
23.05.2013 14:35
MUDr.Vladimír Šumera Offline
Posting Freak

Připojen(a): 08.12.2011
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #240
Výrobce Lysoň Polsko (ale jsou kvalitní). Hlavní prodejce u nás Vastoil Karviná.

Litoměřice - Lbín , 550 mnm, 39x24 Lysoň a EPS

23.05.2013 18:58
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma:
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies