Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.

Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 3 Hlas(ů) - 4.33 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videa s včelařskou tematikou
Autor Zpráva
vernut Offline
Posting Freak

Připojen(a): 11.02.2016
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #747
RE: Videa s včelařskou tematikou
Kdesi jsem slyšel, že ty dlouhověké včely, které se začnou účastnit nějaké snůšky, tak tímto ztratí svou dlouhověkost. Nemohu na tvou otázku odpovědět, když jsem tvá včelstva neviděl, neviděl jejich sílu, nevím jak jsi je vedl nyní ani tehdy. Ty sám by jsi měl vědět co bylo tehdy jinak než letos, co jsi dělal jinak tehdy a nyní, nebo jestli vypadla nějaká snůška...
Poslední léta je mnoho výpadků ve snůšce, jak pro jarní mrazíky a v mnohých oblastech pak ještě i každoroční sucho. Toto pak vede k tomu, že již v červenci jsou některá včelstva oslabená a to je doba kdy naopak by měla být v nejlepší kondici a zakládat, starat se o dlouhověkou generaci. Když není v přírodě nektar ani včelstvo nemůže sílit, rozvíjet se. Já nevím jak silná včelstva ti letos přezimovala (i když říkáš, že silná), jaký měly jarní rozvoj, jaká byla v okolí snůška a jak jsi je vedle po celou sezenu, tedy jak jsi se o ně stara nebo nestaral. Proto odpovědět na tvou otázku nemohu, nejde to. To si musíš vyhodnotit ty.
Říkáš, že včely ti loni plodovaly jako besné... asi tedy hodně, ale jak hodně to víš jen ty... třeba zase tak hodně ne, ale tobě se zdálo, že hodně...
Tento rok má i v mém okolí spoustu včelařů řádně oslabená včelstva, hlavně díky tomu suchu. Nektar včelky v červnu, červenci, a srpnu téměř nenosily tak matky přestaly téměř plodovat...toto mohlo být i u tebe, i přesto, že jak říkáš, jsi se o ně staral. Proto ti v úlu chybí zimní generace včel. Nejsi sám, takových bude letos mnoho a proto si myslím, že ty letošní úhyny by mohly být tu na jihu Moravy (pro ty mrazíky a hlavně sucho) také monstrózní, to se dozvíme již brzy.
Jestli tedy chceš mít silná včelstva každým rokem, tak je tu M.H, který ti poradí, nebo si zajeď na jeho přednášku, nyní v Ivančicích u Brna. Tvrdí, že ví jak na to.
Já naopak tomu pánu věřím, protože v jeho okolí měli včelaři úhyny, někteří i 80 až 100%. Jemu neuhynulo ani jedno včelstvo, takže nemocemi jim ta včelstva nepadala, to by mu padla také, minimálně určité podstatné procento.
Věřím tomu, že on svá včelstva vedl, připravoval na zimu lépe než oni.
Já si ale na rozdíl od něj myslím, že včelař by se měl postarat, aby jeho včelstva zakládala zimní generaci hlavně v červenci... myslím, že v srpnu, zvláště v jeho druhé polovině je pozdě.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 23.11.2017 18:37 od vernut.)
Hlasování: MatesP (+1), Jozef 333 (+1)
23.11.2017 18:28
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Videa s včelařskou tematikou - vernut - 23.11.2017 18:28
Loupež po nasazení výkluzu - glums - 25.06.2018, 21:06

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies