RE: (Ne)povinnost aerosolu
Zrovna před chvíli jsem měl rozhovor s našim členem výboru ZO. Tvrdil mi, že veterina nařizuje léčení aerosolem! Upozornění na to, že podle nového nařízení naší KVS nemusím léčit aerosolem, neb tam o něm není ani zmínka, ba dokonce nařízene trojí ošetření fumigací varidolem lze nahradit ošetřením kys.mravenčí,či thymolem. Oponoval, že veterina nařídila léčit aerosolem a ja se tomu musim podřídit! Pro mě je závazné nařízení KVS a né přesvědčení občanskeho sdružení. Vykládám si snad nesprávně to (nebo) v nařízení?
Viz.
m i m o ř á d n á v e t e r i n á r n í o p a t ř e n í
při výskytu a k zamezení šíření nebezpečné nákazy – varroázy včel v Karlovarském kraji.
Čl. 1
Podzimní ošetření
(1) Chovatelům včel se stanovišti včelstev na území Karlovarského kraje se nařizuje:
a) do 30. září 2013 vložit na dna úlů vyjímatelné a čistitelné podložky tak, aby pokryly celou plochu dna úlu,
b) v období od 10. října 2013 do 31. prosince 2013 v intervalech 14 – 21 dnů mezi jednotlivými ošetřeními zajistit
1. trojí ošetření všech včelstev na stanovišti přípravkem Varidol 125 mg/ml roztok k léčebnému ošetření včel podle přílohy tohoto nařízení v souladu s příbalovou informací k jeho použití, nebo
2. ošetření všech včelstev na stanovišti přípravkem s účinnou látkou kyselinou mravenčí nebo thymolem podle přílohy tohoto nařízení a v souladu s příbalovou informací k jeho použití nebo s podmínkami použití přípravku pro klinické testování schválenými Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv ke klinickému testování,
c) provést důkladné ometení a očištění podložek za 5 – 7 dní po každém ošetření a jejich následné vrácení na dna úlů,
d) provést odstranění zavíčkovaného plodu vyřezáním nebo rozdrásáním před druhým nebo třetím ošetřením podle písm. b).
Opravdu se mi krajně nechce cpát syntetické akaricidy do včel, ať už aerosolem či fumigaci po tom, co jsem kompletně ve všech všelstvech nahradil kontaminované dílo novým, převážně postaveným volnou stavbou.
Vím, že v naší ZO jsou dva proudy. Jeden menšinový, který žádá alternativu v léčení(nahrazení syntetických akaricidů a druhý většinový(hlavně výbor ZO), který se zuby nehty drží puvodní metodiky(navíc s ftipnou argumentaci, že kdyby se tak neléčilo, tak už nemám včely a můžu jim děkovat za to velké dobrodiní).
|