Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.

Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stříška - uteplivka - stropní fólie
Autor Zpráva
daniel Offline
Senior Member

Připojen(a): 29.11.2010
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #269
RE: Stříška - uteplivka - stropní fólie
Problematický bod v tomto vlákne je nepredyšná fólia na rámikoch nad zimujúcimi včelstvami, hermeticky uzavierajúca úľový priestor zhora a s tým spojená vysoká vlhkosť v úli. Odvetrávaním horných partií úľov očkami problém viac či menej rieši, ale o tom „nechcem točiť“.
Trochu ma zaráža, aké vysoké percento včelárov na ňu nedá dopustiť a používa ju, mnohí začínajúci ju považujú za neodmysliteľnú súčasť zimnej úľovej zostavy. Vyprovokovalo ma to k menšiemu „zamysleniu“, ktoré sa mi bohužial trochu „natiahlo“- ospravedlňujem sa.
Väčšie jazierka vody u „fólia pozitívnych“, vytvárajúce sa na podložkách počas zimného kľudu v úľoch, sú považované skoro za niečo normálne, samozrejmé, ale čo je smutnejšie- akurát mierne naklonia úle, aby im voda mohla letáčom vytiecť. Podobne i plesnenie rámikov je považované za jav, nad ktorým sa netreba nejako extra vzrušovať. Nielen výrazne orosená fólia, ba i početné kvapky vody sú považované skôr za pozitívny jav, prospešný včelstvu, pretože má vodu po ruke, niečo na spôsob „all inclusive“. Podľa mňa to ale v úli u zimujúceho včelstva taký „benigný“, ba až prospešný jav nebude. Ba dovolím si tvrdiť, že sa mierou, a to nie zanedbateľnou, podieľa na krachu vysokého percenta včelstiev počas či koncom zimy a má na svedomí úhyny zdanlivo zdravých včelstiev zjari, dokonca i v priebehu celého nasledujúceho roka. Moje odôvodnenie vyššie uvedeného:
Pozitíva nadmernej vlhkosti v úli počas zimovania včelstiev, navodenej nepredyšne uzavretým úľovým priestorom:
- Ja osobne nevidím žiadne významné , prístup ku kondenzujúcej vode u zimujúcich včelstiev za nutnosť nepokladám. Situácia po začiatku efektívneho plodovania je už o niečom inom, tam fólia /a nemusí to byť celoplošne/ má svoje opodstatnenie. Bezproblémový prístup k vode i počas „bezletových dní“ je veľmi prínosný, pretože sa rodí mnoho nových životov a platí: voda je život.
Negatíva:
Menej významné: plesnenie rámikov, viacej vody na podložke. Ide akoby len o „kozmetické?“ nedostatky.
Katastrofálne:
-nadmerná vlhkosť a mikrofilm kondenzu v celom úli- vrátane prázdnych buniek je živná pôda, akýsi „agar“ pre naštartovanie „zabijakov“ všetkých našich nádejí- včeličiek, ba nie je zriedkavá likvidácia celých úľov, ba až celých včelníc. Nimi sú mikroorganizmy, ktorým vlhkosť „sníma putá“- boptnajú a praskajú obaly spór či už nozémy a moru, a keď sa k tomu pridá vzostup celoúľovej teploty pri plodovaní, tak je po „srande“. Sám včelár svojim postupom vlastne „proti svojim“ použil biologickú zbraň. Likvidovanie následkov- materiálnych i hojenie rán na duši včelára zo sprievodnej psychotraumy – smutné to veci... Ďalší problém: Lenže je tu ešte jedna mikroorganizmov, ktoré čakajú na svoju šancu. Nimi sú vírusy. A pritom to nemusia byť len vírusy, ktoré sú jasne patogénne, no môže ísť i o druhy, ktoré sú len potencionálne /oportúnne/ patogénne. Ak je ich menej, tak si nedovolia nič. No ak sú masa, alebo ak sú včielky už dosť zimou vysilené, tak štartuje „pogrom“- nasleduje obdobný scenár ako vyššie. A stačilo im pritom tak málo- vlhkejšie prostredie /pán Boh zaplať, pán včelár/a následne trochu tepla aby sa tak stalo...
- do značnej miery vysoká vlhkosť a či už zjavný alebo skrytý kondenz po rámikoch, podobne i ešte okom neviditeľný povlak plesní -mierne povedané- odrádza zimný chumáč presúvať sa za zásobami z teplej postieľky do zatuchnutého, vlhkého, chladného pelechu v zime, i keď by ich tam pod „duchnou“ čakala hojnosť. My „premúdre tvory“ by sme sa správali v podobnej situácii podobne: asi by sme „čusali“ pod perinkou v suchu, prijateľnom teple, i keby nás tam vedľa čakalo neviem aké milé prekvapenie /nechám na voľbu individuálnej predstavivosti/ - neprelezieme. Včelár len sucho konštatuje: „uhynuli hladom, nepresunuli sa za zásobami, čo už...“ Akoby mal ruky čisté, jeho sa to netýkalo. Pritom by mal byť úprimný a vyjadrenie by malo znieť: „Veľmi ma to mrzí, ale svojím pričinením, nevhodným postupom som sa významnou mierou pričinil o to že.....Veľmi to ľutujem“. Čiže vlastne sa zaradil –on, makroorganizmus- medzi už menovaných zabijakov z ríše mikroorganizmov.
Len krátky záver. Dosť neúmyselných chýb sa narobí každý včelár počas svojho včelárenia- nie vždy to ide tak ako by malo ísť, akoby on chcel, lebo včielky si to i tak urobia ešte trochu modifikovane- po svojom. No má potom tak akurát nižšie výnosy, uletí mu roj, dufušuje to pri výmene matiek, atď. To sú ale bežné včelárske chyby, pokus o ich nápravu- to je jedna z výziev, ktoré nás včelárov posúvajú ďalej a prehlbujú náš vzťah ku včelám. Ale: nie je niekedy každý jeden z nás i tak trochu tým...ako nie vrahom, tak aspoň spolupáchateľom???WinkCool
Hlasování: VILIAM (+1), Boleslav Nytra (+1), jaro (-1), TomasoFernando (+1), misan (+1)
24.01.2014 22:38
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Stříška - uteplivka - stropní fólie - daniel - 24.01.2014 22:38

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies