Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Autor Zpráva
miko Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.240
Připojen(a): 30.11.2009
Hodnocení:  
Oslovení: Vykání

Facebook YouTube
Příspěvek: #1
Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
(22.05.2011 5:04)Trubec napsal(a):  Taky sem zpozoroval větší zájem o med než obvykle, no uvidíme.

Jsou lidé,kteří musí,třeba ze zdravotních důvodů,nebo chtějí změnit stravovací návyky a téměř,nebo úplně vyloučili bílý cukr ze svého jídelníčku.Sladí, mimo jiné, medem.To je pak spotřeba poměrně velká.Ženské nechtějí tloustnout atd.Wink Je také čím dál větší osvěta zdravého životního stylu a tam se med rozhodně upotřebí.Moje ségra dává med i do placek (tedy než jí dojde Big Grin ) Prý si na to zvykla a když to osladí normálním cukrem tak to není ono.Aby ne,taky! Big Grin Těch mých pár prvních skleniček z loňska zmizlo jako nic během chvilky. No je fakt,že byly zadarmo. Big Grin
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 22.05.2011 7:38 od miko.)
Hlasování: Renda (+1), FanyR (+1)
22.05.2011 7:37
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
FanyR Offline
Member
***

Příspěvků: 107
Připojen(a): 02.05.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Čaj anebo káva s medem to je poměrně běžné. Ale stačí ochutnat palačinky slazené medem anebo pšeničnou, případně pohankovou kaši (případně krom kakaa přidat do nich posekané ovoce co je po ruce). Taky šlešky anebo nudle s mákem oslazené medem jsou vynikající. Samozřejmě že nejlepší zákusek je vepřové a nejlepší ovoce je slivovice a nejlepší voda je zrzavá. Ale jak říkám chce to sem tam ochutnat i jiné věci, o tom je život.
Hlasování: Renda (+1), Jiří Matl (+1), Míra.P (+1), MilanBencúr (+1)
22.05.2011 8:27
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
architekt odpadu Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 930
Připojen(a): 02.09.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #3
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Dobrou kávu a dobrý čaj bych nezprznil ani medem, ale po všem ostatním sladkém s medem bych se ultloukl. Ale zpátky k ceně medu. Trochu mi chybí v našich krajinách zvyk smlouvání z Orientu a podobných zemích, kde nesmlouvat je přímo urážkou prodávajícího. Ve volyňském kult.centru zprovoznili původní prostory bývalého pivovaru v multifunkční prostor, včetně možnosti trhů farmářských i bleších, tak se příští rok těším, až začnu s cenou na dvou stovkách a po deseti minutách se s kupujícím sejdeme někde nad stovkou. Osvěžím své komediantské časy a prostý prodej se stane komunikačním zážitkem s přidanou hodnotou.

karel crha, účastník hnutí Šance pro včely
----
Kde je vůle je i cesta

Hlasování: Lukáš Bašta (+1), Jiří Matl (+1)
22.05.2011 12:27
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
FanyR Offline
Member
***

Příspěvků: 107
Připojen(a): 02.05.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #4
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Tento názor jsem před pár lety zastával dá se říci apriori a měl jsem pocit že mne v tom nic nezviklá. Potom jednou přišla chřipka, kterou jsem tradičně likvidoval kombinací čaj+citrón+med. V kuchyni při vaření vody na čaj jsem dostal tak nějak chuť na kafe, ale proto že se mi v šišce zrovna zasekl podprogram pro vaření čaje, tak jsem kávu osladil medem, ale naštěstí na citrón nedošlo. Uvažoval jsem zda vylít anebo ochutnat a vylít. Vzhledem k tomu že jsem tichý a šetrný typ, popíjel jsem tu kávu a počítače a když došla, napadlo mne, že s kapkou mlíka by to mohlo být podstatně lepší. Bylo. V další jsem to skusil vylepšit přidáním vaječného likéru. Dnes pokud si chci na kávě pochutnat, šáhnu po medovém likéru s propolisem (St.Ambrosius). Nemusí se nutně lít do kávy s medem a mlékem. Stačí přikusovat Tongue. No a ten čaj s medem potom přestane vadit tak nějak sám od sebe. Takže já bych to nijak nezatracoval, ono to stojí na okolnostech a souvislostech. Co není dnes klidně múže být zítra.
22.05.2011 14:28
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Trubec Offline
Newbie
*

Příspěvků: 8
Připojen(a): 17.05.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #5
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
(22.05.2011 14:28)FanyR napsal(a):  Tento názor jsem před pár lety zastával dá se říci apriori a měl jsem pocit že mne v tom nic nezviklá. Potom jednou přišla chřipka, kterou jsem tradičně likvidoval kombinací čaj+citrón+med. V kuchyni při vaření vody na čaj jsem dostal tak nějak chuť na kafe, ale proto že se mi v šišce zrovna zasekl podprogram pro vaření čaje, tak jsem kávu osladil medem, ale naštěstí na citrón nedošlo. Uvažoval jsem zda vylít anebo ochutnat a vylít. Vzhledem k tomu že jsem tichý a šetrný typ, popíjel jsem tu kávu a počítače a když došla, napadlo mne, že s kapkou mlíka by to mohlo být podstatně lepší. Bylo. V další jsem to skusil vylepšit přidáním vaječného likéru. Dnes pokud si chci na kávě pochutnat, šáhnu po medovém likéru s propolisem (St.Ambrosius). Nemusí se nutně lít do kávy s medem a mlékem. Stačí přikusovat Tongue. No a ten čaj s medem potom přestane vadit tak nějak sám od sebe. Takže já bych to nijak nezatracoval, ono to stojí na okolnostech a souvislostech. Co není dnes klidně múže být zítra.

Já na med s vlažným mlékem také nedám dopustit Wink
22.05.2011 19:15
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
janek Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 44
Připojen(a): 07.07.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #6
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Třeskuté mrazy uhodily a tím pádem přichází různé nachlazení a jiné virové nemoci.Sad Podle starých receptů naších prapředků je nejlepší čaj s medem. Ale nestává se z medu jenom sladidlo, když ho dám do horkého čaje? Huh
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 02.02.2012 13:26 od janek.)
02.02.2012 13:23
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JKL Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.297
Připojen(a): 07.06.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #7
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Tak ho dej do nakrájené cibule, sněz a zapij štamprlí slivovičky. To postaví na nohy i mrtvolu.
Hlasování: PhDr. Jarmila Píchová (+1)
02.02.2012 13:33
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
RadimO Offline
Member
***

Příspěvků: 138
Připojen(a): 18.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #8
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Žena používá pro nás všechny jako prostředek proti nachlazení, které už propuklo, směs medu, citrónové šťávy a majoránky, vytvořit pastu a 3x denně čajovou lžičku spolknout. Člověku se pak skutečně nechce marodit a vyčistí ho to. Jen se toho nesmí udělat moc dopředu, druhý den je to ještě děsnější. Ale má to účinky.

Olomoucko, 254 m.n.m.
02.02.2012 14:01
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Vojtech Langer Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.814
Připojen(a): 18.02.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook Google+
Příspěvek: #9
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Na degradáciu medu a všetkých enzýmov v ňom treba určitý čas a za ten čas čaj stihne ochladnúť alebo ho pacient vypije. Big Grin

Vojto.

B9, B10, 42x27,5, od r. 2013 aj 42x17 - všetko uteplené, Strážovské vrchy, 575 mnm, teraz aj 325mnm
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 02.02.2012 17:47 od Vojtech Langer.)
02.02.2012 15:06
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Scipio Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 956
Připojen(a): 13.12.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #10
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Na ovsenne vlocky, na cornflaksy, na krupicu, do bieleho jogurtu, do ovocnych mliek, na slivkove ci tvarohove gule, do rezancov s makom, do horuceho mlieka so sprazenym maslom, noproste na vsetko.

B10, vcelnica 300 m n.m.
02.02.2012 17:01
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
S-ladek Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 910
Připojen(a): 29.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #11
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
(02.02.2012 13:23)janek napsal(a):  Třeskuté mrazy uhodily a tím pádem přichází různé nachlazení a jiné virové nemoci.Sad Podle starých receptů naších prapředků je nejlepší čaj s medem. Ale nestává se z medu jenom sladidlo, když ho dám do horkého čaje? Huh

Toto jsem viděl probírat někde v televizi, možná bude video v tématu "včely v tv vysílání", nebo tak nějak, nebo nás někdo navede.

Měrili tam teplotu čaje - když se voda vařila v konvice měla skoro 100°C, po nalití do šálku výrazně klesla a po přidání medu ještě jednou, takže pak byla teplota, teď už nevím, asi 65°C a řekli, že je to už pro med bezpečná teplota.
Také můžeš sladit až čaj, který se už dá pít a to bude pro med bezpečné určitě

Langstroth 2/3, Místní včela
02.02.2012 20:16
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
František Němec Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.964
Připojen(a): 24.11.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #12
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Slivovice oslazená medem. Pozor na manželku!
03.02.2012 10:15
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Radouš Offline
Member
***

Příspěvků: 59
Připojen(a): 03.02.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #13
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Pozor na to že ji vypije ?
Nebo že když vypiju já litr tak se mi začne líbit ? Big GrinBig GrinBig Grin
03.02.2012 13:22
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
janek Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 44
Připojen(a): 07.07.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #14
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
(02.02.2012 13:33)JKL napsal(a):  Tak ho dej do nakrájené cibule, sněz a zapij štamprlí slivovičky. To postaví na nohy i mrtvolu.

Sem to skusil a možná su nějakej divnej, ale mě to chutnaloBig GrinBig Grin Taková moravská tequilaBig GrinBig Grin
03.02.2012 17:28
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
NB1 Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.763
Připojen(a): 20.02.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #15
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
(02.02.2012 13:23)janek napsal(a):  Třeskuté mrazy uhodily a tím pádem přichází různé nachlazení a jiné virové nemoci.Sad Podle starých receptů naších prapředků je nejlepší čaj s medem. Ale nestává se z medu jenom sladidlo, když ho dám do horkého čaje? Huh

Problematiku slazení čaje medem ukazovali v TV pořad Receptář. Měření prováděl p. Titěra - a hovořil k tomuto mýtu znehodnocení.
Hlasování: Eda Bedna (-1)
03.02.2012 19:13
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Josef Skala Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.263
Připojen(a): 05.12.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #16
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Med lze také použít k výrobě limonád či zmrzlin.Nadále pak na masáže.Dnes se hodně využívá k vaření pečení.Nejlepší je ovšem na mněkkém chlebu s máslem.Samozřejmě že i ostatní pečivo je s medem jedlé.Smile
03.02.2012 19:35
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Boleslav Nytra Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 26
Připojen(a): 23.01.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #17
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Slivovice a med 1:1 plus štávu z jednoho citronu do pul litru směsi.
Je to lepší jak Paralen.

25x ,39x24 ul tvzený polystyren,270m.n.m.
Stonava
03.02.2012 20:43
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
hadař Offline
Member
***

Příspěvků: 55
Připojen(a): 02.01.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #18
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
(03.02.2012 20:43)Boleslav Nytra napsal(a):  Slivovice a med 1:1 plus štávu z jednoho citronu do pul litru směsi.
Je to lepší jak Paralen.

Toto je výborné, jen přidávám více citrónů, tak mám slivovici+med+citrón ve stejném poměru 1:1:1Tongue

330m. n. m.
Hlasování: Josef Slavíček (+1)
17.04.2012 16:20
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 643
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #19
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Rolleyes Tak to by šlo to se musí zkusit.
"Sakra,nemám citron". Wink Díky za inspiraci.

No a o medové polívce slyším také poprvé.Chtělo by to ten receptík kolego.

Míra.P
17.04.2012 16:34
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Marek Konvičný Offline
Member
***

Příspěvků: 109
Připojen(a): 27.06.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #20
RE: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Jen doplním k tomu čaji a teplotě rozpouštění medu (v TV plácnou totiž kde co... Dodgy ):
  1. v minulosti jsem kdesi ve staré literatuře četl - nedávejte med do čaje, který se nedá pít pro svou horkost a rozpouštějte jen na teplotě na které dlouze udržíte ruku...
  2. velmi často se uvádí (literatura i web) jako hraniční teplota 50°C
  3. nad 30°C už v medu vzniká HMF (Hydroxy-metyl-furfural) - zjednodušeně degradace fruktozy !
  4. s vzrůstající teplotou roste rychlost enzymatické reakce až do doby, než se bílkovinná složka enzymu začne denaturovat (obvykle asi 50–60 °C).
Všeobecně: dlouhodobé působení teploty nad 40°C med degraduje, proto platí pravidlo raději vyšší teplota (s rozumem), ale krátkodobě! Smile
 

OPTIMALy (RM 42x17), Vigor, Valašsko (410 m.n.m.), PSNV, Moravská včelařská škola Hranice (2011/2012), od roku 2011 BEZ TVRDÉ CHEMIE - pouze organické kyseliny, nebo nic :)
18.04.2012 13:28
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies