Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Refraktometr
Autor Zpráva
hhonza Offline
Member
***

Příspěvků: 95
Připojen(a): 26.06.2013
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #61
RE: Refraktometr
Tak jsem si pořídil refraktometr přímo na med od refraktometr.cz. Musím říct, že i za tu trochu vyšší cenu než jiné přístroje, se to vyplatilo. Stupnice naprosto krásně čitelná, pracuje se s ním super. Před prvním použitím jsem ho podle návodu zkalibroval, bylo potřeba udělat drobnou korekci, tedy nedoporučuji se spoléhat na to, že nový přístroj je kalibrovaný.
Ale pak je to paráda...hned jsem si změřil med, co jsem o víkendu stočil a výsledek 17,5%. To není zlé, bral jsem i hodně nezavíčkované (na trhnutí ale nic nestříkalo).
Doporučuji.

8 x nástavkový úl RM 39x24, Plzeň-sever, 350 m n.m., začátečník od r. 2013
Hlasování: Kohout (+1)
05.06.2014 20:03
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kohout Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 6.381
Připojen(a): 25.02.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #62
RE: Refraktometr
Mám ho taky. Ale s tou kalibrací nevím. Před ní jsem měl obsah vody 18,2, po kalibraci o půl procenta víc.
05.06.2014 22:21
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Vojtech Langer Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.813
Připojen(a): 18.02.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook Google+
Příspěvek: #63
RE: Refraktometr
A práve preto sa kalibrácia robí, aby boli zabezpečené rovnaké podmienky merania.

Vojto.

B9, B10, 42x27,5, od r. 2013 aj 42x17 - všetko uteplené, Strážovské vrchy, 575 mnm, teraz aj 325mnm
06.06.2014 6:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
long.burda Offline
Member
***

Příspěvků: 142
Připojen(a): 20.05.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #64
RE: Refraktometr
Taky jsem si koupil tento refraktometr

http://www.refraktometr.cz/rhn1-atc-refr...ody-v-medu

ale ať ho kalibruju jak ho kalibruju....bez úspěchu...a to si myslím, že ho kalibruju přesně podle návodu. Mi se při kalibraci žádný modro-bílý předěl nezobrazuje, ať kalibračním šroubem točím na jednu nebo druhou stranu....pořád čistě bílá plocha. Refraktometr mám namířený přímo proti světelnému zdroji. Když odkloním refraktoměr mimo světelný zdroj, tak se mi v horní části objeví spíš takový šedý stín, rozhodně ale ne žádná modrá barva. Jaké máte zkušenosti s kalibrací vy?

Optimal od r. 2011, Kravaře u Opavy
PSNV; Šance pro včelu

Vesmír a lidská hloupost jsou nekonečné. U toho vesmíru si tím ale nejsem zcela jist. A. Einstain
06.06.2014 21:53
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JiBr Offline
Member
***

Příspěvků: 72
Připojen(a): 26.11.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #65
RE: Refraktometr
Já ho zkoušel ihned po koupi a ukazoval o 0,5% méně. Žádný problém jsem neměl, dal jsem kapku roztoku, na něj položil hranolek a podíval se do světla. Nevím jestli hranolek má více možností položení, ale dělal jsem to podle přiloženého návodu.

300m , u Loun, nástavkové 39x15, 280m , Praha, nástavkové 39x15
06.06.2014 22:19
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Vendelin Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 41
Připojen(a): 04.04.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #66
RE: Refraktometr
hranolcek ma dve strany jednu matnejsiu a jednu lestenu, na tu vylestenu treba kvapnut jednu kvapku kalibracneho roztoku, prilozit a pozerat, ak nevidite to rozhranie modro-bielej, skuste hranolcekom otocit, pripadne ho inac poposuvat
treba dat pozor aby neboli bublinky medzi hranolcekom a modrym sklom (opt hranolom) a pozor aj na samotny kalibracny roztok, ktory moze myslim poleptatConfused

moj prisiel bez kalibracneho roztoku, ale hned ako som sa ozval, bol mi dodatocne zaslany, a pri kalibracii som zistil ze aj tak bol spravne skalibrovany Smile ale vzdy je lepsie si to overit
a este posledna vec, nezabudajte ze referencna teplota pre roztok a teda aj kalibraciu je 20°C, je teda potrebne mat roztok a samotny opt hranol (refraktometer cely) na tejto teplote pri kalibracii

Cechoslovak + LG
460mnm
Hlasování: gusto (+1), Vojtech Langer (+1)
06.06.2014 23:17
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
karelretik Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 888
Připojen(a): 14.02.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #67
RE: Refraktometr
(06.06.2014 21:53)long.burda napsal(a):  Taky jsem si koupil tento refraktometr

http://www.refraktometr.cz/rhn1-atc-refr...ody-v-medu

ale ať ho kalibruju jak ho kalibruju....bez úspěchu...a to si myslím, že ho kalibruju přesně podle návodu. Mi se při kalibraci žádný modro-bílý předěl nezobrazuje, ať kalibračním šroubem točím na jednu nebo druhou stranu....pořád čistě bílá plocha. Refraktometr mám namířený přímo proti světelnému zdroji. Když odkloním refraktoměr mimo světelný zdroj, tak se mi v horní části objeví spíš takový šedý stín, rozhodně ale ne žádná modrá barva. Jaké máte zkušenosti s kalibrací vy?
Mám přesně ten samý problém, mám nový kalibrační roztok,refraktometr z vd jested a žádný předěl nevidím...nemáte někdo v okolí kladna nějaký roztok,o kterém víte že funguje? Dík

Ted už jen malé langy 2/3....390 m.n.m. kladensko

19.05.2015 13:11
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.493
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #68
RE: Refraktometr
Karle, k tomuto refraktometru by měl být dodaný roztok + optický hranol (malá skleněná kostka). Kápneš roztok, přiložíš hranol, přiklopíš krytkou. A odečteš hodnotu. Ten modrý předěl chce trochu hledat, já se snažím hledat to správné světlo, ani moc, ani málo. A právě tento dodavatel mi vynadal, co zkouším kalibrovat, když je přístroj nový, že si za dodané zboží ručí. Já totiž blbě přečetl návod, nedal tam ten hranol a roztok mi poleptal krytku. Tak jsem volal dodavateli, vyjasnili jsme si to, krytku mi poslali novou.

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
Hlasování: Jiří Matl (+1), KaJi (+1)
19.05.2015 13:39
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
KaJi Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 11.719
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #69
RE: Refraktometr
Vynadali? Kalibrační list byl přiložen? Pokud za své zboží ručí, je to snad standard?. Smile

Jinak důvěřuj, ale prověřuj.

Nevím jak mohou ručit za zboží, které pravděpodobně nevyrábí a které u nich neprochází kalibrací.
19.05.2015 13:45
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
karelretik Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 888
Připojen(a): 14.02.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #70
RE: Refraktometr
no tak to jsem asi podělal....žádný hranol nemám....mám tam jen pipetu a roztok... roztok jsem kápnul na sklo a přiklopil...tedy jsem to asi po...
nebyl k tomu ani návod ani hranol...a to mám ještě zlomený pant na krabičce. Ale to mi nevadilo....
zkusím jim zavolat, ale počítám, že mě asi slušně pošlou někam...Sad
PS: proč jsem se do toho montoval? Nešlo mi do hlavy, že mám med stále 22 a více % vody....i když třeba nemohl med protéct ani sítem....tak jsem po přečtení místní diskuze t chtěl zkalibrovat. Nikde jsem nenašel žádnou zmínku o hranolu...Sad

Ted už jen malé langy 2/3....390 m.n.m. kladensko

Hlasování: KaJi (+1)
20.05.2015 9:38
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.493
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #71
RE: Refraktometr
Zavolej tam, sklop uši a přiznej se. Když jsem to řešil, chovali se velmi slušně, poradili a poslali mi novou krytku měřící plochy a nic za ni nechtěli.

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
20.05.2015 9:58
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Stanislav Vorel Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 805
Připojen(a): 08.03.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #72
RE: Refraktometr
Tak i v tom VP Ještěd mají napsáno, že se to dá kalibrovat s hranolem a kalibrační tekutinou, ale pozor - není součástí dodávky - nutno objednat zvlášť. Tak to zkus s nimi řešit jak píše Honza a pokud chceš kalibrovat, doobjednej si ten hranol. Snad to pak půjde líp.
Já ho mám z MEDOCENTRA a tam byl hranol součástí, ale zase tam nebyl ten roztok.

STAVO
Hlasování: KaJi (+1)
20.05.2015 11:11
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.493
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #73
RE: Refraktometr
Já měl hranol i roztok, koupeno přímo u dovozce. Je možné, že pro ty prodejny dělá levnější sadu.

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
Hlasování: TomasoFernando (+1)
20.05.2015 11:13
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
frojta Offline
Member
***

Příspěvků: 90
Připojen(a): 02.01.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #74
RE: Refraktometr
Taky jsem si koupil refraktometr z http://www.refraktometr.cz a taky jsem se ho pokoušel "kalibrovat". Takže od té doby strašně smrdí tím roztokemBig Grin, navíc jsem nenašel optický hranol ( ani jsem nevěděl, že ho mám hledat). Takže dnes jsem se díval do krabičky a opravdu tam je, má cca 1 cm a je zabalen v papírku. Ovšem teď bych potřeboval vědět, co s ním. Kam nakapat roztok a na co mi je ten hranol, návod k tomu asi nebyl (a nebo byl, ale o kalibraci ani zmínka...) Díky za tipyWink

Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá. - J.C.

7x Optimal (42x17); linie Jabloňany + Vigor; Valašské království 345 mnm - jižní svah
20.05.2015 13:47
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Louver Offline
Newbie
*

Příspěvků: 1
Připojen(a): 13.04.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #75
RE: Refraktometr
Návod jsem také ztratil, takže jsem ohledně kalibrace poptával přímo dodavatele:

refraktometr se kalibruje následovně:

Na vyleštěnou plochu hranolu kalibračního bloku se kápne 1 kapka kalibračního roztoku, zvedne se krytka refraktometru. Kalibrační blok se přitiskne na hranol refraktometru tak, aby kalibrační roztok mezi kalibračním hranolem a hranolem utvořil tenký film bez bublinek a suchých míst. poté se přiklopí krytka refraktometru, která zajistí, aby se kalibrační hranol nesvezl po hranolu refraktometru. Při pohledu do okuláru by horní část průzoru měla být modrá, spodní bílá a jejich hranice by měla procházet " nulovou " referenční čarou - 19,6 %. Pokud tomu tak není, otáčejte kalibračním šroubem, dokud nedosáhnete kýženého stavu.
Objeví-li se mezi modrou a bílou plochou širší fialová hranice, měla by referenční čára procházet jejím středem.

Kalibrační roztok nesmí přijít do styku s krytkou refraktometru, jinak může dojít k jejímu poleptání.

Co se týká životnosti kalibračního roztoku, výrobce udává životnost cca 6 měsíců. Dle našich zkušeností lze v rámci tolerance +/- 0,5 % kalibrační roztok používat i dva roky.
Hlasování:
Kohout (+1), Ozi (+1), frojta (+1), TomasoFernando (+1), KaJi (+1)   Zobrazit vše

20.05.2015 13:52
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
frojta Offline
Member
***

Příspěvků: 90
Připojen(a): 02.01.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #76
RE: Refraktometr
(20.05.2015 13:52)Louver napsal(a):  Návod jsem také ztratil, takže jsem ohledně kalibrace poptával přímo dodavatele:

refraktometr se kalibruje následovně:

Na vyleštěnou plochu hranolu kalibračního bloku se kápne 1 kapka kalibračního roztoku, zvedne se krytka refraktometru. Kalibrační blok se přitiskne na hranol refraktometru tak, aby kalibrační roztok mezi kalibračním hranolem a hranolem utvořil tenký film bez bublinek a suchých míst. poté se přiklopí krytka refraktometru, která zajistí, aby se kalibrační hranol nesvezl po hranolu refraktometru. Při pohledu do okuláru by horní část průzoru měla být modrá, spodní bílá a jejich hranice by měla procházet " nulovou " referenční čarou - 19,6 %. Pokud tomu tak není, otáčejte kalibračním šroubem, dokud nedosáhnete kýženého stavu.
Objeví-li se mezi modrou a bílou plochou širší fialová hranice, měla by referenční čára procházet jejím středem.

Kalibrační roztok nesmí přijít do styku s krytkou refraktometru, jinak může dojít k jejímu poleptání.

Co se týká životnosti kalibračního roztoku, výrobce udává životnost cca 6 měsíců. Dle našich zkušeností lze v rámci tolerance +/- 0,5 % kalibrační roztok používat i dva roky.

Návod super, bohužel nefungujeBig Grin. Tak nějak nevím, kde je chyba. Návod je správný, ovšem i když vše dělám podle něj, stále vidím jen "bílo" se stupnicí. Jelikož med mi to naměřilo 18%, takže refraktometr funguje. Takže je na vině buď roztok (rok starý) nebo ten malý optický hranol, který se na to přikládá. Teď jsem si všiml, že je vyleštěna jen jedna jeho strana, ta druhá je taky leštěna, ale ne tak dobře jako druhá. A teď nevím, jestli je to tak naschvál nebo mám špatný hranolHuh

Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá. - J.C.

7x Optimal (42x17); linie Jabloňany + Vigor; Valašské království 345 mnm - jižní svah
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.05.2015 18:01 od frojta.)
27.05.2015 17:59
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.493
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #77
RE: Refraktometr
Mám pocit, že to leštěnou (lépe leštěnou) se přikládá na roztok.

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
Hlasování: Stanislav Vorel (+1), frojta (+1)
28.05.2015 8:29
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Louky Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.738
Připojen(a): 21.05.2014
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #78
RE: Refraktometr
hoši nezkoušeli jste objednávat refraktometr z ebay.com??? maji tam uplně stejnej jako ten klasickej co je v e-shopech, akorát cena 480kč i s dopravou
28.05.2015 8:43
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
frojta Offline
Member
***

Příspěvků: 90
Připojen(a): 02.01.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #79
RE: Refraktometr
(28.05.2015 8:29)Havelka Jan napsal(a):  Mám pocit, že to leštěnou (lépe leštěnou) se přikládá na roztok.

Díky, tak už to funguje. Opravdu se to musí tou lépe leštěnou stranou přiklopit, já to vždy dělal naopakBig Grin

Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá. - J.C.

7x Optimal (42x17); linie Jabloňany + Vigor; Valašské království 345 mnm - jižní svah
28.05.2015 8:45
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.493
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #80
RE: Refraktometr
Já jsem stará škola, takové obchody z druhého konce světa mi nesedí.
Onehdá jsem si nechal v Číně vyrábět topná tělesa do odvíčkovače. Dodal jsem výkresy, detailní popis, 3D pohledy ... a udělali to špatně. Tak jsem to reklamoval, udělali to znovu a zase špatně. Potom už přestali komunikovat Sad

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
28.05.2015 9:13
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies