Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Podnikání ve včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Chci se zeptat zda máte živnosťák a na jakou živnost? Chci si udělat malé včelařství při práci. cca 50-60 včelstev. Asi bych to neřešil, ale bohužel lidé jsou závistivý a jakmile člověk začne být trochu víc na očích tak si ihned myslí že vydělává strašné peníze a závidí mu. Tak se chci raději pojistit a mít vše oficielně. Chci si udělat malé včelařství při práci.
Platná legislativa umožňuje provozovat hobby včelařství, při prodeji ze dvora do 60 včelstev, bez odvodů daní.
Ze dvora znamená přímo koncovému zákazníkovi v rámci kraje. Pokud by jsi chtěl prodávat na tržnici, mimo kraj, do maloobchodní sítě, musíš mít vyšetření medu a už se na takový prodej vztahují jiná pravidla.
Můj plán je takový:
Postavit si pořádnou medárnu a sklad souší, úly si dělám sám a i jiné zařízení si vyrábím svépomocí. Med chci prodávat zatím ze dvora. Dělám i svíčky. Chci si udělat internetové stránky a na těch mít taktéž svoji nabídku jak medu tak svíček. Tak nevím zda se to dá ještě dělat bez ŽL.
Takto funguje absolutní většina včelařů, bez ŽL.
Na internetový prodej se nevztahuje ta formulka - prodej v rámci kraje -.
Pokud prodáváš na internetu, je to klasická živnost. Tady žádná výjimka neplatí.
(21.12.2016 10:47)metabou napsal(a): [ -> ]Můj plán je takový:
Postavit si pořádnou medárnu a sklad souší, úly si dělám sám a i jiné zařízení si vyrábím svépomocí. Med chci prodávat zatím ze dvora. Dělám i svíčky. Chci si udělat internetové stránky a na těch mít taktéž svoji nabídku jak medu tak svíček. Tak nevím zda se to dá ještě dělat bez ŽL.

No taky jsme nad tím takto přemýšlel. Zavrhnul jsem to po prvním roce. Med do 20ti včelstvech prodám po známích bez propagace. Vosku tolik není a těch pár svíček - to bylo tak rychle pryč, že jsem to nestihnul ani vyfotit Smile
Co se týče legislativy tak až to někomu dojde tak máme po ptákách. Když si vezmu že nemusím danit příjmy do 30000,- za rok tak do toho musím započítat náklady abych se tam dostal. Bohužel včelař je v nevýhodě, jelikož mu je počítán zisk který nemá (500,- Kč na včelstvo) a tímpádem pokud máš příjmy ještě z něčeho jiného, např. prodej jablek nebo brambory či jakýkoliv jiný prodej "ze dvora" tak se ti může lehko sát že budeš danit i z pár včelstvy.
Prodej přes intenet dle mého názoru (mohu se mýlit) není již prodej ze dvora = musíš mít schválenou medárnu. Vycházím z faktu že v zákoně 166/1999 je uvedeno že prodej ze dvora můžu uvádět na trh v kraji kde jsou včelstva umístěna. Pokud byl eshop koncipovám stejně tak pak by to byl samozřejmně prodej ze dvora. Ale za hranice kraje by se již nemělo dodávat.
Byla tady o tom pěkná diskuze.
Myslim si že většina to dělá tak nějak sečte včelstva = do 60sáti - OK nemusím danit. Není to tak úplně pravda ale kde není žalobce není soudce. Potvrdila mi o i má účetní. Její tatínek také včelaří, nikdy neuvažovali že by zisky z medu nějak řešili. Ale také není nikde na intenetu vidět.
Spíš by mne zajímalo jak je to s tím voskem, v zákoně 166/1999 je vosk zmíněn pouze jako komodita produkována včelami ale o prodeji tam již není ani slovo (nebo jsme se přehlídnul). Samozřejmně za podmínek sečteného zisku do 30 000/rok si můžu prodávat co chci (pokud to nebude neleální) ale i tak by mne zajímalo jestli je vosk brán prostě na úroveň toho medu nebo jako lešenářská trubka Smile
A můžeme pokračovat. Oddělky, matky, propolis ...

Až dojde k tomu, že se tato situace změní, co udělají včelaři? Logicky zdraží své produkty, aby si na to "svoje" přišli. Přeci nebudou škodní, zaplatí to zákazník.
Můžou se prodávat všechny surové včelí produkty. Takže vosk, propolis, mateří kašičku a pyl může člověk prodávat stejně jako med (ten může být filtrovaný, vyčeřený a pastový), ale už nesmí prodávat medovinu, med s ořechama,..., ale můžou se míchat včelí produkty jako med s pylem/mateří kašičkou, to vše se dá jednoduše dočíst z plno zdrojů.
Takže ta svíčka je možná na hraně, může se uvádět jako surový vosk nabalený na knotu. Ale jak už tu bylo zmíněno vosku má včelař tak malé množství, které spíš rozdá známým a stálým odběratelům jako dárky, že se nemá cenu legálností zabývat (trochu víc ho mají včelaři z volné stavby, i tak je to zanedbatelné).
A proč hned prodávat přes e-shop, na internetu stačí mít jen stránky s informacemi o svém chovu a možnosti prodeje ze dvora s kontaktem, stejně produkty od 60 včelstev se prodají s trochou píle jen po známých.
tak to máš asi slušné příbuzenstvo, když u něj dokážeš prodat 3-4 tuny medu ročně Smile to ti opravdu závidim
na většině území je reálnější 2-2,5(spíš max 3)t a to ve městě není opravdu problém prodat. Ale člověk se k tomu musí nějak dopracovat, kdo taky začíná od nuly s 60 včelstvy. Každý rok mám med vyprodaný přibližně ve stejném období a to každoročně násobím počet včelstev. Každopádně je nesmysl z vlastní iniciativy vést živnost, když má osoba do 60 včelstev a systém to od ní nevyžaduje (benefity a zápory papírování a danění se vyrovnají až daleko nad hranicí 60včelstev) . Znám včelaře, kteří mají na každého člena rodiny rozepsaný max. počet včelstev (dřív to bylo 40, tak bylo potřeba víc členů rodiny) a prodali všechen med bez e-shopu.
...kluci..říkate 3-4 tuny??? Cool
[Obrázky: image.jpg]
Jak tu psal Honza Havelka,"až se situace změní",tak ve výhodě budou včelaři,kteří už jsou legislativně zavedení-mají schválenou medárnu,zavedený malo i velkoobchodní odbyt.Jen to EET zrovna moc velká výhra,stát dal(na dotacích),a stát si zase vezme.

S pozdravem Pavel
Nedělejme si iluze, že se to nezmění. Otázka je, co vše po nás úřední šiml bude požadovat. Nemyslím si, že schválenou medárnu, to by bylo pro absolutní většinu hobby včelařů likvidační, pokud nepodnikají v oboru. Ale je pravdou, že hygienické minimum by bylo třeba, sami víme, v jakých podmínkách se často med zpracovává a skladuje.
Čistě teoreticky-mám medárnu s certifikací,kterou využiju xx hodin ročně,takže jsem investoval xx do něčeho,co využiju jen zlomkem času z jedné sezóny.Tak proč to nezúročit,a třeba nepronajímat těm včelařům,kterým se podobná investice nevyplatí?
Já vím,má to svá ale,žijeme v české realitě,ale takhle by se elegantní cestou vyřešil možný požadavek hygieny apod.
Jedna z cest...

S pozdravem Pavel
(22.12.2016 10:35)P.Krátký napsal(a): [ -> ]Čistě teoreticky-mám medárnu s certifikací,kterou využiju xx hodin ročně,takže jsem investoval xx do něčeho,co využiju jen zlomkem času z jedné sezóny.Tak proč to nezúročit,a třeba nepronajímat těm včelařům,kterým se podobná investice nevyplatí?
Já vím,má to svá ale,žijeme v české realitě,ale takhle by se elegantní cestou vyřešil možný požadavek hygieny apod.
Jedna z cest...

S pozdravem Pavel
To je asi tak teoreticky jako stát se včelařením milionářem snadno a rychle. Zdraví R. S.
Stať sa milionárom je nič moc v dneskajšej dobe, dnes mať 1 000 000koún je jak mať za socíku 100 000KČS.Cool
Nechci hodnotit zda je lepší podnikat nebo prodávat dle možností zákona s 60 v. Na živnost by to znamenalo navíc jen nějaké papírování a to si myslím že při tak malém provozu nebude složité. Pokud včelaříš s rozumem a udržuješ zásady hygieny tak medárnu máš stejně vyšperkovanou, tak certifikace nebude tak velký problém. Daně stejně platit velice žádné nikdo nebude. Tak proč to nemít oficielně. A být v klidu před Českou závistí.
Pokud vím, tak současná legislativa nevyžaduje pro podnikání schválenou medárnu.
Ta musí být pro výrobu čehokoliv z medu, ne pro zpracování medu.
a myslim si Honzo, že tam je ještě povinná schválená medárna při produkci medu nad 2 tuny ne?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's