Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Podnikání ve včelařství
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Nejsem si jistý. Znám profi včelaře, co produkují určitě více a schválenou nemají. Také to může být ve stylu není žalobce, není soudce. Ale nechci se pouštět na tenký led.
To by mě taky zajímalo. Možná to bude v každém kraji jinak. Co málo jsem se dozvěděl, v Olomouckém kraji nikoho nezajímá kde a jak se vytáčí med, zajímá je jen kde se plní do sklenic a jak se uchovává.
Příští zimu plánuji začít budovat medárnu, která by splňovala podmínky. Tak by mě i zajímalo, jestli může být hned vedlejší místnost truhlářská dílna oddělená jen vraty (našel jsem si firmu, která se specializuje na vrata potravinářských prostor, tak by to snad nemuselo vadit) a jestli někoho zajímá, že hned ve vedlejší budově jsou ustájena hospodářská zvířata. Asi by to vyřešil telefonát na veterinu a hygienu, ale mám na to ještě dost času tak se mi do toho nechce ještě šťourat a třeba někdo na fóru řešil podobnou situaci.
Řeším něco podobného, také budu stavět medárnu a proč ji zrovna neudělat aby vyhovovala certifikaci.
Citace:Pro roční plnění v množství více než 2 t musí být stáčírna schválena
a registrována SVS podle zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a je jí
přiděleno veterinární schvalovací číslo.
umyvadla....odtokový kanálek....WC v samostatné místosti....atd.atd. omyvatelné podlahy ,popis činností,uklidu,seznam použitých prostředků,šatna ,světla, hasící přístroje, revize el.přístrojů....prostor vyjmutý z bytového fondu a vedený jako provozovna ,rozbory vody,evidence a rozbory jednotlivých šarží medu ...není toho málo a když se v půlce příprav změní osoba na úřadě tak se zase začnete divit...výška stropu,rozehřívání medu -dva nezávislé termostaty ,zápisy kontrolní meření atd.,oddělené místnosti pro plnění a skladování,myčka...,papírové utěrky,dávkovače mýdla,šatna...
mám vše připravené,ale stále jsem nepodal žádost.
to co píšu je o stáčírně.....ne o potravinářském provozu ,kde by se dalo ještě dělat něco dalšího to by bylo ještě horší....
nad 2 tuny musí být do 2 tun ne ,ale to je otázka času.nad 60vč. se předpokládá nad 2 tuny, tedy musí být ...
rozepisování může fungovat ,ale pouze když osoby bydlí jinde-společná domácnost se musí danit a předpokládá se produkce nad 2 tuny tedy registrovaný schválený provoz...je to jen otázka času co se tím začnou zabývat.
Lepší je se připravit a 80% paušál je dostačující i když prodám teoreticky 5 tun medu po 150 Kč (EET)750000,-Kč
zdaňuji 150 tis 15-ti% tedy 22500/rok dále odpočty za osoby atd. nejsem účetní ,ale lepší zaplatit pár Kč a mít klid.........
Zdravím.
Pri čítaní vaších príspevkov,som nadobudol presvedčenie,že vy nechcete podnikať,ale len privyrobiť si .Podnikanie je na plný pracovný úväzok,to znamená mať niekoľko stoviek včelstiev a dorobiť nie 2 t ,ale napr 20 t medu a v tedy je dostatok finančných prostriedkov pre postupné vybudovanie modernej včelárskej prevádzky,na zaplatenie daní a samozrejme i na zaslúženú odmenu pre včelára.

Bojo.
Na veterinu nevolej.Tohle obhospodařuje hygiena,tam začni.
A nebuď zklamaný proto ,že hned na začátku ti řekne NE!!!!!!!!!!
Vezme si křídu a začne ti dělat tak zvané cesty.Příjem nástavků,vytáčení,rozvětvení - odvoz nástavků ,plnění uskladnění,vyskladnění.......
A nic se nesmí křížit.
Nezapomeň u medárny - čistý umyvadlo, vše bezdotikové,špinavý umyvadlo. Všechny rohy zakulacené i dole.Omyvatelné stěny až po strop,předepsaná
výška stropu..................Eletrika jedině ve zdi,chrániče,revize...........Zvláště čistička špinavé vody z umývání konve, medomet.....
Tím pádem zapomeň na stolárnu,zvířeta napojena na tenhle objekt......
A to je jen začátek - Na vyběhání povolení - bez projektu to nejde,zkouška vody a razítek jestli si pamatuji dobře je potřeba osum.
Na každé mají čas, minimum,měsíc,ale dle potřeby mohou prodloužit.
To jsem nenapsal vše,jenom letmo co jsem vzpomněl............ F.V.
drobné upřesnění není třeba hygiena ,ale veterina a to v případě vlastní produkce a existující nemovitosti (při stavbě nové je to hygiena).kulaté rohy nejsou třeba v Karlovarském kraji potřeba a omyvatelné stěny jen v oblasti případného styku s medem -tedy stačí obkladový panel jako na kuch lince..strop veterinu netrápí,ale je lepší se držet 250cm a baterie můžou být normální.
Křížení lze řešit popis činností-vždy po jednotlivých krocích a úklidu-tedy v stáčírně lze v druhé fázi po úklidu i plnit atd. je to však o libovůli jednotlivých VS.
V každém případě je to neskutečnej opruz a hlavně jak v kterém kraji....
Možná máte u vás jiné nároky.Což je mi divné. Proto, že abys měl certifikovanou medárnu my řekli,že na to je předpis.
A já prodal jak koupil.
A i když chceš dělat přestavbu nemovitosti potřebuješ stavební povolení.To bys musel mít v plánech uvedeno Medárna....... F.V.
Hygiena schvaluje a veteriná RVPS chodí na prevádzku vykonávať kontrolu.Cool
nechci se vůbec dohadovat je v tom trochu chaos-mé info jsou od ředitele KVS .Při vyjmutí z bytového fondu stačí 500 Kč kolek a nákres a stavební povolení již není potřeba ani na stavbu domu do určitých metrů-vše jen ohláška a ta nemusí být v případě,že jsem jen pokládal dlažbu a maloval Smile
Uvidíme na jaře do toho jdu takže dám určitě vědět co si ještě vymyslí.
ked som si zaregistroval predaj z dvora,všetko som riešil na veterine.. na kontrolu cca po roku ale prišli z hygieny.(sedia spolu v jednej budove). na predaj z dvora(limitované množstvo medu)sú menej prísne podmienky oproti shr(živnosť) .. najprísnejšie sú keď sa popri vlastnom mede aj vykupuje a spracúva med od iných včelárov.. u nás je zatiaľ šťastie že ani veterina ani hygiena nepoľuje po včelároch,či už sú to"z dvora",alebo shr,je s nimi celkom normálna reč.. certifikovaná medáreň pred pár rokmi vychádzala cez milión sk,ak malo byť splnené všetko do bodky..
Děkuji za info. Docela mě z toho mrazí. Mám prostory starého chlíva, menší část je cca 9x6m z toho jsem chtěl medárnu a větší část je 11x6m, výška stropu cca 2,5m. Zvířata nejsou ve stejném objektu, ale v sousední stodole, která má jen společnou stěnu(bez oken, průduchů, dveří) a není to produkční chov. Jen vím, že třeba u mlékárny/sýrárny je stanovená minimální vzdálenost od ustájení samotných zvířat a je absurdně veliká. Reálnější je přemístit nebo zrušit pár ovcí, slepic a králíků než hledat jiné prostory pro medárnu.

Nemám přesnou představu, jaké prostory budou nakonec potřeba, ale začínám mít tušení, že na to ještě s termokomorou a skladem medu+sklenic využiji celé prostory. Sklad nástavků plánuji ve vysoké stodole bez podlaží (dříve pro zemědělské stroje). No musím během nadcházejícího proklouznout do pár menších provozů a okoukávat.

Taky nepotřebuji mít hned za rok vše hotové, začnu s novou elektroinstalací, odpady, vodovodem,... a dál pokračovat až se zase našetří, ale mít předem přesný plán kde co bude a může být.

S ostatními opatřeními jako elektřina, oblé hrany místností počítám. Jen jak je to prosím myšlenou s tou čističkou odpadní vody? Proč by voda nemohla jít do kanalizace max. s nějakou vyšší daní? A např. myčce na sklenice a s tím dalším hygienickým opatřením se lze vyhnout použitím autoklávovaných sklenic z výroby, nemám pravdu?

Možná by poslední příspěvky mohly jít do vlákna Medárna.
A ešte jeden malý detail. Neviem, či to ešte platí, kedysi som sa chcel včelárením živiť a tak som vypracoval projekt aj na nejaké tie eurofondy. Ono vám to málokto povie, ale mne vtedy robila projekt jedna pani, ktorá už pre poľnohospodárov ( SHR aj živnostníkov) odovzdala a aj jej prešli kopu projektov. Tá najzávažnejšia informácia ale bola, že je rozdiel, či registrujete PREVÁDZKÁREŇ alebo PREVÁDZKU! V čom je teda en podstatný rozdiel? Pri prevádzke musíte spĺňať všetko to, čo tu popísal vlcek. Samozrejme dá sa dohodnúť tak, ako to popísal M+M a kopa miestností vám teda odpadá, musíte to ale popísať v postupe činností aby sa skutočne nekrižovalo napríklad vytáčanie medu s balením. Jednoducho pakáreň. Ale ak si zaregistrujete PREVÁDZKÁREŇ (vysvetlila mi to ako poľnohospodársku usadlosť vo voľnom preklade), nikto už po vás nebude chcieť, aby ste stavali šatňu, WC, osobitný sklad, .... Fungujete normálne so svojím wc v dome, prezliekate sa doma, sklad spravíte z komory, ... Prešlo jej takto kopa projektov a kopa SHR-károu to podľa nej mala takto spravené, hygiena ani veterina nemala žiadne námietky. Je to po vzore rakúskych drobných rodinných fariem. Tieto informácie som neoveroval, nemal som dôvod neveriť jej. Možno tu má s tým niekto skúsenosti a potvrdí alebo vyvráti tieto info. Každopádne ja ak by som uvažoval o registrácii idem do tohto. Aj keď netreba sa hneď na začiatku báť aj PREVÁDZKY. Oni vám síce všetko povedia, ako je to v zákone, ale v konečnom dôsledku to schvaľuje človek. A ľudia vieme, že takmer vždy sa dá dohodnúť na rozumných kompromisoch. Inak by neexistovalo 90% prevádzok v mestáchTongue
Asi to nebude úplne tak:
Slovo prevádzka má význam: 1. chod organizovanej práce, podniku, ustanovizne, 2. činnosť, chod, obyčajne stroja, 3. oddelenie podniku.
Slovom prevádzkareň sa označuje miesto, dielňa v podniku na hospodársku alebo inú výrobnú činnosť (porov. výklad slov prevádzka, prevádzkareň v Krátkom slovníku slovenského jazyka, 2003, ktorý je sprístupnený na webovej stránke nášho ústavu slovnik.juls.savba.sk).
Tu je niečo o zriadení prevádzkarne: https://www.podnikajte.sk/start-podnikan...enie.xhtml
samozrejme platné v SR bratia Česi môžu mať úplne iné povinnosti.
U nás schvalujeme stáčírnu.
(23.12.2016 9:25)Andrej Krahulec napsal(a): [ -> ]Asi to nebude úplne tak:
Slovo prevádzka má význam: 1. chod organizovanej práce, podniku, ustanovizne, 2. činnosť, chod, obyčajne stroja, 3. oddelenie podniku.
Slovom prevádzkareň sa označuje miesto, dielňa v podniku na hospodársku alebo inú výrobnú činnosť (porov. výklad slov prevádzka, prevádzkareň v Krátkom slovníku slovenského jazyka, 2003, ktorý je sprístupnený na webovej stránke nášho ústavu slovnik.juls.savba.sk).
Tu je niečo o zriadení prevádzkarne: https://www.podnikajte.sk/start-podnikan...enie.xhtml
samozrejme platné v SR bratia Česi môžu mať úplne iné povinnosti.
Andrej nejde o výklad slova, na to kašli. Dôležité je, či to tak funguje, ako som to popísal. Ešte raz napíšem JA SOM TO NESKÚMAL. Včely ma predsa len neživia, pani jednoducho povedala, že množstvo SHR-károv to má v kocke tak spravené, ako som opísal na svojej rodinnej farme. Možno je to blud, každopádne legiku to dáva. Ak mám rodinnú farmu, kde pracujeme len členovia rodiny, načo budem budovať šatňu, WC, sprchy, ... ? Neviem, možno niekto napíše či to tak ide alebo nie. Mnohým ľuďom by to určite pomohlo!
http://www.reflex.cz/clanek/komentare/76...-internetu
Podobnost čistě náhodná. To u nás může srovnat jen Andrej Kobliha.
JK
Zdravím, tak jsem si to tu celé přečet a je to asi tak ze pokud chcete medárnu zbudovat doma ta k byste neměli potřebovat šatnu a toalety. Já jsem řešil malou faremní mlékárnu a měl jsem u nás pana Hrbka z farmy Hvozd který dělá poradenství a často řeší i tyto problémy vyřídí na to i dotace vše je ale za poplatek.
Já po jeho návštěvě a prohlídce farmy,prostorů a všeho co by se týkalo mlékárny od tohoto záměru upustil ale po konzultaci s ním by prý vybudování medárny bylo konciováno podobně jen né stakovími velkými nároky jako jsou na mlékárnu.
Každopádně musí být podlaha omyvatelná, vyspádovanák odtoku kde musí být gula nebojak se tomu říká.Stěny musí být omyvatelné ale není tam podmínka obkladu.
Nerezové stoly nemusí být ale plocha musí být omyvatelná,Baterie někdy bezdotykové někdy stačí obyčejné, okna ze sítěmi a parapety vyspádované aby se nedržely nečistoty.
Musíte mít ještě vypracovany HACCP a havarijní plán, vše schváleno hygiena,veterina,hasici popřípadě stavební uřad a někdy je potřeba souhlas sousedů plus pravidelné rozboryvody z vodáren povolení k odběru.
Toto je pro Jihomoravský kraj, podle pana Hrbka je to v každém kraji jiné. On totiž v rámci toho poplatku jedná s úřady a dohlíží na celkový průběh stavby a schvalování.
Já se to chystám řešit během příštího roku alespoň papírově.
Martin
Zapomněl jsi Plynárenská,telefony,popřípadě ČEZ je li v blízkosti VN.Nedej bože,sousedit s Lesy......Tohle razítko je občas......
Nezapomeň na odpady.Ať pevné či tekuté /pevné v případě iča/.
Stěny omyvatelné - to mluví za sebe. F.V.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's