Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Česnový uzávěr - očka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Ja som tiež prestal používať očká v lete, odkedy mi zalietavali matky.Mal som matky pod aj nad mriežkou.Používam ich hlavne v neskorej jeseni a v zime.V zime mám otvorené očká na vetracie dierky.Keby včelám vadili,tak si ich uzavrú propolisom.Keď začnú matky klásť vajíčka,postupne ich odvrchu dole uzatváram.
(02.09.2013 21:02)Martin Pražák napsal(a): [ -> ]Očka na úlech nemám, ale uvažuji jejich doplnění. Úl je zateplený polystyrenem, tudíž je zde otázka, zdali mi nebudou ten polystyren ve vyvrtaném otvoru vykusovat.

Moja skúsenosť je negatívna, včely PS vyhryzú a odnosia, vzbnikne dutina, ale nie je to na škodu včelstva. Ak nechceš aby ti to včely robili, vlož do vyvŕtaného otvoru rúrku plechovú alebo z UH.
Dá se udělat vložka proti vykusování z t. zv. husího krku. Nebo se to dá bastlit jinak ... Wink
Jiří
Plastová trubka na vodu 3/4" a vykrouzit trnovym vykruzovakem průměr 25mm. Vnitřek trubky jemně zdrsnit sk.papírem. Trubku "maznout" lepidlem D4 ( což ma každý včelař doma) a je hotovo. 3 minuty na díru i s řezáním trubky.
Asi jsme offtopic, ale husí krk i plastová trubka na vodu se nemůže měřit s plastovou trubkou na elektroinstalaci. Taková trubka má stěnu cca 1mm, do polystyrenu nebo XPS se jen zatlačí čímž pro sebe vyrobí krásnou těsnou díru bez otřepů. Cena je kolem 10Kč metr a mají to v kdejakém bauxxxx v průměrech tuším 16, 20, 25, 32mm ...

Pro představu jde o něco takového.

S trubkou 20mm mám dobré zkušenosti navíc to krásně pasuje k česnovému otočnému uzávěru Smile
Na co jsou vlastně na česnovém uzávěru polohy oválné očko a škvíra? Kulaté očko, síťka uzavřené jsou mi asi jasné Smile
Děkuji
Očko je na FULL-tj moc včel, ovál je tak na 3 včely. Prostě možnost jednoduchého zůžení očka.
Malej Franto, To je docela jednochý. Je to univerzální uzávěr. Používá se i na jiných zařízeních ....třeba na oplodňáčcíchnebo plemenáčích. Ta "škvíra" je stejná jako v mateří mřížce, takže nepustí matku ven....A ta oválná díra je je jen zmenšenej průchod.Smile
Cez ten malý podlhovastý otvor nielenže neprejde matka, ale ani včely Smile Mal som uzávery od kadejakých výrobcov a vždy to tak bolo... Možno mám väčšie včely...
Nevšiml jsem si, že by to nefungovalo. Na plemenáčích mám tyhle uzávěry všede a na oplodňácích taky. Je ale možné, že pokud se u výrobce použije na výrobu špatný materiál, tak plast časem "naboptná".....nasaje vodu nebo ho poškodí UV záření. Rozhodně s novými by být problem neměl.
Nie, plastom to nie je. To som pozeral. Ja ten otvor veľmi nepoužívam. Tento rok som ich síce potreboval, ale nešlo to. Už dva roky sledujem, že mám akési väčšie včely. Už som to myslím niekde na niektorom fóre aj rozoberal v diskusii s inými. Neviem, čím to je... Ten rozdiel nie je veľmi veľký, ale cez ten otvor jednoducho neprejdú. Použil som potom ten oválny.
V Černobylu jsou 10% větší žížaly.....Big Grin ne, vážně....a co děláš, když potřebuješ MM?
Tú som zatiaľ veľmi nepoužíval. Použil som ju iba raz. Otvory v MM sú väčšie, meral som to.
Já tu škvíru také nepouzivam. Podle me je to naprd. Ale včela projde. Jednou jsem převážel úl a omylem jsem to dal na škvíru. No ta vlna včel, co lezla venBig GrinBig Grin.
(04.09.2013 7:53)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Malej Franto, To je docela jednochý. Je to univerzální uzávěr. Používá se i na jiných zařízeních ....třeba na oplodňáčcíchnebo plemenáčích. Ta "škvíra" je stejná jako v mateří mřížce, takže nepustí matku ven....A ta oválná díra je je jen zmenšenej průchod.Smile

Milano vidíš, to sem netušil, myslel sem že je to jen jinej větrací otvor, supr, dík Wink
(04.09.2013 8:56)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Tú som zatiaľ veľmi nepoužíval. Použil som ju iba raz. Otvory v MM sú väčšie, meral som to.

Mám podobné zkušenosti. Přes tu škvíru prolezou s vypětím všech sil. Hodí se snad jen pro případ loupeže (otevření na 1 včelu) a funguje tak, že nacucané včelky prostě neuletí protože neprojdou venBig Grin a posilují včelstvo.
Jako zlepšovák bych dal na jedné straně té škvíry vyfrézovat či vyvrtat, prostě - rozšířit na 4,5-5,0mm. Pokud by to vadilo, vždy se to dá tím rozšířením otočit aby bylo mimo otvor a zbytek škvíry je použitelný jako obvykle.
Česnový uzávěr jsem letos vyřešil z odpadu na zasíťování den takto: (viz. foto)

[Obrázky: P1140771.jpg]

Sice přes den se včely snaží protlačit skrze síto, ale v noci se situace uklidní a mohou z vesela ventilovat, co hrdlo ráčí, mimo jiné i přes celo zasíťované dno. S vlhkostí nemám v zateplených úlech žádný problém.
Chci se zeptat, jak máte na zimu nastavená očka? Úplně zavřená nebo na tu mřížku, aby to větralo? Já mám dva nástavky plodiště a mám na obojím tu mřížku, ale nevím, jestli to neuzavřít úplně.
Honzo, ja mám na dolných nástavkoch očká zatvorené, v hornom otvorené naplno...
(ale sú 4 nízke..Blush)
ja by som v dolnom očko zatvoril a horné otvoril, nebude vlhko v úli a včielky to ocenia na jar....Wink
Ovšem teď řešit očka je jaksi dost pozdě. Už je nech tak, jak jsou.
Očka na zimování se řeší v srpnu.

Ale abych odpověděl na otázku - u produkčních (4-5 NN) dvě spodní očka otevřená, česno zúžené. U oddělků 1-3 NN jen spodní očko, česno uzavřené.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's