Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Česnový uzávěr - očka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Myslím, že ta průchodka je lepší řešení. Je hladká, nedrolí se.
Možná, že to někomu pomůže. Používám plastovou elektrikářskou panceřovou trubku odpovídajícího průměru. Okraje (zevnitř) zatavuji lepící pistolí na tavné lepidlo. Zatím to 4 roky funguje bez problémů.
Kdysi jsem byl zblblý články ve Včelařství, kde se jeden rok tvrdilo s množstvím statistických dat, jak je třeba mít úly z 8cm polystyrenu.
Při výrobě jsem je natíral fasádní stěrkou na perlinku. Přišlo mi to dost pracné, tak jsem pár nástavků natřel jen tou stěrkou - neúspěch. Chutnalo jim to, jakmile se tam objevil škrábanec.
S perlinkou vně i uvnitř to fungovalo. Ale chutnalo zase mravencům.

Za soc. jsem si vyrobil nástavky - dole a nahoře rám. polystyren, zvně sololit a zevniř omyvatelnou tapetu. Vydrželo to desetiletí, poslední likviduji až teď. Takže plánuji pokračovat osvědčenou technologii. Ale samolepící.
A k plemenáčům co nyní vyrábím ze styroduru jsem ve stavebninách zakoupil stříbrnou lepící pásku - šíře asi 50mm, délka 50m a cena asi 50. A tím chci právě ty spoje, řezy atd olepeit. Právě tu plast. trubku taky.
Tedy zevnitř.

Zvnějšku asi přilepím desku z novoduru s dírou, někdo povídal, že právě na to očko jdou v zimě ptáci a kam se na ně v demolici hrabou včely.

No a zřejmě už mohu nyní řící že není XPS polystyren jako polystyren. Tedy Styrodur jako styrodur. Výrobců je víc, já se asi budu držet BASFU - 5let na plemenáčích, do Jugosláského už se včely s chutí zakously - když jsem z něj dělal Blínovo přepážky, tak jedna byla okousnaá jak od myší. .
No, ale nařezáno už z něj taky je, takže bude možno na jedné serii přímo porovnat. 3cm je Jugo na čela , 2cm deska Basf na boky.

Ale zpět k očkům. Nejlepší je u pár kusů nástavků je vykroužit vrtákem z pily - alespoň to tak vypadá. Tedy pilka stočená dokolečka, bývá to v sadách. Na vyřízlý vnitřek nabít kousek laťky, aby bylo za co vzít a máte uzávěr skoro zadarmo. Smile
Proč u pár kusů - většina těhle vrtáků mi vydržela právě jen pár kusů Smile
Napadají mne Honzo tři možnosti jak to česno udělat, když není nic po ruce.
Jedna je použít tvrdé linoleum a do něj ty díry vybouchat děrovačem.
Druhá je použít zbytky z lamelové podlahy, a třetí když už fakt není po ruce nic vhodnějšího.....starý plošný spoj (bez součástek....Big Grin).
Jsou samozřejmě i lepší možnosti..
Přeji hezký den,
chtěl bych znát názor vícero lidí na česnové očka. Vše pro a proti.
S přáním mnoha slunných dní Henryk
Co zkusit udělat česnové uzávěry oček z nepoužitelných víček od zavařovaček? Když stáčím med do flašek, stejně dávám víčko nové.. Jestli už to tu je, omlouvám se, nevšimnul jsem si.
Pro česnový uzávěr se mi osvědčilo víčko od trvanlivého mléka. Pasuje do běžně používaného očka 25mm a je zadarmo. Je ve třech barvách. Toho lze použít pro označení rámků uskladněných v nástavcích – mezistěny, panenské, zakladené.
Zdravím všechny, já dělám očka třicítky a používám víčka z PET lahví. Viděl jsem to tuším u pana Gruny na Znojemsku.
Petr
Zdar, můj děda míval nástavkové úly na studenou stavbu a měl tam pomocná česna.
Předpokládám, že česna je ideální orientovat vždy na jednu stranu, i když to je asi otázka názoru.
Pokud, je ale úl celý rok na teplou stavbu, což je asi výhodnější, nebo pokud je čtvercový, má vůbec nějaký smysl umístit česna kolmo na plásty.
Přijde mi lepší, používat pomocné česno na studenou stavbu. Ale jen mě zajímá jak to děláte vy?
Jen na vysvětlenou pracoval jsem jen s tím co máme, jiné úly než má děda jsem nikdy pořádně neviděl. Huh
Díky moc
(04.03.2013 19:46)Grof napsal(a): [ -> ]Větrací očko mám na spodním rámu, při čelním pohledu vpravo tak, jak to má správně být Wink

zdravim jaky mate nazor na umisteni vetracich ocek u nadstavku a co je vlastne spravne a proc diky
pro František Bazalka - To je velice těžká filosofická otázka, na kterou hledají včelaři odpověď co svět světem stojí a dodnes to neví, respektive někteří to neví, někteří to ví - ale bojí se povědět, někteří to ví a neřeknou to a pak jsou tací, co to ví - řeknou to a následně jsou prohlášení za blázny (ať už řeknou cokoli) :o)

No a já si myslím, že správně je očko umístněno vpravo dole. To z toho důvodu, že včely prý staví volnou stavbu na 45° od vchodu. Také jsem někde četl, že včely se při zimování posouvají od očka dál. Dále je to prý lepší i co se týče cirkulace vzduchu v úle.

Protože se považuji za nekompetentního začátečníka, nedovoluji si k tomuto tématu nějak hlouběji vyjadřovat, jelikož bych byl nadehtován, posypán peřím a pak vláčen přes všechny včelnice v celém okolí Wink

Už stačí jen to, že mám tu drzost mít vlastní názor a rámkovou míru 37x30, úly z 5 cm styroduru a k tomu ještě očko vpravo dole. Myslím, že to je samo o sobě dost pekelná kombinace, za kterou bych mohl být popotahován na veřejnosti nejméně dalšího půl roku.

Jinak co se týče rámkové míry 37x30 a 39x24. Při svých experimentech jsem zjistil, že "uši" na horní loučce sloužící k zavěšení rámků jsou u rozměru 37x30 delší a lze s nimi docílit mezeru 8 mm i z boční strany, tj. mezi loučkou a stěnou úlu. U rozměru 39 x 24 to lze učinit s problémy, leda-že by se použilo jiné konstrukce, tj. zavěšení na laťku. S tím souvisí i to, že u každého z těchto rámku to bude fungovat trochu jinak. Viz. foto:


[attachment=1692][attachment=1693][attachment=1694][attachment=1695][attachment=1696]

Vysvětlivky - rámek s mezerníkama je 37x30, tj. ten, co má delší "uši"
diky za odpoved ja mam ocka uprostred je pravda ze co vcelar to nazor co se tyka ramku tak co vyrobce to original jeden se musi silou vtlacit druhy musim vymezit treti nekdy nedstavit hrebikem aby nepropadl letos jsem koupil prirezy a bocni loucka je o 4mm kratsi ale s tim asi nec nenadelame
Zo skusenosti vyrobcovia ulov očka umiestnuju do stredu nastavku, je to esteticke pači sa to včelarom, ale včelam nie.
Podla pana Hájka z Kališťa je to najhoršie riešenie . O tom pisal vo včelarovi čislo 6/2011 . Môžte si to tam prečítať.
Podstata je v tom že česnový či očkovy otvor by mal byť vpravo a čo najviac dole. Pán Hájek to odôvodnuje vetranim úla, a zimovaním včiel ich cestou za potravou. Vychadzal hlavne z toho, že včelam vyhovuje stavba šikmá pod uhlom 45 stupnov.
Rozhodl jsem se u svých nových úlů již očka nedělat. Do teď jsem je dělal tak nějak automaticky, jelikož u úlu co jsem si pořídil jako mustr prostě byla. Navíc jsem si myslel, že musí být kvůli dobrému větrání, aby med dobře vyzrával, plásty neplesnivěly a tak. Pak jsem náhodou shlédl přednášku o obsahu vody v medu od MVDr. Klímy.



Mé přesvědčení o významu větrání očky dostalo první vážné trhliny. To mě přimělo se nad významem oček zamyslet. Vodu v medu jsem zatím nesledoval, ale plásty mi přes zimu plesniví stejně i když očka mám a nezavírám je. Co se celkového větrání úlu týče, líbilo se mi přirovnání ke klimatizaci, pokud má správně fungovat musí být zavřená okna. Na tom něco bude, v přírodě včely také nemají mnoho děr do svého příbytku.
Pokud je hlavní význam takto zpochybněn, jaký je další význam oček?
  • Zkrácení cesty do medníku a efektivnější práce včel. Vždyť létavky předávají nektar úlovým včelám k dalšímu zpracování. To mohou dělat ve spodním manipulačním nástavku, nemusí létat do medníku, alespoň tam nebudu mít pyl.
  • Aby trubci mohli z medníku ven. Nepoužívám mřížku, mohou hlavním chodem.
Nic dalšího mě nenapadá. A co mě na očkách štvalo a trpěl jsem to?
  • Stále jsem musel mít něco po ruce abych je ucpal, při léčení, při krmení, při použití výkluzů,..
  • Některá včelstva vůbec nepoužívala česno, udělat třeba přeléták se míjelo účinkem.
  • Uložený pyl v medníku.
Proto s očky letos končím, současně s nimi zmizí i stropní folie, (alespoň přez zimu) a víko se udělá paropropustné.
Nakonec přece jedno očko do úlu udělám a sice do vysokého plodišťního nástavku. To když napadne více sněhu aby nějaký otvor zůstal otevřený. Udělám jej v horní polovině nástavku, aby jej kryly boční loučky Hofmanova rámku, a mírně vpravo. U toho očka včelky začínají tvořit chomáč a na opačné straně já vyhazuji plásty a vkládám rámkové krmítko, to mi usnadní obnovu díla.
Toť z mých úvah vše. Každému holt vyhovuje něco jiného, ale pokud někdo víte nějaký důležitý důvod proč mít očka a já ho přehlédl tak mi napište.
Díky.
Už som to tu niekde spomínal, veľmi rád by som videl serióznu štúdiu o vzniku a pôvodnom zmysle očka.
Pokiaľ si ja pamätám čo mi hovoril môj "učiteľ", očka boli určené iba na vypúšťanie trúdov z medníkov pri použití materskej mriežky.
Tiež som tu spomínal že som zdedil včelársku výbavu ktorá bola používaná asi do roku 1952-5. Ešte tie úle existujú, slámenáky asi miera B a nízke nástavky (medníky) zo 4cm fošien. Žiadne očka tam nie sú.
Manželkin dedo bol dvakrát v amerike na robote, a po návrate začal včeláriť niekedy medzi vojnami. Kde našiel inšpiráciu a vedomosti na včelárenie, to neviem. Po ňom to vybavenie zostalo.
Ja podnes používam jeho medomet a dymák. Lis na slámene úle mi svokra porezala na polienka.
(13.03.2013 22:53)nakolice napsal(a): [ -> ]Toť z mých úvah vše. Každému holt vyhovuje něco jiného, ale pokud někdo víte nějaký důležitý důvod proč mít očka a já ho přehlédl tak mi napište.
Díky.

Ja tiež postrádam nejaký väčší význam očiek. Podľa môjho názoru sú zbytočné. Na nadstavkoch ich síce mám, ale sú permanentne uzavreté.
Mno neviem,

prirovnávať úľ v zime ku klimatizácii v dome, to ide asi ťažko. V zime včely nevetrajú, súhlasím, v lete to môže byť kontraproduktívne hlavne čo sa týka obsahu vody v mede. Očká tam mám hlavne kvôli plesneniu v zime. Kým som ich nemal, krajné rámiky mi plesniveli. Po navŕtaní očiek je pokoj a to nechávam stropnú fóliu aj cez zimu. U mňa to funguje (optimaly), iné neriešim.

Peľ v medníkoch nemám, očká sú od jari do konca znášok otvorené len na prvých dvoch nadstavkoch. "Plodiskové" nadstavky mám prvé tri, mriežku nepoužívam.

To len na porovnanie, na čo sú očká mne
V podstate ten chlapik dosiel k rovnakym zaverom ako ja v priebehu svojej vcelarskej praxe - t.j. ziadne ocka, ziadne otvorene zasietovane dna, ziadna stropna folia ale strop z drevenych latiek, ktore su v rame (aby sa dali odobrat naraz) a samozrejme zateplenie ulov.
Dnes jsem očka na pár dní zcela zavřel. Přece jen ten mráz kombinovaný se silným větrem by jim dal příliš zabrat když plodují. Prostě raději smrádek a teplo než zima a průvan.
Či očká používať v nadstavkoch či nie, na to si netrúfam odpovedať. Každý má svoje vlastné skúsenosti a tie si chváli , pričom včely rozprávať nevedia,takže rozhodnutie zostáva na včelárovi.Osobne som očká v nadstavkoch prestal z časti používať.Počas zimy,kedy včely nevedia ovplyvniť výmenu vzduchu, majú pre mňa očká zmysel.Akonáhle včely ovládajú úľový priestor, očká postupne uzatváram od vrchného nadstavku, až kým sa včely nezačnú orientovať na hlavný letáč.Včely orientované len na hlavný letáč pri prehľiadkach nedobiedzajú v takej miere ako pri použití očiek.Takťiež som porovnával obsah vody v mede pri otvorených a uzavretých očkách pri jednotlivých úloch, kde rozdiel pri repkovom mede bol vyše 1,5% v prospech úľov ktoré mali očká uzavreté.Osobne vidím význam očiek najme pri tvorbe odložencov,či pri zimovaní včelstva.No každý si chváli svoje.Keď som očká používal celoročne,nedal som na ne dopustiť, na druhú stranu mi viacej vyhovuje počas sezóny používať len hlavný letáč, z uvedených dôvodov.
Na uzavretie očiek používam klasické kruhové uzávery,no vo veľkom využívam aj zátky zo šampanského,všetko je závislé od počtu osláv.Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :