Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přelarvovací systém NICOT
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Dobrý den. Nemáte někdo skušenost s používáním systému NICOT?
Něco málo už jsem otom četl ale praktická rada čeho se vyvarovat není k zahození.
Pár příspěvků k systému Nicot je v tématech Přelarvování a Chov matek.
Nesloučil jsem to s těmito tématy, ani jsem nepřesunul příspěvky z těchto témat sem. Je to konkrétní systém, který může mít samostatné téma.
no zkušenost mám loňskou neslavnou,vůbec nám tam matka nezakladla a zakladené misky od kolegy nám prozměnu včely nepřijaly, takže letos budem zkoušet znovaBig Grin
Pro připomenutí, co to vlastně je:
http://www.vcelarenihrou.cz/9.015-prelar...stem-nicot
Měl jsem Jenter, ale to je to samé.
Pro toho, kdo se chce s chovem matek patlat a neumí přelarvovat, tak možná dobré. Samozřejmě jsem to zkoušel, ale výsledky byly neuspokojivé. Časová náročnost taky slušná.Huh

Nejprve dát "ovonět" rámek do včelstva min na 24h. Potom hledat matku, zavřít jí do "klece" v rámku a čekat až buňky zaklade.
A hlavně včely mi přijímaly hrozně málo misek.Angry
Myslím si že je to vhodné hlavne pre starších včelárov. Ale pre istotu som si ho tiež zakúpil a skúsil, no a výsledky neboli vôbec také aké som očakával. (hlavne tá časová náročnosť,otvoriť dať˝navoňať˝potom zavrieť úľ, zase otvoriť vychytiť matku uväzniť a zavrieť úľ a nakoniec zase otvoriť vybrať plem.materiál pustiť matku a zase zavrieť)
No a nakoniec nie všetok materiál bol prijatý(z 20-tich mat.misiek prijatých 8-10) ale na druhej strane možno som urobil chybu aj ja Smile a určite niekto bude mať s týmto systémom aj pozitívne skúsenosti.
Včera jsem si hrál s koupenou setavou Nicot a při suchém sestavování mě překvapilo, že když zkouším nasadit klícku, tak že na sestavě nedrží. Je to normální, protože se tam počítá se zavoskováním, nebo mám nějakou defektní sadu?
Díky moc.
Myslíš to co se nasazuje na matečník po zavíčkování?
Jj, když klícku nasadím na držák, tak to prostě nedrží, klícka má větší průměr.
Normálně mi to drží, ale až si to včely zavoskují, tak to bude v poho. Pokud je to jen trochu, mázni tam vosk nebo reklamuj.
A je to originál nicot? Jsou i kopie a ty nedrží tolik jak originál, přesto drží tak že nevypadnou, že by úplně vypadly se mi nestalo.
Mám Nicot a také se mi stává, že některé natáčky nedrží- jsou tak volné, že spadnou okamžitě jakmile je dám na zavíčkovaný matečník....a někdy se i stane, že zaklíckuji serii a 2-3 spadnou časem sami. Mám originály, klícek jsem objednala rovnou víc a zatím se vždy našly na výměnu ty lepší, pevnější. Ty volné zkusím příště před použitím opatlat voskem.
Já měl zase opačný problém - klícky mají na vnitřní straně takové výstupky. Pokud je trochu nesrazím nožem, tak při nandavání na držák musím neúměrně tlačit a klícka udělá v držáku pořádné rýhy.

Můj rámek s držákem klícek mám udělaný tak, že mi klícka stejně nemůže vypadnout - spodní loučka jí to nedovolí.
Děkuji všem za reakce, šel jsem si tím ještě jednou pohrát a tentokrát jsem vyndal všechny klícky. Zjistil jsem, že z 20 klícek jich 8 nepasuje tady je fotka:

[Obrázky: IMG_20150222_193602.jpg]

Kdo pozná která je špatná, vyhrává bludišťáka Wink
Myslím, že to je ta krajní Smile
Pokud je v záruce, reklamoval bych.
Tak reklamace proběhla, prodejce ani staré klícky nechtěl vrátit a poslal nové. Takže už mám 3 typy klícek, ty co přišly jako poslední sice na držák pasují, ale zase nedrží zavřená klícka. Nedalo mi to a podíval jsem se na stránky Nicotu a tam se píše, že jejich výrobky jsou popsané nápisem NICOT, což z mých věcí není ani jedna, takže jsem výhodně nakoupil čínský šunt.
A to se vyplatí ...

Celé bych to vrátil a koupil originální sadu.
Ani ja nemám nikde vytlačené NICOT a pri prvom skladaní mi to ide dosť natesno. Kupujem to z toho istého e-shopu a nemám problém.
Já jsem to bral zde: http://www.vcest.cz/obchod/?p=productsMo...cka-NICOT-
Bez loga NICOT.
Kromě příliš těsných klícek - bez sražení zoubků seblbě nasazuje žádný problém není. Celá sada kompatibilní.
Je ale možné, že toho někdo přivezl kontejner a teď budou mít všechny obchody stejný šunt.

Bohužel se nedá poznat jestli to je originál, nebo ne, asi jedině telefonát do e-shopu.
Ono je taky možné, že nápisem si to Nicot začal značkovat v nedávné době. To co mám před sebou buď vypadá na mix zdařílé a méně zdařilé kopie, nebo mix originálu a kopie. Klícka která funguje je z tvrdšího plastu, ty co nefungují se dají velmi lehce zmáčknout, je to jiný materiál a jiná forma. U držáků je to podobné, jedny jsou Ok, další jsou s otřepy a celkově je zpracování jiné. Vše jsem objednával u jednoho eshopu, jen když mi posílal reklamaci jsem si přiobjednal na množství které potřebuju. Očividně ale druhá várka už s originálem nemá společného nic.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's