Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina mléčná
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
v posledním E-věstníku je zmiňována metoda ošetření oddělků proti VD pomocí 15% roztoku kyseliny mléčné. Aplikace se má provádět pomocí rozprašovače. oddělěk se bere rámek po rámku a rozpašovačem se postříká. Chtěl jsem zeptat jestli už někdo tuto metodu zkusil, jaké byly výsledky. A v neposlední řadě kde jste kyselinu zakoupili a v jakém poměru jste ředili (na netu jsem totiž našel jen 80% kyselinu).
POužívali jsem ji na oddělky při praxi v Blatné Wink Jak vypadá spad po aplikaci nevím, ale budu zkoušet i doma tak dám potom vědět. Tedy zřejmě v červenci a sprnu,až mi oddělky dorostou do 2NN a budu moct dát vysoké varroadno.
Koupit se na netu dá, jen musíš mít IČO, Merci, Lachema...nevím, ještě jsem se nedívala.
ředění je 100ml 80% kys. mléčné a 400ml vody = 15% kys. mléčná.



POužívám na produkční včelstva kys. mravenčí, 65%, zatím vždy houbičky, letos poprvé kvůli vyššímu spadu Liebiga.
Kyselina mléčná mi přišla šetrnější, u mravenčí včely reagovaly okamžitě neklidem. Mléčná pro ně taky není nic o co by stály,ale byla jsem překvapená, jak po aplikaci na nich nebylo téměř nic znát, krom toho že byly mokré. Matka, kterou jsme drželi při postřiku mimo se potom do úlu moc nehrnula.
viz. téma Fumigace :

(29.12.2012 20:51)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Nejen thymol, právě letos jsem přišel o matku v novém oddělku tím, že jsem v nevhodný čas nasadil houbičku s KM, sice "jen" 65%, ale včely to rozhodilo a matka zmizela ... Na roztoče to ale účinné bylo, doteď spad minimální (č. 5 ve VMS)
Dalo se to ještě napravit. Je to zkušenost ...
Na příští sezonu pořídím na oddělky kyselinu mléčnou.
Jiří

Tak kyselina mléčná, to mě velmi zajímá. Už jsem si 1l pořídil a příští rok ji, pokud to jen trochu půjde, určitě použiji. Podle infa, které jsem dostal o pauze ve Zbýšově, od kolegů co to již zkusili, to funguje suprově a bez nežádoucích vlivů, které má na oddělek KM.
Tak za rok si řeknemeSmile
viz. téma Odběr a odevzdání měli

(15.01.2013 14:55)Ivan Černý napsal(a): [ -> ]... pak snížit tlak VD pomocí oddělků a kys. mléčné (nekontaminuje vosk, negativní účinky nepozorovány, účinnost na oddělky bez plodu dobrá) ...

Ivan Černý

Na oddělky bez plodu dobrá. Kdy ji tedy použít? Omlouvám se za tento pro někoho možná pitomý dotaz, ale oddělky budu dělat prvně.
Mám to tedy chápat, že vezmu plod před vylíhnutím, zásoby, smetu včely, přidám vodu a matečník a dál teď nic? M nechám v klidu vylíhnout, udělat snubní prolet ( mezi tím se vylíhne zavíčkovaný plod ) a ve chvíli kdy budu kontrolovat zda vše ok a M klade, teprve vezmu do ruky rozprašovač s k. mléčnou a vezmu s ní včely i přes otevřeny plod?
Má k. mléčnou cenu použít i u oddělku, který si koupím a nebo u toho mého v pozdější době, když zjistím vyšší spad? S tím, že bych postřikem aspoň eliminoval forenzní ( foretický - oprava po upozornění Angel)roztoče. Otázka je, jaký je poměr těch foretických oproti těm pod víčky.
Díky za radu.
Co je forenzní roztoč?
To je foretický roztoč, který zároveň provádí forenzní audit odolnosti včel Wink
Jiří
Zakoupit kys.mléčnou je nejjednodušší ve vinařských potřebách, na Moravě je to snadnější, nebo také přes internet - doporučji BS vinařské potřeby.
(16.01.2013 0:01)tom.50 napsal(a): [ -> ]Co je forenzní roztoč?

Forenzní roztoč, že by to byla osoba zúčastněná na trestním řízení (např. auditor při soudem nařízené kontrole fiskálu) to asi ne. Nevěř TomeHuh. Máš Tome asi na mysli foretického roztoče. To je takový žokej, který se na včelách nechává vozit od buňky k buňce, od úlu k úlu, od včelnice k včelnici, ... Zkrátka, takový parazitický stopař, kterého dopravce (včela) nedobrovolně vozí z místa na místo, než někde zaleze do buňkyTongue.
JK
(15.01.2013 18:10)DonPepe napsal(a): [ -> ]...M nechám v klidu vylíhnout, udělat snubní prolet ( mezi tím se vylíhne zavíčkovaný plod ) a ve chvíli kdy budu kontrolovat zda vše ok a M klade, teprve vezmu do ruky rozprašovač s k. mléčnou a vezmu s ní včely i přes otevřeny plod?

Jo, přesně tak. V časovém okně po vylíhnutí posledního plodu od staré matky a před zavíčkováním prvního plodu od nové matky.



(15.01.2013 18:10)DonPepe napsal(a): [ -> ]Má k. mléčnou cenu použít i u oddělku, který si koupím a nebo u toho mého v pozdější době, když zjistím vyšší spad? S tím, že bych postřikem aspoň eliminoval forenzní roztoče.

Nevím. Asi bych šel radši do mravenčí kyseliny (vyšší účinnost, působí trochu i pod víčka), ale záleží na okolnostech.

Ivan Černý
Protože že pomalu blíží zase ta doba, kdy si konečně zaoddělkaříme Wink, přidám odkaz z webu PSNV, tedy na text dr. Klímy, který vlastně toto téma začal. Je veřejně přístupný: http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=68
Jiří
Zajímavá zpráva pro Pražáky a kolegy z okolí: ptal jsem v pražské drogerii ve Zlatnické ulici, zda by objednali kyselinu mléčnou a oni pravili, že ano. Je to kousek od Masarykova nádraží či Bílé labutě. Totéž jsou schopni udělat i s KŠ - dihydrátem. Pro ty, kteří nechtějí doma čekat na PPL ... Wink
Jiří
Takže: jak slíbili, tak udělali ... Dnes jsem koupil kyselinu mléčnou v pražské drogerii ve Zlatnické. 1 litr, 80%, čistá (z Penty). Za tuším 260 Kč (neznámý výtečník, jehož jméno věda zná, mi ztratil účtenku ... Big Grin).
Jiří
Drogerie ve Zlatnické ulici je špička v oboru, to mohu potvrdit. Lze tam sehnat skoro cokoliv a co nemají na skladě, to objednají na požádání.

Jen dodám, že není nutno kupovat čistotu p.a. , stačí levnější potravinářská, která stojí asi polovinu sumy.
Kterou kyselinu objednat? V nabídce Penty jsou dvě a nejsem chemik......

Kyselina L(+)-mléčná 80 % ((S)-kyselina-2-hydroxypropanová)
Kyselina DL-mléčná (Kyselina DL-2-hydroxypropanová)
Já mám, Milane, tu L+ čistou od Penty, ale v praxi jsem vzal to, co objednala drogerie v Praze ve Zlatnické, jen jsem se zeptal, jestli mi můžou objednat kyselinu mléčnou a oni to udělali, nijak jsem to neupřesnil.
Jiří
(15.05.2013 10:42)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]Drogerie ve Zlatnické ulici je špička v oboru, to mohu potvrdit. Lze tam sehnat skoro cokoliv a co nemají na skladě, to objednají na požádání.

Jen dodám, že není nutno kupovat čistotu p.a. , stačí levnější potravinářská, která stojí asi polovinu sumy.

Jirko,nie technická,potravinárska stačí,ako tu píše kolega.
Některé sloučeniny (nejen kyseliny) jsou opticky aktivní a ty značky (+) nebo (-) označují jestli jsou pravo nebo levotočivé ( = D a L), různé prostorové uspořádání, konfigurace R a S. Pro normálního smrtelníka to nemá žádný význam. Stručně řečeno jde o to, že podle uspořádání H, OH a C může být ta samá látka různě aktivní a proto je chemici rozlišují pro další použití. Nám i včelám je to ale jednoBig Grin

Další věc pokud se objednávají kyseliny u dodavatelů chemikálií je různá čistota ( kvalita) a tomu odpovídající cena.
č. - čistý - obsah základní látky je min. 98%, fyzikální vlastnosti (bod tání, bod varu, hustota, index lomu) se liší jen málo od literárních údajů, jednotlivé nečistoty jsou přítomny v setinách procent, látka by neměla obsahovat mechanické nečistoty.

chem. č. - chemicky čistý - obsah základní látky je vyšší než 99,8 % a obsah jednotlivých nečistot se pohybuje na úrovni 0,001 - 0,00001 %.

p.a. - pro analýzu - obsah základní látky se pohybuje obvykle mezi 99,0 - 99,8 %, fyzikální vlastnosti odpovídají literárním údajům, jednotlivé nečistoty jsou přítomny jen v tisícinách procent, látka nesmí obsahovat mechanické nečistoty.

Pro včelaře je ideální a dostačující kupovat kyseliny vhodné pro potravinářské účely, tj. mravenčí krmnou, mléčnou ve vinařských potřebách. Pokud ani jedno není po ruce, tak potom na netu stačí ta čistá.
Hani, děkuju za radu.Smile
Není začWink Já bych byla nejradši, kdyby šlo včelařit úplně bez chemie,ale to bych se musela odstěhovat někam na ostrov nebo na samotu, kde není tolik roztočů jako v naší ZO.
Máte ve své ZOO dobré ošetřovatele a chov se daří, príma Wink
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's