Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Petice "Za obnovu zemědělské krajiny"
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Sorry, ale TANAP nepatri statu, ale zvecsa sa sklada zo sukromnych lesov ludi. Tymto vlada za pokriku zelenych (so zozelenymi mozgami) zakazala odpratat kalamitne drevo. Bohuzial lykozrut nezostal len v hraniciach TANAPU , ale prehnal sa celym Slovenskom. To sposobilo, ze nielen ludia prisli o drevo, ale aj stovky ludi o pracu, lebo uz niet co tazit a drevo napadnute lykozrutom je neekonomicke tazit. Skody sa odhaduju na nejakych 3 miliardy eur, ale ak sa zarataju aj buduce straty asi aj nasobne viac.
Pokud stát omezí vlastníky v nakládání s majetkem,což v národním parku může,pak je samožejmě odškodní stejně jako včelaře,jemuž rozhází úly chráněný medvěd. Mimo území parku se proti lýkožroutovi zasahuje standardně. Mimochodem,i ten lýkožrout do přírody patří a ona by si sním,nebýt člověka,docela dobře poradila.Smile
Vieš pán kolega príroda si už sama veľakrát nevie poradiť,pretože vplyvom určitých udalostí(spôsobeních hlavne človekom) napr.lykožrút už nemá prirodzeného nepriateľa a o tom kalamita je!Ináč sa musím pousmiať ako niekto chce "obnovovať"poľnohospodársku krajinu!Ja dochádzam za repkou 70km,prechádzam cez chátrajúcu znivočelú ornú pôdu a je zázrak ak vidím niečo obrábané.Družstvá boli unás po 90 roku likvidované, podhodené bezmilosti dravcom a špekulantom!V podhorí sa aspoň zatrávňuje(dotácie z EU) no na juhu je to úpadok!No vsak ale príroda si poradí,keď to počujem je mi smutno!Nebojte sa páni,ochvíľu budú všade lúky a aj nekosené!A hlavne nekosené...Undecided
myslim si ze myslenka je to pekna ale neuskutecnitelna su kluk z dediny ale co bylo uz se vratit nemuze a ani na te mezi nerostlo nic co by clovek nejakym zpusobem neobhospodaroval lide se byli o travu obrazne receno a tim ze to sekli tam meli moznost rust kulturnejsi rostlinky a ty nam prave delaji dobre pro vcelky mame male hospodarstvi proste bez postriku a umeleho hnojeni nic nevzejde a to mame slepson trosku toho prirodniho hnojiva celi problem je moc komplexni a pokud ho zacne resit nekdo z hury a ne prirozena nutnost lidi postavi se to na hlavu a nakonec po te louce nebudem ani moc chodit pesky je to na nas vysekat kousek zarostle meze zasadit strom projit se po okoli kde bydlime s nejakou svazenkou jetelinkou v kapse a kde se da trosku potrousit Smile namnozit bylinky a sazenicky rozdat po sousedech troska k trosce a pujde to Smile
Už jsem myslel, že téma je mrtvé a můj předchozí příspěvek bude posledním v tomto vlákně. Překvapili jste mě.
Děkuji za oživení a představení vašich názorů k problematice. Ke skeptikům mám jen tuto radu - zkoušel jste se někdo spojit se signatáři petice a říci jim vaše názory. Doporučuji vám všem zkontaktovat se s nimi. Seznámit se s jejich pozorováním úbytků zvěře, ptáků a hmyzu (a nejde o lišky za barákem).

Pro ty co hodnotí lidi jen podle vzhledu dávám jeden odkaz.

Já jsem optimista díky tomu, že můžu srovnávat několik různých typů krajiny na malém území okolo bydliště. Obhospořadovaná krajina u nás - území neobhospodařované díky vysídlení a zadrátování hranic s Rakouskem (tedy něco jako zde označujete "prales") - krajina u Rakouských sousedů s jejich políčky. Nebudu zdlouhavě přesvědčovat a vyvracet - prostě přijeďte poznat "Českou Kanadu" a kouknout k sousedům jak se hospodaří v malém, možná změníte názor.
pro vnimave mozna ze si reknete ze to sem nepatri ale vsechno se to odviji od cloveka http://www.ulozto.cz/xzoeUMq/jean-giono-...stromy-mp3 nacetl marek eben asi pul hodinky
V této knize je řečeno všechno (i o včelaření). Tato kniha je mojí srdeční záležitost z mládí. Dostal jsem jí od profesorky, abych si jí přečetl. A mělo to větší přesvědčovací účinnost než nikam nevedoucí "slovíčkaření", že moje písemná práce je zbytečně pesimistická.
nevedel jsem ze je to cela knizka je to jen uryvek s te knizky pravdepodobne ale je to moc krasna povidka
Je to celá knížka. Krátká, stručná, krásně ilustrovaná. A hlavně co je nejdůležitější: vystihuje více, než tlusté romány v několika svazcích. Prostě "začít změnu sám u sebe"!
(29.11.2012 18:58)NB1 napsal(a): [ -> ]J Prostě "začít změnu sám u sebe"!

Jednodušší je obvinit Evropskou unii, než něco měnit.

I za smrkové monokultury určitě může EU a za likvidaci lesů v Krkonoších, Jizerkách a Krušných horách to její odsířování, čističky, atd.
(29.11.2012 18:03)NB1 napsal(a): [ -> ]Pro ty co hodnotí lidi jen podle vzhledu dávám jeden odkaz.

A tady jeden související: www.ovocne-stezky.cz. Publikace, které v rámci toho projektu autoři vytvořili, si rád občas projdu. Už jen kvůli fotkám z okolí, z míst, která znám.

V této publikaci: 7 tváří ovocnářství je jak ta velká hrušeň v poodří (na videu, na které upozornil NB1), recept "Mendelovy" Husy na hruškách, tak v závěru i toto:
"Nesporný význam pro ovocnářství má včelařství. Na Hranicku má včelařství dlouhou tradici. První samostatný spolek zde byl...."
(29.11.2012 18:58)NB1 napsal(a): [ -> ]Prostě "začít změnu sám u sebe"!

Naprostý souhlas, je třeba něco dělat a tím nemyslím podepisovat petice. Pěstujte stromy a keře, vysévejte luční kvítí, jetel a třeba i pampelišky, semínka nejsou problém. Je tolik zákoutí a opuštěných mezí , kde by mohlo něco hezkýho a zároveň užitečnýho růst. Např. teď je vhodná doba k sázení dřevitých řízků vrb, topolů tamarišků a mnoha dalších dřevin. Než zem zamrzne.
Nevím, co taková petice vyřeší, jsem v tomto směru opravdu docela skeptický. Dokud totiž zemědělci natvrdo nezjistí, že je to pro ně výhodné, nebudou se v tom nijak angažovat. Proč - co z toho kromě vyhozených peněz které docela zoufale shánějí na úplně jiné věci pro naše krásné oči budou mít? A kdo jiný? Truhláři nebo lékaři, právníci, učitelé .....Ale jsou i jiná řešení.
Zkusme vstoupit do jednání např. s představiteli obcí - mimochodem třeba kolem cest (nejen polních) jsou vysázená různá stromořadí, která nenávratně stárnou. Rekultivace různých černých skládek, opuštěných míst atd. Kromě naší pastvy pro včely je i přínosem třeba ovoce - třešně, jablka atd. A obce by na to mohly i získat i nějaké prostředky formou dotací (čímž se to celé ještě zlevní). Mají tam vysázet stromy či keře bez jakéhokoli užitku, jenom proto, že ten keř momenálně "frčí"?
Ty cesty i leckdy zrenovovat - stačí vyspravit výmoly třeba bouračkou atd. Na tyhle akce je v různých rozpočtech i docela dost peněz.
iRP.
Ona i ta petice je velmi důležitá. Upozorňuje totiž ty, na něž jsme v rámci procesu zvolených zástupců přenesli rozhodování, že nekonají vždy v našem (celospolečenském zájmu). Protože mnoho z nás nemá čas, možnost, prostor jít a "sázet stromy". Protože oni, naši zvolení zástupci ten čas (jejich pracovní náplň), možnost (navrhovat k projednání), prostor (promyslet a najít ten nejvhodnější) mají právě díky nám.
Tato petice zavání enviromentalismem. Termín „enivronmentalismus“ a „environmentalista“ si vyhrazuji pro organizované politické hnutí a jeho zastánce, jejichž konečným cílem je řízení životního prostředí na globální úrovni stanovováním limitů na vše, co uznají za vhodné, a jejich následné prosazování politickým násilím.
Člověk je díky rozumu schopen cíleně přetvářet podmínky, do nichž se narodil, aby mu poskytovaly kvalitnější život a životní prostředí. Kvalita lidského životního prostředí je určena kvalitou života, které mu toto prostředí poskytuje, souhrnem možností, jež mu dává. Nachází se v kvalitnějším životním prostředí člen expedice na Jižní pól nebo běžný obyvatel Prahy? Jak dlouho a v jaké kvalitě by každý z nich ve svém životním prostředí přežil? Nedotčená příroda není zrovna kvalitním životním prostředím a všem proponentům této myšlenky bych doporučil pár měsíců v nedotčené přírodě, samozřejmě bez všech vylepšení tohoto přirozeného prostředí ve formě vybavení.
Podle této logiky dnes bohužel hodně lidí jedná. Bezohledně si jít za zvyšováním své životní úrovně ať to ty okolo stojí co to stojí. A po mně potopa. Sad
(29.11.2012 12:37)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(29.11.2012 11:23)tom.50 napsal(a): [ -> ]A tak jsem ke všem peticím a výzvám velmi skeptický, tím spíš, když je prezentují mladíci s dredy na hlavách a tvrdí, jak je potřebné nechávat vysemenit plevele a zaneřádit jimi i pozemky těch, co se o louky starat chtějí a říkají tomu environmentalizmus. Vývoj se zastavit nedá a já se obávám, že to co navrhují tvůrci výzvy je krok zpět tak moc nepřijatelný pro zemědělce, že vyvolá jen odpor těch, kdo na rozdíl od včelařů, prostředky na prosazení čehokoliv mají!

O loukách nepolemizuji, o Unii také ne, ale tohle je pro mne, s dovolením, nepřijatelné. Těžko ale s takovým zjednodušeným a manipulativním tvrzením vést debatu. Asi to vyřeším tak, že si ty dredy nakonec pořídím, abych se "zařadil" a byl pro Vás "čitelným" ... Wink Big Grin
Jiří

V konkrétním videu pán z VYSOKÉ ŠKOLY, tedy vzdělanec jasně a srozumitelně argumentuje a oponují mu dredaři nesmysly o 10%. To je vidět, že to jsou lidi úplně mimo mísu, patrně si neumí vůbec představit základy ekonomiky a fungování světa. V hospodářském růstu se politikové nervově hroutí z desetin % a tady rovnou procent deset, nebo pět...

Ale hlavně. Něco ti připomenu: "Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka a kdo v hadrech na štěstí čeká, tak ten se načeká". Tohle tvrdili Werich s Voskovcem už před osmdesáti lety a dodnes se na tom pranic nezměnilo. Taky jsem chodil jako mánička a jako hňup protestoval proti, ani nevím čemu, všemu a basta!! Protest, to bylo to ono!! O to šlo, šprajcovat se a nemyslet. Naštěstí nás nikdo nebral vážně a já prostě soudím podle zevnějšku. On tam Werich dál zpívá, že: "je to tak, ač je to k nevíře, kutna dělá mnicha, putna uhlíře..." Vím že Werichova písnička je levičácká a sděluje pravý opak, že lumpovi ve fraku každý věří a má patrně jaksi evokovat, že právě ti s putnama (dredaři) jsou ti hodní a ti ve fracích (vysokoškolský vzdělanec) naopak. Nicméně já společenská pravidla nevymyslel.

Kdyby mi někdo s dredy nesl na podnose zlaté tele, neuvěřím mu, že má úmysly křišťálové i kdybych se chtěl snažit.
(29.11.2012 23:35)tom.50 napsal(a): [ -> ]Taky jsem chodil jako mánička a jako hňup protestoval proti, ani nevím čemu, všemu a basta!! Protest, to bylo to ono!! O to šlo, šprajcovat se a nemyslet. Naštěstí nás nikdo nebral vážně a já prostě soudím podle zevnějšku.

Teď jsi mě vyvedl z míry. Já taky chodil jako mánička, ale většinou jsem protestoval a myslel, abych věděl proč. A kdybych dnes soudil podle zevnějšku, tak musím tleskat těm vzdělancům, tam nahoře v kravatách, co myslí předším na naše blaho.Tongue
A pro svůj prospěch odkloní pár milionů, nebo i blbou propisku.
Takže zase je mi milejší kluk s dredama, co to myslí upřímně, i když se mi to nelíbí, než Bursík v kravatě a saku.
A mne je milejší chlap,čo vysadil stromček v lese,ako ten čo za cvakania fotografov sa priviaže k vývratu,aby "zachránil"prírodu(rozumej lykožrúta)Ja už len čakám,že nám zakážu hubiť i varoa!Veď vlastne tým,že chránime včely,ideme proti prírode!Absurdita,no "dej blbci funkci..."
Pěkná ukázka demagogie,nejvyšší čas tuto debatu ukončit.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's