Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ankety Buckfast - výhody
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Chrastava nebo tam někde....Jestli moje potvrzení toho, co jsi udělal blbě nazýváš vysmíváním - pak máš pravdu. Já tyhle chyby absolvoval ve 14ti letech, takže u padesátníků pro ně nemám moc pochopení. Ono - dva začátečníci si dokážou pozozumět mnohem víc. Tím se nechci nijak dotknout Jirky, protože on má mimořádný talent pro včely. Ale pravďepodobně měl stejný problémy jako ty ještě předloni - takže je má ještě v živé paměti. Jinak s těma úhynama cos měl a matkama od Jirky....tuším Sklenar.... se těžko po třech letech můžeš pasovat na odborníka na BF..... vlastně ani ne na odborníka na včely - každopádně máš právo na svůj ... názor. Nic ve zlým.... ale řekl bych ti to samý kdybysme se viděli.
Samozřejmě, nic jiného bych od tebe nečekal.
Je vidět, že si ale pamatuješ.
Jsi mistr ve vytrhávání věcí z kontextu, převrácení
čehokoli tak, jak se ti hodí. Je to vlastně směsné.
Naštěstí znám názor na tvoje včelaření od lidí, kteří včelám
opravdu rozumí. Takže jsem v klidu.
Jen mě mrzí, že jsem to vše nepřešel korektním mlčením.
Nic jiného si tvoje slova nezaslouží.
Reagovat nemusíš. Já už rozhodně reagovat nehodlám.
Ostatním se omlouvám za nepatřičné zdržování.
Pánové berte to v klidu. Každý začínal, každý dělal chyby, teď jde o to zda se poučíme. A to nejen se včelami, ale případně i v komunikaci. Milan se kasá, jistě to umí dobře, ale uvidíme zda ten tlak z okolí ho někdy nepřekvapí. Ne že bych mu to přál.
K BF. Nejsem odpůrce, ale každý kdo s tím začne si musí být vědom možných důsledků. Musí zvládat výběr a nesmí se bát razantních kroků. A to většina včelařů nezvládne, už tím že vše dělá na poslední chvíli.
PN.
Pedro,jakých důsledků? Já jsem s Buckfastkama začal tak ať vím do čeho jdu.
(12.02.2017 11:54)Root napsal(a): [ -> ]Ono konstruktivně debatovat s lidmi, jako jste vy,
dost dobře nejde. Znám vás totiž osobně.
A už bych s Vámi nechtěl mít nic společného.

Ty už seš skoro jak Kohoutová. Ale když mi volá Jirka Marx, tak to je jiná, to jí nevadí. To někdy i sama zvedne.
Ha, další výhoda Buckfastek - odhaluje charaktery lidí.
(12.02.2017 16:13)Pedro napsal(a): [ -> ]K BF. Nejsem odpůrce, ale každý kdo s tím začne si musí být vědom možných důsledků. Musí zvládat výběr a nesmí se bát razantních kroků. A to většina včelařů nezvládne, už tím že vše dělá na poslední chvíli.

Prosím o zdroj informací, ze kterého jste čerpal, a jak dlouho BF chováte.

BF x kraňka není problém. Kdyby byl, tak bezmála každé páté včelstvo je problémové. A to, jak je všeobecně známo, není. Nebo někdo snad ví o masovém výskytu problémových včelstev? Proto ti, co s tím začali, dělají skoro vše jako doposud. A to většina včelařů zvládne. Je jich až 18%.
Co je U BF jiné je její nerojivost. Jinak je BF v podstatě totožná s kraňkou. Podle posledních výkladů se kraňka s BF shoduje dokonce i ve zbarvení.Big Grin
Také při pohledu na plod, který ke včelstvu patří.
Někoho by třeba mohlo zajímat, je-li nějaký rozdíl mezi Kraňkou a BF v ukládání medu... jestli tedy nějaký rozdíl je. Třeba jestli nějaká z těchto včel preferuje ukládání sladiny spíše v plodišti a jiná nad hlavou, tedy u včelaře v medníku. Toto by pro někoho mohlo být i rozhodující kritérium v tom, jakou z těchto včel si pořídit.
(12.02.2017 22:01)Jiří Přeslička napsal(a): [ -> ]Nebo někdo snad ví o masovém výskytu problémových včelstev?

Mal som problémy a zvažoval som či to nemá súvislosť z tou hrdzavosťou včiel , jedno také bolo riadne bodavé a dosť padlo aj na NC asi . Teraz mám ako som pozeral len normálne tradične vyzerajúce včely bez hrdze . Ale to fakt neviem no ,ako sa veci majú , ale nemyslím si že s tou bastardáciou to je až tak bezproblémové aj ked proti BF nič nemám lebo sa to aj tak všetko časom utrasie .
Ja taky mel problemy s ins.matkami pravda mel jsem jenom dve ale kazda odchovana F1 dost odlisny vlastnosti,bodave a nechutne rozlezave.nakup z Dolu a to jsem tenkrat mel pocit ze budou lepsi nez ty s kterymi jsem vcely koupil nebyli puvodni free air smes byla urcite lepsi nez z Dolu
Jiří, myšleno bylo to že si BF nepořídím na stanoviště, které je v sousedství chovatele (prodejce) matek (kraněk). Matky s nevhodnými vlastnostmi likviduji, nahrazuji jinými ...... Jsou to spíše prvky slušnosti, ohleduplnosti, které by měli dodržovat všichni včelaři (nejen s BF). A jeden z důsledků bude i ustát tlak, že vše špatné půjde na mou hlavu (jako chovatele BF).
PN.
A čo tak vybudovať chovateľský okrsok v dolete včiel chovateľa matiek. Povedzme, že do určitej vzdialenosti od jeho chovného stanovišťa nebudú môcť včelári chovať iné včely a on im na oplátku poskytne zľavu na matky... Možno by to tak išlo. Dá si žiadosť, včelári sa vyjadria, on povie svoju ponuku a ak budú včelári v okolí súhlasiť, podpíšu vyhlásenie, on dostane licenciu a je to.
Jo, to jsem měl na mysli, když jsem tady vloni propagoval že by v chovatelském řádu nebo jiném předpise existovala možnost vytvářet místní sdružení - dobrovolná - tak aby i případní zájemci o matky věděli co lítá okolo toho co jim prodává matky a byla to i platforma pro výměnu místních zkušeností a hlavně dohodu co dál chovat, co se osvědčuje, kam jít, . . .atd.
To nám ale ČSV s tím PZ zabil. Nemůžeš uzákonit něco co je zakázáno, tedy okrsky pro různá plemena když je jen legální jedno. Smile
Může - pro linie. Někde prostě Singr jinde Vigor a jinde zase .... Vysočinská žlutopruhá 50 (%tní)
V čem je tedy ta výhoda BF, když mi pravděpodobně nedonese více medu než Kraňka Cool
Tedy není důvod ji sem tahat.
To kdyby donesla více medu rovnou do medníku a méně do plodiště, to by bylo něco Big Grin
Třeba to není jen o medu, KTM napíše určitě víc proč je chová.
(14.02.2017 0:41)vernut napsal(a): [ -> ]V čem je tedy ta výhoda BF, když mi pravděpodobně nedonese více medu než
Jenže ona v určitých oblastech s lesy a ve vyšších polohách toho medu pravděpodobně donese více - třeba na Vysočině, kde je proto tak populární.

A pro ty městské včelaře je určitě výhodou mírnost a nerojivost = preventivní ochrana spoluobčanů a vyhnutí se honění roje po ulicích a lezení přes plot.

To že je vyšlechtěná na resistenci proti jednomu druhu parazita a intenzivně se šlechtí na odolnost proti nosemě co v letošní době kosí včelstva ve velkém a stejně tak proti kleštíkovi, dává jistou naději, že bude i mnohem odolnější než jiná plemena, kterou mohou těmto nemocem při způsobu jak se udržují a konzervují vlastně přirozeně vymřít. Ostatně to už tak bývá, že kříženci bývají odolnější - mají možnost širšího genového spektra než uvnitř jednoho plemene.
Já??už radši nic psát nebudu at si to každej hledá sám po tom jsem se dozvěděl na místní výročce že jsem Alternativista a vědomě lžu protože na zlomu Březen/Duben není možné abych ve včelách mel 30dm a více plodu ůdajně max.10 (jednalo se o debatu s par členy o jarním nátěru plodu) tak už o BF nic psát ani nechci protože pokud má nekdo na konci Března v Krankách 10dm plodu a není vysoko tak ho lituju.je jasný že BF prokáže svoje kvality jen někde je snad jasný že univerzální včela neexistuje.to že donese víc medovice je jasný stejně jako Vigorka u ní je rozdíl co se týče medovice taky alespon co vim od kamarada má od Vigorek mnohem větší přínosy než měl.
pro mě platí jedno Starýho psa novým kouskům nenaučíš a nech si ostatní žijí v poklidu dál s vědomím že jsme nejlepší včelaři na světě včetně léčení.

Navíc Jaro už konečně tuká na vrátka a za chvíly to začne,tak tuny medu Matky jako prst tlustoučký a at to Lítá .
Tak to bude alternativista i Milan Havelka co do rozlohy jarního plodu Wink
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's