Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Apidomek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Relax v apidomku, léčebné účinky, konstrukce, obrázky, fotografie, odkazy, prostě vše k tématu.
ahoj, co je za úly v takových domcích? Je to moc hezký a mám na zahradě místo...ale nikde jsem o tom nic nenašel. To jsou nějaké zadováky jen na dva nástavky? Nebo ležan? Nebo jak se včelaří v takových domcích? Přijde mi, že se tam moc nástavky přidávat nemohou....ty odkazy jsem prošel, ale nejsem moudřejší a na webu jsem hledal také děkuji za jakýkoliv postřeh
Lezany jsou idealni. Apidomcek se lehce odsune a muzes jit do vcel. Ja mam 4 lezany na RM 449 x 328. 25 ramku. Akorat to vychazi na luzko, cca 210 x 100. Uly uz mam hotove, ted musim jen dodelat "nadstavbu".
Počkej počkej, jak to myslíš, že se "apidomček lehce odsune"?....Já mám za to,m že když ležíš a "nabíjíš se", tak prostě se včelama nepracuješ a pokud ano, tak např. nad ležany výklopná okna, provedu operaci, vyluftuju včely a je klid, ne? Jinak já už mám místo, ale přemýšlím o pořádných formistopech už na základní konstrukci, protože máme na zahradě opravdu dost mravenců (je to přinejmenším otravné)...
Zdravim pekne.Apidomek uz stoji nam na zahrade. A pouzili jsme tam 5 lezanu na kazde luzko na ramkovou miru 30x45 na teplou stavbu.
Jsou dvě varianty obsluhy včel v apidomcích. Jedna je jíž výše zmíněné odsunutí domku a obsluha úlu z hora (mám dojem, že takoví domek je popsán ve Včelařství tak dva roky zpět). Druhou jsem viděl v Maďarsku, tam se úl ležan vytahoval jako zásuvku. Konstrukci si více méně musí navrhnout každý sám dle svých představ a možností. Vždy jde o inspiraci a pak nestupuje vlastní tvořivost. Žádná norma na to není.
Alex mas foto nebo nejaky web?
Jo jo fotky mam, akorat musim zmensit, ze nejdou pridat.
(21.06.2017 17:52)lubano napsal(a): [ -> ]Jsou dvě varianty obsluhy včel v apidomcích. Jedna je jíž výše zmíněné odsunutí domku a obsluha úlu z hora (mám dojem, že takoví domek je popsán ve Včelařství tak dva roky zpět). Druhou jsem viděl v Maďarsku, tam se úl ležan vytahoval jako zásuvku. Konstrukci si více méně musí navrhnout každý sám dle svých představ a možností. Vždy jde o inspiraci a pak nestupuje vlastní tvořivost. Žádná norma na to není.

Ano, ležan se vytahuje, ale musí mít vzadu kolečka, protože má dost velkou váhu a po lištách to moc nejde. Provozuji apidomek se dvěma lůžky kde je pod každým lůžkem jeden úl.
Dobry den panove. Jelikoz mne v mobilu nejde zmensit fotky a minimalni rozmer ktarym foti je 8M, tak nemutu sem nahrat je. Snad vyberu cas a nahraju je do stolniho a pak sem. Jinak pridam fotky na facebook do skupiny vcelarstvi.
Z tématu "Plánky na Ležany" použiji citaci Antona Turčányho, která je určitě přínosná, protože když už něco děláme, tak pořádně, ne? Smile. Zde je - Typický ležan, využíva hlbší rámik, ako je miera 240x390 a naša 420x360. Vyšší rámik je potrebný, aby korigoval nízky rámik, ten má nad sebou ešte ďalšie medníky, ležan ich nesmie mať, potom je lepšie mať dva samostatné bežné úle.
Tradičné ležany, nemajú možnosť prístupu do podmetu od zadu, tak ako si to vyžaduje boj s klieštikom. Treba trošku pošpekulovať a nákres si zhotoví aj menej šikovný včelár.

Je ťažké používať ležan ak má včelár úle s dvomi mierami rámikov, musí sa rozhodnú v čom bude včeláriť. Uvedenú mieru, ktorú som uviedol, majú aj Maďarsku, kde dosahujú dobré výnosy, z hľadiska pohodlnosti pri práci s včelami to má veľa výhod, jednu nevýhodu majú, že potrebujú veľa miesta na uloženie. V Maďarsku majú ležany na odmontovateľných troch nôh (z tvrdého dreva), tým nepotrebujú podstavce a môžeme si ich postaviť kde chceme. Vo veľkom používali ležany v Španielsku. Anton

A mě se podařilo vypátrat v jedné starší knize i plánky, viz:
[Obrázky: Le_an_l_Dunaj_C_20_a.jpg]

[Obrázky: Le_an_l_Dunaj_C_20_b.jpg]
Už sa pripravuje na osadenie včelami v ležanoch. Už len také malé dokončovačky. Nerobil som to ja.

[Obrázky: WP-20190414-15-52-48-Pro.jpg]
Foto interieru by nebolo?Cool
Ešte sú dokončovačky.
(09.07.2017 19:57)pelda5 napsal(a): [ -> ]Z tématu "Plánky na Ležany" ..... mě se podařilo vypátrat v jedné starší knize i plánky,
Ide o publikáciu Včelárska technika, Vojtech Križan, Príroda, vydavateľstvo pôdohospodárskej literatúry, Bratislava, 1969
Já ho budu stavět v květnu, zatím schne od tlakové sublimace. Určitě tam nebudu dávat ležany, protože s těmito úly nemám dobré zkušenosti. Půjdou tam nízkonástavkové 39 x 17 nebudou určeny na med, ale na odběr materiálu pro chov matek. Celý domek jsem koupil asi za 11 000 v Hornbachu a když jsem to spočítal tak to vyjde stejně jak kdybych kupoval solo materiál. Zdraví R. S.
Len aby bol kvalitný ten z hornbachu .... keď som videl tú kvalitu pred pár rokmi tak mi 30 sec stačilo na urobenie si vlastného názoru Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's