Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medárna
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
(21.07.2014 22:22)daniel napsal(a): [ -> ]Albert, parádne. Teraz už len vyriešiť konštrukčný problém: ako prerobiť traktor na kamión z návesom a potom vy dolu, traste sa, horali budú útočiť! ...Big GrinWink
Vďaka za pochvalu. Miestnosť sa môže v prípade potreby kedykoľvek prerobiť na iný účel.
Vo včelíne sme s kamarátom urobili zasieťovanú manipulačnú miestnosť na vymetanie medu. Ako medáreň na plnenie medu do fliaš nám poslúžila terasa za rodinným domom.

[attachment=2852] [attachment=2853] [attachment=2854] [attachment=2855] [attachment=2856]
Albert na také niečo sa chystám už tri roky, vždy sa však našli in priority. Tongue
Málo Ti doma hundrú na včelárske haraburdieBig Grin Ak sa tlak zvýši, určite ju postavíš, aby si mal kľud.
Nevíte nějaký odkaz na hygienicky vyhovující medárnu aby se dala případně schválit a vyhovovala předpisu.
Bylo mě řečeno že musí být podlaha s odtokovým kanálkem,výška min.2,5m zasekaná elektřina do zdi,omyvatelné zdi,přechod podlaha-stěna nesmí mít ostrý roh,sikmé parapety u oken (prý 45 stupňů???) Děkuji za radu
Je to podle okresů, schvaluje to místní veterina. A je lepší se s ní dohodnout,
Pokud ji chceš schválit.
Fakt veterina? Já bych spíš myslel hygiena? Taky přemýšlím o tom jak by medárna měla vypadat. Místnost už mám v hotovou jen ji rozumně zaplnit.
Nevíte nějaký odkaz na hygienicky vyhovující medárnu aby se dala případně schválit a vyhovovala předpisu.
Bylo mě řečeno že musí být podlaha s odtokovým kanálkem,výška min.2,5m zasekaná elektřina do zdi,omyvatelné zdi,přechod podlaha-stěna nesmí mít ostrý roh,sikmé parapety u oken (prý 45 stupňů???) Děkuji za radu
Nepřeháníš li to s množstvím včel a neděláš to jako své zaměstnání, nic z toho mít nemusíš i když pobyt v takové medárně je pak super. Nevyhovuješ li těmto podmínkám a adaptuješ li nějakou starší budovu, schvaluje veterina s kterou se dá mluvit. Tohle co jsi napsal v podstatě chtějí a nesmí se křížit špinavý a čistý provoz. Stavíš li nový objekt na zelené louce, schvalují ho hygienici a je to trochu složitější. Záleží na domluvě! Takto to platilo asi před 7 lety . Dnes je to možná trochu jinak. Profíci to berou jako velkou nespravedlivost a já se jim vůbec nedivím! Zdraví R. S.
Jak vyřešit odvod a likvidaci odpadních vod z medárny v domácí čistírně odpadních vod? Především: nebude problém s kumulací vosku v čističce?
Tak asi záleží kolik těch odpadních vod z medárny bude v poměru k ostatním a taky by se ti k tomu mohl vyjádřit výrobce/dodavatel čističky. Znám praxi u jednoho z výrobců a je to normální postup - u zákazníka se mění druh odpadní vody, naberou se vzorky a výsledek je buď zvládne stávající, návrh opatření na úpravu nebo za žádných okolností nezvládne. Tohle ti na fóru nikdo zodpovědně neurčí.
O co míň jsem toho zde letos nakecal, o to víc jsem strávil stavbou.
Původně kozí chlívek a uhelna, nyní dílna včelaře s výhledem na česna. Dneska jsem poprvé zatopil. Ještě zbývá dodělat vodu a kanál - to až příští rok. Fotka je poskládané panorama z mobilu.
V časopise včelařství je něco o povinnostech, jak mít zřízenou medárnu.
Zajímalo by mě, jestli někdo nevíte, jak je to s tím, když mám jen 10 včelstev.
Kde najdu nějaká pravidla pro vnitřní prostor - dlažba, kanálek, jaká výška obkladů, ...
Díky, Honza
Něco o povinnostech jak mít zřízenou medárnu jsem v časopise nic nenašel. Ale nečetl jsem ho celý.
Povinnost schválené medárny není určena počtem včelstev, ale množstvím prodaného medu.
Dlažby a obklady jsou popsány v Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004. Je to ve včelařství 5/18
Teda ne to nařízení ale odkaz na něj.
Nemáte někdo tip na to, jak vyčistit podlahu v medarně. Myslím tím jak dostat z dleždic propolis a zbytky vosku. Je to dobře přilepený a setřít hadrem nestačí....
Na kolena a špachtle . . . .
Ještě pomůže někdy písek na mytí, ale je velká spotřeba.
Několik prvních točení v medárně jsme si taky hezky zas... dlažbu. Pak jsem si nechat uříznout pás linolea, abych nástavky stavěl na ně. Nyní si na podlahu položím kartonové proklady, co jsou na paletě mezi sklenicemi, po točení likviduji. Podlaha je relativně čistá a nic už (skoro) není potřeba pracně umývat.
Jak to děláte, že máte vosk na zemi? Já odvíčkuju ve vaně a pak rovnou do medometu. Med mi na zem ukápne to jo, ale vosk a dokonce propolis?
No něajký ten kousek vosku z rámku odpadne, to se asi stane. A s propolisem jsem to podělal sám, neboť jsem oškraboval rámky. Ty pěkné kusy propolisu jsem škrábal nad talířkem a ty nehezké jsem škrábal nad zemí, na které byl odpadkový oš. Něco spadlo do něj, něco mimo. Co mimo, to se přilepilo k podlaze. Zkusím líh, písek anebo počkám do zimy, až ztuhne, a hurá na kolena a špachtli.
Ty velké kusy špachtlí na delší násadě a pak postříkat z rozprašovače obyč. savem a po chvilce vytřít.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's