Pri + 38 C rozpustíš med čo obsahuje Agát, vidno že si nemal medy v čom je agát alebo aj medy v čom je aj medovica .. Také medy sú ako rosolovité a neviem či si také aj mal, dnes to začnem plniť a to už je rozpustené, večer hodím foto..
(31.01.2022 10:45)NitraM napsal(a): [ -> ]Ok, usuzoval jsem z té palety a obalu v pozadí tvé fotky.
To v pozadí sú 5L plastové flaše na medovinu, ak ovšem myslíš to. Obal s termokomory tam sa nenachádza ale je u mňa doma hodení v bývalej drevárni čo už od 1995 tam nie je drevo lebo bol zavedený plyn. Je to len už sklad bordelu ktorý sa postupne likviduje..
Akátové medy jdou samozřejmě rozpustit při 38°C, když v nich není řepka a jsou pak čiré,
to že to louky neznáš, neznamená že to nejde. Medy s řepkou nejdou ani na 45°C do čira, ale jak píše merkury, proč to dělat, řepku do sklenic nedávám.
S tou medárnou bych byl opatrný, registrovaná medárna není potravinářský provoz který je potřeba na výrobky z medu, ale třeba to máš lépe nastudovaný a jde to.
Třeba se k tomu vyjádří někdo kdo to také vše zařizoval...
Registraci jsem loni také řešil, projekt, vyjádření KVS, hygieny, hasiči, odvětrání, šatny, výlevky, umyvadla, výpočet osvětlení, dřezy a nakládání s odpady, wc jsem uhádal v sousední nemovitosti s tím že v medárně budou pracovat jen rodinný příslušníci, mini šatnu jsem ale musel udělat. vypadá to hrozně, ale vše zařídil projektant a nakonec to bylo v pohodě. Výslovně bylo KVS uvedeno že toto vše je jen na zpracování včelích produktů - medu, nikoliv na přidávání čehokoliv do medu. Ale jiný kraj, jiný mrav..
Mě by zajímalo kdo ti tohle řekl, že to musí být? Já se nikoho neptal, udělal si 2 místnosti tak jak se mi to libilo a přišla ženská a řekla, jo v pohodě, tady máte CZ číslo a je to....a jak máš CZ číslo, tak můžeš dělat z medu cokoliv. To mi bylo řečeno. Ale jak říkáš, jiný kraj jiný mrav.
A ještě bych to poupravil není to registrovaná medrána, oficiálně se to jmenuje "registrace potravinářského provozu".....
A pak je druhá forma to se jmenuje "schválení a registraci potravinářského proovzu" a tam je přesně to co jsi psal.....ale to není na med potřeba, to je na maso a podobné potraviny....takhle mi to veterinářka řekla. Takže pokud to vidí takhle jen ta naše, tak tim líp, ale jak už jsem říkal, znám osobně minimálně tři další včelaře, který to mají stejně jako já.
Tak přátelé všechno je jinak. Ode dneška mám CZ číslo na produkty z medu a nic z toho co píše Zdeněk tak není. Stačí jedna žádost na KVS a 100,- kolek a máte schváleno, ani se k vám nejdou podívat, takže kdybyste tam nic neměli, tak stejně máte CZ číslo....samozřejmě do první kontroly....jinak žádný parametry, jaká by měla medárna být nejsou, je to čistě na selském rozumu....věci z nerezu, vykachličkováno, čisto.....to naprosto stačí pro práci s medem. Žádný stropy, dvě umyvadla a spousty dalších nesmyslů, který mě leta odrazovaly od toho to schválit. Takže kdo o tom uvažuje, směle do toho. Kontrola je jednou ročně po domluvě, žádný přepadovky
.............................................................................................................
Něco mně v tom nehraje už například cena kolku,kopie aktuálního výpisu z obch. rejstříku nebo živnost.listu nebo osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele.Nevěřím,že každá SVS má různé správní poplatky za registraci
Ať se daří zdeněk
co je špatného na ceně kolku....když si to najdeš na stránkách SVS tak tam je ta cena kolku napsaná a je tam 100,-.....a ano musíš mít kopii zápisu do evidence zemědělského podnikatel....což je logické, že ti musí registrovat provozovnu na IČO....to jsem nepsal, protože je to snad samozřejmost
(30.01.2022 23:13)Merkuri napsal(a): [ -> ]O med je stále záujem a v medárni už začínam stekuťovať:
A teplota je akurát:
Zrovna jsem se bavil s kámošem co loni tuhle komoru taky pořidil a říkal mi, že spotřeba energie je tak 1000,-/24h......a že od země jde stejně zima, že zespodu se ten med v sudu nerozpustí. Bohužel na sudy prej nic jinýho nenašel, tak to musí trpět.
No u mňa je v budove +22 - +23 C a med sa všetok stekutil, aj spodok sudov. Aj čistá repka sa rychlo stekutí ale je problém keď sú to ovocné stromy ale aj to povolí za 5 dní. Pri medoch čo obsahujú Agát tak 3 dni je normálne že je tekutí. Ovocné stromy a repka je tak na pastovanie a nie na plnenie do poharov lebo tom rychlo tuhne, lepšia je slnečnica, pohánka, horčica, jatelina ... Pre mňa je to dobré v tom že med v pohári stuhne za 2 mesiace a zatial ho aj ludia skonzumujú, dovtedy prídu po další..
(05.02.2022 14:40)Louky napsal(a): [ -> ]Zrovna jsem se bavil s kámošem co loni tuhle komoru taky pořidil a říkal mi, že spotřeba energie je tak 1000,-/24h......a že od země jde stejně zima, že zespodu se ten med v sudu nerozpustí. Bohužel na sudy prej nic jinýho nenašel, tak to musí trpět.
Tak to mu sakra zdražili elektriku, nebo mu chybí izolace.
Počítal-li bych 5 Kč/kWh, co bývaly, tak příkon vychází na 8000 W.
To je už na slušnou saunu...
Jo máš pravdu, taky mi to přijde jako píčovina.....příkon to má podle netu 2kw, takže i kdyby to jelo nonstop, což nejede tak je to 280,- za den.....takže zase rybáři
ale každopádně věřím tomu, že ta podlaha to hodně ochlazuje a je to problém. Navíc tam prej nejsou moc dobré větráčky, takže když tam dáš kyble, tak ty uprostěd nejsou rozpuštěný vůbec a ty krajní jo. Za tolik peněz bych čekal daleko víc muziky......
Mám v záložkách odkaz na to co jsi sis vyráběl ty a možná jednou se do něčeho podobného taky pustím....už se na to chystám minimálně 2 roky.
Podlahu mám bez izolace a nijak mi nechybí.
Ale jasně, že každá izolace ušetří pár korun.
Větráky jsou důležité.