Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev 2016/17
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Vážení diskutující,
spustili jsme již IV. ročník studie COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev. Dovolujeme si Vás pozvat k účasti v projektu i v letošním roce. Dotazník bude dostupný zde do 31. května 2017.

Pro letošní ročník jsme připravili několik novinek:
- vytvořili jsme webové stránky projektu www.coloss.cz, kde najdete všechny aktuální informace i výsledky z minulých let;
- zahrnuli jsme nové otázky, které se týkají zateplení úlů, přezimování oddělků, skončení snůšek atd., najdete je na konci dotazníku;
- v realizačním týmu máme nové spolupracovníky z Katedry geoinformatiky PřF Univerzity Palackého v Olomouci, podílejí se na vyhodnocování dat;
- ve spolupráci s MVDr. Martinem Kamlerem, který se dlouhodobě zabývá problematikou nosematózy, nabízíme ZDARMA pro účastníky studie vyšetření mrtvolek na nosematózu, avšak vzorky musíte doručit do 10. dubna 2017! Informace jsou zde.

Přesnost, správnost výsledků a vůbec smysl celého projektu závisí na Vás včelařkách a včelařích, bez Vaší účasti nebudeme mít data k vyhodnocení, prosíme, vyplňte letošní dotazník a pomozte nám zapojit i další včelaře ze svého okolí!

Za realizační tým
Jiří Danihlík
http://www.coloss.cz
monitoring.vcely@gmail.com
nosematoza vyšetření nejde odkaz děkuji
Zapomněl jsem vložit link, info zde.
Jinak je to také na hlavní straně www.coloss.cz
Možnost vyšetřit zdarma nosemu považuji za skvělou věc. Může to natáhnout včelaře a zároveň poskytnout data..
Já nepovažuji za skvělou věc, poronikání Dolu do tohoto projektu. Od p. Kamlera beru rozbor na nosemu jako sympatické gesto. Ale za 80 kč poštovného Vám lokální veterina vyšetří 4 vzorky (20kč/ks). Případně zdarma včelař z okolí hrající si s mikroskopem. Dol spolupracuje se Svazem, s Kolomého Cechem který útočí na Svaz a nyní i se stále populárnějším Colossem? To jsou partie rozhrané na všechny strany..

Projektu se samozřejmě opět zúčastním.
(21.03.2017 17:28)Ivík napsal(a): [ -> ]Možnost vyšetřit zdarma nosemu považuji za skvělou věc.

K čemu mi bude informace jestli mám (ne já) nosemu nebo ne? Jak s tím dál pracovat?
To je teď takové moderní mikroskopovat všechno co se pohne. Dobrý návod jak zblbnout a naučit se nemyslet. Takže já produkční včelstva nevyrušuji. Naopak mikroskopování na nějakou Nosemu je nesmírně důležité u včelstev, která jsou adeptky na to věnovat svojí matku do chovu. Musí přivádět včelstvo do 3 sezony, v medu a ostatních ukazatelích vynikat BT druhým rokem projít a pak už zbývá jen touto dobou Nosema. Projde li včelstvo bez ztráty kytičky, taková matka má cenu zlata a zemře v chovu přirozenou smrtí! Zdraví R. S.
p. Stonjek, to je hezky popsané. Ale co mám informace, tak v reálu má pozitivní nález na nosemu většina šlechtitelských chovů v ČR.
Ty informace jsou nejspíš správné! Ale když nebudeme dělat nic tak spláčeme nad výdělkem. Já mám adeptek tak 6 a beru pouze jednu a když kuličky v okuláru nejsou tak raději vše zopakuji. Nevýhodou ale je, že v podstatě nevíme proč nějaké včelstvo strádá až zahyne. Příčina není pouze jedna, spíš soubor jak říká Leoš Dvorský: Varroáza typu 3. Jen o roztoči to dávno není, hynou krásná včelstva, které roztoče v nijakém extrémním množství neměla. Takže ta hlavní příčina bude zřejmě jinde. Začínám lehce tušit, ale mnoho práce přede mnou! Zdraví R. S.
Otázka týkající se "pokálených" včelstev je v dotazníku již od pilotní studie, která proběhla na jaře 2014. Už ve vyhodnocení druhého ročníku monitoringu se ukázalo, že pomocí tohoto projektu lze nepřímo sledovat potenciální výskyt a "epidemiologii" nosematózy. Jak si můžete všimnout, v letošním dotazníku se této problematice věnujeme hlouběji hned v několika otázkách. S návrhem možnosti vyšetření vzorků na nosematózu v laboratoři VÚVč v Dole pro účastníky projektu ZDARMA přišel MVDr. Martin Kamler, osobně jsme tuto možnost projednali a výsledek vidíte. Podle mě jde o výbornou službu pro včelaře, kteří nemají možnost vyšetřit si vzorky sami nebo u kolegy, poštovné za vzorky si musí zaplatit sami, s tím, jak asi chápete, už jim pomoci nemůžeme.
Díky této spolupráci se jednak otevírá možnost ověřit data z dotazníku laboratorní analýzou, zvažujeme i možnosti PCR rozlišení N. c. a N. a., o čemž i zde na VF mnozí horlivě debatují. Výsledky budou využity hned na několika liniích - MVDr. Martin Kamler využije výsledky ve svém dlouholetém výzkumu, pro projekt Monitoringu budou výsledky využitelné pro další analýzy a neposlední řadě i včelaři budou vědět, jak na tom jsou. Nevidím tedy ve spolupráci žádný problém. Naopak jsem rád, že popularita COLOSSu vzrůstá a že je zde něco, co spojuje. Idea
A k tomu dnes modernímu mikroskopování všeho, co se pohne, přikládám článek, co jsem naskenoval ze své "příruční" knihovny, v souvislosti s touto debatou jsem si na něj vzpomněl. Je z roku 1960, roztočová (myšleno Acarapis woody) i nosemová nákaza se mikroskopuje dodnes. Všimněte si počtu vzorků, co byly vyšetřovány. Exclamation
Díky všem, co nám již odeslali vyplněný dotazník!
Jen bych měl připomínku k otázce: "Kolik máte stanovišť?" Vím že je to zřejmé, ale pro jistotu by bylo dobré dát do komentáře, že se myslí v loňské sezóně a taky stanoviště, kde bylo alespoň jedno včelstvo.

Měl jsem tendenci tam dát i své druhé stanoviště, které mám od ledna 2017a zatím bez včel.
p. Danihlík vysoce si cením Vaší práce, přesto se domnívám, že spolupráce s Dolem je chybným krokem. Říká se, "cesta do pekel je vždy dlážděná dobrými úmysly." S tak atraktivním projektem by jistě ráda spolupracovala leckterá univerzita, laboratoř (Agrola) či jiný subjekt. Dol je zcela svázaný se současnou metodikou léčení včelstev. Vím o několika včelařích, kteří již nyní testují matky vyzimovaných včelstev v souvislosti s možnými poškozeními způsobenými použitím Varidolu. Pokud bude výrobce léčiv a garant metodiky léčení participovat na monitoringu úspěšnosti vyzimování včelstev, není podle mého názoru možno docházet k objektivním a zásadním výsledkům, při hledání důvodů úhynů včelstev.

V tomto ohledu vnímám nabízenou pomoc z ústavu za čistě účelovou snahu dostat se v budoucnu hlouběji do projektu.
Monitoring úspěšnosti zimování včelstev je v plném proudu, k dnešnímu dni jsme obdrželi 331 odpovědí. Nemůžu uvádět průběžné výsledky, ale dle odpovědí, co jsme dosud obdrželi, bych řekl, že se situace popsaná a diskutovaná zde na VF (hlavně v tomto vláknu) hodně odlišuje od situace, která vychází z dotazníkového šetření. Prosíme, vyplňte dotazník zde, abychom získali přesnější výsledky! Jen díky pozorování jednotlivců jsme schopni si udělat komplexní obrázek o celé stiuaci! Informace o projektu jsou pak na http://www.coloss.cz
za našu organizáciu bolo vyplnených a odovzdaných,len počas schôdze,30ks ..
Výborně, to musel mít kolega Robert Chlebo radost, předpokládám, že jde o monitoring na Slovensku Wink
Já jsem psal o monitoringu v ČR Smile
Slovenská mutácia stránky pre vyplnenie dotazníka COLOSS-u neexistuje? Google mi ju nenašiel...
Momentálně zpracováváme data o hustotě zavčelení ČR, která nám poskytlo Ministerstvem zemědělství ČR. Informace o hustotě zavčelení nám pomohou lépe vyhodnotit ztráty včelstev a rizikové faktory související se zdravím našich včelstev.
Když už máme tato data k dispozici, je snadné vytvořit z nich mapy, které pak mohou pomoci právě Vám třeba při hledání vhodných lokalit ke včelaření. Včely při své letové aktivitě samozřejmě nerespektují politicky rozdělené okresy, přesto věříme, že tyto mapy budou pro Vás dobrým zdrojem informací. Snažili jsme se mapy udělat maximálně uživatelsky přívětivě. Najdete je na tomto odkazu.

Jak můžete na mapách vidět, některé katastry jsou zavčeleny opravdu hodně. Vysoká účast včelařů v projektu nám pomůže lépe vyhodnotit sesbíraná data. Momentálně máme cca 900 odpovědí. Pokud jste tak ještě neučinili, vyplňte dotazník, najdete jej zde. Pokud jste už dotazník vyplnili, dejte vědět dalším včelařům a požádejte je za nás, aby se projektu zúčastnili! Děkujeme!!

S přáním hezkého jara a přívětivějšího počasí
Jiří Danihlík
koordinátor projektu
monitoring.vcely@gmail.com
www.coloss.cz
Od různých včelařů se ke mně dostávají informace o větším výskytu nosematózy, nakonec podobný stav jsem viděl i u svých včelstev. V roce 2015 jsme se v dotazníku ptali na výskyt pokálených včelstev, získali jsme zajímavá data, která nyní přinášíme vynesená v mapě.
Jaká je situace v letošním roce? To se dozvíme po vyhodnocení letošních odpovědí, dotazník stále ještě můžete vyplňovat do konce května.
Čím více včelařů se zúčastní, tím přesnější výsledky získáme.
Děkuji všem, co již dotazník vyplnili a těším se na další odpovědi, aktuálně máme necelých 1100 odpovědí!
Zdraví
Jiří Danihlík
http://www.coloss.cz
Ahoj Jirko. Diky za mapu. Mam k ni dotazy:

Jak se odlisi oblasti s "nejmene" pokalenymi vcelstvy od oblasti, ke kterym nemate data?

Oblasti jsou obce s rozsirenou pusobnosti nebo neco jineho? Bylo by mozne uvest u nich nazev - treba i po kliknuti? (Ted jsou nektere jen tezko identifikovatelne.)

A posledni - spis prosba - bylo by mozne legendu uvadet v podobe vymezenych intervalu?
V každém případě podávání výsledků formou mapy je skvělý nápad. Stejně jako mapy zavčelení. Děkuji.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's