Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Lukáš Loukota
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Ja nevidím nič plusové nahádzať tolké medníky na včely aby boli len trochy po rámikoch čo nie je nič dobré. U nás je jar vždy teplá každý rok. Keď nebola znáška mali si včely podkrmovať aby poriadne plodovali
Louky: Řekl bych, že to vychází pokud by jsi nedělil. Já mám také z vyzimovaných nyní 5-6 nástavků včel, ale mám to na dvou dnech s dvěma víkama a dnes dvouma kladoucíma matkama jinak dvě včelstva po 2-3 nástavcích. Přitom mám také dřeváky. Takže s tvýma 80 kilama se vlezu lehce pokud mají z čeho nosit. A pokud to bereš takto extenzivně proč ne? Ale normálnímu včelařovi ta matematika vývoje generací odjara v polystyreňákách nedojde, protože prostě tví oponenti jsou tlučhubové a neví očem žvaní a nemají takové zkušenosti. Umne pokud by jsi přemýšlel v trojciferném až čtyřciferném stavu chovaných včelstev je to pro naše podmínky špatně. Například v Austrálii to mohou mít víceciferní profíci jestě výš na nějakém eukalyptu nebo pro letní snůšky když kvete kiwi. .. Jenže zpátky do ČR nebo SK ... hračičkovat ti nikdo nezakazuje, časem nato dojdeš sám protože ti to ukáže včela.

Například pokud by Merkuri vyhodil povalové krmidlo a místo toho dal od jara 10cm polystyren s protiokusem, došel by nato že místo 4-6 litrů može doplňovat jen tak 2l a zbytek je energetická úspora které včely prostě neprojí, ale to by se musel zamyslet jak tedy doplňovat krmivo jinak.

Vidím to jak to máš, jako Smělého systém. Vidím vtom tvým žlutoúlu že pobíhají včely všude a hodně to zoztahuješ. Jenže on existuje jakýsi vyvojový vrchol a vznik rojovky, a ten nekoleruje velikostí dutiny ale obsedlého prostoru, což zase není v souladu se zráním medu.

Takže jedni diskutéři se ti snaží vysvětlit, že máš med nezralý tz. málo opečovavávaný úlovými včelami, protože zrání medu není otom že ho včela uloží do buňky a ty ho vytočíš, ale o práci při zahuštování při kterém je právě dodáno nejvíce sekretu hltanových žláz které přímo určují zrání a výslednou kvalitu medu, kterou - znovu píšu, vytváří úlové včely z většího podílu než létavky.

A já jsem v té druhé oponentní skupině který říká, že kvalita a kvantita plástové plochy pokud vybíráš med, nemůže být tak plastická jak to vidíš ty. Ale nato co pozměnit dojdeš pokud to uvidíš.
Vieš ono já tam mám krmitka celú zimu ako aj celí rok a načo by mi bolo dávať na strop polystyrén? Ja nepotrebujem chovať včely v bavlnke ale v riadnych podmienkach kde sa včely prispôsobily. moje včely znesú aj - 65C v drevenom úle pokial doň nezateká a nemusí biť ani zateplený lebo 20 mm stena plne vyhovuje včelám. Tam sa choď pozrieť jak sa chovajú včely na Sibíri a jaké úle majú a zima je tam normálne 9 mesiacov a nik nepoužíva polystyrenové úle.
Tady mám jedno video pro vernuta, jak to lítá z úlů bez včel.

(31.05.2018 6:02)Merkuri napsal(a): [ -> ]Tam sa choď pozrieť jak sa chovajú včely na Sibíri a jaké úle majú a zima je tam normálne 9 mesiacov a nik nepoužíva polystyrenové úle.
Sibiř? Jsi si jistý že sibiřané neví co to je zateplení např. jak si zateplují polštáři ty svý Dadanty, omotávají, zakopávají a halují své včelstva před zimou? Jak vymýšlí velkokorpusnyje styrodurové úly atp.

Louky si to zateplení ohmatal a ví svý, zatím ty jen střílíš do tmy nesmysly.
Ak si myslíš že som nebol na Sibíri si na veľkom omyle! bol som tam 9 mesiacov a dačo som tam popozeral. bol som tam za socikú ako vojak a po skončení služby som sa ponevieral po dedinách kde som navštevoval včelárov a videl som tam v čom chovali včely a žiadne omotávačky na úloch nemali a ani ich neschovávali pred mrazom, žiadne hýčkanie.
(31.05.2018 15:46)Louky napsal(a): [ -> ]Tady mám jedno video pro vernuta, jak to lítá z úlů bez včel.

https://www.youtube.com/watch?v=Ku6AgrqMWOI
1. čo robí zúžená letáčová latka vo včelách, celí prelet včiel to len skresluje!
2 . Vyhoď von všetky letáčové latky zo včiel a potom natáčaj.
Proč bych to dělal? Mám je tam celej rok a kvůli tobě to nehodlám měnit.
Louky, víš jistě, že jsi toto video točil okolo 9 hod. ranní, nebo jsi jej točil někdy později, kdy při vyšší venkovní a tedy i úlové teplotě létají mladé včelky na prolet před úl...
Protože mně se zdá, že je to točeno v době proletu mladých včel... nevypadá to na obvyklý provoz včel, které se vrací ze snůšky a letí na ni.
To je přeci uplně jedno ne? Když v úle nejsou včely, tak nelítaj jak ráno, tak v poledne, tak večer.....Bylo to asi v půl 4.
Mně také v odpoledních a večerních hodinách létají na prolet. I když jdou na prolet ze středně silného včelstva, vypadá to, že jsou bůhví jak silná.
Důležité ale je, že ti přinesou těch 100 kg medu, jak jsi avizoval a ne kolik jich tam máš jen na maso...
Prolet silného včelstva vypadá úplně jinak. Takže přepokládám, že je to video od nějakého tvého podprůměrného včelstva. Nebo jsi jej špatně natočil.
Já vidím větrající včely jak se snaží zchladit tu tmavou přehřátou a osluněnou desku vedle ve stínu naní větrání není. Takže bych tu desku dal pryč nebo se postaral jinak o stín nebo aplikoval odstín bílou ČSN 1000 nebo 0100 nbo ji udělal převracecí - jaro tmavá, léto bílá. Přímo na česně je normální letová aktivita. Dost hoblujou, jde tím vidět původ matek a pravděpodobně vodou ředitelnou kyselou barvu kterou se jaksi snaží odstranit .
(31.05.2018 22:14)Merkuri napsal(a): [ -> ]
(31.05.2018 15:46)Louky napsal(a): [ -> ]Tady mám jedno video pro vernuta, jak to lítá z úlů bez včel.

https://www.youtube.com/watch?v=Ku6AgrqMWOI
1. čo robí zúžená letáčová latka vo včelách, celí prelet včiel to len skresluje!
2 . Vyhoď von všetky letáčové latky zo včiel a potom natáčaj.
Zužená letáčová latka:
Včely sa zdrgáňajú pri znáške.
Zlé odvetrávanie úla.
Pri silných včelstvách by to viedlo k vyrojeniu.

U mna majú len zúžené na 10 cm letáčové latky oddelky ktoré plne obsadzujú 5 - 6 rámikov a pevné včely všetky majú az do 1.11 vyhodené letáče a to aj vtedy keď krmím včely na zimné zásoby 30 m od úlov. U teba by sa to dávno vyrabovalo.
,,Dost hoblujou, jde tím vidět původ matek "

Jaký původ matek konkrétně ? Jaké rozdíly vnímáš ? Louky uvádí myslím místní roje a že mu šlapou líp než jiné .
Chlapci chlapci.....je to samozřejmě prolet mladušek, na co by tak ted lítaly, když už dva měsíce nepršelo. Žádný chlazení teplé desky, ale foukají feromon, aby se holky vrátily dobře, za hodinku tam nevětrala skoro žádná. To je ta výhoda polystyrenů, že včely ani v největších hicech nevylehávaj na česně nebo pod nima, ale to je další věc co ví jen ten, kdo je má, což tady asi nikdo nebude.
Tohle je jasné chlazení, při foukání feromonu mají včelaky zvednuté zadečky vzhůru.Wink

Ale to už by jsi měl dávno poznat Louky....Surprised
Aha takže chladí jen při proletu mladušek? Co to způsobuje?

A jsou věci, o kterých tolik nevím a nemám problém to přiznat, protože jsem se o ně nikdy nezajímal. To je to samé, jako vy víte prd o polystyrenových úlech, ale nepřiznáte si to a jen hejtujete.
Louky taky jedeme několik desítek včelstev v styroduru(30mm) a několik desítek včelstev ve dřevě. Styrodurové máme ve vozech a dřevěné venku. Jeden styrodurový máme už 5 let venku, abychom mohli porovnávat chování včelstev v různých úlech. Ve styrodurových krytých ve vozech je jarní rozvoj pomalejší než v dřevěných na slunci. Ve styrodurovém na slunci je jarní rozvoj ještě rychlejší než v dřevěných. To hovořím o období březen duben. V období snůšky, se v 99% včelstev rozvoj srovná a nevidím mezi nimi žádný rozdíl. Máme r.m. 39x24 dva nástavky plodiště a dva nástavky medníky, kdy ten druhý nasazujeme až je první ze dvou třetin zanesený sladinou
Tak možná u mě to jarní podněcování způsobuje to, co u tebe sluníčko venku ve dřevě, ale neni to přeci jen o rozvoji ne? Možná když ty včelstva vedeš stejně ve dřevě a stejně v polyši, tak ty rozdíly nejsou poznat. Já když s tim začal, tak se mi chtěly v polyši strašně rojit, podle toho jsem bral to, že jsou silnější, ale možná to je jen tim, že potřebujou víc roztáhnout, tak proto jsem to začal takhle dělat a záměrně je tim ve vaší hantýrce "podtrhávám". A další věc je možná taky to, vyrobit si svůj úl a mít ten od Lysoně, který je odlitý z jednoho kusu, nejsoou tam nikde tepelné ztráty, boční stěny jsou 6cm atd....Tohle zatim neumim porovnat, letos jsem si vyrobil svoje, takže uvidíme časem, jestli tam ten rozdíl bude.

A další věc ty nepozoruješ, že u styroduru lítá víc včel a mín jich zůstává v úlech? To je podle mě ten nejzásadnější rozdíl z pohledu výnosů. Nemusej tolik ochlazovat úl a nelítaj tolik pro vodu atd....
(01.06.2018 10:06)Louky napsal(a): [ -> ].......... A další věc ty nepozoruješ, že u styroduru lítá víc včel a mín jich zůstává v úlech? To je podle mě ten nejzásadnější rozdíl z pohledu výnosů. Nemusej tolik ochlazovat úl a nelítaj tolik pro vodu atd....

Ne to opravdu nepozoruji, když rozdělám úl a potřebuji z nástavku vydělat první rámek (na kterékoliv pozici) a uvolnit si prostor pro práci tak musím sakra opatrně abych včelkám moc neublížil, protože je jich tam takové hafo, že tečou ven po celé šířce nástavku a to i v medníkách, kde je krásně vidět jak si mezi sebou předávají sladinu a ukládají téměř finální produkt do buněk.

Ale jako každý, tak máme lepší včelstva i slabší a to už může mít různé důvody - genetika, vedení včelstev a tak Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's