Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nákupy včelařských potřeb v zahraničí - AliExpress a další
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
To si mě moc nepotesil teda spíš manželku.dik
(13.09.2019 14:30)Martin Kolář napsal(a): [ -> ]topná tělíska (napájení 12V) s termostatem na odpařování krystalů kyseliny šťavelové

mohol by si hodiť nejaký link? dík.
Do objednávky se musí napsat, na jaké teploty chceš. Liší se podle barev vodičů tak, jak je to na obrázku. Mně poslali špatné, ale dohodl jsem se s prodejcem a v objednávce na další zboží mi zdarma poslal to správné.

topná tělíska s termostatem
Velmi zajímavé.
Na šťavelku je vhodná jaká teplota?
Kdyby někdo nakupoval, přidal bych se s 4x 220°C.
Jaký je počáteční výkon, proud, při pokojové teplotě?
Doprava je zdarma i pro ty 2 kusy. Často když se při dopravě zdarma bere trochu víc kusů, tak u některých prodejců vyskočí platba za dopravu. Pak je lepší udělat 2 nebo 3 objednávky. Udávají, že tělísko má výkon 30W. Standardně tedy odběr asi kolem 3A, ale ve studeném stavu si na začátku asi vezme víc.

Šťavelka sublimuje přibližně při 150°C. Teď přes zimu bude čas na výrobu udělátek. Mám to vymyšlené zhruba jako pistolku - nerez trubička, pak miska co se používá jako víčko na potrubí s krytkou, k tomu tohle topítko a za tím ventilátorek. Pro lepší přenos tepla se na spojích dá použít teplovodná pasta - zhruba to, co se dává mezi procesor a chladič v počítačích. Napájení ze 3 akumulátorů 18650 v sérii, mám ty, které snáší větší proud, kolem 10-20A. Odhadem na plně nabité 3000mAh by to na jedno tělísko mohlo vydržet zhruba hodinu provozu.

Jinak by to mělo být použitelné i na fumigaci. Myslím, že tím ventilátorem se léčivo líp rozprostře v úlu. Něco podobného jsem viděl u kolegy, ale jen na fumigaci.

Prodávané odpařovače mají příkon kolem 150W (nejlevnější stojí kolem 700Kč, většinou pak 2000-3000Kč), tak jsem zvědav, jestli to s tímhle tělískem, případně 2 bude fungovat.
(16.09.2019 11:57)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Kdyby někdo nakupoval, přidal bych se s 4x 220°C.
Jaký je počáteční výkon, proud, při pokojové teplotě?

Je to jak píše Martin. Nákup většího množství je špatně.
Ještě hrozí celní poplatky, když toho objednáš víc jak za 22 Euro.
Objednat přes Aliexpress je snadné, zvládneš to. O údaje z platební karty se neboj, ty zná jen Aliexpress, nikoliv prodejce.
(16.09.2019 10:32)Martin Kolář napsal(a): [ -> ]Do objednávky se musí napsat, na jaké teploty chceš. Liší se podle barev vodičů tak, jak je to na obrázku. Mně poslali špatné, ale dohodl jsem se s prodejcem a v objednávce na další zboží mi zdarma poslal to správné.

topná tělíska s termostatem
pozeral som to dá sa kúpiť aj na 220V, na 12V dávajú žhaviacu sviečku do auta cez termostat, pretož kyselina šťavelová sublimuje od 157 do 189,5 °C pri vyššej teplote sa rozkladá na kyselinu mravčiu a oxid uhoľnatý ktorý je jedovatý
Mám to vymyšleno a zrealizováno jinak. Ohřívám hliníkové těleso s labirintovou chodbičkou 2x2 mm a s výdechem brzdovou trubičkou. Do toho tlačím pumpičkou roztok KŠ v lihu. Bez nosného média (páry) to nefunguje, KŠ zůstává převážně v okolí aplikace.
Mám poslední problém, a to je dávkovací pumpička, tu mojí už kyselina zdevastovala, potřeboval bych celoplastovou, jeden vstřik tak 1 až 2 ml.
Zkus toto Pavle.
https://www.vetko.cz/112635-henke-roux-i...t-ll-30ml/
Používám od 2017
Pepa
To je na vstřikování vodního roztoku? Myslím, že sublimace je lepší z hlediska rozptýlení v úlu. Můžeš popsat, jak to používáš a jaké jsou zkušenosti? Bez podrobnějšího popisu je to pro mně drahá injekční stříkačka ?.
Někde na AE to za čínskou cenu nemají?
Díky
(16.09.2019 23:04)Martin Kolář napsal(a): [ -> ]. . . Myslím, že sublimace je lepší z hlediska rozptýlení v úlu . . .

Ale má zvýšené riziko pro dýchací cesty obsluhy. Je potřeba používat kvalitní obličejovou masku.
(16.09.2019 23:04)Martin Kolář napsal(a): [ -> ]To je na vstřikování vodního roztoku? Myslím, že sublimace je lepší z hlediska rozptýlení v úlu. Můžeš popsat, jak to používáš a jaké jsou zkušenosti? Bez podrobnějšího popisu je to pro mně drahá injekční stříkačka ?.
Někde na AE to za čínskou cenu nemají?
Díky
Tuto "příliš drahou" injekční stříkačku jsem použil ve spojení s Grifinem Zdeňka Brentnera, na místo jím použité čínské olejničky. Použití dávkovací stříkačky je vidět na přiloženém snímku z dneška. Na demonstraci jsem použil čistou vodu. Na aplikaci léčiv používám kyselinu šťavelovou v lihu, nebo vodní roztok amitrázu (Varidol). Pokud chcete něco z Číny, musíte si to najít sám. Mimochodem tuto stříkačku Němci patrně také nechávají vyrábět v Číně, jako ostatně i jiné zboží. Pokud chcete něco z domácí provenience, mrkněte na stránky J. Jindry, který dávkovací zařízení zhotovil svépomocí z injekční stříkačky.
JK


[Obrázky: DSC02199-1.jpg]
Tak to je hukot. Super! S tou sublimací tedy beru slova zpět, tohle musí protáhnout úl ideálně.
Líh má v případě el. ohřevu tu výhodu, že pro odpad je třeba 2,5 krát menší energie, tedy lze z baterie ošetřit 2,5x více včelstev.
V neděli mne políbila můza a z před dvěma roky koupených součástek z Číny jsem vykutil termokomoru. Termostat vydržel 20 vteřin. Nedoporučuju. Už sháním něco kvalitnějšího. Ta topná tělíska 230/75 w jsou také z AliExpr. a jsou původně určena do terárii a měla by být bez problémů. Větráček jsem vykuchal z mikrovlnky.
[Obrázky: IMG-20190917-170211.jpg]

[Obrázky: IMG-20190917-170227.jpg]

[Obrázky: IMG-20190917-170232.jpg]
Pozor ale na jednu věc - tepelná setrvačnost.
Je lepší použít místo uvedených těles např. 12 V / 45 W žárovky z hlavních světel auta. Aby to nedopadlo, jako u mne. Hasiči měli málem výjezd!!!!
Stačí navštívit autovrakoviště, jsou jich tam barikády.
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Termo...8#pid21728
JirkaJ napsal(a):jsem vykutil termokomoru.

Zřejmě z vyřazeného mrazáku.
K jakým účelům? Kolik litrů má obsah? To černé na obrázcích jsou topná tělíska ? Tedy celkem 300 W?
Ta topná tělíska nejsou moc veliká, tak by tepelná setrvačnost nemusela být fatální. každopádně termostaty měří neustále, i při vypnutém ohřevu. Budu to sledovat.
Ahoj Vladimíre, ano, je to ze 150 l mrazáku. Původně měl 4 šuplíky. Místo spodního, kratšího je topení. Ta topná tělíska , dohromady 300W, jsou keramická a mají závit shodný se žárovkou. Hodlám v tom rozpouštět med ve sklenicích a možná i ve kbelících. Šlo by to využít i jako líheň, ale to při mém domácím chovu nevyužiju.
[Obrázky: IMG-20190919-074838.jpg]
Něco podobného jsme kdysi používali pro ohřev selátek u prasnice. Patice byly z držáků pojistek /doporučuji - nezničitelné / a když se
použije krytá ,neshoří ,je to vše mosaz + porcelán.
Pouze doporučuji - dodržet vzdálenost tělesa od hořlavého podkladu. F.V.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's