Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Poslední procento - internetové stránky Jana Peterka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Peterek ani nechce moc včelařit .Peterek má životní touhu být přednášející samozvaný rádoby odborník. Žvanění žvanění o něčem čemu nerozumí.Já k tomu mám jen opovržení, potřebuje jen bejt důležitej.
Někdo včelaří celý život a některé souvislosti ho nenapadnou, jen jede rutině dle toho, co se kdysi naučil, druhý nad souvislostma přemýšlí a vidí slepé uličky dříve než jiný. Ideál je přemýšlející včelař s dlouhou praxí, ale co je na světě ideální?
A z tohoto si lze udělat úsudek o jeho odbornosti, popř. o věrohodností? Já si ho udělal, jenom nevím zda mám na názor dostatečnou praxi. Je to z října 2017
[Obrázky: Screenshot-2020-01-26-jan-peterek-Facebo...-v-n-1.png]
Cíle si J.P. klade nemalé.
[Obrázky: Screenshot-2020-01-26-jan-peterek-Facebo...ed-v-n.png]
A názory mění pružněji, než Zeman.
"nediskutoval jsem tady a dále diskutovat nehodlám," VF 9.1.2017
(26.01.2020 13:20)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Žvanění žvanění o něčem čemu nerozumí.Já k tomu mám jen opovržení, potřebuje jen bejt důležitej.

No a? Ty zas žvaníš o OP kterému vůbec nerozumíš. A opovrhuje někdo tebou?
Co clovek to nazor. Bavi-li se dva vcelari u medoviny o varroatoleranci vcel, nikdo od nich neocekava, ze k vuli teto diskuzi vedli seriozni vyzkum. Kdyz ale clovek verejne publikuje sve nazory formou knihy ci prednasky, je seriozni vyzkum nutnosti. Paklize neprovadim vyzkum, nevadi, odkazu na vyzkum nekoho jineho, odkazu na publikaci nebo na vedeckou studii.

Nejsem zadny odbornik, ale myslim si, ze mam neco nacteno, a proto si dovoluji tvrdit, ze cesta slechteni varroatolerance je zdlouhava. Pocitejte se mnou. Pari-li se matka s 10-15 trubci a klade-li vajicka od vsech techto trubcu, jsou v ule zastoupeny vajicka cca 15 trubcu. Jeden z techto trubcu byl varroatolerantni, a proto nektere jeho deti budou umet napr. shodit VD ze sveho tela. Pan Peterek prijde k ulu a vidi, ze toto vcelstvo ma male spady VD a mysli si, ze objevil Ameriku. Skutecnost je ale takova, ze v ulu je 1/15 vcel, co jsou varroatolerantni, a tyto vcely shazuji VD, a proto se VD v ule spatne mnozi. Pan Peterek 2 roky pozoruje, napise knihu, zacne prednaset.... A za 2 roky uz tam zase budou jine vcely od jine matky a vcelstvo padne na VD...

Takze podle mne toho o zivote v ule moc nevi, jinak by si nedovolil po par letech praxe vystoupit na verejnosti...
Male plus prece jen ma,nemrha na to dotace,na rozdil od jinych,kteri toho smysluplneho taky moc rict nedokazi,natoz neco noveho.Asi taky trpim socialni fobii.
Myslím, že nad prostředním odstavcem příspěvku frojta by se měli zamyslet všichni, kteří dosud sní o varoatolerantní včele pro široké využití.
(26.01.2020 14:00)frojta napsal(a): [ -> ]Kdyz ale clovek verejne publikuje sve nazory formou knihy ci prednasky, je seriozni vyzkum nutnosti.

Ta nutnost je uzákoněna kde?
Treba v obcanskem zakonikuSmile. Jednak bych poukazal na prevencni povinnost, a pote na § 2950 věty první občanského zákoníku, podle ktereho vystupuje-li nekdo jako odborník, nahradí škodu, způsobí-li ji nesprávnou informací nebo škodlivou radou ....

Proto bez vyzkumu se opira sam o sebe, a tedy nese vlastni odpovednost za sve nazorySmile. Ale nebudu se s tebou hadat...
Mě v 57:58 zaujalo, že viděl trubce s deformovanými křídly, já trubce s deformovanými křídly ještě neviděl, neměl jsem to štěstí. Viděl ho někdo?
Z toho mi vychází, že VUV Dol by měl nahradit veškeré úhyny v ČR Big Grin

Pro P.Holuba ...předminulý rok jsem měl poškozené trubce, na včelách jsem to neviděl.
(26.01.2020 14:49)frojta napsal(a): [ -> ]Ale nebudu se s tebou hadat...
Hádat o čem? Vždyť se jen ptám.
(26.01.2020 13:52)Kohout napsal(a): [ -> ]
(26.01.2020 13:20)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Žvanění žvanění o něčem čemu nerozumí.Já k tomu mám jen opovržení, potřebuje jen bejt důležitej.

No a? Ty zas žvaníš o OP kterému vůbec nerozumíš. A opovrhuje někdo tebou?

Trošku mi přijde, že ty jím opovrhuješ Smile
(26.01.2020 14:49)frojta napsal(a): [ -> ]... nese vlastni odpovednost za sve nazorySmile.

Tak co tu furt řešíte. Tím končí diskuze ne?
Pane Peterku já bych vám doporučil,aby jste se začal intenzívně zajímat o množství,dobu a druhy postřiků které se u nás provádí a to včetně spotřeby Glyphosatu dráhami,protože vypustit takovej blábol "že včelaři nadávají na zemědělce že sem tam něco postříká a sami včelaři to do včel valí horem dolem tak to vám tleskám.

Která Agrolobby vás za takové žvásty platí????Děláte ze včelařů hlupáky a sám máte máslo na hlavě.Udělejte si graf jak to vychází chemie včelař vs postřiky..A to nemluvím o tom že dnes značná část včetně mně chemii nepoužívá vůbec.
Že vy taky všude říkáte heslo,,,,Ty včelu tu řepku milují,mi to říkaly včelaři na výstavěBig GrinBig Grin
Né že bych se do toho chtěl nějak míchat, nečetl jsem přesně co Honza píše, ale pokud včelaři nadávají na posřiky řepky a sami do nich dají gabon, 3x varidol a kdo ví co ještě.....tak ta kontaminace díla je xkrát větší z těch léčiv, než z toho co si donesou z řepky. Ale chápu, že je jednodušší nadávat na zemědělce, než si přiznat, že si je trávím sám. Čest všem co už tohle pochopili a přestali léčit pesticidama....ty at klidně na zemědělce nadávaj.
(26.01.2020 15:05)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Mě v 57:58 zaujalo, že viděl trubce s deformovanými křídly, já trubce s deformovanými křídly ještě neviděl, neměl jsem to štěstí. Viděl ho někdo?
Také si nevzpomínám, že bych viděl poškozeného trubce. Matku ano a ne jednou.


[Obrázky: IMG-20190806-131920.jpg] [Obrázky: IMG-20190806-132055.jpg]
(26.01.2020 14:00)frojta napsal(a): [ -> ]Nejsem zadny odbornik, ale myslim si, ze mam neco nacteno, a proto si dovoluji tvrdit, ze cesta slechteni varroatolerance je zdlouhava.

Mě by navíc i zajímalo, co si pod šlechtěním varroatolerance představit a jak probíhá?
Spis bychom měli slechtit varroatolerantni včelaře. Dával jsem dohromady způsoby kterým naše vcely bojují s roztocem ( je jich 7 nebo 8) a spoustu z nich ovlivňuje vcelar.
Ja jen tvrdim, ze sparila-li se matka s varroatolerantnim trubcem, je v ule cca 2-4 tisice varroatolerantnich vcel, zbytek je normal. Prijde-li k tomuto vcelstvu slechtitel, tak jej zacne rozchovavat, protoze vcelstvo navenek pusobi jako celek -varroarezistrntne!!!!. Avsak pravdepodobnost, ze vajicko pri larveni bude dcera varroarezistentniho trubce, je cca 10-15 procentSmile.

K tomu se pridavaji dalsi dalsi zakonitosti genetiky vcel, ktere uz prekracuji odbornost stredoskolske biologie, a proto doporucuji tu prvni knihu od Linharta, je to tam popsano krasne, ale vysvetlit to nedokazuBig Grin

Zaver je takovy, ze vcely nejdou slechtit. Kdo neveri, nepolemizujte, prvni si prosim prectete a az pote zkuste vyvratitSmile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's