Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Použití mateří mřížky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Máme několik druhů mateřích mřížek.Pokud bych je měl seřadit podle výhod a nevýhod které jsem s nimi udělal tak:
  1. Nejlepší je plastová průsvitná měká. Dobře dosedá na úl a perfektně se čistí. Cena je přijatelná. Pokud jí nerozstříháte nebo neseškvaříte je prakticky nezničitelná.
  2. Kovová dobře jí procházejí včely. Hůře se čistí. Dost vysoká cena. Pokud není v rámu tak se prohýbá nesedí na úlu. Dráty se roztahují tak že někdy vznikne větší díra a marně hledáme kudy se matka nustále destává do medníku.
  3. Plastová neprůhledná, tvrdá dlouho jsem nekupoval pokud se nezměnila, tak ani kupovat nebudu. Včely skrz ní procházejí hůř. Láme se. Vytrhávají se mřížky. Čištění je oproti plastové průsvitné horší. Snad jen cena je srovnatelná.
Toď mé postřehy.Jaké máte vy zkušenosti?

  1. Kovová v rámu - pokud je rám správně vyroben, nad i pod mřížkou jsou "včelí mezery" ... tzn 100% průchodnost ...
  2. Plastová průhledná - po první sezoně používání jsou naházené už 10 let na jedné hromadě a nepoužité...průchodnost je dost mizerná a polovina včelstev se rozhodne, že to co je nad mřížkou už není jejich, ukládají med pod mřížku, matka nemá kam klást a včelstvo se neskutečným způsobem odrojí. Pokud se v nich někdo hrabe každou chvíli, dokáže tomu většinou zabránit, na to já nemám nervy, včely mají vše zařídit samy aniž by se musel člověk starat.
Existuje ještě několik tipů mřížek, ale neměl jsem důvod je zkoumat.
I já mám nejlepší zkušenosti s kovovou mřížkou, určitě do rámu. Na čištění je dobrá škrabka od Sapáka http://vcelpotreby.sweb.cz/čš.html , která zároveň vymezí zpět případné prohnutí drátu. Největší výhodu vidím v tom že se o ni včely neodírají.

Vyzkoušel jsem i plastové tenké - ty bílé se hodně lámou a ty průhledné se díky tenkosti v prostředku úlu prohnou až na rámky a včely jí pak přilepí propolisem k horním loučkám a když ji odtrhávám, taky často "zařve"

Předloni jsem koupil i několik plastových tlustých, má je např. Tomáš Jaša http://vcelarstvi-jasovi.cz/images_uly/mrizky.JPG , tyto se mi po sezoně úplně zvlnily a tak se taky lepí na rámky a o nějaké včelí mezeře není ani řeč.

Hold klasika je klasika, i když bohužel taky nejdražší ...
Zeptám se asi hloupě, ale s MM jsem zatím ještě nikdy nedělal (začínám), ale dá se MM, tedy kovová, položit přímo na rámky? A je jedno jestli rovnoběžně nebo kolmo na rámky?
Dá se udělat ledacos, ale bez rámečku se sníží průchodnost cca o 60%, pro nejlepší prostupnost musí být dráty podélně.
(16.01.2011 21:45)pavelno napsal(a): [ -> ]Zeptám se asi hloupě, ale s MM jsem zatím ještě nikdy nedělal (začínám), ale dá se MM, tedy kovová, položit přímo na rámky? A je jedno jestli rovnoběžně nebo kolmo na rámky?

Jako provizorium mřížku položit můžeš a podle mně je úplně jedno jakým směrem, pokud tedy máš mezi horníma loučkama min. 10mm, což asi na 99%jo. Včely dělnice škvírou 4x10mm prolezou bez potíží.
Jde hlavně o to, že ti včely mřížku můžou dokonale přitmelit k rámkům a slupovat pak takovou mřížku dá dost zabrat.
Pokud používáš včelí mezeru, musíš počítat že ti jí mřížka o cca 2,5mm sníží, tedy zruší!!

PS. určitě se neptáš hloupě, od toho tady toto forum je a mi na němShy
Používám kovovou mateří mřížku v zateplených dřevěných úlech, položenou souběžně přímo na rámky do falců vymezujících pohyb nástavků. Prosím navrhněte z jakého průřezu by bylo nejvhodnější udělat zaramování mateří mřížky, aby tímto se mřížka zvedla nad rámky a tím byla zaručena včelí mezera. Mřížka má rozměr 435x435mm. Nevyrábite někdo náhodou takové zaramování........???
Udělat by to šlo,ale musí to výrobce spočítat přímo podle konkrétních nástavků a rámků.
Ahoj,zní to trochu trapně po těch letech ve včelách,ale prolezl sem celý net a přímo o tom jak má být mřížka umístěná sem nenašel ani ťuk .Jde mi hlavně o to ,že už dlouho nemůžu donutit včely aby necpaly tolik medu do plodiště.Tak mě napadlo jestli dávám mřížku dobře .Byl bych vděčný kdybyste někdo nahrál prosím fotku jak máte mřížku na rámcích položenou ....díky moc
PS:Mřížku mám drátěnou ...
Jak vidno na netu to je a dost přehledně. Plně souhlasím s příspěvkem př. Skaly #1 , a př. Nerada #2 . My osobně používáme pouze kovové. Na OPTIMAL je třeba pořídit rozměr 435 x 465 mm a vložit do rámu. Tak je prakticky nezničitelná. Je Ti houby platná mřížka, kdy (samozřejmě Ty nevíš kudy) matka chodí sem a tam a nakonec zůstane v medníku. Tam zaklade a ty místo vytáčení čekáš, až plod vyběhne. Mezitím snůška skončí a Ty .....
Mřížka je jeden z velmi mála komponentů úlu, kdy se vyplatí nešetřit!!!!!
Malá kalkulace - rozdíl cen plastové a kovové je cca 100 Kč (1 kg medu v jediném roce). Pokud používáš 10 let, tak jen 10 Kč ročně.
Kontrola kovové je velmi jednoduchá - stačí pouhým pohledem zkontrolovat rovnoběžnost drátů. Rovněž očista (a desifekce) je velmi jednoduchá. Stačí ponořit do vařící vody a je zase jako nová. To se o plastové říci nedá. Navíc poruchovost plastových je až neskutečná a to pomíjím zkřehnutí plastu časem.
Jakoukoliv mřížku nikdy nepokládat přímo na rámky!!!!!! Po zatmelení a prostavění ji prakticky nemůžeš dostat ven a velmi často ji při vyjímání (spíš dolování) poškodíš, zvláště plastovou.
Můj úhel pohledu - kovovou, vždy do rámu (je to pak nástavek tl. cca 8 - 10 mm) a dráty rovoběžně s rámky.
iRP
I mřížkou která je zasazena ve středu rámečku o tloušťce 15 mm včely procházejí bez problémů jen si jí prostaví můstky.V době kdy jsou mřížky používány je včelstvo schopno si upravit pro přechod poměrně velké mezery i když je lépe zachovat tu včelí či o něco menší aby jí včela bez zbytečného tísnění prošla.Do rámečku určitě kovovou.Lépe se dělají rámečky na úly konstrukčně bez polodrážek(falců)míněno polodrážky pro zasazení nástavků do sebe.
Mrzí ma, že môj komentár iný, nezhoduje sa s predchádzajúcimi, ale nemôžem si pomôcť. Už dlhšiu dobu používam durofolové plastové (priehľadné) a v porovnaní s kovovou nie sú o nič horšie, ak nie lepšie. Pravdu máte, že sa skôr poškodia ale dajú sa po očistení zlepiť plast. páskou, no poškodia sa i kovové, rozšíri sa medzera, a matka na 100% za pomoci včiel hore. Anton
Tady souhlasím s Antonem protože plastovou (používám durofol ne tu tvrdou) mřížku chytnu a jedním tahem jí bez poškození odtrhnu,ale u kovové se to nedá.Tam okamžitě dojde k ohnutí.Možná v tom rámu je to lepší a jiné-s tím zkušennost nemám.Průchodnost je podle mne bez rozdílu jen to chce ji položit souběžně s rámky a položit tak aby bylo dostatek mezer mezi rámky.Také její úprava na potřebný rozměr je během chvilky a u falcovaných nástavků nedělá problém.
Mě se jí "zatím" ještě nepovedlo poškodit a nebo roztrhnout.
Taky používám tu průhlednou z durofolu (z finančních důvodů Wink ).Zatím naprosto bez problémů.Jak píše Míra.P ,dá se snadno odtrhnout od horních louček. Roztrhnutí nepřipadá v úvahu(to bych musel tedy pořádně zabrat abych jí roztrhl).
docela jsem koukal na takovou plastovou (výrobce GERMENY) která je jako že dráty ale plastová - podle mě se tu včelky tolik nemusí rasovat kolem rožků v těch placatých plastových. A při ceně 85 kč/ ks je ais otestujtu - co kdyby náhodou Wink
nenajddete prosim někdo fotku ,položené mřížky na rámcích ??? nejlépe drátěné díky
podle doporučení, která jsem dostal tak mřížka při položení přímo na rámečky by měla mít hlavní dráty kolmo na loučky (drát bymohl vycháczet doprostřed uličky a včelky se pak tudyma blbě doistávají Sad ). Při použití rámečku po loučkách.

na webu je ZDE kod 4237




[attachment=760]
Miko, myslím si, že je dobré položiť durofolovú MMr vo smere uličiek, ja však tú možnosť som nemal, no ani priečne otvory nad uličkou včelám neprekážali. Aby včely nestavali mostíky na MMr (a jedno či kovové alebo plastové), mám MMr presne zastrihnutú na pôdorys debničky a položím ju rovno na rámiky, zospodu nemajú kde stavať a nad ňou nesmie byť väčšia medzera medzi ňou a rámikmi ako známych 6 až 8 mm.
Anton
Inspirovat se můžeš tady

Zajímavé - pro kravičku

Tady je jedna plechová
Tak přece tu mřizku davam asi spatne ze ja otce poslouchal celou dobu,dam to mrizovanim kolmo k ramkum a bude .....
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Referenční URL's