Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přestěhování včel do nových úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Ja mám zas iné skúsenosti. Ak som ponechal aj trochu staršieho diela, včely stavali nové, ale len počas kŕmenia. Minulý týždeň som dal včelstvám po 4 kg cukru a všetky vystavali po 1/2 NN.
Plánujem to hlavne kôli tomu, že za hranicou na Morave, vzdušnou čiarou 5-6 km sú ohniská MVP... Len mi vŕta hlavou, že keď aj takto oslabím včelstvá (čo rozhodne aj toto určité oslabenie je), to moje zatiaľ silné včelstvá ustoja, hlavne, keď už teraz nastáva čas sliedenia. Mimo zavíjača, ktorý niekde sem-tam vyskočí, problém nikde nemám... Huh
Ahoj kamarádi včelaři,

začínám včelařit. Získal jsem jeden oddělek ve starém nezatepleném úle se stejnou rámkovou mírou jako mám já... . Nechal jsem včely dva dny zabydlet na mojí parcele a dneska jsem je šel převěsit do nového bydlení... . Při převěšování jsem nenašel matku... , ve starém úle jsem ji taky neviděl... . Nechal jsem starý úl před novým a tak za tři hodinky jsem se na ně šel mrknout - matka byla v tom starém takže jsem rozebral nový úl a matku jsem přemlouval aby mi vlezla na rozpěrák a pak ji dal zvrchu do nového úlu, ihned zalezla mezi rámky. Úl jsem zavřel.

Myslíte že se mohlo matce něco stát za ty tři hodiny?? Nebo že na to včelstvo nějak negativně zareaguje?? Mockrát děkuji za rady.
Já si myslím, že se nic nestalo. Pokud to bylo jen pár hodin, tak nic. Pokud by to byly dny, tak by možná byl problém.
Matka to v pohodě zvládne a i pro včelstvo je to krátká doba aby pocítilo osiřelost Wink
Díky moc... . Jsem ze všeho teďka vyplašenej.... . Snad to za rok bude lepší Smile
Přendávám ročně desítky včelstev, nebo oddělků, ale pokud nenajdu matku, nepřendávám ani jediný rámek a celý proces odložím. Je to vždy docela velký risk.
Pokud vyjmu jakýkoli rámek s tím, že chci přendávat, ukládám ho do nového nástavku "úhlopříčně". Tedy tak, že ho do nového úlu položím na levé uško a pravou spodní hranu (nebo naopak). Tak mám zajištěno, že prakticky žádná včela neopustí odložený rámek. Pokud matku najdu, automaticky ji značím a přendání dokončím.
V případě neúspěchu s nalezením takto úhlopříčně uložené rámky velmi snadno mohu vrátit zpět.
Tady musíš hrát na jistotu, jakákoli oprava v tomto čase není možná. Samozřejmě v době od cca 20.5. do řekněme 10.7. to není taková tragédie. Tady si včely umí vychovat z otevřeného plodu matku náhradní.
Tobě to vyšlo, děkuj Bohu. Já bych na ale moje gusto vracel.... Nebo tam alespoň nechal 1 rámek, nejlépe s otevřeným plodem.
iRP
Dnes bolo trošku lepšie počasie, včeličky krásne lietali, tak som sa nakoniec predsa len rozhodol 2 rojové včelstvá preložiť zo starých neuteplených 13 rámikových úľov do nových 11 rámikových uteplených (od p. Hajdu http://www.vcelarstvi-hajda.jex.cz/ ). Bol som prekvapený, že včeličky boli ako ovečky, ani náznak útoku, aj keď som bol pre istotu v overale po poslednom odoberaní medníkov Big Grin Žiadne pokusy o lúpež, akurát neuveriteľné množstvo ôs a to všade Angry Matky som našiel, prežili aj moje značenie... Uvidím ako sa im bude dariť v ich nových príbytkoch. Ešte ma čaká premiestnenie úľov o 50m, ale to počkám asi až na ochladenie. Zo starých úľov plánujem v zime urobiť úle na oddielky, prepážkami delené na 4x3 alebo 2x6 rámikov a prerobiť na nich dná. Svoje si už odslúžili a aj po 26 ročnej pauze celkom dobre zvládli svoju úlohu, chcem si aspoň takto nechať nejakú pamiatku po dedovi. Wink
Včera jsem překládal ze starých úlu do nových a proběhlo to bez problémů a bez zihadla. A to jsem musel u 4 rámku zkracovat horní loučky plne obsažených vcelkama.
Jsem úplný začátečník. Minulý týden jsem si dovezl 2 včelstva. Jsou na Langstrothu 241 i když ani to není úplně pravda. Musel jsem je přeskládat, ale asi jsem to udělal špatně. Snad to přežijí. Nepřeskládával jsem to 1:1 jak to bylo, ale jak to šlo. Problém byl v tom, že to je bez mezistěn, rámečky jsou jen vydrátované a včely si to stavěly, jak chtěly. Takže jsem to skládal, jak to šlo a kde to nešlo, dal jsem rámeček s mezistěnou. Nakonec mi zbyly u jednoho včelstva asi 4 rámečky a u druhého asi 2, které jsem dal do nového, třetího nástavku a doplnil jej mezistěnami.

Snad jsem to neudělal moc špatně a přežijí to Sad

Mám to nějak opravovat? A co dál? Jak mám zajistit včelám co nejlepší podmínky, aby z nich něco bylo a jak a kdy mám udělat oddělky, abych je rozšířil na 4 včelstva a přitom je neoslabil.

Jedno to včelstvo je nějaké slabé, matka v něm moc neklade, měla tam zakladené v součtu jen asi 2 rámečky, možná ani ne. Druhé je na tom lépe, sice jsem tam matku neviděl, ale je tam zakladeno tak 8 rámečků a je tam asi dvojnásobek včel. Dokonce mi i přes noc to silnější včelstvo cosi začalo stavět na těch rámečcích s mezistěnami zatímco to slabé si jich vůbec nevšímá. Problém je, že nestavějí srdíčka, ale propojují si horní loučky těch rámečků, což se mi vůbec nelíbí.
Ja sa včely chystám presťahovať až bude výdatnejšia znáška a teplejšie... Z 3 na stanovišti sú 2 krajné mimoriadne silné, tie by som dal o 100m ďalej k ďalším 2, ktoré som premiestnil ešte minulý rok. Zostanú tam iba slabšie stredné, ktoré budú vlastne fungovať ako preleták pre tie 2, ktoré premiestnim a zároveň by sa tým mali posilniť a slúžiť ako protirojové opatrenie pre tie premiestnené. Toť moja teoretická špekulácia...Huh Robím to hlavne kôli susedovi, nakoniec pôjdu k ostatným aj tie posledné, aj keď toto stanovište nie je tak výhodne položené ako pôvodné - je tam pomerne vlhko Sad Len aj tak neviem, či to bude susedovi stačiť, niekomu nie je skrátka dobré nič, čo človek urobí a vždy si nájde niečo, čo mu vadí Angry
Dobrý den přátelé, chci přenést jedno včelstvo ze starého úlu do úlu nového při zachování stejné rámkové míry 39/24 (přezimovaly v jednom nástavku - přebral jsem je do režie po starém včelaři) ve starém úle je staré(černé) dílo chci to kompletně vyměnit a přenést je jen na nové rámky s mezistěnami...otázka zní mám je přenést pouze na mezistěny bez plodových plástů(přemést) abych tam nemusel vkládat staré dílo? nebo dát mezi první a druhý nástavek mateří mřížku a vyvěsit plod do druhého nástavku nechat je vylíhnout a pak odstranit? Začínám včelařit tudíž žádnou zkušenost nemám budu rád za jakkoukoliv radu...i případně jak a čím zakrmit (cukrem, medocukrovým těstem či něčím úplně jiným) nechci je zbytečně stresovat ale začíná snůška a tak bych jim chtěl dát možnost se rozšířit a z jednoho nástavku skončit na třech nebo čtyřech. Děkuji za případné rady či nápady
Pokud začíná snůška, začni normálně rozšiřovat mezistěnama. Včelstvo při přínosu ti normálně vystaví mezistěny a matka je zaklade.Pokud v tom starém díle byly doteď, takse za následující 3 měsíce už nepo..... Staré dílo postupně převěsíš do medníku nad mřížku(aby je matka znovu nezakládala a době vytáčení, kdy včelstvo bude na třech nástavcích se rozhodneš podle okamžité situace, zda vytočené staré plásty vrátíš do medníku, nebo je nahradíš mezistěnama. Nic se nemá lámat přes koleno a příští rok budeš mít v úle jen nové plásty. Včelstvo dokáže bez problémů za sezonu vystavět minimálně 22 rámků(ale i 33) V současné době přeložit včely do úlu vybaveného jen mezistěnama a ještě jim sebrat plod by znamenalo konec nedějí na rozumný výsledek medobraní.......Dodgy
Do nového dolního nástavku bych dal 2 - 3 staré plásty s plodem a s matkou, zbytek místa doplnil mezistěnami (MS). Nad dolní nástavek mateří mřížku a nad ní nástavek se zbytkem starých plástů. Pokud zůstane nějaké volné místo, doplnit MS.
Asi za týden zkontrolovat, jestli už dole na některých MS vystavěly a v tom případě převěsit ty staré plásty do nástavku nad mřížkou (medníku) a místo nich tam dát z medníku ty nové, které už asi také budou vystavěny.
Až budou včelám 2 nástavky málo, dát na dno ( v případě trvale pěkného počasí a stavby ne na dno, ale pod mřížku) další nástavek s MS.
Staré plásty po vytočení medu vytavit. Jako medník pak použít nejspodnější nástavek a místo něj ( nebo pod mřížku) nový nástavek s MS.
Do nástavku s MS je vhodné dát ke krajům a doprostřed alespoň po jednom vystaveném plástu. V tomto prvním roce buď nově vystavené z jiného nástavku, v krajním případě použít staré souše a za 7 - 10 dní vyměnit za MS.
Někdo se bojí, že med ve starých plástech je tou "černou špínou" znehodnocen. Bez obav, včely vždy nejprve zakryjí povrch buňky tenkým filmem vosku a pak teprve ukládají zásoby. Příští rok už můžete mít všechem med z panenských nebo žemlových plástů-
Zdravim, chcel by som sa opytat, pred troma tydnami som si priniesol svoje prve dve vcelstva od starsieho vcelara v starych uloch. Chcel by som ich v najblizsich dnoch (mozno zajtra) prelozit do pripravenych novych ulov. Problem vsak je, ze uz dlhsie postradam cerstvy plod, matku som tam este nenasiel. Matecniky tam boli, ale uz su vyhryzene, tak predpokladam mladu matku, ktora este nekladie, mozno niekde vonku flirtuje s trudmi. Neohrozim pripadne navrat matky, ked urobim vymenu teraz? Mozem prelozit vcelstvo do noveho ula, alebo mam pockat kym sa matka rozkladie a tym budem mat istotu ze je vnutri a vporiadku?
Počkat.
A hnedka za sebe. Mám několik záložních včelstev + 6r odděleky s novýma matkama (objednané, né vlastní). A protože se mi nedaří ochránit je před myšema, plemenáče mám z XPS synthos, udělaj si díru kde chtěj. Převezl sme oddělek na jiné stanoviště a stejně během 3 dnů další díra...
Koketuju s myšlenkou je přesunout do klasických dřevěných 6R plemenáčů. Jenže je to vubec dobrý nápad na záchranu ? Přežijou to, respektive je tam naděje. Sám bych radil se na to vykašlat, ale záchrana je silnější. Zkusím počkat jestli se trošku oteplí a zkusím to.
Zkus to obalit strečovou fólií.
JK
V železářství kup pletivo co mám na očkách - je to čtverec 8-10 mm a normálně je do toho zabal, celou skupinu.
Není to moc drahé, prokládám tím nástavky když je skladuji na zimu. Jednak drží štos pohromadě, druhak když se tam náhodou dostane myš- třeba zapomenu zavřít očko, poškodí jen jedno patro.

A ještě tam šoupni jed na myši, dovnitř, aby se k němu dostali jen myši.

Já mám v pácu rošty na gabiony (ty kamené zdi ze sypaného kamení), že bych z toho dělal klece na plemenáče, mám tady jinou škodnou (medvídek mývalovitý a sýkorky) , ale zdá se mi to ideálně pevné řešení, dalo by se potáhnout i tím jemnějším pletivem.
Pokud bych zimoval v plemenáčích z PS.

Jeden nástavkový mini teď musím obejít, nerad bych o něj přišel. Dík za upozornění.
To zkusím, snad se tim neprovlíknou...
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's