Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mírnost včely medonosné
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Nepostavili vám tam někde v blízkosti telefonní převaděč pro mobilní signál? Taky už jsem takovou doměnku řešil. Každopádně ke včelám bez mobilu......Big Grin
Ke včelám chodím s mobilem v kapse, občas u nich do něj zapisuji poznámky a zatím jsem si nevšiml, že by to mělo negativní vliv na mírnost včel.
To je zřejmě další mýtus ... že mobilní "vlny" prudí včely. Taky chodím do včel s mobilem a nikdy nebyl problém. Problém je ale třeba šampon - některé se na jisté značky doslova specializují a ucítí je i na 100 metrů ... Big Grin.
U včel ale odkládám hodinky. Mám kožený řemínek a pot v místě dotyku řemínku s kůží, to je pro mé včely něco jako červené trenýrky pro krocana ... Big Grin - naprosto cílená a okamžitá akce ...
Tohle se ale nevztahuje k případu, který se tu teď řeší. To je zjevně jiný příběh ...
Jiří
Letos jsem byl také překvapen jak jsou moje včely agresívní. Dostal jsem zničehonic žihadlo pod nos cca 10m od úlu, manželka do zadku, když okopávala záhonek asi 25m daleko. Nejvíce se mi nezdály loňské nové, kde je matka F2 od Vigorek. Přitom zde na východní Moravě je už cca 3 týdny velmi hezky se snůškou od toho posledního sněhu.
Na podzim jsem nic extra nepozoroval, se včelami nebyl žádný problém. Sousedce jsem musel tentokrát věnovat rezervní klobouk, aby si obdělala za plotem. Možná je to těma starýma včelama. Momentálně se úl plní novýma včelama a je fakt, že už jsem několik dní nic podezřele agresívního nepozoroval. Může být, že i je to od postřiků, protože lidi valí chemii do přírody tyto dny o 106, meruňky, broskve, prostě všecko, co kvete. 10m od úlů je hned pole, kde je sice obilí, ale to už přejeli stříkačem taky asi 3x za posledních pár týdnů, třeba tam včely braly rosu, nebo mohlo fouknout do úlů. V každém případě jsem už udělal sběrný oddělěk a nalarvil od F1 vigorky a budu letos dělat nekompromisní výběr na mírnost.
Dobrý chlap sa včiel nebojí (utekať z bojiska sa nepatrí) :mrgreen: , veď tohoto roku mám i ja s včelami podobné skúsenosti a niekoľkokrát som aj hľadal útočište v maringotke a úľ som radšej zavrel. U mňa to bolo napr. nevhodné oblečenie, ďalej sa spomína slnečné protuberancie, alkohol a pod., to všetko však pravú príčinu nerieši, pretože ju na 100% nepoznáme. Ja po tieto dva dni som robil úprave v úľoch, v ktorých budem odoberať peľ.Na včelnicu som prišiel sporo oblečený, tričko, ktoré som dal z tela dolu, bermudy, sieťku na hlavu a sandále na boso a samozrejme dobrý dym z dymáku.

Netvrdím, že som neutŕžil žihadlo, ale ak som bol pozorný hneď pri otváraní úľa pozorný a s dymákom v ruke som spravil slušnú prehliadku. Pri vháňaní dymu včely len pozvoľne zaliezali do plástových uličiek, preto som pri vháňaní dymu som použil aj svoj osobný trik, do dymu som pridal ešte môj dych, jednoducho do fúkam ústami do dymu, ktorému sa podvolili a mal som počas kontroly plástov pokoj.

Ostré včely sa vyskytujú aj na ostatných včelniciach a zásahy napriek tomu musia urobiť ak chcú poznať ich stav, z ktorého dedukujú čo s ktorým včelstvom, inak môžu na znášku zabudnúť.
Mým koníčkem je mimo včel radioamatérství a CZFreeNet a shodou okolností na druhé střeše je další radioamatér. Na protější střeše (20m) je kontejner s anténami jednoho mobilního operátora další dva mobilní operátoři mají základny 50 a 100m, takže moje včelky mají dost velkou expozici skori všech rádiových vln, které jsou možné od CBčka přes WiFi 2,4 a 5,4GHz až po všechny ty mobilní 800, 900, 1800MHz. Ke včelám chodím samozřejmě s mobilem (GSM i WiFi zapnuté) a v souvislosti s elektromagnetickým polem jsem si ničeho patologického nevšiml. Pokud někdo ano rád bych o tom věděl ale řekl bych že je to další tradovaný mýtus. Na druhou stranu, včely, které přes celé léto byly jak mouchy (matka Praděd) najednou na podzim začaly být ostré, bohužel později uhynuly (pravděpodobně viróza a pokálené rámky, takže i nosema) tedy spíš bych řekl, že změna chování souvisí s nějakým stresem (nemoc, otrava atd.).
U mě je momentálně ostrost včel způsobena jejich rušením sousedy. Jeden soused má poblíž jednoho mého úlu dříví na topení. Skoro deně tam řeže a štípe dříví. Druhý soused mi dělá hned za plotem každý týden oheň a kouř, jak jinak jde na mé úly.
(01.05.2013 23:34)Mlha napsal(a): [ -> ]Ke včelám chodím samozřejmě s mobilem (GSM i WiFi zapnuté) a v souvislosti s elektromagnetickým polem jsem si ničeho patologického nevšiml. Pokud někdo ano rád bych o tom věděl ale řekl bych že je to další tradovaný mýtus.

Existuje řada studií, které ukazují na škodlivost elektromagnetických vln na organismy. Závěry některých studií jsou uvedeny zde: http://is.muni.cz/th/223183/prif_b/finalni_verze.doc
No moc pěkný....Dodgy Tohle je potřeba si přečíst.
Dobře, že ta bakalářská práce nevyšla dřív, takže se s ní nemohly seznámit včely, které jsem před lety umístil přímo pod vedení velmi vysokého napětí.
V té oblasti byly mimořádné klimatické a snůškové podmínky a jinam, než na zahrádku mého známého přímo pod těmi dráty to dát nešlo.
Už tehdy se říkalo, že v takových místech jsou včely agresivní atd. atd. Proto mě překvapilo, když jsem k nim mohl chodit v minimálním oblečení a zejména to, že průměrný medný výnos za dobu, po kterou tam stály, byl 75 kg/včelstvo, tedy 2x víc, než dociluji v nadmořské výšce přes 600 m.
Ještě, že si nepřečetly, jak se správně mají v elektromagnetickém poli chovat. Smile
Mluvíme-li o elektromagnetické záření tak si prosím uvědomte, že světelné, rentgenové záření je také elektromagnetické záření jen jiných vlnových délek. Slunce a erupce na slunci k nám vysílá od doby vzniku planety země značně energetické záření v širokém spektru a to včetně vlnových délek, používaných pro rádio,TV, GSM .., které při slunečních erupcích dokonce dokáže přehlušit toto vysílání. Pravdou je, že nálada ja lidí tak ostatních živočichů se mění a to jak se slunečním svitem tak s erupcemi na slunci a narušením geomagnetického pole země - to dokazují třeba statistiky dopravních nehod.
Jsou dokonce i případy alergie na elekromagnetické záření u lidí. Nutno je ovšem brát v úvahu, že stejně tak jako jsou lidé různě citliví na různá záření tak i každé včelstvo/linie bude jinak citlivá a pokud šlechtíme na mírnost tak vlastně aniž to tušíme většinou šlechtíme i na citlivost na elektromagnetické záření.
Pro paranoiky ale doporučuji pořídit si plechový kočovný vůz (faradayjovu klec) nebo oplechovat nástavky.
Tomáš Heller: a existuje další řada seriózních studií, které tyto "senzační odhalení" uvádějí na pravou míru. Na tu studii těch "vědců", které nedávno publikovaly všechny bulvární média, kdy vědci strkali do úlu mobil a divili se že když zazvoní tak se z úlu ozvalo silnější bzučení vyšlo dost oponentur:

http://mobil.idnes.cz/mobily-zpusobi-vyh...b_tech_hro
http://www.osel.cz/index.php?clanek=2612
http://www.lidovky.cz/konec-hysterie-kol...n_veda_lvv
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0704/prisp...u-na-vcely

Ale bylo by to pohodlné vše svést na mobily co?

Nechci říci, že elektromagnetické záření nemůže škodit (v mikrovlnce 700W upeče i kuře), jen bych rád dementoval tu histerii kolem mobilů a WiFin. Uvědomte si, že žijeme na radioaktivní hroudě a elmag záření není výsada několika málo let, je to náš denní chleba. Rádio a televize je zde již dlouho a výkony vyzářené těmito vysílači jsou násobně vyšší než např. WiFi (max. 100mW) nebo GMS (max. 2W na 900MHz a max. 200mW na 1800MHz), CBčko (27MHz max. 4W). Ve zmiňované práci se mluví hlavně o bezšňůrových telefonech DECT (1800 MHz max vyzářený výkon pouhých 10mW) což mě přijde jako naprostý nesmysl. Nemluvě o slunečních erupcích, které jsou tak silné, že např. za II světové války občas "oslepily" radary až si Angličani mysleli, že to dělají Němci a mají nějakou speciální rušičku.
Presne tak, slnečné erupcie dokážu poriadne otriasť rádiovou komunikáciou, prípadne ju úplne vyradiť, či vyradiť alebo aspoň čiastočne poškodiť aj satelity. Zhruba každých 10 rokov sa opakuje zvýšená slnečná činnosť. Vtedy sa často stáva, že dve blízske stanice sa nepočujú, ale stanica s nízkym výkonom je slušne počuť o 1000km ďalej.

Vplyv akéhokoľvek rádiového signálu je daný jeho frekvenciou, dĺžkou pôsobenia a hlavne výkonom zariadenia. Preto obsluhy radarových a vysielacích stanovíšť sú viazaní určitými obmedzeniami.

Zaujímavý je ale aj vplyv geopatogénnych zón na včelstvo. Údajne, na rozdiel od iných tvorov, včeliam takéto prostredie prospieva. Dokonca ľudoví liečitelia používajú včelie plásty ako tienenie na odizolovanie od patogénnych zón.

Takže pozor na bulvár a "uhorkové sezóny". Big Grin
On totiž včelí vosk dokáže perfektně odstínit záření. Vyhledem k jeho oběmové hmotnosti hmotnosti.
Rusové toho využívají na svých vojenských základnách raketových vojsk. Jejich raketová sila mají poklopy výpustí naplněny právě voskem, jako ochranu proti radiaci, před spojeneckým atomovým protiútokem.
Např. všechny sila strategických střel "Skalpel" na Ukrajině. Dnes jsou přístupná i veřejnosti, jako muzeum.
Zatiaľ je to všetko o "viere".
Kto verí že to škodí, ťažko mu to vyhovoríme a kto verí že to neškodí tiež sa ťažko presvedčí...
Sú však určité fakty známe a nevyvrátiteľné.
Žiarenia tu boli odjakživa,
magnetické pole zeme nás chráni pred určitými spektrami tiež odjakživa,
nové technológie nám "zamorujú" prostredie,
v bezprostrednej blízkosti zdrojov žiarenia je intenzita vyššia,
niektoré spektrá sa šíria intenzívnejšie...

Ja osobne neverím že tieto nové žiarenia nemajú vplyv na živé organizmy. Všetko so všetkým súvisí, len ide o to, do akej miery.
Mámí zkušenost,že mobilní telefon působí negativně na včelaře. Nejlepší je,když je otevřený,rozebraný úl,na rukách rukavice,je třeba něco rychle udělat,je pařec, čůrky stékají po tváři a v tom začne vyzvánět.
Tohle podepíšu. Murpyho zákon. Ještě, že lze poodstoupit a dodělat pak. Mnohdy je to nejen vhodné, ale i nutné. Jenže to zase tak trochu souvisí s kmenem chovaných včel. Některé totiž během chvíle opustí rámek a co je kouzelné, ze zásady ten, kde je (byla) matka. Už se mi stalo, že jsem takovou uprchlici na stojanu po půl hodině i našel. Jen vědět, kam patří (patřila). Nakonec skončila v oddělku.
Dělali jsme na jednom semináři soutěž, kdo tasí dříve.
Pak bylo druhé kolo, kdo tasí dříve, než zazvoní.....
Doporučuji vyzkoušet (nanečisto).
iRP
Po množstve rád za ktoré ďakujem som skúsil vymeniť v troch najagresívnejších úľoch matky odchované z mojej miernejšej rodiny. Čiastočne to pomohlo, ale nie je to ono. Preto som dnes vložil do oplodňačikov materské bunky od priateľa (má pomerne mierne včely) a umiestnil do odľahlého priestoru cca 12 km od mojej včelnice aby som vylúčil kríženie z trúdmi z môjho okolia (v okruhu 2 km je 12 drobných včelárov). Dúfam, že námaha sa oplatí.
Pokud se Vám nové matky spáří s "bodavými" trubci, bude potomstvo opět převážně bodavé.
Chcete li mít příští rok skutečně mírné včely, vyplatí se v září, event začátkem října vyměnit matky za koupené od osvědčeného chovatele.
Nevím, jak je to pro vás s možností nákupu matek v Česku, ale pokud to možné je, zvolil bych třeba ing. Cimalu http://www.vcelimed.cz
O jeho včelách se říká, že jim snad ani nenarostla žihadla.
Nebodavé včely? Co to tak asi je za hmyz?
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's