Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tachovský úl - Rady - Tipy - Zlepšováky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Děkuju za reakci a pokusí se knihu dohledat. na jednom stanovišti jsem pokusně rozjel 6 tachováků, tak uvidím. Budu vděčný za každou informaci o včelaření v tomto úlu.
Publikace Včelaříme nástavkově. P. Kamler uvádí Tachov, p. Čermák Optimal. Další brožovaná publikace Nástavkové včelaření, je tam více a podrobněji popsány situace s nástavky. Našel jsem ji na uložto zde.

Dá se říci že hodně dnes zkušených včelařů s tachovem mělo zkušenosti. Dokonce v železářství šel koupit z polystyrenu výlisek tachovského nástavku.

Většinou ty úly ale dožily a nebo se jich hodně lidí zbavilo.
Odkaz na publikaci Včelařství v socialistické velkovýrobě a články z časopisu Včelařství, které pro mě vyhledala knihovnice ČSV paní Jitka Frajová.
https://uloz.to/folder/niokGWOHC8cF
Chlapi, fajn odkazy, díky!
Velký dík za info
Nevím jistě, jestli se můj dotaz týká Tachovského úlu, kdyžtak prosím moderátora o přesun Wink

Vypravil jsem se na dědovo bývalé lesní stanoviště (opuštěné víc jak 30 let) a našel už jen shluk ztrouchnivělého dřeva, ze kterého nebylo vůbec patrné, o jaké úly se jednalo. Zbyly pouze 2 šuplíky z pozink. plechu o rozměru 40,0x19,2x3,5cm (viz foto). Domnívám se žeby mohlo jít o Tachovské úly, děda do Tachova jezdil konzultovat apod. (ale to ještě nic neznamená...).

Ty šuplíky mohly sloužit jako krmítka, ale zcela jistě nepojmou 5 l roztoku (jak uvádí v článku o Tachovském úlu Fr. Knížek). Pomůže někdo rozklíčovat? Díky

[Obrázky: pozink-supliky.jpg]

edit předchozího příspěvku: Ty šuplíky mohly sloužit jako krmítka, zcela jistě pojmou 5 l roztoku (ale nezdá se to), otestováno Smile))
Spíš mi to připomíná víko na plemenáček, ale na Tachovák je to krátké.
Co si vybavuji z dětských let, tak na lesním stanovišti byly jen nástavkové úly, plemenáčky skoro jistě vylučuji. Bohužel jsem zatím nedohledal žádný kompletní nákres tachovského úlu. To, že by se mohlo jednat o krmítko, odvozuji z textu Fr. Knížka, který ho zmiňuje jako součást dna.

Když se šuplíky položí vedle sebe, tvoří půdorys 40x40 cm a pokud má krmítko vyplňovat celou plochu dna, tak rozdělení na dvě části si vysvětluji snahou o snažší manipulaci...
Nemám nyní k dispozici všechny knížky, co mám, ale někde jsem viděl výkres, kde bylo ve dnu tachovského úlu krmítko přes polovinu půdorysu. Dnes se dělají dna se sítí po celé ploše, ale já mám doma staré dna, kde je pletivo jen z půlky na přední straně, zadní polovina je plná. Pokusím se případně dohledat nějaký výkres.
To by bylo super...
Stran: 1 2 3
Referenční URL's