Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Instalace a upevnění úlů - stojan
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Ano, je to geniálně jednoduché a jednoduše geniální. Na první fotce v příspěvku 97 je vidět, jak se to dá složit, takto jich na malý prostor nastohuješ desítky. Ten, kdo to vymyslel měl opravdu vynikající nápad.
Ano, jednoduse genialni a ja furt hledal na fotkach nejake misto, kde jsou srouby apod, misto, kde se to toci, uzasny!!
Honza
PS: nicmene mravenci po tom budou moci splhat z vesela, nebo jak tohle mas Honzi osetrene?
Dekuju! H.
Mravence u tohoto neřeším, je to na oddělky a rezervní včelstva. Jsem přesvědčen, že drtivá většina včelařů vůbec mravence neřeší.
A to je špatně. Před 2 týdny spad 24 ks za týden, následně se dostali mravenci přes jeden(!) opřený stonek trávy na stojan, "spad" jen 6 ks, teď v pondělí spad 66 ks.
Bez ochrany proti mravencům nemá sledování spadu smysl. Ale stojan je to jinak pěkný.
Vidím li na podložce mravence tak jdu do plodiska,trubčí plod.A tam hledám ,je to jistější a přesnější.
Nebo udělám poprášení cukrem /dle p.Kamler/. Na co si komplikovat život.Mravenci jsou signalizátor.
A dobrej.F.V.
Mravenci na podložce samozřejmě implikují možnost, že tam mohlo být víc roztočů a oni je vynesli ...
To je klasika ... Teď je to u stojanů velmi aktuální, protože tráva roste strašně rychle. A oni jsou to kluci šikovní ...
Proto je dobré to ověřit kontrolou plodu, jak píše kolega Vlček. Což je navíc údaj aktuálnější než data z přirozeného spadu, protože ten je až z vylíhnutého plodu, zatímco nález přímo z plodu je údaj o aktuálním jeho napadení. Ten rozdíl (někdy třeba i 10 dní) může být v případě akutní krize dost důležitý.
Ten Honzův stojan je ale tak trochu jiný příběh. Oddělky jedou v jiném režimu, což ostatně Honza už výše uvedl ... Je to super vychytávka. Jednoduchá a účelná.
Jiří
Chcel by som sa s Vami poradit, ci odporucate podlozit palety na ktorych budu umiestnene ule linoleumom. Dakujem
Minimálně přes to linoleum nebude růst tráva, takže doporučuji, jen bych to nenechal moc přečuhovat, protože jak to navlhne a budeš tam mít jen trochu špíny, pak je to jak klouzačka.
Tak jsem rozšířil tři oddělky o jeden nástavek. Čtvrtej jsem ještě nechal, je slabší. Jinak to v úlech i okolo pěkně bzučíSmile
Unese ten stojan 250 kg??? přístí rok tam možná budou
Ten druhej nejspíš ano , ten vepředu ani náhodou.....ale stejně jsou oba příliš vysoké.... Věřím, že ještě bude následovat úprava....Wink
Na ten predny staci dat 4 podpery a udrzi aj on....
Je to dočasný řešení, úpravy budou následovat. To že jsem moc vysoko jsem už taky zjistil. Holt chybama se člověk učí.
Ještě bych se optal, jaká ta minimální výška by měla být? S ohledem na sníh v zimě a tak.
Myslim ze cca 40-50 cm by malo bohte stacit...
Minimální výšku bych vůbec neřešil,spousta lidí má úly jen na paletách a je to v pohodě,jen musíš občas odházet sníh,spíš si pohlídej výšku maximální.
S výškou stojanu to zase moc nepřeháněj. Používám stojan viz. příspěvek #38, přidávám další fotku. Stačí trošku počítat (sestava Optimal):
  • obrubník 20 cm
  • formistop 8 cm
  • trám 10 cm
  • varroadno 15 cm
  • 6x nástavek (6x 18 cm) 108 cm
  • střecha 5cm

Dostávám se na výšku cca 170 cm. Z takového komínu sundávat plný medník ( 20 kg medu + dřevo, dílo, včely ...) není žádný med. Také je potřeba počítat s váhou sestavy. V mém případě se pohybuji v rozmezí cca 110 - 140 kg. Takže když na stojan postavím 4 sestavy, jsem někde okolo půl tuny. Takže stojany s plechových profilů bych rozhodně neriskoval. Představa, že se stojan zbortí není moc lákavá. Pročti si celé toto téma, je tam dost zajímavých názorů a zkušeností.

[attachment=2824]
U stojanů bych myslel hlavně na sebe Smile čím nižší, tím lépe se sundávají horní nástavky (i bez žebříku Smile) Před ty úly bych dal i nějaké prkno jako leták, včelám se přece jenom tak lépe přistává.
(04.07.2014 13:01)janko216 napsal(a): [ -> ]U stojanů bych myslel hlavně na sebe Smile čím nižší, tím lépe se sundávají horní nástavky

Někde jsem četl, že by česno mělo být minimálně 40cm nad zemí, pokud úl dáme níže, nebo dokonce postavíme rovnou na zem, prý nastane problém s vodou v medu, včely budou mít problémy s větráním, vlhkost plínsně atd. Tak by mě zajímalo zdali je to pravda, nebo jen zase nějaké nepodložené strašení. Já radši těch 40 cm dodržel.
A já zas na česna kousek nad zemí cca 10-15cm nedám dopustit. Nefouká do nich. řekl bych že vítr je největší nepřítel, horší než slunce..
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's