Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Instalace a upevnění úlů - stojan
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Hele je to jenom pro inspiraci. Cena je samozřejmě šílená. Doma jsem na ceně materiálu. Ruce mám. A nějaké doladění se dá taky dořešit. Železo bych tu neřešil . Cena medu ve výkupu za kilo je větší než za železo a bez účtu a složenky.Undecided
Dobre ale keby si to spravil na 3 ule ze jeden v strede a dva po boku tak to by už bolo cítiť...
Moc to řešíte do detailu, jako tip na nový jiný způsob postavení úlů dobrý. Já osobně dělal dva stojany po 7 ze ztraceného bednění, ale přecházím na zemní vruty. Kdekoliv doma zavrtám 4 vruty, položím trámky a fertig. Výhodou je možnost pohodlného přemístění pozice bez betonáže.
Není ten zemní vrut příliš drahá sranda? Co jsem viděl, tak jeden stál kolem 500,-
Bez slevy tak stojí, ale já mám včely zahradě, která ještě nemá konečnou podobu. Má pozink úpravu, kupuju to na zbytek mého života. Takhle na to koukám já.
(16.03.2015 9:30)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Merkuri: Ocel je trvanlivá do první návštěvy sběračů kovů. Za jak dlouho shnije trám 10x10 cm, který je řádně nakonzervovaný?

Ja nerátam na zberačov kovov, možna keby dačo vzali tak sa k tomu vyadrovať nebudem a najsť dodavatela kovu do zberne nie je žiaden problém aspoň pre mňa. Hranol 10 x 10 nakonzervovaný pod holím nebom zo smreku to je tak na 20 rokov, z agátu aj 100 rokov. Najlepší material čo netreba konzervovat je céder, vydrží aj pol tisícročia.
Merkuri, v tomto máš pravdu. Každý kov, který není přivařený nebo zabetonovaný bude lákat sběrače, pokud přijde v době zimování nebo bude dostatečně odvážný v sezóně. Riziko ti je. To je ale stejné s plechovými střechami.
(16.03.2015 11:07)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Moc to řešíte do detailu, jako tip na nový jiný způsob postavení úlů dobrý. Já osobně dělal dva stojany po 7 ze ztraceného bednění, ale přecházím na zemní vruty. Kdekoliv doma zavrtám 4 vruty, položím trámky a fertig. Výhodou je možnost pohodlného přemístění pozice bez betonáže.

A jakou má ten jeden vrut nosnost? Docela bych se bál že pokud budou čtyři pro jeden stojan, že se můžou nerovnoměrně bořit a stojan bude hodně nahnutý.
Ja dávam pod nohy stojana tehlu plnú pálenú, je to starodávna tehla najmenej 300 ročná možno viac. Vtedy tehlu pálili jedine cikáni čo dobre drží aj dodnes. Tehla sa nezaborí keď sa položí na zem, jedine vtedy sa zaborí keď bolo pod ňou kopané.
Dřevo pod úly se dá vakuově napustit sublimátem ve specializovaných provozovnách. Je hnědý tím se moří pražce a dost dlouho páchne. Pak je zelený který vyhovuje a zaručuje dřevu odolnost cca 20 let a ten se dá vidět na dřevěných sloupech. Já mám všude železo, zatím OK. Zdraví R. S.
Citace:A jakou má ten jeden vrut nosnost?

únosnost zemních vrutů
[Obrázky: pdst.jpg] [Obrázky: pdstv.jpg]

Náklady na výrobu 42,50
Hezké včelařské jméno, Meduna.
Nebudeš věřit ,ale po rodičích. Cool
(24.04.2015 8:38)Kohout napsal(a): [ -> ][Obrázky: pdst.jpg] ...

A také Sloon zde: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Jak-pr...#pid122461 Nešlo mi citovat obrázek).


Nevýhoda takto postaveného ztraceného bednění se občas projeví tím, že jedna strana či roh si sedne. Stává se to častěji než když se položí na bok a dost často na to, že to štve.... Pokládání na bok je ale lepší zase dělat jen s půlkam (půleným ZB). Nepůlené jsem už zažil prolomené... A půlené je zase dost těžké - zvlášť ty velké rozměry Undecided
Takáto zostava by už nabeton mala vydržať pár desaťročí. Na kočovanie to nie je, ale preniesť na nové stanovište sa to dá. Záhonový obrubník má širšiu základňu a po poriadnom osadení máte doživotné stabilné stojany. Cena cca 15€ je na kvalitu a životnosť stojana primeraná. A nevzniknú tam ani "brušné tance" o ktorých vyššie píše kolega.

http://dom.bazos.sk/inzerat/53228019/bet...tlpiky.php
http://www.kraft-kalis.sk/betonove-vyrobky/obrubniky

[Obrázky: betonov_stlpik.jpg] [Obrázky: zahradne_obrubniky.jpg]
Úly jsme umístili po jednom na kostku betonového ztraceného bednění, cena cca 50Kč za kus, minumum práce, životnost asi neomezená, stojan není na pevno, je možnost jednoduše přemístit, zatím se to velmi osvědčilo.

[Obrázky: IMG_4075.jpg]
Zdravím, plánuji své první stanoviště, můžete mi někdo prosím poradit jakou máte vyzkoušenou "ideální" výšku ustavení dna od země, ať už kvůli sněhu, sečení trávy nebo manipulace s nástavky? RM 39 x 24cm Díky za rady Smile
Ideální výška je pro každého asi jiná... Záleží i na typu úlu (počet rámků v bedně, např. 8 vs. 13 vs. ležan).
Jestli chceš jednoduchou odpověď pro běžný nástavkový úl o 10 rámcích v nástavku, tak 30-40 cm asi nic nezkazí. Prostě na ztracené bednění plus trám k tomu.
Ale jde mít úly i na zemi a některé úkony dělat v kleče. Jsou včelaři - i v ČR - kteří na to nedají dopustit. Ale není jich moc.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's