Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Co s víčky po odvíčkování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Jak zpracováváte víčka se zbytky medu.
Pokud je jich hodně dají se zpracovat na přípravu kvasu medoviny, viz. např. stránky J.Jindry, pokud je jich méně, oblíbenou sladkou tečkou po obědě je sežvýkání toho skvělého "odpadu".
Nejlepší zpracování co znám, je vzít víčka (nevytočená!!) a smíchat s nějakým alkoholem, třeba nějaká vypálená jablíčka. Podle potřeby a chuti naředit další dávkou kalvádosu a vznikne celkem hustý, ale velmi chutný likér. Není třeba ničím dochucovat. Zbylý med se rozpustí, alkohol uvolní i jiné složky (propolis) a víčka zůstanou po zcezení neporušená a ta se odloží s dalším voskem.
Vřele doporučuji. Vhodné k pití pro obě pohlaví.
Zaliju je 60% alkoholem. Super pití na chuť i na zdraví.
Dá se použít cokoliv kalvádos, slivovice nebo čistý líh.
Pro nás abstinenty je nejlepší řešení tahle věc.Wink

http://www.vcest.cz/obchod/index.php?p=p...ceni-vicek
(25.05.2011 22:37)PetrzVizovic napsal(a): [ -> ]Nejlepší zpracování co znám, je vzít víčka (nevytočená!!) a smíchat s nějakým alkoholem, třeba nějaká vypálená jablíčka. Podle potřeby a chuti naředit další dávkou kalvádosu a vznikne celkem hustý, ale velmi chutný likér. Není třeba ničím dochucovat. Zbylý med se rozpustí, alkohol uvolní i jiné složky (propolis) a víčka zůstanou po zcezení neporušená a ta se odloží s dalším voskem.
Vřele doporučuji. Vhodné k pití pro obě pohlaví.

Najlepšia rada akú som tu čítal, Peter zaslúžil si si odo mňa bod. Istotne vyskúšam. Viečok mám dosť z prvého vytáčania medu. Anton
...ale co s tím voskem????
Letos jsem vytacel svuj prvni med a víčka co mi zustala jsem hodil do okurkace tusim ze ma asi 4l bo tak nejak Smile a prolezl jsem doma bar co mi kdo kdy dal nejake palenky takove co nikdo nevi z ceho jsou atd. no u nas se to moc nepije tak jich tam bylo dost. Takze jsem vzal nejakej spiritus asi 0,5 plus 0,7 nejake bezejmene palenky (osobne si myslim ze to byla najaka orechovice) a nalil to do sklenice Zamichal vareckou zavrel vickem poradne protrepal a necham to ted tyden lezet nekde v temnu a relativne v chladu ale ne ve sklepe nebo tak asi to necham pri pokojovce a pak se uvidi. prazdne flasky sem si nechal pak to precedim pres kavovej filtr nebo platno a soupnu to zpet do lahví.Jen mi to doma nasel bratr s mamcou a pridje mi ze mi ubejva z te smesi nejak tekutina Big Grin kdyz sem byl ochutnat jestli se to nekazi tak to bylo asi po dvou dnech, tak to bylo moc dobreeee moccc sladkeeeeee a po panaku my bylo hezky Big Grin clovek ani nepozna kolik to ma voltu Big Grin chutove bych to prirovnal k Drambuie jestli znate určitě se to trřeba dochucovat nejakym korenim jako kdyz se dela medovice nebo takSmile musim vyzkouset priste Smile
Když si tak vzpomínám na Tomášúv rozbor práce s propolisem, napadá mne, že by ten například kalvádos měl mít někde okolo 70-ky aby z té směsi dostal vše hodnotné a teprve potom by se zřejmě měl naředit někam, a já bych to viděl někde okolo 54-ky anebo jako likér až dolú na 38-mičku. Nedávno jsem k narozeninám dostal hrušku s medem 38-ku a je docela voňavá a chutná. Ještě mne napadla jedna věc, moje svokra pěstuje v květináči jakousi travinu, kterou vkládá do vodky, přidává k tomu vanilku a vzniká z toho opravdu velmi dobrá zubrovka. Myslím, že určitá kombinace obojího by mohla být docela příjemná. Takové včelařovo tajemství....Cool
Šup voščí do slunečního tavidla. Med sliješ a použiješ na medovinu (dokonce v tomto případě nemusíš přidávat živnou sůl) a vosk vyměníš ve včel. prodejně za mezistěny.
(30.05.2011 22:40)Beekeeper napsal(a): [ -> ]Šup voščí do slunečního tavidla. Med sliješ a použiješ na medovinu ....

Máš to opravdu vyskoušené? V tavidle je přece často tak vysoká teplota, že dostává na frak i umělá hmota. ....natož med...nemluvě o kontaktu medu při těchto teplotách s rúznými materiály
Víčka dávám do kybliků a v zimě když mám více času z nich vařím medovinu. Proti všem příručkám a řečičkám o nevhodnosti víček na medovinu jsem zatím maximálně spokojen. Už jen pořešit ždímačku Smile
Menší množství víček použiju do slivovice.

To tavidlo asi funguje, vetšinou se medovina stejně vaří.

T.H.
Fungovat bude, o tom není pochyb. Jde však o to, že pozink, pokud v něm někde venku vaříš, dává potravinám jakousi kovovou pachuť. Všimnul jsem si toho a mohl jsem tu nádobu čistit a leštit jak jsem jen chtěl. Po loňské zkušenosti, pokud tam je něco co se bude konzumovat, bude to na nerezu. Ono i z těch černých nátěrú se nejspíš něco uvolňuje. Nedoporučuji to, ale proti gustu žádný dišputát.
Víčka po odvíčkování zpracovávám třemi způsoby:
  1. Během odvíčkování dávám do kýble s vodou, promíchám, nechám med rozpustit a rukama z vrchu sbírám čistá víčka která přetavím na vosk - je krásně žlutý, používám jej na svíčky. Medovou vodou pokrmím oddělky.
  2. Zaliji pálenkou a vyrobím bezva likér - víčkovici - jak je popsáno výše.
  3. Když jsou nakrmeny oddělky i včelař Smile a stále zbývá dost víček, uložím je kbelících nebo igelitových pytlích do podzimu, kdy vyrábím kvas z rozličného ovoce. Víčka přesypu do plátěného pytle a nechám namočené v kvasu 2 - 3 dny, aby se med rozpustil. Pak jen propláchnu, ještě sladkou vodu přidám do kvasu a víčka opět roztavím. Pak jen zbývá vypálit destilát s přídavkem medu a popíjet ho v zimě při výrobě svíček Tongue .
(30.05.2011 22:56)FanyR napsal(a): [ -> ]Máš to opravdu vyskoušené? V tavidle je přece často tak vysoká teplota, že dostává na frak i umělá hmota. ....natož med...nemluvě o kontaktu medu při těchto teplotách s rúznými materiály

Používám med z tavidla na medovinu už zhruba šest let. Na 50 litrů medoviny 20 kg medu z toho tak 3 kg medu z tavidla. Že to medu ublíží se nebojím, protože medovinu vařím hodinu při 100 st. C, takže všechny enzymy stejně zlikviduji. Musím ale podotknout, že mám v tavidle plech z nějaké slitiny hliníku.
Já nasypu odkapaná víčka do parního taviče vosku a spustím vyvíječ a hlídám nádobu pod aby nepřetekla. Vychladlý vosk dám pryč, kapalinu změřím syrovým vajíčkem, přidám rozkvas a medovina je za pár týdnů hotová. Je tmavší a dobré chuti. Destilovat většinou brzo není co. Zdraví R. stonjek
Citace:kapalinu změřím syrovým vajíčkem

prosim upřesnit. Děkuji
Je to fígl našich dědečků a možná ještě starší. V podstatě primituvní měřič cukernatosti roztoku. Na hladinu položíš vajíčko a když vyčuhuje plochou asi tak jako pětikoruna je to akorát. Když vajíčko ukazuje víc nebo plave naboku je tam medu moc. Hustoměr, který je vždy po ruce a vajíčko musí být čerstvé a syrové. Zdraví R. Stonjek
No ale to musí byť čerstvé vajíčko. Inak by si sa asi nedomeral.... To poznám z varenia vajec, čím staršie, tým lepšie pláva Big Grin . Samozrejme, za to môže vznik plynov pri starnutí vajíčka.
Tak dneska jsem víčka přecedil a dal vychladit.Wink
Teď jsem si nalil skleničku a je to tedy dobrota pánové.Husté,sladké,odhadem tak 40% možná i víc a ten skvělej propolisovej ocásek s jablíčkem-no paráda! Řekl bych že vydechuji úlové aroma.Big Grin
No ale s pivem bych to nekombinoval to by pak mohlo ráno bolet mezi ušima.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's