Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Renovace, úpravy a výroba medometu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Budu rád za každou fotku aspoň bude z čeho vybrat.
Mám po ruce jen malý foťák a je tam tma, ale snad je to jasné.
Nic na tom není, je to spíš o tom, jaký matroš a stroje jsou k dispozici

[Obrázky: CIMG0650.jpg] [Obrázky: CIMG0653.jpg]
Díky Wink
[Obrázky: Fotografie0072.jpg] [Obrázky: Fotografie0073.jpg] [Obrázky: Fotografie0074.jpg]
Občas se tu zmiňuje skákání medometu. Sám vytáčím u franc.dveří v obýváku neb ještě nemám garáž. Zkoušel někdo z vás udělat dřevěnou desku s gumovým podlepením např. z pasovky a na tu medomet přišroubovat? Pomohlo by to se stabilitou?
Nemáte někdo zkušenost s motorem se spojkou ze starého průmyslového šicího stroje? Myslím jako že použití na pohon.
Díky...
Řeším pohon medometu a rozhodl jsem se pokusit použít jako pohon míchačku na maltu. Jsem zvědav jak bude fungovat . Má to již někdo ???
Einhell Míchač barev a malty BT-MX 1100 E 4258467

Popis:
Měkčená rukojeť
Elektronika pro regulaci otáček s předvolbou počtu otáček
Chod vpravo / vlevo
Univerzální sklíčidlo

Technické parametry:
Napětí / frekvence: 230 V / 50 Hz
Příkon: 1050 W
Otáčky: 0 - 550/min.
Hmotnost: 3,3 kg
Rozměry obalu: 315 x 255 x 100 mm

Součást dodávky:
Okružní míchadlo
Přídavná rukojeť
Klíč na vrtačkové sklíčidlo
Jo. Dobře brzdí.
Tak kup rovnou toto:
http://www.rr-naradi.cz/michadlo-stavebn...-mx1600-dp

Udělej to z medometu sundavací a když zakoupíš nerezovou metlu, tak máš rovnou pastovadlo na med

Já tedy koupil něco podobného - tedy jen na pastování medu - v Bauhausu s pětiletou zárukou, už ani nevím, kolik tam za to chtějí.

Ale jak to brzdí nevím.
(13.02.2015 18:19)Josef Hrůza napsal(a): [ -> ]Našel by se někdo, tak ochotný že by mi vyfotil medomet ze spodní části, tak aby bylo vidět spojení koše s řemenicí nebo motorem.
Děkuji


[Obrázky: Mobil_2015_104.jpg]


Josef
Nakonec to asi dopadne tak že bude motor s převodovkou z vrchu abych mohl medomet využít i jako pastovač. Původní plán byl pohon klíňákem a to by musel být pohon dole, ale sehnal jsem krásnou převodovku, tak to asi dám nahoru. Jen ještě dořešit tu el. I tak děkuji všem za dodané fotky. Hned jak bude co vyfotit, tak sem dám nějaké fotky.
Když je potřeba umístit motor + převody nahoru, tak perfektně utěsnit. Z uhlíků (pokud je použit typ motoru s uhlíky a komutátorem) a klínového řemene se opotřebením uvolňuje jemný prach, to vše může kontaminovat med.
ty ceny jsou hrozné
Prečo? ak má človek starý ručný medomet , odmontuje kľuku prevodový mechanizmus. Dorobí spojku miešadlo - bubon a za 100 € má prerobený medomet na elektrický.
Celkom dobrý nápad.Wink
A ešte po odobraní miešadla z medometu je s tým možnosť pastovať.
Nedávno jsem se zmiňoval, že jsem si vyráběl vlastní medomet a slíbil jsem článek. Konečně jsem si našel čas to sepsat. V článku naleznete přes 40 fotek, tak snad se bude líbitSmile
Jak jsem vyráběl medomet
Gratuluji kolego! Kolego proto, jelikož jsem asi před 10 lety stvořil něco podobného. Byl jsem s RM spokojen, ale už slouží u jiného včelaře k velké spokojenosti. Žel prohnuté dno směrem ke středu je problém, který nepůjde moc vyřešit. Zkusil bych dno nahřát a třeba heverem o strop ho promáčknout opačně. Nejspíš to ale nepůjde. Já bych zvolil variantu z polystyrenu vyřezat kopyto vložit dovnitř a zalaminovat. Samozřejmě před tím navařit nerezový nipl na upevnění kohoutu. Budeš li stavy včelstev zvyšovat asi zjistíš jako já, že RM je vykročení do slepé uličky a že svět je již o hodně dál. Takže se těším na tvojí zprávu z výroby PR medometu! Držím palce! R. S.
Děkuji, myslím si, že mi to na nějaký čas vystačíSmile Zatím nemám v plánu nijak extra navyšovat počet včelstev Smile Jinak to dno šlo vybouchnout. Nevím, jestli je to úplně jasné z článku, ale na fotce je vidět, že jsem ho vyrazil jednoduše palicí na druhou stranu.
Prosím o radu, nevíte někdo, kdo vyrábí volnoběžné převodovky na ruční pohon klikou medometu? Jde mi jen o převodovku, zbytek si dodělám sám a v prodejnách včelařských potřeb mi to příjde drahé. Děkuji.
Loni jsem měl 3 včelastva a medomet na kliku mi stačil. Letos mám 3 a půl včelstva a ruka by už mohla při točení bolet.Smile
Proto se chystám k motorizaci vlastní konstrukce, potřebné komponenty se mi doma válí.
Nevím na jaké otáčky vytvořit převody. Dokáže někdo z hlavy doporučit maximální vhodné otáčky pro průměr medometu 60 cm?
Odhaduji to tak na 400 ot /min.
Myslím spíš polovinu. Tedy že tam bude nejčastější oblast chodu. Kdysi když jsem se chystal to bastlit, mi vyšla vrtačka jako dvakrát tak rychlá než potřebuji.
Ale někdo tady dával na medomet tachometr z kola, takže bude mít lepší info.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's