Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání a čištění propolisu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
I v té šedesátce se ti rozpustí,já používám šedesáti procentní slivovici a v pohodě. Ale je pravda,že čím silnější,tím lépe.
... to není pravda. Nemůžu si teď vzpomenout na zdroj, ale kdesi jsem četl, že optimální koncentrace lihu pro rozpouštění propolisu je něco kolem 70%. Některé složky se v koncentrovanějším lihu rozpouštějí hůře. To znamená, že ta šedesátka co se dá koupit v lékárně by myslím měla být docela dobře vyhovující. Dokonce se asi dá použít i obyčejná 40% vodka, ale poměry různých rozpuštěných složek budou jiné a tím se asi budou i trochu lišit účinky.
Nemohu s tebou souhlasit. Všude se uvádí minimální koncentrace alkoholu 60%,horní hranici jsem nikde nezaznamenal. 40%alkoholu je rozhodně málo. Nakoukl jsem do tvého profilu a zdá se,že osobní zkušenosti s výrobou propolisové tinktury nebudeš mít příliš valné.
Já prozatím už 9 den luhuji v 60% lihu a velmi pomalu se mi vytváří tmavá část od hladiny. Každým dnem se zvětšuje o nějakou tu desetinku mm. Mám to stát v kuchyni na stole a při každém usednutí s tím protřepu. Konzumní 80% líh jsem ještě nesehnal, mám pouze internetový odkaz, ale poštovné a výpalné se mi platit nechce. Ještě budu shánět.
Ahoj. Smile Omlouvám se za ten vpád. Máš pravdu, že zkušeností se včelami ani s propolisem moc nemám.
S propolisem jsem si zatím jen trochu "hrál", zkoušel jsem vyrobit tinktury a nějakou mastičku. Použil jsem 60% líh z lékárny a výsledek mi připadal být vyhovující.. Smile
Silňejší líh je asi lepší pokud ho pak chceš např. odpařit z masti.

Podařilo se mi najít ten zdroj. Bylo to: http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e14.htm
Dej hledat text: "70% ethanol has given the best results in several studies which tested the extracts for their bactericidal and fungicidal effects."
Odstavec za tím taky stojí za přečtení.

S pozdravem, Petr.
Ešte som propolis nepoužíval, ale v minulosti ho odo mňa pýtali starší chlapi.
Ja som na strop úľov kládol skla aby som mal včeličky pod kontrolou. Vo včelíne to bolo ako v kine.
Ak som ponechal medzi sklami malú medzeru (1 mm), včielky to perfektne zacelili. Potom stačilo za chladna z tých skiel zoškrabať ... Bol to perfektný čistý materiál. Skla som mal asi 12 cm široké pásy. Propolisu bolo dosť.

Tie tinktúry, pokiaľ viem, tak si ich vyrábali z výskočkov. Kto bol v súkromnej pálenici, alebo doma destiloval (už sa to nesmie), tak ten vie o čom hovorím. Prvý lieh z druhej destilácie nad 70% so značným obsahom metanolu. Tie výskočky sa používajú v domácom liečiteľstve aj bez propolisu na vonkajšie použitie. Obsahujú vraj rôzne éterické oleje ... o tom by sa mal vyjadriť niekto čo sa tým zapodieva.
(19.03.2013 14:13)lyn_x napsal(a): [ -> ]Podařilo se mi najít ten zdroj. Bylo to: http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e14.htm ...

[Obrázky: w0076e69.jpg]

Toto je obrázok z uvedeného dokumentu. Nádherne zapropolisované očko! Wink Nie?!
Na tejto fotke ma zaujal úľ s očkom propolisom a včelami, ktorý je podľa všetkého vyrobený zo známej drevotriesky OSB, na stene debničky vidieť,že podlieha času olupovanie triesok. Rád by som sa dozvedel od majiteľov týchto úľov z OSB a hlavne ich vlastnosti, ako sa chovajú v nich včely, či med netrpí lepidlami, čím ich ošetrujú (farba-aká, bez farby alebo či sú morené v parafíne), či sa dajú kúpiť dosky bezpečné pre včely a med a ich označenie.

Podľa všetkého očko včely uzatvárajú propolisom, svedčí o tom včela, vpravo v zhluku včiel. Aj u mňa včely uzatvorili očko priemeru 2,6 cm, ktoré je na stene v hornej časti klátu. Po zime ho otvorili, čo je zaujímavé včely z neho nelietajú za pašou a vodou.

Pýtam sa, či sa niekto z vás stretol v prírode ako včela zberá propolis z pukov gaštanov, osík, topoľov a smrekov. Ja som si kúpil ďalekohľad len na lepšie sledovanie včiel na pukoch týchto stromov, ale za celý rok som nespozoroval ani jeden prípad.
Tak vzniká otázka, ako vlastne a kde lepšie povedané z čoho včely získavajú propolis?
Niekedy dávno som čítal, že včela vyvrhuje zbytky obalu peľových zŕn. Ale to by mohla robiť aj v úli a ona paskuda prilieta z prírody.
Na chalupe som mal roky pagaštan konský, ale nevšiml som si, či z pukov niečo zbierali. Ono tie puky sú značne lepivé a asi ich, pokiaľ nekvitnú, veľmi nelákajú.

Ale v ktorejsi publikácii som videl fotografiu ako včela zbiera propolis (aspoň podľa autora). Až ju opäť dostanem do rúk, tak Ti dám vedieť.

Na fotografiu z uvedeného odkazu som upozornil z toho dôvodu, že som tu nedávno diskutoval na tému, že včely nikdy očko netmelia. Surprised
Vojto,včely zberajú propolis na pukoch Pagaštana konského,jaseňa-tiež sú také lepkavé a taktiež na pukoch osiky,jelší.čerešní a pod.Ďalej napukoch ihličnanov-borovíc ,smrekova jedlí.
..To vieme,ale či si ich tam aj videl? Smile
Píšem len to,čo som videl.Dnes krásne lietali,nosili peľz liesky,kvitnú snežienky a krokusy.Pred domom v záhrade mám vysadené cyprusy-samý bzukot,pozerám-samá včela.Pri materskej škole je aleja z tují-samá včela.čo asi zbierali?
(20.03.2013 23:04)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Vojto,včely zberajú propolis na pukoch Pagaštana konského,jaseňa-tiež sú také lepkavé a taktiež na pukoch osiky,jelší.čerešní a pod.Ďalej napukoch ihličnanov-borovíc ,smrekova jedlí.

Ty si ale idealista, skôr fantasta.
Včera jsem se byl podívat jak to vypadá před úly. Samozřejmě žluté kydance a různý vynesený odpad, ale co mne zaujalo, byly takové malé špičaté kousky které na první pohled připomínaly oddělené včelí zadečky. Vyskytovaly se jen ve sněhu před česny a v docela velkém počtu. Vzal sem je s hrstí sněhu a tyto kousky jsem prohlédl lupou - a k mému údivu to byly zevnitř vykousané pupeny durancie, která má nad úly větve - z pupenů zůstal jen ten tvrdý obal. Když sem zbytky promnul mezi prsty a přičichl, tak jsem ucítil vůni propolisu. Nespal sem , ani nesnil Smile
(21.03.2013 9:20)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]
(20.03.2013 23:04)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Vojto,včely zberajú propolis na pukoch Pagaštana konského,jaseňa-tiež sú také lepkavé a taktiež na pukoch osiky,jelší.čerešní a pod.Ďalej napukoch ihličnanov-borovíc ,smrekova jedlí.

Ty si ale idealista, skôr fantasta.

Súhlasím s Vlasatým,ja som realista.Už som tu raz napísal,že píšem o tom ,čo som videl.Prečo by som mal opisovať to, čo som čítal niekde v literatúre?
A propo:Aj do tej literatúry sa to dostalo na základe nejakých reálnych podkladov.
Pred nejakými 20 rokmi som čítal túto výzvu: Kto nafotí alebo nafilmuje včelu, ktorá odoberá z nejakého zdroja (pupene niektorých stromov), získa 1 mil. dolárov. Či niekto túto odmenu dostal, neviem. Chcem len pripomenúť, že dovtedy to nik nedokázal, aj keď tie snahy boli. Kto si sadne k k úľu a pozorne sleduje prilietajúce včely, určite sa mu to podarí vidieť včely, ktoré majú na zadných nôžkach propolis.

To ba znamenalo, že človek by rovnako videl včely zbierajúce propolis, tak ako včely pri zbere peľu, ale nech som sa snažil ako chcel nič také som v prírode ani za pomoci ďalekohľadu nevidel. Ja milión dolárov nemám, ale dokázal by som sa verejne ospravedlniť dotyčnému, ktorý to dokázal. Táto záhada je stále nevysvetlená.

Na včelnici pred 40 rokmi som mal sklad na rámiky, ktorý som pokryl térovým papierom, styky som izoloval asfaltom. Na slnku asfalt tak zmäkol, že ho ako zdroj na plátanie spojov použili jedného včelstva. Pozoroval som ich celé leto ako si ho zmäknutý asfalt s námahou hryzadlami oddeľovali a ukladali do košíkov zadných nôh.
Včelstvo, do ktorého prinášali asfaltové obnôžky so často kontroloval a asfalt som nachádza uložený v sedlách kde sú uložené pliecka rámikov. Asfal medzi prirodzeným propolisom bol zreteľne čierny. Myslím si, že včely v prírode takto podobne získavajú propolis, len my tie miesta nevieme nájsť.
Čo na propolis hovoria chemici a biológovia?
Ked uz o propolise.
[Obrázky: PB040167.jpg] [Obrázky: PB200022.jpg] [Obrázky: PB200024.jpg] [Obrázky: PB200026.jpg]

V liehu nerozpustny podiel propolisu. Ten druhy mi najviac pripominal smolu, treti neviem definovat, a stvrty je vosk s uzasnou vonou.

Doplnim udaj zhora, 43 ... Tiez si nespominam na zdroj, /asi OVP/ ale doporucovany bol 70% lieh, a ako argument tam bol uvedeny fakt, ze propolis obsahuje tiez zlozky rozpustne len vo vode. Mne sa propolis od roznych vcelstiev zda aj znacne odlisny, ci uz zberany v rovnaku dobu, alebo roznu, na jar alebo v lete, ci v jeseni.
Tonko,vidíš,keby si bol poslal fotku,bol by si bohatší o milión dolárov.Neposlal si,nemáš nič.Máš len nezodpovedanú otázku,odkiaľ ten propolis je.
Ja som videl Tonko,v družstevnom čerešňovom sade,po prerezávaní konárov,jak rany ronili taký lepkavý povlak,-nebola to miazga-,keď sa hojila rana a vytváral sa kalus,jak to zbierali včely.Niečo podobné ,ako opisuješ Ty zbieranie toho asfaltu...
(03.10.2011 22:22)milan.hula napsal(a): [ -> ]Za týden budu vyndavat sítě s propolisem, letos jsou bytelně zatmelené... Poslední měsíc tmelily jako o život Tongue

Ahoj,
chtel bych se zeptat, za jak dlouho zhruba tu sitku zatmeli?
Dekuju a krásnej den!!
Honza
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's