Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání a čištění propolisu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
a kdo nechce zbytečně utrácet, tak do vyhledávače nezadá "síť na těžbu propolisu" ale "Varovné pásy pro inženýrské sítě" Big Grin
Muzes napsat kde ty varovne pasy kupujes ? Do vyhledavace jsem zadal ale naslo to spis poptavky ...
Ty varovné pásy jsou dost křehké. Já je měl normálně z plynoservisu - žluté. Trhají se. Obzvlášť, když je dám mrazit, abych propolis vydrolil. Je to takové bídné.
Polynet normálně kupuji v železářství. Mají ho v rolích. Modrý a krásně měkký. Dávám dva obdélníky přes sebe.
Jinak ten pás do výkopu se jmenuje Varovný polynetový pás (označují to polynet PP varovný). Mají ho v Řempu a nebo zde
Když si - jak jsem psal, dojdeš třeba k montážní firmě na plyn, tak ti ho odmotají. Nebo zajdi do velkoskladu elektromateriálu. Tam mají červený. Ale, asi budou prodávat jen celé role.
Pás na zakrytí kabelu je buď v mřížkách nebo ve fólii plné - červené.Nejběžnější šířka je 20 - 30 cm.
Ale trošku zatáhnete a rád se trhá.Neosvědčil se mi na propolis.
Dobrý deň, použil som na získanie propolisu zelený polynet 3x3mm, ale moc sa mi neosvedčil, pretože včely ho zalepili viac menej voskom ako propolisom. Viete mi prosím Vás poradiť niečo spoľahlivejšie? Ďakujem
Potřeboval bych poradit. Včera jsem čistil propolis v teplé vodě a na dně mi zůstal tuhý koláč propolisu. Není kouskovaný, co s tím. Co je špatně.
Máte někdo nápad jak těžit propolis ? Pamatuju že někdo doporučioval přikrát strůpek v tomto období plastovou síťovinou, ale jak to provést na včelnici ??

Poraďte ! Dodgy
Rovnako ako vo včelíne! Wink Predsa na vrch opäť dáš dekel! Riadne ich zakryješ. Smile
Zkoušel jsem čistit letitý oškrábaný propolis z rámků tak, že jsem ho rozpouštěl v 60-80 vodě ale nic se nerozpustilo, jenom se z toho udělaly tmavé žmolky. Jakoby se vosk vůbec neroztavil a zůstal na dně v těch žmolcích spolu s propolisem uvolnilo se jen trošku vosku na povrch hladiny. Zchladlé žmolky se chovaly docela plasticky. Nevíte čím to mohlo být, byl už opravdu starý a dost znečištěný. Bylo to tím?
Bylo to tím, že propolis ani vosk nejsou rozpustné ve vodě. Propolis musíš rozpouštět lihem, 60 a více %.
Ano čistý surový propolis se rozpouští lihem, ale ožezaný propolis se musí nejdříve očistit od vosku a to se dělá postupem popsaným víše, který u mě nefungoval. Zůstává otázka proč? Díky za názory.
Jestli třeba není nějak konzervován zbytky akaracidů, když byl letitý a oškrábaný z rámků ...?
Kolikero léčení a jakými prostředky ten propolis zažil?
Angel

Ale je to jen teoretická úvaha, osobní zkušenost s takovým propolisem nemám.
(31.08.2015 20:01)Jan Harcuba napsal(a): [ -> ]Zkoušel jsem čistit letitý oškrábaný propolis z rámků tak, že jsem ho rozpouštěl v 60-80 vodě ale nic se nerozpustilo, jenom se z toho udělaly tmavé žmolky. Jakoby se vosk vůbec neroztavil a zůstal na dně v těch žmolcích spolu s propolisem uvolnilo se jen trošku vosku na povrch hladiny. Zchladlé žmolky se chovaly docela plasticky. Nevíte čím to mohlo být, byl už opravdu starý a dost znečištěný. Bylo to tím?

starý propolis s voskom nerozpúšťaj vo vode,ale v acetóne a môžeš vzniknutú emulziu použiť na nátery dreva..skutočne nemá význam vyrábať z toho tinktúru alebo masť,liečivé účinky budú oproti čerstvému propolisu mizivé..viem čo hovorím,tinktúru robím na litre..je veľký rozdiel medzi liehom zafarbeným zvetralým propolisom a tinktúrou z čerstvého,so skutočne liečivými účinkami..
(31.08.2015 20:18)S-ladek napsal(a): [ -> ]Bylo to tím, že propolis ani vosk nejsou rozpustné ve vodě. Propolis musíš rozpouštět lihem, 60 a více %.

Toto není tak úplně pravda. Vosk ve vodě rozpustný není ( je to tuk), ale některé složky propolisu ano (některé látky s antivirovými účinky). Pokud by jsi propolis vložil do laboratorní destilované vody a po nějaké době udělal chemickou analýzu, divil by ses, co látek je nyní ve vodě obsaženo. Detailní složení propolisu není ještě zcela prozkoumáno (je to dáno hlavně tím, že jeho složení je velmi proměnlivé). Většina látek obsažených v propolisu je rozpustných v ethylalkoholu a glycerolu.
Taky se mi čištění propolisu v teplé vodě neosvědčilo. Krásně přemrzlý a na prášek nadrcený propolis udělal ve vodě knedlíky. A knedlík se rozpouští v lihu určitě hůř než prášek. Kvůli čemu vadí do tinktury propolis surový? Byť s trochou vosku, případně i včelí nožkou? Big Grin Samozřejmě bez bordelu typu lak ze stěny úlu.
Dobrý den, večer a .... . Hledám radu či informaci. Snažím se 2 rokem od včel vyzískat propolis, ale marně.
Můžete mi prosím poradit co používáte a hlavně kdy to do úlu vkládáte.
Děkuji za odpověd
A co jsi zkoušel či si případně nastudoval o problematice sám?
(01.09.2015 12:45)indrah napsal(a): [ -> ]Taky se mi čištění propolisu v teplé vodě neosvědčilo. Krásně přemrzlý a na prášek nadrcený propolis udělal ve vodě knedlíky. A knedlík se rozpouští v lihu určitě hůř než prášek. Kvůli čemu vadí do tinktury propolis surový? Byť s trochou vosku, případně i včelí nožkou? Big Grin Samozřejmě bez bordelu typu lak ze stěny úlu.

Tie knedlíky,to bol vyčistený propolis,tie si mal dať zamraziť,rozdrtiť a tak namočiť do liehu.
Skús porovnať tinktúru z takto vyčisteného propolisu a zo surového škrabaného...
Lebo je veľký rozdiel v tinktúre zo šrabaného priamo,zo škrabaného a čisteného v horúcej vode-/odstránenie vosku/ a odobraného zo sita.Jak v chuti,ale hlavne v zložení.Viem o čom hovorím,lebo sa týmto zaoberám a robil som porovnávania.
Ty si povieš- čo tam trocha vosku,ale vosk aj keď ho zješ,ti neublíži- je nestráviteľný.
No porušovaním vosku organickými činidlami- lieh je organické činidlo- vznikajú iné látky.Mení sa chemické zloženie vosku a tu je problém...
Teda,ak sa má využívať prop.tinktúra na liečebné účely hlavne vnútorne,mala by byť čo najčistejšia,bez prímesí iných,zlúčením...
Měl bych otázku k čištění propolisu. Surový propolis oškrábaný i s voskem jsem dal rozpustit do lihu (pálenky), kde se propolis rozpustí a vosk zůstane. Poté jsem přecedil a nyní bych chtěl nechat líh a vodu vněm obsaženou odpařit, aby zůstal čistý propolis. Otázka zní, jestli je nutno nechat odpařovat přirozeně, což bude dlouho trvat, nebo je možné zahřívat... Jde o to, jestli se zahříváním nebo varem nezničí nějaké léčivé vlastnosti samotného propolisu. Děkuji za rady.
Prosím v jakém stavu by měl být propolis pro výkup/ Včelpo /. Mysleno jako rozdrceno ... dík za opověďi
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's