Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.

Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 2 Hlas(ů) - 4.5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Úl z tvrzeného polystyrenu
Autor Zpráva
Honza Veber Offline
Posting Freak

Připojen(a): 25.05.2013
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání

YouTube
Příspěvek: #241
RE: Úl z tvrzeného polystyrenu
Jari, nase prispevky se minuly v siti internetu,
dekuju moc za prani!
Honza
PS: skoda, ze nemam z te doby dokladove fotografie..
Jeste bych se Te rad zeptal, Ty jsi si ty plemenace delal sam? lepil? Pokud si zvetsis ten obrazek me kamaradky zvýstavy, uvidiš, že tenhle je asi lisovany, nebo se mylim?

KaJi,
Tys byl prosim na te vystavě v Lyse? A jak na Tebe ten úl z polystyrenu působil? Zkousel jsi třeba nástavky zvednoz, co dno??
Děkuju moc!
Honza

Včelařská oblast Litoměřicko, RM 39 x 24 a 30x43,5
To, že je nekdo paranoidní, ještě neznamená, že ho nikdo nesleduje ;-)
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 25.05.2013 23:02 od Honza Veber.)
25.05.2013 22:59
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
KaJi Offline
Posting Freak

Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #242
V Lysé jsem nebyl, já bydlím kousek od Kalné (Vcest Smile ) ale viděl jsem jej v Libni.

To je tak, na mně působil jako kus polystyrénu od ledničky, ale včelám je to jedno. Na oddělky by mohl být dobrý.
Tvrdost plastu se mi zdála rozumná, ale asi by to chtělo jej natřít pro zpevnění zevnitř - jsou epoxydy pro styk s potravinami a z zvenčí zas latexem či tak, aby ta bílá tak neřvala.

Samozřejmě, nejlepší životnost mají betonové úly. Docela mě udivuje že se tady neprodávají. Každý chce úly až do důchodu a tyhle by to mohly splnit. A výrobně by to nevyšlo draho, kubík dřeva je dnes asi pětkrát dražší jak kubík betonu.
25.05.2013 23:13
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Honza Veber Offline
Posting Freak

YouTube
Příspěvek: #243
Wink
Teda tos mne dostal s tim bydlistem!! Tak az pojedu pro uly, mohu se zastavit(jako spravny vlastenec), viz Tvuj prispevek vyse Wink pro 4 oddelky na RM 39x24? dekuju predem za kladne vyrizeni me zadosti, ale nevim, jak by to bylo s veterinarnim povolenim, jsem ze zapadu Cech..
Teoreticky vzato-Tvoje poznamka o betonovych úlech neni nijak zcestna, co takovy Ytong se svymi tepelne izolacnimi vlastnostmi? Wink, ale to uz je uplne jina kapitola...
Kazdopadne, pokud se rozhodnu tam jet, zvu Te nekam na kavu a popovidani...
Honza

25.05.2013 23:20
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Jarinek Offline
Member

Připojen(a): 24.08.2011
Příspěvek: #244
Honzo, jednalo se o tyto plemenáče http://jaroslavhulek.sweb.cz/
25.05.2013 23:22
KaJi Offline
Posting Freak

Příspěvek: #245
Betonové úly se prý používají v tropech . dřevo tam má dost nepřátel.

Tady u nás by to taky mohlo být zajímavé, dělají se různé směsi s izolačními lehčenými materiály. Existují desky s cementem - někdo z toho dělal nástavky protože to měl k dispozici, ale na dna by tomohl být skvělý věčný materiál. Bylo to na včelarskenoviny.cz

Polystyrénové plemenáče či nástavky bez ráměčku ze dřeva nejméně na horní hraně jsou možná dobré pro klasiku.Pokud má někdo Hofmany, tak je toproblém. Vyvaluje se to do boku, hlavně když v tom zimuje a potřebuje se to vydolovat ven. I s rozpěrákem co má hák na vytahování je to problém.

K těm německým úlům na české rámky Smile prohlížel jsem si včera jeden německý časopis a je to podobný design k těm jejich polystyrénovým a to jsou držáky. Viděl jsem je v provozu poletech a docela to šlo.

PS úl je dobrý hlavně pro začátek, když člověk má oddělky, ty jsou vděčné za tepelnou izolaci. Být tebou - začnu s nimi, na chov budou vždycky dobré a produkční včely si pak do něčeho jiného můžeš převést. Já právě proto koukal na ten PS, je to veget když to člověk má naložit. A oddělky se dělají nejlíp s převážením aby létavky zůstaly a nejlépe převést někam kde je pořádná pastva - svazenka, hořčice, jetel atd. A zvedat coolový dřevěný nástavek a nebo kus PS je podstatný rozdíl. A tady je výhoda kočovného dna a dobře izolovaného krmítka a víko co se dá snadno opásat a převážet.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 26.05.2013 11:56 od KaJi.)
26.05.2013 11:52
Honza Veber Offline
Posting Freak

YouTube
Příspěvek: #246
Kaji,
diky moc za informace i podporu a zcela urcite si dva na zkousku objednam a porovnam je s klasickymi nastavkovymi drevenymi uly a pak to sem zverejnim.

Co se tyka tech ulu z toho materialu, jak pises vyse, vcera jsem mluvil s kamaradem a ten mi rikal, ze se nejtenci "Ytong" dela o sile 5 cm a deska o rozmerech 50x25x5, jestli by nestalo za to, to alespon zkusit. To by byl ul fakt na vecnost... nebo jak pises, alespon dna z toho na stabilnim stanovisti.

Vcera jsem se dal do rekonstrukce sveho staronoveho vcelarskeho stanoviste, i pres neprizen pocasi, neb u nas na domazlicku je kolem 6.st.C a prsi, ale je nutno vse pripravit a nachystat,aby vcelky prisly do noveho Wink

Krasny den vsem!
Honza

27.05.2013 8:40
MUDr.Vladimír Šumera Offline
Posting Freak

Připojen(a): 08.12.2011
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #247
Škoda, že jsem si letos do Lysé nezajel a na PS úly z Německa se nepodíval. Asi mě od toho odradily příspěvky na VF, které vyšly hned po prvém dnu výstavy.
Úly je nutno vidět na vlastní oči a ověřit si hlavně 3 zásadní věci
  1. Vyztužení v místě zářezu na zavěšování rámků
  2. Vyztuření v místech, kde se nasazuje rozpěrák na "odloupnutí" nástavku
  3. Vnitřní světlost nástavku
To vyztužení v bodech 1 a 2 může být buď kovové, nebo častěji z tvrdého plastu, něco na způsob silonu.
Někteří zahraniční výrobci dělali vnitřní světlost nástavku jen o 10 mm větší, než je šířka rámku. Např u 39x24 jen 40 cm. Správně je o 15 + -1 mm, tedy cca 405 mm.
I s tou 400 se dá včelařit, ale rámky více drhnou.
Své zkušenosti s PS úly píši v následujícím příspěvku.

Litoměřice - Lbín , 550 mnm, 39x24 Lysoň a EPS

27.05.2013 22:02
KaJi Offline
Posting Freak

Příspěvek: #248
1 a 2 nemá ale není problém si to dobastlit.

Cenově je to jinde než samodoma, ale jak říkám, na vytvoření oddělku se kterým, se kočuje a to je nejlepší způsob jak jej udělat (zůstanou v něm létavky, má klid někde o samotě a není obtěžován slíděním a má dobrou pastvu) to asi bude dobré.

Ten Ytong je těžký ale viděl jsem izolační hmotu jako vypěněné sklo. Mnohenmlehčí a pevné. Jakoby tvrdý molitan.
Ale jakmile včelstvo dospěje je zbytečné se tím zabývat. Buď je silné, a když ne, tak v takové bedně má být už připravený oddělek.

Tady je dobrý ten falc, ono vozit včely v autě - to je dobrá věc, když to těsní. .-) Ale na ty oddělky bych raději viděl ty plemenáče z jednoho kusu i s polomedníkama jako měli dadantisti v tý Itálii. Vejde se jich do auta víc. Smile
27.05.2013 22:21
MUDr.Vladimír Šumera Offline
Posting Freak

Připojen(a): 08.12.2011
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #249
Protože již dlouhá léta včelařím v polystyrenových úlech jak tovární, tak vlastní výroby, mohu se podělit o zkušenosti s nimi.
S trochou lítosti musím říct, že mimořádně kvalitní PS jsme vyráběli v Česku již dávno před cizinou. Těch 12 nástavků, které dodnes používám a ještě jsem žádný z nich nemusel vyřadit, ani opravovat, jsem koupil před 30 lety ! Mimořádně lehké a proti špatnému zacházení, včetně pádu na zem, odolnější, než dřevo.
Pak přišla vlastní výroba z EPS 150 S - tedy trochu lepšího obyčejného bílého polystyrenu. Úly z něho mi stojí venku už 14 let. Za tu dobu jsem vyřadil 1 nástavek ze 44 kusů, protože mi, plný plástu s medem, spadl za jízdy s přívěsu.
Tyto nástavky jsou velmi odolné proti povětrnosti, tlaku ( s medem lze štosovat do několikametrákového komína) i ptákům, jsou ale citlvé na náraz.
Zatím jen 3 roky zkušenosti mám s PS úly od firmy Lysoň( prodej Vastoil Karviná).
Odolnost materiálu perfektní,varroa dno, snadná manipulace - dá se říci "včelaření hrou". Mám k nim jen 2 připomíny: jsou na 10 rámků a max. vnitřní světlost pouze 400 mm. Snadnost včelaření s nimi však obě věci daleko převáží.
Ostatně, prý už dělají čtverec na 11 rámků, ale zatím jsem ho neviděl.
Mám zkušenosti s většinou typů úlu, od budeřáků, moraváků s 8 cm stěnou, leženů,univerzálů , nástavkových úlů různého stupně uteplení až po klasické Langstrothy.
Odpovědně však říkám, že pokud bych s tím, co vím, začínal dnes včelařit, koupím si polystyrenové úly.

Litoměřice - Lbín , 550 mnm, 39x24 Lysoň a EPS

Hlasování: Marek Langmajer (+1), KaJi (+1), Honza Veber (+1), misan (+1)
27.05.2013 22:42
Honza Veber Offline
Posting Freak

YouTube
Příspěvek: #250
Abych byl upřímný pane kolego,
myslím, že jste mne přesvědčil! Jakmile to bude možné, zajedu se na ně podívat a pokud budou dobré, vezmu je.
Jinak jsem se ještě včera stavěl ve stavebninach a tam mi řekli, že dodávají tvrzený polystyrén nějakému včelaři z okolí, že z něj staví úly. Vyzjistím podrobnosti a pokud nebude proti, dám sem info!

Kaji-nevis prosím, jak se ta pěna, cos videl, jmenovala?

Krásné odpoledne všem!
Honza

28.05.2013 12:57
mylys Offline
Newbie
*

Připojen(a): 28.02.2012
Příspěvek: #251
Dovolím si odpovědět za KaJi i když nevím jestli viděl pěnové sklo, ale popisu to odpovídá.

http://www.refaglass.cz/desky-z-penoveho-skla-039/
http://www.foamglas.cz/sortiment.htm

Já jsem to používal na rekonstrukci podlahy - tedy drť, ne desky, ale na úly bych to tedy rozhodně nepoužil.
Dost se to drolí a "skleněný" prach v medu asi není žádná výhra.

Pokud je to to co měl KaJi na mysli, tak na úly nedoporučuji, na podlahy vynikající.

4x 39x24, Vyškov
Hlasování: KaJi (+1), Honza Veber (+1)
28.05.2013 13:12
KaJi Offline
Posting Freak

Příspěvek: #252
Je to možné, pánové. Já ten matroš vzal jen na vědomí. Obdobně zajkímavý jsme viděl při výrobě chladicích boxů - tak yby z toho šly dělat úly, a hlavně víka - vata mezi plechy.

Ale jak říkám výše, pro oddělek polystyrén, pro včelstvo používám dřevo - i tl. 17mm - mám je za cenu paliva.
Je to skoro tak lehké jako PS a hlavně, pokud bych si pohrál s PS úlem při výrobě, tak je to skoro stejně pracné.

A zřejmě psík mývalovitý mi jasně vysvětlil, že nejenom ohled na včely určuje moji technologii.

Tady jde o to, že kdyby někdo udělal formu pro plemenáč, musel by podle mě vyjít do stovky a je to spotřební materiál. Neřeším životnost. Tolik vlastěn stojí papírová krbaice na oddělek. Kolik stojí obal. materiál na TV atd? Kupovat sytrodurový plemenáč za mnohoset Kč?
Hlasování: roslp (+1), Mlha (+1), Honza Veber (+1)
28.05.2013 16:38
Mlha Offline
Posting Freak

Připojen(a): 26.07.2011
Příspěvek: #253
Karle mluvíš mi z duše, vždycky, když nesu do tříděného odpadu polystyrenovou vaničku, která původně chránila nějakou elektroniku tak jen lituji, že to nemá trochu jiný rozměr a nejde to použít jako nástavek či plemenáč. Když vidím co nabízení např. zde, nebo zde, tak necvičené oko by to od odpadního obalu nepoznalo Smile Proto mě nějde do hlavy jak to že krabice s elektronikou obalenou polystyrenem je mnohdy levnější, než samotný polystyrenový výlisek vydávaný za včelařskou potřebu.
Hlasování: roslp (+1), Honza Veber (+1)
28.05.2013 18:48
Honza Veber Offline
Posting Freak

YouTube
Příspěvek: #254
Kluci,
ptal jsem se kamaráda, který se v plastech a podobných materiálech vyzná. Říkal mi, že tyhle "ochranné"polystyreny např. elektroniky, maji uplně jinou "hustotu, než ty tvrzené a lysované materiály, takže je to samozřejmě "vidět" na ceně. V ceně se samozřejmě promítá i forma, lis a veškeré náklady spojené s prodejem... Mlho, diky moc za skvělé odkazy zahraničních výrobců!

S pozdravem
Honza

28.05.2013 19:44
Grof Offline
Senior Member

Připojen(a): 15.11.2012
Příspěvek: #255
Jak jsem psal zde: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Styrod...6#pid49866 Mám úly zhotoveny z materiálu Xtratherm.

Při výrobě jsem zřejmě přehlédl drobné poškození na vnitřní hliníkové fólii, kterou pak včely vykousaly společně s papírovým podkladem. Klika, že pod papírem je ještě jedna hliníková fólie. Podotýkám, že po zkušenostech s tímto materiálem jsem nabyl dojmu, že není pro včely příliš vhodný, jelikož hliníková fólie je tenká cca. jak mikroténový sáček. Lepším materiálem než tento jsou dle mého názoru polyuretanové desky, používané do chladících boxů.

Vnitřek bedýnek jsem natřel roztaveným včelím voskem z důvodu, abych si nezničil hliníkovou fólii při používání kyseliny mravenčí. Uvidím, jestli budou včely vosk okusovat, nebo ne.

Přikládám foto z vykousání:
[Obrázky: 08062013104.jpg]

A dále foto nástavku po nátěru voskem:

[Obrázky: 06062013092.jpg]

Čechoslovák 37 x 30, Jeseníky 400+ m. n.m.
09.06.2013 22:15
pavelno Offline
Senior Member

Připojen(a): 01.10.2010
Příspěvek: #256
Nemáte někdo zkušenost s PU panelem na výrobu nástavku?
V rozích řez pod 45 stupni, výřez na ouška rámků, bodnout svářečkou (případně jiný způsob spojení), roh olemovat, přivařit úchopové vinglíky, vlepit vinglík na ouška rámků a vznikne nástavek, který je zateplený a přitom se k němu dá přistupovat celkem drsně. Připadalo by pouze v úvahu přetřít venek i vnitřek nějakou ekologickou barvou.
Už jsou tady zmiňovány nástavky z různých druhů extrudovaného polystyrenu atp., ale musí se na nich dělat další opatření proti poškození z venku - proti nárazům a z vnitřní starny proti vykusování včelami. Tento materiál už je těmito odolnějšími vrstvami vybaven.
Co Vy na to?
11.11.2013 9:51
Viktor Offline
Member

Připojen(a): 17.12.2011
Příspěvek: #257
Pokud to máš jako odpad zadarmo, nebo za pár kaček tak jo, pokud bys to měl kupovat, tak je to asi dost drahé, ale určitě by to šlo. Podívej se na moje komentáře u tématu viz. níže. http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Styrod...4#pid53464
11.11.2013 11:25
krajcvajc Offline
Member

Připojen(a): 11.01.2013
Příspěvek: #258
(16.09.2011 23:05)KaJi napsal(a):  Pokud to budu přebouchávat, asi za rok, dva, pravděpodobně zůsztanu u svých EKO2 bedniček. Ekologické a ekonomické. Smile

A na doplnění - neekologický ale ekonomický PS LAng. Paradise honey, Finsko.

[Obrázky: DSC07050.jpg] [Obrázky: DSC07052.jpg] [Obrázky: DSC07059.jpg]

Dobrý den.
Můžu se zeptat, jestli jste šel do těch finských polystyrénových nástavků a jaká je spokojenost?
Díky.

PetrM upravil 09.12.2013 12:54 tento příspěvek z důvodu:

Přesunuto do vhodnějšího tématu.

(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 09.12.2013 12:38 od krajcvajc.)
09.12.2013 12:37
Stanislav Vorel Offline
Posting Freak

Připojen(a): 08.03.2013
Příspěvek: #259
Dovolím si se připojit k příspěvku od - krajcvajc, máte někdo zkušenost s těmito nástavky z Finska ?
Zkoušel jsem je kontaktovat napřímo, ale nikdo se mi zpět neozval.

Díky za reakci

STAVO
09.12.2013 12:49
PetrM Offline
Administrátor
Administrators

Připojen(a): 07.09.2009

Facebook YouTube
Příspěvek: #260
Před delší dobou jsem je též kontaktoval a také bez odpovědi. Undecided

Langstroth 2/3 – Praha
09.12.2013 12:55
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies