Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.

Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ochranná pásma moru včelího plodu
Autor Zpráva
jdjd Pryč
Posting Freak

Připojen(a): 29.10.2009
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #101
RE: Ochranná pásma moru včelího plodu
Mám pocit, že se tu začínají slévat dvě témata dohromady (varroa destructor)...

No nic - Rudo, v diskusi jsou pro mne důležitější argumenty a logika než jména a funkce, ale možná to máme každý jinak. Také Ti nemluvím do toho, jak se podepisuješ, tak bych v rámci debaty uvítal stejný přístup i od Tebe. Dlouho jsem Tě považoval za docela velkého praktika, ale v poslední době to bohužel nějak už nedokážu - třeba Tvoje marketingová strategie se zdražováním anebo právě pojetí Tvého BT mně trochu vyrazilo dech... A pokud si ještě navíc myslíš, že jsi jeden ze dvou ojedinělých včelařů, kteří u nás začali s VT...?? Sorry, k tomu fakt už nemám co dodat... Sad

ČR není na prostorové izolace zrovna ideální, ale i tak existují lokality, v nichž je zavčelení nízké. Stejně, jako není rovnoměrná hustota zalidnění, tak není rovnoměrná ani hustota zavčelení a jsou oblasti, kde abys "úl pohledal" (to speciálně pro Rudu - který to asi jako jediný nepochopil už z předchozího příspěvku... Tongue). Izolující překážky může tvořit horský hřeben (např. Krušné hory), velká vodní plocha (přehrada Lipno), velká nehostinná plocha (hnědouhelné pánve), svahy horského údolí (Obří důl) anebo oblast nezavčelená ošetřovanými včelstvy (vojenské újezdy). Navíc lze takovéto oblasti stanovit i legislativně - např. v národních parcích (obdobně jako se zde chemicky nezasahuje - resp. by se nemělo zasahovat - proti kůrovci, byť tyto zóny sousedí s hospodářskými lesy).

Ne všechno je vhodné pro trvalé stanoviště (třeba ten Obří důl) - ale jako sezónní oplozovací stanice by fungovat mohl. (Nemáte tam někdo chalupu...? Smile) Ale představ si ten legislativní kolotoč ohledně přesunu takto vedených včelstev (trubčích - oplodňáčky by asi ještě šly)... Pokud se to nestane prioritou některého chovatelského sdružení, které bude vyvíjet významný a důsledný lobistický tlak na zákonodárce, tak to veterinární správa sama od sebe nepovolí. To by jeden zde přítomný kolega musel na VFÚ učit asi tak oněch zmiňovaných "pár miliónů let"... Wink
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 31.10.2012 10:26 od jdjd.)
31.10.2012 10:01
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Ochranná pásma moru včelího plodu - jdjd - 31.10.2012 10:01

Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Mor včelího plodu kristule 2.595 1.219.501 Dnes 11:23
Poslední příspěvek: Ivík
  Zvápenatění plodu JiříM 151 128.779 26.06.2025 16:28
Poslední příspěvek: Dast
  Hniloba včelího plodu roslp 145 81.280 13.03.2025 8:50
Poslední příspěvek: KaJi
  Vir pytlíčkového plodu (SBV - Sack Brood Virus) PetrM 1 8.319 24.08.2013 13:08
Poslední příspěvek: patko79

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies